Rețeta de coji pentru eclere și choux din aluat opărit. La ce temperatură se coc cojile pentru eclere și cum se păstrează mai mult timp.
Zilele trecute, vorbind cu o prietenă, aceasta mi-a spus că ei nu îi ies niciodată cojile de eclere și că a renunțat demult să mai încerc. Pentru a veni în ajutorul acelor dintre voi care se tem să facă acasă coji de eclere și choux a la creme, m-am decis să adun la un loc toate micile secrete ale acestei rețete, care de altfel este foarte ușoară, veți vedea!.
Veți găsi mai jos rețeta cu toate detaliile necesare, atât în format scris cât și în format video, precum și câteva sfaturi despre cum se pot păstra cojile pentru eclere în cămară pe o perioadă mai lungă sau cum puteți păstra coji de eclere congelate.
Mergi direct la:
- Aluat pentru coji de eclere - aluat opărit
- Ce fel de făină se folosește la eclere
- Cum se pun ouăle în aluatul de eclere
- Cum se coc cojile pentru choux și eclere
- Creme pentru umplut cojile de eclere
- Rețete cu coji pentru eclere și choux
- Cum se păstrează cojile pentru eclere și choux
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Aluat pentru coji de eclere - aluat opărit
Aluatul din care facem cojile pentru eclere și choux a la creme se numește aluat opărit pentru că practic dăm drumul făinii în laptele clocotit, adică o opărim 🙂
Aluatul pentru eclere este greu, lipicios şi dens, pentru că are în compoziție mult unt și multe ouă.
Ce fel de făină se folosește la eclere
Aluatul opărit nu conține niciun agent de creștere, nici măcar albușuri bătute spumă! Tocmai de aceea este nevoie să folosim o făină de forță, care să ridice aluatul.
La această rețetă este bine să folosiți făină 550 sau făină pentru pâine, tip 650, care are un procent de proteine mai mare decât făina de patiserie, cea tip 000. Nu zic că nu ies eclerele și cu făină de patiserie, chiar eu le-am făcut de multe ori așa, zic doar că vor crește mai bine dacă folosiți făină pentru pâine.
Cum se pun ouăle în aluatul de eclere
După ce opărim făina în laptele clocotit, trebuie să adăugăm ouăle, pe rând.
Întotdeauna, ultimul ou pe care îl adăugăm în aluat trebuie bătut și adăugat lingură cu lingură, în așa fel încât să nu adăugăm prea multă umiditate în aluat, ci să obținem exact consistența dorită. Avem nevoie de un aluat omogen, bine legat și cremos.
Cum se coc cojile pentru choux și eclere
La orice rețetă de eclere sau choux, partea cea mai grea este să îți cunoști bine cuptorul ca să știi cum să coci aluatul. Oricum, există și trucuri ajutătoare 😉
Acest tip de aluat are nevoie de temperatură mare în prima jumătate a timpului de coacere.
Am setat cuptorul la 210 grade şi am introdus tava în partea de sus a cuptorului. Am copt cojile timp de 20 de minute la această temperatură, timp în care nu am deschis deloc uşa cuptorului, ci doar le-am urmărit pe geam să văd ce fac.
După 20 de minute, am redus temperatura la 180 de grade, am coborât tava la mijlocul cuptorului şi am înţepat cojile cu o scobitoare pentru a permite aerului să iasă afară şi să se poată usca frumos în interior. Am continuat să le coc astfel încă 20 de minute.
Creme pentru umplut cojile de eclere
Cojile de eclere și choux-uri se înmoaie foarte repede în contact cu orice cremă, de aceea trebuie umplute doar înainte de servire cu 2-4 ore.
Cojile de eclere se pot umple cu:
- cremă de vanilie,
- cremă de ciocolată albă sau neagră,
- cremă de mascarpone,
- șerbet,
- frișcă naturală, etc.
Rețete cu coji pentru eclere și choux
Pe blog veți găsi câteva rețete de eclere și choux de la care vă puteți inspira:
Cum se păstrează cojile pentru eclere și choux
E chiar o idee bună să faceți mai multe coji pentru eclere și să păstrați o parte din ele pentru mai târziu. E așa de bine să aveți câteva coji la congelator atunci când vă lovește brusc pofta de ceva bun sau când se anunță musafiri în scurt timp!
Le scoateți din congelator și le lăsați cam 15-20 de minute să se decongeleze la temperatura camerei. În acest timp puteți să bateți o frișcă naturală, sau să faceți o cremă rapidă de mascarpone cu care să umpleți cojile și gata desertul ?
Aceste coji pentru eclere și choux se pot păstra:
- la congelator (până la 2 luni)
- într-o pungă de plastic la frigider (2-3 zile)
- într-o cutie de carton într-un loc răcoros (cămară) (5-6 zile)
E bine să tăiați cojile pe orizontală înainte de a le pune la congelator sau în cutia de carton pentru că se vor întări și vor deveni greu de tăiat ulterior. Nu vă faceți probleme, se înmoaie imediat după ce le umpleți cu cremă.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Coji pentru eclere și choux
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 70 ml lapte cu 3.5% grăsime
- 100 ml apă plată
- 70 g unt cu 82% grăsime
- 90 g făină (de preferat tip 650)
- 3 ouă mărimea M
- 1 linguriță zahăr (se poate omite dacă faceți eclere cu umplutură sărată)
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
- Punem laptele la fiert împreună cu apa, untul, zahărul şi puţină sare.
- Când laptele începe să se umfle iar untul este complet topit, dăm focul la mic şi turnăm făina, toată deodată amestecând continuu cu telul de mână.
- Continuăm apoi să amestecăm cu o lingură de lemn până când aluatul se leagă şi nu se mai lipeşte de pereţii vasului. Se observă cum ies aburi din aluat, semn că se elimină umiditatea, iar aluatul se usucă. Pe fundul cratiţei va ramâne o peliculă albă.
- Dăm cratiţa deoparte şi lăsăm aluatul să se răcească.
- Aprindem cuptorul la 210 grade şi să punem hârtie de copt în tava aragazului.
- Mixăm aluatul rece cu un mixer de mână şi adăugăm primul ou întreg. Aluatul va fi nisipos deocamdată. După ce primul ou este bine încorporat îl adăugăm pe al doilea. Aluatul va începe să se lege şi să se relaxeze.
- Al treilea ou îl spargem într-un castron şi îl batem cu furculiţa.
- Adăugăm din al treilea ou cu o lingură puţin câte puţin, până simţim că avem un aluat cremos, dar care nu curge şi care îşi păstrează forma.
- Punem aluatul într-un poş cu dui larg şi formăm eclere sau choux.
- Băgăm tava în cuptorul încins, în partea de sus, unde temperatura este mai mare.
- Coacem eclerele timp de 20 de minute la 210 grade. Atenţie, nu trebuie să deschidem deloc cuptorul în acest timp!
- După cele 20 de minute, deschidem cuptorul, înţepăm eclerele cu o scobitoare, coborâm tava la mijlocul cuptorului şi reducem temperatura la 180 de grade. Coacem în continuare încă 15-20 de minute.
- Eclerele trebuie să fie puţin rumene, lucioase, uşoare şi să se desprindă singure de pe hârtia de copt.
- Lăsăm eclerele să se răcească pe un grătar apoi le tăiem în jumătăţi pe orizontală.
Bine de știut:
- 6-8 eclere mari
- 12-15 mini eclere sau choux
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Bocconcino
Bună ziua, cea mai complexă rețetă pe care am citit-o. Vă mulțumesc din suflet pentru timpul acordat scrierii rețetelor de pe pagina dvs.! Va urez succes în continuare în ceea ce faceți! Eu sunt bucatar in restaurantul meu si am sa adaug in meniu la desert eclere facute dupa reteta dvs. !
Iuliana
Vă mulțumesc mult pentru mesaj și pentru aprecieri. Mă simt onorată și bucuroasă în același timp.
Mult succes vă doresc!
Poiana
Va multumesc mult pentru aceasta reteta. O voi implementa si eu in curand, si sper ca chiar sa imi iasa ca in pozele de mai sus. Sper ca veti publica si ceva retete pentru masa de sarbatori, mai ales ca vom facem Craciunul in casa cu totii, anul acesta, cu noile restrictii...
Iuliana
Cu mult drag! Succes, să îmi spuneți cum au ieșit eclerele! Desigur, mă străduiesc să aduc rețete de îndulcit Crăciunul amar de anul acesta. Numai bine!