• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Articole utile

    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.

    Publicat la 13 octombrie 2022 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Trebuie să țineți un regim fără sare (hiposodat)? Iată câteva trucuri și idei de rețete fără sare care vă vor face viața mai ușoară și mesele mai savuroase!

    tabla neagra cu legume si titlu fara sare

    Sarea din alimentele noastre și sarea de masă este formată din sodiu și clorură. Prea mult sodiu poate crește tensiunea arterială și poate face rinichii să lucreze mai greu. De asemenea, poate crește riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.

    Medicii recomandă adesea o dietă fără sare pentru unele afecțiuni sau în asociere cu anumite medicamente, moment în care alimentația noastră devine foarte dificilă și plină de limitări.

    În acest articol veți găsi exemple de produse fără sare pe care le putem cumpăra din magazine, sugestii de rețete fără sare pentru toate mesele zilei, iar la final o listă a condimentelor pe care le putem folosi în bucătărie pentru a înlocui sarea.

    Mergi direct la:
    • Ce trebuie să știți când gătiți fără sare
    • Sfaturi pentru mesele la restaurant
    • Ce alimente fără sare găsim în magazine?
    • Pâine bună fără sare
    • Idei de mic dejun fără sare
    • Supe și ciorbe fără sare
    • Mâncăruri fără sare
    • Deserturi fără sare
    • Întrebări frecvente
    • Cu ce condimente înlocuim sarea

    Ce trebuie să știți când gătiți fără sare

    Când suntem nevoiți să ținem un regim hiposodat, e foarte util ca de la început să știm câteva trucuri care să ne ajute la gătit în așa fel încât mâncărurile să fie apetisante și gustoase chiar și în absența sodiului

    • evitați alimentele cumpărate, gătiți mai mult acasă;
    • alegeți alimentele proaspete în locul celor procesate;
    • se spune că "mâncăm în primul rând cu ochii", așadar aranjați întotdeauna frumos masa și preparatele în farfurie;
    • prăjiți pâinea, orice masă va părea mai gustoasă;
    • faceți crutoane aromate din pâine pentru supe și salate;
    • dacă faceți pâine de casă, adăugați în aluat: miez de nucă, semințe (in, chia, floarea soarelui, chimen, etc.) sau ierburi aromatice (oregano, busuioc uscat);
    • supele și supele-cremă sunt mai ușor de mâncat și de condimentat decât ciorbele;
    • ciorbele de legume sunt mai ușor de consumat fără sare decât cele cu carne;
    • carnea slabă de pui, curcan sau pește este mai gustoasă fără sare decât carnea grasă de porc;
    • faceți marinade cu: ulei de măsline, ghimbir, suc de lămâie, usturoi, miere, vin alb și lăsați carnea la marinat înainte de gătire! Aromele vor intra în țesuturi și veți avea o friptură mai suculentă și mai gustoasă!
    • evitați: măslinele, murăturile, conservele (zacuscă, tocănițe, pate de ficat, etc), produsele congelate (pizza, plăcinte, ștrudel), peștele marinat sau afumat.
    • asezonați mâncărurile cu verdețuri proaspete din belșug: leuștean, pătrunjel, mărar, cimbru, rozmarin;
    • folosiți din plin condimente: sumac, pudră de usturoi, ceapă deshidratată, cimbru, frunze de dafin, semințe de chimen, suc de lămâie;
    • dacă aveți voie să mâncați picant, folosiți piper măcinat proaspăt, fulgi de chilli sau ardei iute;
    • mutați solnița de pe masă, aduceți în schimb la îndemână recipientele cu condimente.

    Chiar dacă la început pare dificil, e bine să știți că gusturile se educă...cu puțin timp și răbdare. Ca la orice schimbare, prima săptămână va fi cea mai dificilă, apoi vă veți obișnui încet, încet cu gustul alimentelor fără sare și din ce în ce mai rar veți pofti la ceva "interzis.

    mic dejun cu unt si gem sau banane

    Sfaturi pentru mesele la restaurant

    Faptul că țineți o dietă fără sare nu trebuie deloc să vă limiteze activitatea socială. Iată câteva aspecte de luat în considerare atunci când luați masa în oraș:

    • Dacă e posibil, alegeți un restaurant care nu folosește semipreparate sau produse congelate.
    • Evitați marile lanțuri de restaurante și fast food-uri. Acestea au meniuri standard de la care nu se abat, nu prepară produsele pe loc.
    • Consultați meniul online al restaurantului dacă este disponibil și orientați-vă din timp asupra preparatelor pe care le puteți comanda.
    • Sunați la restaurant și întrebați dacă se pot face pe loc modificări la rețete sau anunțați că doriți, de exemplu, o friptură fără sare.

    Ce să alegeți din meniu

    Supe și ciorbe

    Din păcate în orice restaurant supele și ciorbele sunt gătite în prealabil, așa că cel mai probabil conțin deja sare.

    Merită totuși să întrebați chelnerul, poate sunt dispuși să găsească o soluție sau pot pregăti ceva rapid.

    Feluri principale:

    • Comandați carne, pește sau fructe de mare, toate gătite la grătar sau prăjite, nu pane. Specificați că doriți carnea fără sare și fără condimente care conțin sau glutamat monosodic (MSG).
    • Puteți comanda paste simple cu sos de roșii sau smântână, specificând că nu doriți sare sau parmezan ras.
    • Pizza - de obicei blatul de pizza este deja pregătit și conține o cantitate mică de sare. Puteți face un compromis dacă alegeți toppinguri fără sare, de exemplu doar roșii, busuioc și mozzarella.
    • Evitați sosurile.
    • Evitați produsele pane.

    Salate și garnituri

    • Pentru salatele de legume proaspete cereți ca dressingul să vină într-un bol separat astfel încât să îl puteți gusta.
    • Comandați legume la abur sau cartofi natur.

    Desert

    În general deserturile cu blaturi sau aluat fraged, foietaj, etc. conțin totuși o cantitate mică de sare. E de preferat să alegeți:

    • înghețată
    • sorbet
    • creme/budinci cu gelatină
    • salata de fructe cu frișcă
    • Tiramisu la pahar (pișcoturile de șampanie au foarte puțină sare)
    Banane la gratar

    Ce alimente fără sare găsim în magazine?

    Cea mai mare parte a sodiului pe care îl consumăm zilnic, nu provine din sarea pe care o folosim acasă la gătit, ci din alimentele cumpărate din magazine. De aceea e important să citim cu atenție etichetele produselor pe care le cumpărăm.

    Iată câteva exemple de produse fără sare pe care le găsim în magazine:

    • lactate - iaurt, sana, chefir, lapte proaspăt, lapte bătut
    • brânzeturi - urdă proaspătă, caș dulce, brânză dulce de vaci, precum și anumite mărci de brânză Făgăraș și bulgărăși de brânză (cottage cheese), anumite mărci de cașcaval, mozzarella, ricotta.
    • unt - atenție la etichetă, deoarece există și unt sărat!
    • smântână
    • mascarpone
    • frișcă
    • pâine - verificați eticheta, trebuie să fie menționat clar "pâine fără sare"
    • fructe și legume- proaspete, congelate
    • fructe oleaginoase - nucile, migdalele, caju, alunele de padure, arahidele, nucile pecan, toate în stare crudă sau prăjite fără sare
    • snacksuri - există acum o mulțime de produse de ronțăit care nu conțin sare: pufuleți, rondele de orez, biscuiți, covrigi, popcorn.
    • cereale integrale și leguminoase - fulgi de ovăz, quinoa, orez, fasole, mazăre.
    • conserve - gem și compot, anumite mărci de suc de roșii sau bulion. Atenție, conservele de legume de obicei conțin sare!
    • carne - proaspătă sau congelată
    • pește - proaspăt sau congelat
    • ouă
    • grăsimi - ulei de floarea soarelui, de măsline, de avocado, etc
    • condimente - semințe de chimen, praf de usturoi, boia de ardei, ierburi de Provence, amestec de legume deshidratate fără sare.
    • băuturi - ceai, cafea, limonadă.

    Nu cumpărați: mezeluri, brânzeturi maturate sau cașcaval afumat, pește marinat sau afumat, măsline în saramură, conserve, produse fast-food (pizza, shaorma, tacos, kebab, etc), produse de patiserie sărate (foietaje, sărățele, merdenele, pateuri cu brânză, covrigi sărați).

    Atenție! În general dressingurile și sosurile gata preparate din magazine conțin sare! Evitați produse precum: ketchup, sos de soia, sos pesto, maioneză, muștar, sos teriyaki, sos barbeque, sos de usturoi, etc.

    Pâine bună fără sare

    În multe familii pâinea este baza tuturor meselor, așa încât este esențial să găsiți o brutărie care face o pâine fără sare de bună calitate, eventual din făină integrală sau de secară.

    Eu de 6 ani fac pâine acasă, săptămânal. Când am avut nevoie să urmez un regim hiposodic, pur și simplu am eliminat sarea din rețetele mele de pâine cu maia naturală sau de pâine dospită cu drojdie, iar în rest am urmat aceiași pași de preparare.

    paine de casa fara sare cu maia naturala sau cu drojdie
    pâine de casă cu maia naturală / pâine de casă cu drojdie

    Idei de mic dejun fără sare

    Fie că sunteți genul care preferă un mic dejun dulce sau unul "sărat", există o mulțime de idei pentru mese sănătoase și sățioase, care să vă asigure un start bun al zilei.

    exemple de mic dejun cu ouă poșate și ouă fierte
    ouă poșate / ouă fierte tari, folosite în sandvișuri

    Iată mai jos câteva idei simple:

    • omletă la cuptor cu legume și brânză fără sare
    • pâine prăjită cu unt și brânză de vaci sau cașcaval fără sare
    • pâine prăjită, legume și ouă fierte, poșate sau gătite la tigaia de teflon
    • chifteluțe din pește gătite la cuptor
    • pâine cu unt și gem
    • frigănele
    • iaurt cu miere și nuci
    • iaurt cu banane sau căpșuni
    • porridge cu unt de arahide, fructe, gem, nuci, etc.
    • paste vegetale de întins pe pâine (gătite fără sare): guacamole, hummus, pate de linte, pastă de morcovi

    două boluri albe mic dejun cu iaurt și fructe proaspete
    iaurt cu banane / porridge cu nuci și fructe proaspete sau uscate

    Supe și ciorbe fără sare

    Supele și ciorbele se fac ușor, sunt hrănitoare și nu trebuie să lipsească dintr-un regim fără sare!

    În general supele cremă de legume, condimentate cu ierburi aromatice și servite cu crutoane de pâine sau cu semințe sunt mai ușor de savurat fără sare decât ciorbele grase, cu carne, afumătură sau smântână.

    Dacă totuși vi se face dor de o ciorbă, alegeți ciorbele de legume, condimentate cu cimbru și acrite cu borș sau cu suc de roșii, nu cu zeamă de varză!

    regim fara sare supe si ciorbe de legume
    supe creme / ciorbe de legume

    Mâncăruri fără sare

    Prânzurile și cina ce în general preparate mai consistente, dar ne și permit cele mai multe adaptări.

    În general pastele gătite acasă, cu multe legume, cu ton sau sos de roșii sau de smântână sunt ușor de făcut, sățioase și gustoase chiar și fără sare.

    farfurii cu paste, legume si ton
    paste cu legume / paste cu ton

    Carnea de pui, porc, vită, pește marinată în prealabil, bine condimentată și gătită la grătar sau la cuptor este mereu o opțiune bună și rapidă, alături de o salată mare și o garnitură de orez sau de cartofi.

    piept de pui la gratar si somon la gratar
    piept de pui la grătar / pește la tigaie sau la cuptor

    Un piure de cartofi cremos, gătit cu unt și lapte în care adăugăm un praf de pudră de usturoi va fi excelent și nici nu veți simți că îi lipsește sarea.

    La fel, o porție de cartofi natur îmbrăcați în unt și mărar proaspăt pot sta cu succes lângă orice friptură.

    garnitura de piure de fartofi sau cartofi fierti cu marar
    piure de cartofi cu unt și lapte/ cartofi natur cu unt și mărar

    Omletele sunt și ele mereu o idee bună pentru prânz sau pentru cină. Cu ceapă verde, verdețuri proaspete și câteva legume lângă ele ne asigură o masă gustoasă la orice oră.

    mic dejun cu omleta si oua jumari
    scrob, papară pe pâine prăjită / omlete cu verdețuri

    Alte exemple de mâncăruri care pot fi gustoase chiar și preparate fără sare:

    • mămăliguță cu lapte
    • mămăliguță cu brânză de vaci și smântână
    • plăcintă cu urdă și mărar
    • ciuperci la tigaie cu usturoi
    • ciulama de ciuperci
    • salată Caprese
    • dovlecei pane serviți cu mujdei
    • ardei umpluți de post sau cu carne serviți cu iaurt sau smântână
    • salată a la russe cu maioneză dietetică
    • ceafă de porc la cuptor în sos de roșii
    • rasol de pește cu mujdei sau sos de iaurt
    • frigărui de pui cu legume
    • creveți trași în unt cu usturoi și pătrunjel

    Deserturi fără sare

    Deși punem un praf de sare în mai toate aluaturile dulci (cozonaci, cornuri, plăcinte, etc.), totuși aproape orice desert poate fi făcut fără sare.

    Așa că dacă nu cumva aveți și restricții ale consumului de zahăr și grăsimi (unt, mascarpone, untură), vă puteți bucura de torturile și prăjiturile care vă plac.

    Chiar și în cazul unor restricții de zahăr și grăsimi, tot ne rămân câteva deserturi simple care se pot face fără sare și fără zahăr, numai bune să ne bucure sufletul:

    • griș cu lapte presărat cu scorțișoară
    • colărezi sau frecăței
    • plăcintă cu brânză dulce și stafide
    • clătite unse cu magiun (100% din prune, nu conține zahăr)
    • plăcintele de mere sau dovleac se pot face fără zahăr, dar cu nucă și scorțișoară din belșug
    • mere sau dovleac copt presărat cu scorțișoară
    • banane la grătar servite cu o linguriță de frișcă

    griș cu lapte și scorțișoară / plăcintă cu dovleac

    Întrebări frecvente

    Sarea și sodiul sunt același lucru?

    Sarea și sodiul nu sunt exact același lucru. Sarea conține sodiu împreună cu un alt mineral, clorură, iar numele chimic pentru sare este clorură de sodiu (NaCl). 
    Aproximativ 90% din sodiul pe care îl consumăm provine din sare. 

    Care este aportul maxim de sodiu recomandat pentru adulții sănătoși?

    OMS recomandă ca un adult sănătos să consume mai puțin de 2 g de sodiu pe zi, ceea ce înseamnă 5 g de sare. 

    Înlocuitorii de sare sunt benefici pentru organism? 

    Pentru unele persoane, înlocuitorii de sare, pot ajuta la gestionarea aportului de sodiu din dietă.
    Cu toate acestea, în anumite afecțiuni medicale înlocuitorii de sare de potasiu ar putea fi dăunători. 
    Discutați cu medicul curant pentru a afla ce opțiuni pentru înlocuitori de sare recomandă în cazul dumneavoastră

    Cu ce condimente înlocuim sarea

    Iată mai jos o listă a condimentelor pe care le putem folosi în funcție de ceea ce dorim să gătim:

    Carne de pui, porc, vită:

    • Frunza de dafin
    • Piper negru
    • Coriandru
    • Curry
    • Fenicul
    • Usturoi
    • Ghimbir
    • Ierburi din Provence
    • Oregano
    • Pudră/fulgi de ceapă
    • Boia de ardei
    • Pătrunjel
    • Rozmarin
    • Salvie
    • Cimbru

    Peşte:

    • Busuioc
    • Coriandru
    • Chimion
    • Mărar
    • Usturoi
    • Boia de ardei
    • Pătrunjel
    • Salvie
    • Cimbru

    Cartofi:

    • Piper negru
    • Fulgi/pudră de ceapă
    • Chimen
    • Mărar
    • Usturoi
    • Pătrunjel
    • Rozmarin
    • Nucșoară

    Fasole verde, mazăre:

    • Fulgi de chilli
    • Curry
    • Mărar
    • Usturoi
    • Pudră de ceapă
    • Dafin

    Roșii, sosuri de roșii pentru paste și mâncăruri:

    • Busuioc
    • Piper negru
    • Fenicul
    • Usturoi
    • Măghiran
    • Oregano
    • Pudră de ceapă

    Aluaturi:

    • Ierburi de Provence
    • Busuioc uscat
    • Semințe de chimen
    • Rozmarin
    • Oregano

    Referințe:

    1. https://www.romanianheart.ro/sanatatea-inimii/alimentatie-sanatoasa/
    2. https://www.cdc.gov/salt/reduce_sodium_tips.htm
    3. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/15426-sodium-controlled-diet

    Din aceeași categorie

    • tipuri de sare
      Sarea - cel mai important condiment. Tipuri de sare și cum le folosim.
    • cum sa organizezi camara
      Cum să organizezi cămara rapid și eficient în 10 pași simpli
    • amestec condimente pentru turta dulce
      Condimente pentru turtă dulce - cum se face amestecul acasă
    • Cum se face testul cu scobitoarea pentru blaturi și prăjituri

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Antonia

      iunie 01, 2023 at 5:11 pm

      Multumesc pentru idei, foarte binevenit acest articol, m-a ajutat mult !!!

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea

        iunie 06, 2023 at 11:30 am

        Mulțumesc mult pentru feedback. Mă ajută foarte mult să aflu ce apreciați și ce vă este de folos. O zi frumoasă! ❤️

        Răspunde
    2. Olimpia Vădan

      ianuarie 10, 2023 at 10:22 am

      Pare ușor, dar tentația să mănânci ca înainte, rămâne.

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea

        ianuarie 10, 2023 at 11:16 am

        Nu e ușor deloc la început, dar te obișnuiești la un moment dat și constați că de fapt toate au gust și fără sare.
        Totuși, un asemenea regim se ține doar la indicația medicului.

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.