Ne place să facem gem de vișine cu cât mai puțin zahăr, dar ar fi minunat dacă vișinele ar rămâne întregi, ca la dulceață, nu-i așa? Vezi în această rețetă cum să procedezi pentru cel mai bun gem de vișine cu fructe întregi ca la dulceață!
Ce poate fi mai bun dimineața, la micul dejun decât un gem de vișine întins peste o felie de pâine cu unt? Sau peste clătite? Sau pus peste orezul cu lapte? Iar dacă îl amesteci cu iaurt grecesc, ai cel mai bun și mai natural iaurt cu fructe făcut în casă!
Pe blog veți găsi un articol în care am explicat detaliat cum se face gemul din fructe- zahăr, fierbere, păstrare, astfel încât să faceți mereu gem exact atât de dulce cum vă place, mai fluid sau mai bine legat, după preferințe.
Mergi direct la:
Ingrediente pentru rețeta de gem de vișine întregi
Ca la orice rețetă de gem, ingredientele sunt foarte puține:
- vișine - alegeți fructe proaspete, tari, fără pete sau urme de stricăciune. Îndepărtați codițele și sâmburii
- zahăr tos - puteți folosi zahăr alb sau zahăr brun care are o aromă subtilă de caramel.
- arome - în funcție de gusturi puteți folosi: vanilie, scorțișoară, coajă de lămâie sau diverse ierburi aromatice: cimbrișor, rozmarin, mentă, busuioc.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Echipamente necesare
Un clește pentru sâmburi sau orice aparat de scos sâmburi este foarte util, mai ales dacă vreți să faceți o cantitate mai mare de gem. Veți folosi acest dispozitiv și la orice desert cu vișine sau cu cireșe, așa că este o investiție ieftină și bună.
Întrebări frecvente despre rețeta de gem de vișine
Minim 300g zahăr la 1 kg de fructe pentru că zahărul are și rol de conservant, nu doar de îndulcitor.
Porniți cu 300 g de zahăr și după 10 minute de fierbere, scoateți 1-2 lingurițe de gem pe o farfurie, lăsați-l să se răcească și gustați. Dacă doriți, puteți să mai adăugați zahăr, după gust. V-aș recomanda să nu depășiți, totuși 500-600 g zahăr/kg de fructe! Dacă gemul e prea dulce, papilele noastre percep mai greu aroma plăcută a fructelor.
Gemul se fierbe întotdeauna la foc mediu spre mare. Stați lângă el de la început și amestecați continuu și cu o lingură de lemn ca să nu se lipească de cratiță.
Orientativ, pentru 1 kg de vișine, gemul nu ar trebui să stea pe foc mediu-mare mai mult de 30 de minute.
Dacă l-ați preparat corect și ați folosit borcane și capace sterilizate, gemurile se vor păstra 2-3 ani de zile fără nicio problemă. Vezi aici cum se sterilizează corect capacele și borcanele pentru conserve.
Extra-sfaturi pentru cel mai reușit gem de vișine
- Dacă nu aveți timp să vă ocupați de gem într-o singură zi, presărați fructele cu zahăr, amestecați și le păstrați la frigider până a doua zi când faceți gemul.
- Nu fierbeți gemul în exces! Alegeți pentru fierbere o cratiță largă, cu suprafață mare de evaporare. În acest fel veți scurta la minim timpul necesar de gătire.
- Amestecați des în cratiță, cu o lingură de lemn cu coadă cât mai lungă, pentru că gemul stropește ca un vulcan, în toate părțile și există pericolul să vă ardeți.
- Borcanele și capacele trebuie să fie sterilizate înainte să puneți gemul la fiert deoarece gemul se toarnă în borcane cât mai fierbinte cu putință.
- Ca să nu se spargă, așezați borcanele într-o tavă metalică care să preia diferența de căldură.
Rețete asemănătoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Gem de vișine întregi cu puțin zahăr
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 kg vișine (cântărite fără sâmburi)
- 300-500 g zahăr tos
- 1 păstaie vanilie (sau 2 plicuri zahăr Bourbon)
Instrucțiuni de preparare
- Spălați vișinele, îndepărtați codiţele şi sâmburii. Presărați 300 g zahăr peste vișine, amestecați și lăsați-le deoparte 2 ore ca să lase sirop. Le puteți lăsa și peste noapte, la frigider.
- Puneți vișinele și siropul pe care l-au lăsat să fiarbă într-o cratiță cu gura largă. Focul trebuie să fie mediu spre mare. Îndepărtați spuma care se formează.
- Dacă folosiți păstaie de vanilie, o secționați pe lung, curățați semințele din interior și puneți în cratița cu fructe atât semințele, cât și păstaia.
- După 10-15 minute de fierbere, scoateți 1 lingură de gem, lăsați-l să se răcorească puțin, gustați și dacă este nevoie, acum puteți să mai adăugați zahăr până la 500 g sau chiar mai mult, dacă vă place gemul mai dulce..
- Eu am fiert gemul (1 kg de vișine) pe foc mediu-mare timp de 25 de minute. Semnalul ca puteți opri focul este atunci când observaţi că fructele s-au înmuiat şi au devenit translucide, iar siropul în care plutesc s-a legat.
- Ca să testați consistența gemului, scoateți 1 lingură de gem pe o farfurie, lăsați-l să se răcească puțin (eventual în congelator) și trageți cu degetul o linie prin gem. Dacă linia rămâne clară și cele 2 părți de gem nu se unesc la loc, înseamnă că gemul e gata.
- Cât timp fierbe gemul, vă puteţi ocupa de borcanele care trebuiesc spălate foarte bine şi sterilizate. Borcanele și capacele se sterilizează la cuptor, la 150 de grade pentru 15 minute. Detalii despre sterilizarea corectă, aici.
- Păstrând borcanele pe o tavă sau altă suprafaţă metalică care să preia căldura, începeţi să turnaţi gemul în borcane, apoi puneți imediat capacul. Nu uitați să îndepărtați păstaia goală de vanilie!
- Întoarceţi borcanele cu capacul în jos pentru a crea vacuum. După 15 minute puteţi întoarce borcanele în poziţia normală, le acoperiţi cu un pled sau cu prosoape de bucătărie şi le lăsați aşa până la răcirea completă.
- Gemul astfel preparat rezistă chiar şi 2-3 ani fără nicio problemă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu