Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Articole utile

Tipuri de făină - cum să o alegi corect pentru rețeta dorită

Publicat la 27 aprilie 2024 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

10 shares

Pentru aluaturi bine crescute, trebuie să folosești tipul de făină potrivit. Care e cea mai bună făină pentru cozonaci și de ce? Dar pentru pâine? Există făină fără gluten? Află tot ceea ce te interesează din articolul de mai jos.

faina alba

Din ce se face făina?

Făina se obține prin măcinarea semințelor de plante cerealiere. Aceste semințe sunt numite în industrie "bob/boabe de cereale". 

Cele mai cunoscute cereale din care se produce făina, sunt: grâu, porumb, secară, orz, ovăz, amarant, hrișcă, mei, iar făina cu cea mai largă utilizare este, bineînțeles cea de grâu.

Există trei părți principale ale bobului de grâu (și de cereale, în general):

  • Endosperm - sau miezul, bogat în carbohidrați de amidon, proteine și cantități foarte mici de vitamine și minerale
  • Învelișul - adică tărâțele, partea cea mai bogată în fibre, antioxidanți și vitamine din grupa B-urilor
  • Germene - bogat în proteine​, minerale și grăsimi sănătoase

În funcție de modul de prelucrare avem următoarele tipuri de făină:

  • Făina albă se prelucrează doar din endosperm. Are o culoare naturală alb-gălbuie, dar, din păcate, este adesea albită sau amestecată cu substanțe chimice oxidante, pentru a produce o culoare cât mai albă.
  • Făina neagră include germenii și tărâțele. 
  • Făina integrală include toate cele trei părți. Odată ce fiecare parte a fost separată, este măcinată într-o pulbere. Este cea mai bogată în principii nutritive, are multe fibre, proteine, vitamine, minerale.

Tipuri de făină

Cel mai des, făina este asimilată produsului obţinut din grâu şi alte tipuri de făină provenită din diverse alte cereale sau din alte surse, cum ar fi: năut, orez, nuci (de exemplu făina de migdale), leguminoase, etc.

Este important să cunoaştem tipul de făină cu care lucrăm pentru a avea rezulatatele dorite în bucătărie. Folosirea unui alt tip de făină într-o reţetă poate modifica total produsul final.

  • Făina 000 sau făina de patiserie – este cea clasică pentru prăjituri pufoase. Este o făină slabă cu conținut scăzut de proteină de 7-9%. O putem folosi la fursecuri, brioșe, rulade, checuri sau blaturi de tort.
  • Făina 550 – este o făină medie ca putere și făină bună la toate. Are un conținut de proteină de 9-12%. Este foarte des utilizată la rețeta de coji de eclere și choux a la creme.
  • Făina 480 – tot o făină medie, bună pentru aluaturi pufoase, precum cozonaci.
  • Făina 650 – este o făină puternică. Are conținut de proteină între 12-14%. Se folosește la pâine.
  • Făină 00 pentru pizza – această făină este albă și conține proteine de bună calitate, care au elasticitatea aluatului pentru blatul de pizza.
  • Făină 0 Manitoba – aceasta este cea mai puternică făină și este obținută dintr-un grâu din nordul Satelor Unite ale Americii. Conține multe proteine și este cea care te ajută să obții aluaturi foarte elastice, cu conținut mare de grăsimi și timpi lungi de dospire, așa cum este aluatul de cozonac, de exemplu.. 
tipuri de faina cum sa alegi corect

Alte tipuri de făină provenite din soiuri diferite de cereale sunt: 

  • semolina - o făină obţinută dintr-un tip de grâu dur, care se pretează de regulă la pregătirea pastelor, dar şi a unor tipuri de pâine 
  • durum - este o variantă mai fină a semolinei
  • spelta - obținută dintr-o cereală străveche, cu un gust deosebit și beneficii excepționale pentru organism 
  • kamut - făină obţinută dintr-o cereală din ce în ce mai populară datorită bogăției sale nutriționale
  • făina de secară - are un conținut redus de gluten. Este o făină aromată, mai închisă la culoare, poate fi folosită pentru prepararea pâinii de secară, în combinație cu făină de grâu. Pâinea obţinută din făină de secară este mai densă decât cea din grâu. Secara este mai bogată în conținut de proteine și fibre decât grâul și mai săracă în grăsimi și calciu.
  • făină de orz – are un conținut scăzut de guten și este o făină destul de versatilă, putând fi folosită împreună cu alte făinuri la prepararea produselor de patiserie, biscuiţilor, prăjiturilor. 
  • făină de ovăz – obţinută din măcinarea ovăzului, absoarbe mai mult lichid decât alte tipuri de făină şi poate fi folosită cu succes în multe reţete de budinci cu fructe sau deserturi.

Tipuri de făină fără gluten

În ultima perioadă, cererea pentru produse alimentare fără gluten a crescut semnificativ, pe măsură ce numărul persoanelor diagnosticate cu boala celiacă sau intoleranță la gluten a crescut. Pentru a răspunde acestei nevoi, pe piață sunt acum disponibile o varietate de făinuri alternative, obținute din surse vegetale, fără conținut de gluten.

Aceste făinuri fără gluten pot oferi o alternativă sănătoasă și sigură pentru persoanele care evită glutenul din dieta lor. Ele pot fi utilizate în mod similar cu făina de grâu, în prepararea unei game largi de produse de patiserie, pâine, paste și alte alimente.

faina fără gluten
făinuri fără gluten

Iată câteva dintre principalele tipuri de făină fără gluten disponibile și caracteristicile lor:

  • făina de chia -este obținută din semințele super-alimentului bogat în Omega 3, fibre, calciu și proteine, absoarbe o cantitate mare de apă.
  • făina de quinoa - este obținută din planta înrudită cu spanacul și sfecla, iar semințele măcinate pot fi folosite în diverse rețete fără gluten.
  • făina de amarant -obținută din semințe bogate în proteine, este potrivită pentru copt.
  • făina din orez brun - are o valoare nutrițională mai mare decât orezul decorticat și o textură mai aspră, în timp ce
    • făina de orez alb - este obținută din orezul procesat. Are o valoare nutrițională mai scăzută, însă poate fi folosită în rețetele care necesită o textură fină.
  • făina de hrișcă - obținută din planta înrudită cu rubarba, are un puternic gust de nucă, puțin amar, și de regulă se folosește în combinație cu alte tipuri de făină.
  • făina de cânepă - obținută din semințe măcinate, trebuie păstrată la frigider după deschiderea ambalajului.
  • făina de mei - se poate folosi la îngroșarea sosurilor și supelor, dar și pentru specialități de pâine și deserturi.
  • făina de soia - cu un conținut bogat în proteine, necesită respectarea instrucțiunilor de păstrare într-un loc răcoros și uscat, pentru a evita răncezeala.
  • făina de tapioca - ușoară, albă și fină, are o textură gumată atunci când este gătită și poate fi folosită ca element de îngroșare în deserturi vegane.
  • făina de năut - are un gust puternic, de aceea este folosită în combinație cu alte tipuri de făină.
  • făina de porumb - sau bine cunoscutul mălai, poate fi folosită atât pentru mămăligă, cât și la prepararea unor deserturi, de exemplu alivenci sau prăjitură cu mălai
    • făina albă de porumb - este diferită de mălai, având o textură mult mai fină, fără gust puternic, și este folosită pentru îngroșarea sosurilor sau ca înlocuitor de făină de grâu în deserturi. Se găsește în magazine sub denumirea de amidon de porumb și este obținut prin măcinarea, spălarea și, apoi, uscarea endospermului cerealei până când atinge acea consistență fină.

Cele mai multe dintre tipurile de făină menţionate pot fi preparate chiar acasă, folosind un robot de bucătărie cu putere mare, o râşniţă sau o moară pentru uz casnic. În măsura în care este posibil, alegeţi variantele organice şi integrale.

Alte articole utile și interesante

  • ce este drojdia inactiva
    Drojdie inactivă - ce este și cum să o consumi
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • 6 nutrienți esențiali de care avem nevoie și în ce alimente îi găsim

Surse de documentare pentru articol:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4998136
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8618534
  3. https://fcs-hes.ca.uky.edu/sites/fcs-hes.ca.uky.edu/files/12ssc_typesflourpub.pdf

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • ilustratie articol cu 5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat
    5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat - Rețete Rapide și Calorii
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
10 shares

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

x