Rețeta clasică de clafoutis cu cireșe, un desert simplu, rapid și delicios. Avem nevoie de doar câteva ingrediente și jumătate de oră de așteptare până să fie gata.
Clafoutis este, poate, cel mai ușor și mai rapid desert de vară. Se face dintr-un aluat ca cel de clătite, dar se coace la cuptor, nu în tigaie. Noi îl facem foarte des mai ales vara, cu tot felul de fructe. E un desert absolut delicios în toate variantele în care l-am făcut.
Abia așteptam să apară cireșele să fac un clafoutis după rețeta originală, pentru că am pe blog alte variante și tocmai originalul lipsea.
Iată celelalte variante de pe blog:
- clafoutis cu căpșuni
- clafoutis cu vișine
- clafoutis cu caise și rozmarin (cel mai bun, după părerea mea 😉 )
Următorul clafoutis pe care vreau să îl încerc va fi unul sărat. Mă gândesc demult la varianta aceasta, abia aștept să văd cum iese. Stați pe aproape să îl vedeți și voi, da?
Mod de preparare clafoutis cu cireșe
Un clafoutis făcut ca la mama lui, adică așa cum îl fac francezii care au inventat rețeta, se face cu cireșe și nu oricum, ci cu cireșe întregi, adică cu tot cu sâmburi.
Motivul ar fi că sâmburii de cireșe, în contact cu căldura cuptorului, lasă în desertul ăsta o aromă subtilă ca de migdale. Să fiu sinceră, eu nu am simțit-o, dar mi-a convenit de minune că nu a trebuit să scot sâmburii de cireșe, pentru că tare nu îmi place operațiunea asta 😀
Totuși, dacă aveți copii micuți, poate că e mai bine să vă alocați 5 minute în plus și să scoateți sâmburii cireșelor.
Pentru modul de preparare pas cu pas, găsiți rețeta în format video la finalul postării. Dacă încă nu v-ați abonat la canalul de YouTube Bucate Aromate, cred că acum e cel mai bun moment. Am planuri mari pentru zona de conținut video a blogului! 😉
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Clafoutis cu cireșe
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
pentru o formă cu diametrul de 24 cm
- 3 ouă
- 200 ml lapte gras
- 80 g zahăr tos
- 90 g făină
- 50 g unt topit și răcit
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- 1 linguriță extract de vanilie
- un praf de sare
- 350 g cireșe cu tot cu sâmburi
- puțin unt și o lingură de zahăr pentru uns forma
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
- Ungeți cu unt o formă de tartă sau orice alt vas potrivit ca mărime. Peste unt presărați o lingură de zahăr tos.
- Puneți cireșele în tava unsă cu unt. În rețeta originală cireșele se pun cu tot cu sâmburi, dar dacă doriți, le puteți îndepărta.
- Într-un vas, mixați scurt toate ingredientele din listă, doar cât să se omogenizeze. Turnați aluatul în tavă, peste căpșuni.
- Dați tava la cuptor pentru 30-35 de minute, până când prăjitura este bine închegată.
- Clafoutis se poate servi cald sau rece și opțional, îl puteti pudra cu zahăr.
- Păstrați clafoutis la frigider dacă mai rămâne de pe o zi pe alta.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu