Rețeta de clafoutis cu căpșuni, unul dintre cele mai simple și mai delicioase deserturi. Cum se face clafoutis, ce ingrediente folosim și cât timp se coace.
Mergi direct la:
Ce este calfoutis
Clafoutis, cu denumirea lui pretențioasă și dificil de pronunțat pentru noi, este un desert franțuzesc care a făcut înconjurul lumii datorită simplității lui.
Nu este o prăjitură, ci mai degrabă o clătită uriașă făcută la cuptor. Sau o budincă. Aluatul e cremos, aromat și parfumat cu vanilie și coajă de lămâie.
Pentru un clafoutis reușit nu îți trebuiesc cine știe ce abilități în bucătărie și nici ingrediente de negăsit. Rețeta originală conține lapte și unt, căci după cum știm, la francezi "dacă unt nu e, nimic nu e".
Eu mi-am dezvoltat în timp două rețete după care fac clafoutis: dacă folosesc smântână pentru frișcă - ca în rețeta de azi - nu mai folosesc unt. Dacă pun lapte în loc de smântână, atunci pun și unt. Asta ca să echilibrez cât de cât grăsimile din compoziție. Nu fac foarte mare economie de calorii, dar măcar mă străduiesc 😀
La rețeta de azi am folosit ceea ce se vede în fotografia de mai jos. Plus căpșuni dulci și parfumate!
De fapt, rețeta franțuzească originală de clafoutis, se face cu cireșe, dar suportă adaptări și cu alte fructe. Ba am văzut chiar și rețete de clafoutis sărate, ceea ce trebuie să recunosc că sună foarte tentant.
La rețeta de azi am folosit căpșuni, pentru că este exact vremea lor. Acum sunt bine coapte, dulci și parfumate și nu mă pot opri să nu le ascund în tot felul de deserturi.
Pe blog veți găsi și alte variante de clafoutis. Le las mai jos dacă doriți să le încercați:
Cum se pregătește un clafoutis
Aluatul pentru clafoutis este foarte asemănător cu cel de clătite. Nu are nevoie de niciun agent de creștere pentru că un clafoutis nu trebuie nicidecum să fie pufos, ci va avea consistența unei budinci: umed și cremos.
Așadar, nu punem praf de copt, nici nu batem albușurile spumă, ci doar mixăm puțin ingredientele cât să avem o compoziție omogenă și turnăm amestecul peste fructele așezate frumos în tava unsă cu unt.
Cum se servește clafoutis cu căpșuni
Clafoutis este la fel de bun și călduț, dar și rece, de la frigider.
Îl puteți lăsa simplu, sau îl puteți pudra cu zahăr vanilat. Vezi aici cum poți face zahăr vanilat acasă.
Dacă îl serviți călduț, puteți pune un glob de înghețată de vanilie deasupra.
Clafoutis este delicios și cu un moț de frișcă sau cu o lingură de iaurt cremos.
Un desert atât de simplu, care poate fi servit în multe feluri. Alegeți ce vă place mai mult! 🙂
Alte rețete rapide în care căpșunile sunt vedete
Dacă sunteți iubitori de deserturi cu căpșuni, vă las mai jos câteva idei simple și extraordinar de gustoase:
- crumble cu căpșuni și fulgi de ovăz
- înghețată de căpșuni cu lapte condensat
- Eton Mess cu bezele
- tartă rustică cu căpșuni
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Clafoutis cu căpșuni
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
pentru o formă cu diametrul de 26 cm
- 320 g căpșuni
- 3 ouă
- 200 ml smântână pentru frişcă cu 35% grăsime
- 80 g zahăr tos
- 90 g făină
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 1 linguriță extract de vanilie
- un praf de sare
în plus
- puțin unt pentru uns tava
- 1 lingură zahăr tos
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
- Ungeți cu unt o formă de tartă sau orice alt vas potrivit ca mărime.
- Peste unt presărați o lingură de zahăr tos.
- Spălați căpșunile, îndepărtați codițele și puneți-le în tava unsă cu unt. Dacă sunt mai mari, tăiați-le în două. Dacă sunt micuțe, le puteți lăsa întregi.
- Într-un vas, mixați scurt toate ingredientele din listă, doar cât să se omogenizeze. Turnați aluatul în tavă, peste căpșuni.
- Dați tava la cuptor pentru 30-35 de minute, până când prăjitura este bine închegată.
- Clafoutis se poate servi cald sau rece și opțional, îl puteti pudra cu zahăr.
- Păstrați clafoutis la frigider dacă mai rămâne de pe o zi pe alta.
Bine de știut:
- Pentru o variantă cu mai puține calorii, puteți înlocui zahărul cu un îndulcitor natural, de exemplu Green Sugar sau Eritritol.
- Prăjitura se poate face în mod similar cu orice alte fructe.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Lasă un comentariu