În ciuda franțuzismului din titlu, să știți că un clafoutis cu caise nu este altceva decât un fel de clătită uriașă băgată la cuptor. Caisele se coc în aluatul dulce și aromat, iar ceea ce rezultă este un desert de vis, din ingrediente puține și simple și cu manoperă minimă.

Rețeta originală, franțuzească se face cu cireșe întregi, adică lăsate cu tot cu sâmburii care în căldura cuptorului lasă în aluat o aromă nemaipomenită de migdale. Am pe blog o astfel de rețetă, făcută cu vișine, o găsiți aici: Clafoutis cu vișine.
De data asta însă, am folosit în rețetă caise și mai mult decât atât, caise roșii! Nici nu am știut că există soiul acesta, dar de cum am dat cu ochii de ele în piață, nu mi le-am putut imagina decât într-un clafoutis înfoiat, rumenit și presărat fără zgârcenie cu mult zahăr pudră.

Caisele roșii au același gust aromat și catifelat pe care îl știm cu toții. Culoarea lor însă, e fabuloasă atât la exterior cât și la interior și cred că nu le puteam găsi o rețetă mai bună în care să le ascund!
Compoziția de clafoutis este aproximativ aceeași cu cea de clătite. La cuptor va crește spectaculos, iar aromele din aluat vor inunda toată casa. Odată scos din cuptor, clafoutisul se va lăsa, exact ca un sufleu, e normal să se întâmple așa. Dar tot delicios va fi și tot apetisant va arăta.

Ce-mi place mie la clafoutis, pe lângă faptul că nu necesită prea multă manoperă, e faptul că e la fel de bun și cald, dar și rece. Dacă îl serviți cald, merge de minune cu o bilă de înghețată de vanilie. Dacă e rece, vă puteți opri la a-l pudra doar cu zahăr vanilat, sau îi puteți adăuga frișcă bătută, iaurt gras sau smântână. Eu am ales varianta de mijloc: călduț și servit cu smântână pentru frișcă, nebătută.
Bineînțeles, atunci când e rece se feliază mai frumos. Când e cald, e aproape imposibil de feliat, dar vă spun cu mâna pe inimă că nimic nu se compară cu un clafoutis călduț, mâncat cu lingura direct din cratiță! 😀

Mod de preparare clafoutis cu caise
Dacă mă urmăriți de mai mult timp, poate că ați observat deja cât de mult îmi place rozmarinul strecurat prin deserturi și în băuturile răcoritoare. Am presărat câteva ace de rozmarin și în rețeta de azi. Face o echipă delicioasă împreună cu caisele, vanilia și romul din compoziție.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Clafoutis cu caise și rozmarin. Sau un fel de clătită uriașă cu fructe la cuptor.
Ingrediente
pentru o formă cu diametrul de 24 cm
- 4 ouă
- 100 g zahăr alb
- 2 linguri de zahăr brun (sau tot alb)
- 20 g unt rece
- 30 g unt topit și răcit
- 100 ml de lapte
- 120 g făină
- semințele unei păstăi de vanilie
- 1 lingură de rom (sau esență de rom)
- un praf de sare
- câteva ace de rozmarin (de preferat proaspăt)
- 6-8 caise (depinde cât sunt de mari)
pentru servit, opțional: zahăr vanilat, înghețată de vanilie, frișcă sau smântână pentru frișcă
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
- Puneți cele 20 g de unt rece și cele 2 linguri zahăr brun în cratiță și rumeniți caisele pe ambele părți, doar cât să se înmoaie puțin și să se caramelizeze puțin în contact cu zahărul topit.
- Presărați câteva ace de rozmarin peste caise.
- Într-un bol, bateți ouăle împreună cu zahărul și un praf de sare.
- După ce ouăle s-au albit și și-au mărit volumul, adăugați untul topit și răcit, laptele, vanilia și romul.
- Încorporați făina cu mișcări ușoare, apoi turnați compoziția peste caisele rumenite.
- Dați vasul la cuptor pentru 35-40 de minute.
- Clafoutisul trebuie să fie umflat și rumenit. După ce se răcește, se va lăsa, e normal să se întâmple așa.
- Se servește cald sau rece, cu topping de zahăr pudră, înghețată, frișcă, etc. Noi îl preferăm cu zahăr pudră și smântână.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Vă doresc poftă bună la clafoutis cu caise și rozmarin!
anca a zis
Iubeeeeeesc clafoutis ul:). Desi nu s fana prajituri de niciun fel, preferand mereu aluaturile, clafoutis este pur si simplu minunata, are in fiecare bucatica toata prospetimea verii:*
Iuliana a zis
Si eu il iubesc, pentru cat de putin cere si cat de mult ofera 🙂