Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

Clafoutis cu vişine, desert franțuzesc simplu și elegant

Publicat la 5 iunie 2014 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

42 shares
Mergi la rețetă

Este acel moment al anului când piețele sunt pline de vișine proaspete, dulci-acrișoare, așa că este timpul să facem această rețetă franțuzească de clafoutis cu vișine! Un desert simplu și savuros, gata imediat!

vad de sticla cu clafoutis cu visine pe fundal de lemn si servet rosu

Această rețetă de clafoutis este o perfectă în timpul sezonului de vișine. Dacă ați cumpărat o cantitate mai mare, cu gândul să faceți gem de vișine întregi sau poate câteva borcane cu compot, dați deoparte câteva fructe pentru a încerca acest desert!

Serviți-l ca atare, cald sau rece, cu o cupă de înghețată lângă el sau cu un moț de frișcă naturală, după preferințe.

Mergi direct la:
  • Câteva cuvinte despre originea rețetei de clafoutis
  • Clafoutis cu vișine - cu sau fără sâmburi
  • Ingrediente pentru rețeta de clafoutis
  • Cum se face clafoutis cu vișine
  • Cum se păstrează
  • Extra sfaturi pentru cel mai reușit clafoutis
  • Alte variante ale rețetei
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Câteva cuvinte despre originea rețetei de clafoutis

Originar din regiunea Limousin din Franța , acest desert este făcut în principal cu cireșe amare, făină, zahăr, lapte și fructe și nu este foarte dulce. Din acest motiv, un praf de zahăr pudră presărat deasupra înainte de servire, deși opțional, este binevenit și pentru aspect, dar și pentru gust. 

Nu vă lăsați păcăliți de numele care sună fantezist! Acest desert este incredibil de simplu de făcut cu ingrediente de bază de cămară și se poate face atât cu vișine proaspete, cât și congelate.

Clafoutis cu vișine - cu sau fără sâmburi

Acum ajungem la întrebarea principală: cu sau fără sâmburi în clafoutis? 

Cu sau fără, veți avea oricum un desert minunat! Dar eu, după ce am încercat ambele variante, prefer în mod categoric varianta cu sâmburi. Sâmburii aduc un plus de gust preparatului. În plus, eu fac de obicei clafoutis doar pentru familie și nu ne deranjează pe niciunul să lăsăm sâmburii pe marginea farfuriei.

Oricum, dacă e să respectăm rețeta tradițională franțuzească de clafoutis (pronunțat clah-foo-tee), aceasta se face păstrând sâmburii fructelor pentru a obține o aromă mai puternică, cu ușoare tente de migdale.

Ingrediente pentru rețeta de clafoutis

  • Vișine: proaspete, bine coapte. Puteți folosi și vișine congelate, dar va trebui ca mai întâi să le lăsați să se dezghețe și să scurgeți excesul de lichid.
  • Ouă: la temperatura camerei.
  • Faina: albă, de patiserie (tip 000).
  • Zahăr : alb, tos și opțional puțin zahăr pudră pentru servit.
  • Lapte : lapte cu 3,5% grăsime sau combinat cu smântână lichidă pentru un gust mai cremos.
  • Arome: de preferat ar fi să folosiți arome naturale, recomand extract de vanilie și de migdale
  • Sarea: un vârf de linguriță de sare va scoate în evidență toate aromele din acest desert.
jumatate d evas de sticla cu calfoutid cu visine

Cum se face clafoutis cu vișine

  • Preîncălziți cuptorul și pregătiți vasul de copt : setați cuptorul la 180 de grade și ungeți cu unt fundul unui vas pentru copt.
  • Aranjați fructele: așezați vișinele uniform pe fundul vasului.
  • Amestecați ingredientele rămase: într-un blender, adăugați toate ingredientele rămase: ouă, zahăr (păstrați 2 linguri deoparte pentru mai târziu), lapte și smântână, făină, extract de vanilie, extract de migdale și sare. Mixați până la omogenizare, apoi turnați aluatul peste vișine și se presărați cele 2 linguri de zahăr păstrate deoparte.
  • Coaceți și serviți: doar până când crema se întărește, aproximativ 35-45 de minute. Verificați la 30 de minute și acoperiți lejer cu folie dacă nu doriți să se rumenească prea mult. Opțional, înainte de servire presărați zahăr pudră. Clafoutis este delicios și cât e cald, dar și la temperatura camerei sau rece. 
vas cu clafoutis cu visine pe fundal de lemn si furculita

Cum se păstrează

Deoarece Clafoutis conține ouă și are o consistență cremoasă, se păstrează la frigider după răcire.

Se poate păstra până la 3 sau 4 zile, dar cel mai bine este să fie servit în 24 de ore. Poate fi consumat rece sau încălzit. 

Dacă alegeți să-l reîncălziți, puneți-l la microunde la intervale de 15 secunde până când se încălzește sau acoperiți-l cu folie și coaceți-l la cuptor la 180 de grade timp de aproximativ 5 până la 10 minute.

Extra sfaturi pentru cel mai reușit clafoutis

Nu coaceți prea mult acest clafoutis cu vișine! Vrem să rămână cremos și să se topească în gură, așa că odată ce este întărit la suprafață este gata! 

Alte variante ale rețetei

Clafoutis se poate face și cu alte fructe sau se pot modifica ușor ingredientele rețetei. Odată ce ați gustat din acest desert delicios, sunt convinsă că veți dori să încercați și alte combinații, așa că iată mai jos încă 3 variante:

  • clafoutis cu cirese
    Clafoutis cu cireșe - cel mai ușor desert de vară
  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • Clafoutis cu caise
    Clafoutis cu caise și rozmarin. Sau un fel de clătită uriașă cu fructe la cuptor.

Pe canalul meu de YouTube, veți găsi varianta video a rețetei de clafoutis cu cireșe. Sper să vă ajute!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

vad de sticla cu clafoutis cu visine pe fundal de lemn si servet rosu

Clafoutis cu vişine

Este vară, piețele sunt pline de vișine proaspete, așa că este momentul perfect să facem această rețetă franțuzească de clafoutis cu vișine!
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 6
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 400 g vişine (cu sâmburi)
  • 250 ml lapte cu 3,5% grăsime
  • 50 ml smântână lichidă (30% grăsime)
  • 4 ouă
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 linguriță extract de migdale
  • 80 g zahăr
  • 120 g făină
  • 20 g unt (pentru uns tava)
  • 1 lingură zahăr pudră (pentru servit)

Instrucțiuni de preparare
 

tava de aprox 25x25 cm

  • Preîncălziți cuptorul și pregătiți vasul de copt : setați cuptorul la 180 de grade și ungeți cu unt fundul unui vas pentru copt.
  • Aranjați fructele: așezați vișinele uniform pe fundul vasului.
  • Amestecați ingredientele rămase: într-un blender, adăugați toate ingredientele rămase: ouă, zahăr (păstrați 2 linguri deoparte pentru mai târziu), lapte și smântână, făină, extract de vanilie, extract de migdale și sare. Mixați până la omogenizare, apoi turnați aluatul peste vișine și se presărați cele 2 linguri de zahăr păstrate deoparte.
  • Coaceți: doar până când crema se întărește, aproximativ 35-45 de minute. Verificați la 30 de minute și acoperiți lejer cu folie dacă nu doriți să se rumenească prea mult. 
  • Serviți: opțional, înainte de servire presărați zahăr pudră. Clafoutis este delicios și cât e cald, dar și la temperatura camerei sau rece. 
Valori nutriționale
Clafoutis cu vişine
Valori per porție
Calorii
287
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
10
g
15
%
Colesterol
 
131
mg
44
%
Carbohidrați
 
42
g
14
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
25
g
28
%
Proteine
 
8
g
16
%
Vitamina A
 
477
IU
10
%
Calciu
 
87
mg
9
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • Prajituri Cartof in 2 variante: cu cacao si ciocolata pe farfurie alba
    Prăjitura "Cartof" – desertul copilăriei cu biscuiți și ciocolată
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
42 shares

Comentarii

  1. Diana a zis

    iulie 01, 2015 at 11:21 am

    Ce smântână folosiți? De oricare? Sau este speciala pentru deserturi? Mulțumesc 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iulie 04, 2015 at 6:39 pm

      Diana scuze pentru intarzierea raspunsului. La reteta asta merge orice fel de smantana.

      Răspunde
  2. Luciana Marcu a zis

    iunie 11, 2014 at 1:19 pm

    Cat de bine arata! Musai voi incerca reteta asta in weekend! Multumesc! 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iunie 11, 2014 at 6:53 pm

      Luciana, sunt convinsa ca o sa-ti placa. La noi e nelipsita pe perioada verii, o facem cu toate fructele pe masura ce apar 🙂

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x