Este acel moment al anului când piețele sunt pline de vișine proaspete, dulci-acrișoare, așa că este timpul să facem această rețetă franțuzească de clafoutis cu vișine! Un desert simplu și savuros, gata imediat!
Această rețetă de clafoutis este o perfectă în timpul sezonului de vișine. Dacă ați cumpărat o cantitate mai mare, cu gândul să faceți gem de vișine întregi sau poate câteva borcane cu compot, dați deoparte câteva fructe pentru a încerca acest desert!
Serviți-l ca atare, cald sau rece, cu o cupă de înghețată lângă el sau cu un moț de frișcă naturală, după preferințe.
Mergi direct la:
Câteva cuvinte despre originea rețetei de clafoutis
Originar din regiunea Limousin din Franța, acest desert este făcut în principal cu cireșe amare, făină, zahăr, lapte și fructe și nu este foarte dulce. Din acest motiv, un praf de zahăr pudră presărat deasupra înainte de servire, deși opțional, este binevenit și pentru aspect, dar și pentru gust.
Nu vă lăsați păcăliți de numele care sună fantezist! Acest desert este incredibil de simplu de făcut cu ingrediente de bază de cămară și se poate face atât cu vișine proaspete, cât și congelate.
Clafoutis cu vișine - cu sau fără sâmburi
Acum ajungem la întrebarea principală: cu sau fără sâmburi în clafoutis?
Cu sau fără, veți avea oricum un desert minunat! Dar eu, după ce am încercat ambele variante, prefer în mod categoric varianta cu sâmburi. Sâmburii aduc un plus de gust preparatului. În plus, eu fac de obicei clafoutis doar pentru familie și nu ne deranjează pe niciunul să lăsăm sâmburii pe marginea farfuriei.
Oricum, dacă e să respectăm rețeta tradițională franțuzească de clafoutis (pronunțat clah-foo-tee), aceasta se face păstrând sâmburii fructelor pentru a obține o aromă mai puternică, cu ușoare tente de migdale.
Ingrediente pentru rețeta de clafoutis
- Vișine: proaspete, bine coapte. Puteți folosi și vișine congelate, dar va trebui ca mai întâi să le lăsați să se dezghețe și să scurgeți excesul de lichid.
- Ouă: la temperatura camerei.
- Faina: albă, de patiserie (tip 000).
- Zahăr : alb, tos și opțional puțin zahăr pudră pentru servit.
- Lapte : lapte cu 3,5% grăsime sau combinat cu smântână lichidă pentru un gust mai cremos.
- Arome: de preferat ar fi să folosiți arome naturale, recomand extract de vanilie și de migdale
- Sarea: un vârf de linguriță de sare va scoate în evidență toate aromele din acest desert.
Cum se face clafoutis cu vișine
- Preîncălziți cuptorul și pregătiți vasul de copt : setați cuptorul la 180 de grade și ungeți cu unt fundul unui vas pentru copt.
- Aranjați fructele: așezați vișinele uniform pe fundul vasului.
- Amestecați ingredientele rămase: într-un blender, adăugați toate ingredientele rămase: ouă, zahăr (păstrați 2 linguri deoparte pentru mai târziu), lapte și smântână, făină, extract de vanilie, extract de migdale și sare. Mixați până la omogenizare, apoi turnați aluatul peste vișine și se presărați cele 2 linguri de zahăr păstrate deoparte.
- Coaceți și serviți: doar până când crema se întărește, aproximativ 35-45 de minute. Verificați la 30 de minute și acoperiți lejer cu folie dacă nu doriți să se rumenească prea mult. Opțional, înainte de servire presărați zahăr pudră. Clafoutis este delicios și cât e cald, dar și la temperatura camerei sau rece.
Cum se păstrează
Deoarece Clafoutis conține ouă și are o consistență cremoasă, se păstrează la frigider după răcire.
Se poate păstra până la 3 sau 4 zile, dar cel mai bine este să fie servit în 24 de ore. Poate fi consumat rece sau încălzit.
Dacă alegeți să-l reîncălziți, puneți-l la microunde la intervale de 15 secunde până când se încălzește sau acoperiți-l cu folie și coaceți-l la cuptor la 180 de grade timp de aproximativ 5 până la 10 minute.
Extra sfaturi pentru cel mai reușit clafoutis
Nu coaceți prea mult acest clafoutis cu vișine! Vrem să rămână cremos și să se topească în gură, așa că odată ce este întărit la suprafață este gata!
Alte variante ale rețetei
Clafoutis se poate face și cu alte fructe sau se pot modifica ușor ingredientele rețetei. Odată ce ați gustat din acest desert delicios, sunt convinsă că veți dori să încercați și alte combinații, așa că iată mai jos încă 3 variante:
Pe canalul meu de YouTube, veți găsi varianta video a rețetei de clafoutis cu cireșe. Sper să vă ajute!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Clafoutis cu vişine
Ingrediente
- 400 g vişine (cu sâmburi)
- 250 ml lapte cu 3,5% grăsime
- 50 ml smântână lichidă (30% grăsime)
- 4 ouă
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 linguriță extract de migdale
- 80 g zahăr
- 120 g făină
- 20 g unt (pentru uns tava)
- 1 lingură zahăr pudră (pentru servit)
Instrucțiuni de preparare
tava de aprox 25x25 cm
- Preîncălziți cuptorul și pregătiți vasul de copt : setați cuptorul la 180 de grade și ungeți cu unt fundul unui vas pentru copt.
- Aranjați fructele: așezați vișinele uniform pe fundul vasului.
- Amestecați ingredientele rămase: într-un blender, adăugați toate ingredientele rămase: ouă, zahăr (păstrați 2 linguri deoparte pentru mai târziu), lapte și smântână, făină, extract de vanilie, extract de migdale și sare. Mixați până la omogenizare, apoi turnați aluatul peste vișine și se presărați cele 2 linguri de zahăr păstrate deoparte.
- Coaceți: doar până când crema se întărește, aproximativ 35-45 de minute. Verificați la 30 de minute și acoperiți lejer cu folie dacă nu doriți să se rumenească prea mult.
- Serviți: opțional, înainte de servire presărați zahăr pudră. Clafoutis este delicios și cât e cald, dar și la temperatura camerei sau rece.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Diana a zis
Ce smântână folosiți? De oricare? Sau este speciala pentru deserturi? Mulțumesc 🙂
Iuliana a zis
Diana scuze pentru intarzierea raspunsului. La reteta asta merge orice fel de smantana.
Luciana Marcu a zis
Cat de bine arata! Musai voi incerca reteta asta in weekend! Multumesc! 🙂
Iuliana a zis
Luciana, sunt convinsa ca o sa-ti placa. La noi e nelipsita pe perioada verii, o facem cu toate fructele pe masura ce apar 🙂