• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Articole
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Articole
    • Email
    • Facebook
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Articole
    • Email
    • Facebook
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Conserve

    Gem de vișine întregi cu puțin zahăr

    Publicat la 21 iunie 2022 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Ne place să facem gem de vișine cu cât mai puțin zahăr, dar ar fi minunat dacă vișinele ar rămâne întregi, ca la dulceață, nu-i așa? Vezi în această rețetă cum să procedezi pentru cel mai bun gem de vișine cu fructe întregi ca la dulceață!

    Gem de visine
    gem de vișine pentru iarnă

    Ce poate fi mai bun dimineața, la micul dejun decât un gem de vișine întins peste o felie de pâine cu unt? Sau peste clătite? Sau pus peste orezul cu lapte? Iar dacă îl amesteci cu iaurt grecesc, ai cel mai bun și mai natural iaurt cu fructe făcut în casă!

    Pe blog veți găsi un articol în care am explicat detaliat cum se face gemul din fructe- zahăr, fierbere, păstrare, astfel încât să faceți mereu gem exact atât de dulce cum vă place, mai fluid sau mai bine legat, după preferințe.

    Cuprins
    • Ingrediente pentru rețeta de gem de vișine întregi
    • Echipamente necesare
    • Întrebări frecvente despre rețeta de gem de vișine
    • Extra-sfaturi pentru cel mai reușit gem de vișine
    • Rețete asemănătoare
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ingrediente pentru rețeta de gem de vișine întregi

    Ca la orice rețetă de gem, ingredientele sunt foarte puține:

    • vișine - alegeți fructe proaspete, tari, fără pete sau urme de stricăciune. Îndepărtați codițele și sâmburii
    • zahăr tos - puteți folosi zahăr alb sau zahăr brun care are o aromă subtilă de caramel.
    • arome - în funcție de gusturi puteți folosi: vanilie, scorțișoară, coajă de lămâie sau diverse ierburi aromatice: cimbrișor, rozmarin, mentă, busuioc.

    Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

    Gem de visine intregi pe paine cu unt

    Echipamente necesare

    Un clește pentru sâmburi sau orice aparat de scos sâmburi este foarte util, mai ales dacă vreți să faceți o cantitate mai mare de gem. Veți folosi acest dispozitiv și la orice desert cu vișine sau cu cireșe, așa că este o investiție ieftină și bună.

    clește sâmburii

    Întrebări frecvente despre rețeta de gem de vișine

    Cât zahăr se pune la gemul de vișine?

    Minim 300g zahăr la 1 kg de fructe pentru că zahărul are și rol de conservant, nu doar de îndulcitor.
    Porniți cu 300 g de zahăr și după 10 minute de fierbere, scoateți 1-2 lingurițe de gem pe o farfurie, lăsați-l să se răcească și gustați. Dacă doriți, puteți să mai adăugați zahăr, după gust. V-aș recomanda să nu depășiți, totuși 500-600 g zahăr/kg de fructe! Dacă gemul e prea dulce, papilele noastre percep mai greu aroma plăcută a fructelor.

    Gemul de vișine se fierbe la foc mare sau la foc mic?

    Gemul se fierbe întotdeauna la foc mediu spre mare. Stați lângă el de la început și amestecați continuu și cu o lingură de lemn ca să nu se lipească de cratiță.

    Cât timp se fierbe gemul de vișine?

    Orientativ, pentru 1 kg de vișine, gemul nu ar trebui să stea pe foc mediu-mare mai mult de 30 de minute. 

    Cât timp se păstrează gemul de vișine?

    Dacă l-ați preparat corect și ați folosit borcane și capace sterilizate, gemurile se vor păstra 2-3 ani de zile fără nicio problemă. Vezi aici cum se sterilizează corect capacele și borcanele pentru conserve.

    Gem de visine intregi_borcan

    Extra-sfaturi pentru cel mai reușit gem de vișine

    1. Dacă nu aveți timp să vă ocupați de gem într-o singură zi, presărați fructele cu zahăr, amestecați și le păstrați la frigider până a doua zi când faceți gemul.
    2. Nu fierbeți gemul în exces! Alegeți pentru fierbere o cratiță largă, cu suprafață mare de evaporare. În acest fel veți scurta la minim timpul necesar de gătire.
    3. Amestecați des în cratiță, cu o lingură de lemn cu coadă cât mai lungă, pentru că gemul stropește ca un vulcan, în toate părțile și există pericolul să vă ardeți.
    4. Borcanele și capacele trebuie să fie sterilizate înainte să puneți gemul la fiert deoarece gemul se toarnă în borcane cât mai fierbinte cu putință.
    5. Ca să nu se spargă, așezați borcanele într-o tavă metalică care să preia diferența de căldură.

    Rețete asemănătoare

    • Cum se face gemul din fructe - zahăr, fierbere, păstrare.
    • Gem de caise - rețeta pas cu pas, cu puțin zahăr
    • Gem de struguri
    • Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Gem de visine intregi pe paine cu unt

    Gem de vișine întregi cu puțin zahăr

    Cum faci cel mai bun gem de vișine cu aromă de vanilie și puțin zahăr. Vișinele rămân întregi, ca la dulceață. Ideal pentru clătite și orez cu lapte!
    5 from 2 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 15 minutes
    Gătire: 20 minutes
    Timp total: 35 minutes
    Număr de porții: 2 borcane de 370 g
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Echipamente necesare

    clește pt sâmburi
    clește pt. sâmburi

    Ingrediente
     

    • 1 kg vișine (cântărite fără sâmburi)
    • 300-500 g zahăr tos
    • 1 păstaie vanilie (sau 2 plicuri zahăr Bourbon)

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Spălați vișinele, îndepărtați codiţele şi sâmburii. Presărați 300 g zahăr peste vișine, amestecați și lăsați-le deoparte 2 ore ca să lase sirop. Le puteți lăsa și peste noapte, la frigider.
      amestecam visinele cu zaharul
    • Puneți vișinele și siropul pe care l-au lăsat să fiarbă într-o cratiță cu gura largă. Focul trebuie să fie mediu spre mare. Îndepărtați spuma care se formează.
    • Dacă folosiți păstaie de vanilie, o secționați pe lung, curățați semințele din interior și puneți în cratița cu fructe atât semințele, cât și păstaia.
      seminte pastaie vanilie
    • După 10-15 minute de fierbere, scoateți 1 lingură de gem, lăsați-l să se răcorească puțin, gustați și dacă este nevoie, acum puteți să mai adăugați zahăr până la 500 g sau chiar mai mult, dacă vă place gemul mai dulce..
    • Eu am fiert gemul (1 kg de vișine) pe foc mediu-mare timp de 25 de minute. Semnalul ca puteți opri focul este atunci când observaţi că fructele s-au înmuiat şi au devenit translucide, iar siropul în care plutesc s-a legat.
      amestecam din cand in cand cu o lingura de lemn
    • Ca să testați consistența gemului, scoateți 1 lingură de gem pe o farfurie, lăsați-l să se răcească puțin (eventual în congelator) și trageți cu degetul o linie prin gem. Dacă linia rămâne clară și cele 2 părți de gem nu se unesc la loc, înseamnă că gemul e gata.
      verificam consistenta gemului
    • Cât timp fierbe gemul, vă puteţi ocupa de borcanele care trebuiesc spălate foarte bine şi sterilizate. Borcanele și capacele se sterilizează la cuptor, la 150 de grade pentru 15 minute. Detalii despre sterilizarea corectă, aici.
      cum se sterilizează borcanele pentru conserve
    • Păstrând borcanele pe o tavă sau altă suprafaţă metalică care să preia căldura, începeţi să turnaţi gemul în borcane, apoi puneți imediat capacul. Nu uitați să îndepărtați păstaia goală de vanilie!
      turnare gem in borcane
    • Întoarceţi borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute puteţi întoarce borcanele în poziţia normală, le acoperiţi cu un pled sau cu prosoape de bucătărie şi le lăsați aşa până la răcirea completă.
      borcane de gem cu fundul in sus
    • Gemul astfel preparat rezistă chiar şi 2-3 ani fără nicio problemă.
      Gem de visine

    Rețeta Video

    Valori nutriționale
    Gem de vișine întregi cu puțin zahăr
    Valori per porție
    Calorii
    894
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    1
    g
    2
    %
    Carbohidrați
     
    229
    g
    76
    %
    Fibre
     
    11
    g
    46
    %
    Zahăr
     
    214
    g
    238
    %
    Proteine
     
    5
    g
    10
    %
    Vitamina A
     
    320
    IU
    6
    %
    Calciu
     
    67
    mg
    7
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!
    Mic dejun cu gem de visine intregi

    Din aceeași categorie

    • Compot de cireșe sau de vișine pentru iarna
    • Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Macrou marinat la rece, în oțet cu ceapă și mirodenii

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Chec simplu cu cacao şi nuci
    • Griș cu lapte cremos. 3 idei delicioase de servire
    • Ciorbă de burtă ca la restaurant - rețeta simplă
    • Spaghete cu creveţi, sos de roşii şi usturoi

    Categorii recomandate

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide
    Rețete fără carne

    Nou pe blog

    • Aripioare de pui la cuptor cu cartofi - rețeta de aripioare picante
    • Brânzoaice moldovenești cu brânză de vaci și stafide - rețeta de poale-n brâu
    • Șnițel de pui cu pesmet - rețeta simplă de șnițel pane
    • Cornuri pufoase cu ciocolată (Nutella sau Finetti) - rețeta de cornuri cu unt

    Aperitive rapide

    • Sărăţele cu brânză şi chimen
    • Ruladă aperitiv în 2 variante - cu brânză şi pate de ficat
    • Covrigei de casă cu telemea - cea mai rapidă rețetă
    • Aperitive cu pește - platou festiv gata în 30 de minute
    ALTE REȚETE DE APERITIVE

    Cele mai bune prăjituri

    • Prăjitura chinezoiaca cu glazură de gălbenuș
    • Prăjitură simplă cu mere și lapte bătut
    • Prăjitura Figaro cu bezea, nucă și gem. Gustul copilăriei cu câteva ingrediente!
    • Napolitane cu cremă caramel în foi Lica
    ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

    Torturi festive

    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tort spirală cu cremă de mascarpone şi vişine
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    Rețete de post

    mancaruri de post
    Mâncăruri de post
    deserturi de post
    Deserturi de post

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

    Folosim cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență de navigare pe siteul nostru.

    Poți afla mai multe despre cookie-uri sau să le dezactivezi în pagina de setări.

    Powered by  GDPR Cookie Compliance
    Privacy Overview

    Acest site utilizează cookie-uri pentru a vă oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile cookie sunt stocate în browserul dumneavoastră și efectuează funcții cum ar fi recunoașterea dumneavoastră atunci când vă întoarceți pe site-ul nostru, ajutând echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsiți cele mai interesante și mai utile.

    Cookie-urile strict necesare

    Cookie-urile strict necesare trebuie să fie activate în orice moment, astfel încât să vă putem salva preferințele pentru setările cookie-urilor.

    Dacă dezactivezi aceste cookie-uri, nu vom putea să-ți salvăm preferințele. Aceasta înseamnă că de fiecare dată când vizitezi acest sit va trebui să activezi sau să dezactivezi cookie-urile din nou.