Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Clafoutis cu caise și rozmarin. Sau un fel de clătită uriașă cu fructe la cuptor.

47 shares
Mergi la rețetă

În ciuda franțuzismului din titlu, să știți că un clafoutis cu caise nu este altceva decât un fel de clătită uriașă băgată la cuptor. Caisele se coc în aluatul dulce și aromat, iar ceea ce rezultă este un desert de vis, din ingrediente puține și simple și cu manoperă minimă.

Clafoutis cu caise

Rețeta originală, franțuzească se face cu cireșe întregi, adică lăsate cu tot cu sâmburii care în căldura cuptorului lasă în aluat o aromă nemaipomenită de migdale. Am pe blog o astfel de rețetă, făcută cu vișine, o găsiți aici: Clafoutis cu vișine .

De data asta însă, am folosit în rețetă caise și mai mult decât atât, caise roșii! Nici nu am știut că există soiul acesta, dar de cum am dat cu ochii de ele în piață, nu mi le-am putut imagina decât într-un clafoutis înfoiat, rumenit și presărat fără zgârcenie cu mult zahăr pudră.

Clafoutis cu caise

Caisele roșii au același gust aromat și catifelat pe care îl știm cu toții. Culoarea lor însă, e fabuloasă atât la exterior cât și la interior și cred că nu le puteam găsi o rețetă mai bună în care să le ascund!

Compoziția de clafoutis este aproximativ aceeași cu cea de clătite. La cuptor va crește spectaculos, iar aromele din aluat vor inunda toată casa. Odată scos din cuptor, clafoutisul se va lăsa, exact ca un sufleu, e normal să se întâmple așa. Dar tot delicios va fi și tot apetisant va arăta.

Clafoutis cu caise

Ce-mi place mie la clafoutis, pe lângă faptul că nu necesită prea multă manoperă, e faptul că e la fel de bun și cald, dar și rece. Dacă îl serviți cald, merge de minune cu o bilă de înghețată de vanilie. Dacă e rece, vă puteți opri la a-l pudra doar cu zahăr vanilat, sau îi puteți adăuga frișcă bătută, iaurt gras sau smântână. Eu am ales varianta de mijloc: călduț și servit cu smântână pentru frișcă, nebătută.

Bineînțeles, atunci când e rece se feliază mai frumos. Când e cald, e aproape imposibil de feliat, dar vă spun cu mâna pe inimă că nimic nu se compară cu un clafoutis călduț, mâncat cu lingura direct din cratiță! 😀

Clafoutis cu caise

Mod de preparare clafoutis cu caise

Dacă mă urmăriți de mai mult timp, poate că ați observat deja cât de mult îmi place rozmarinul strecurat prin deserturi și în băuturile răcoritoare. Am presărat câteva ace de rozmarin și în rețeta de azi. Face o echipă delicioasă împreună cu caisele, vanilia și romul din compoziție.

Clafoutis cu caise

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Clafoutis cu caise

Clafoutis cu caise și rozmarin. Sau un fel de clătită uriașă cu fructe la cuptor.

Clafoutis cu caise nu este altceva decât o clătită uriașă băgată la cuptor. Un desert delicios, cu ingrediente puține și simple.
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

pentru o formă cu diametrul de 24 cm

  • 4 ouă
  • 100 g zahăr alb
  • 2 linguri de zahăr brun (sau tot alb)
  • 20 g unt rece
  • 30 g unt topit și răcit
  • 100 ml de lapte
  • 120 g făină
  • semințele unei păstăi de vanilie
  • 1 lingură de rom (sau esență de rom)
  • un praf de sare
  • câteva ace de rozmarin (de preferat proaspăt)
  • 6-8 caise (depinde cât sunt de mari)

pentru servit, opțional: zahăr vanilat, înghețată de vanilie, frișcă sau smântână pentru frișcă

Instrucțiuni de preparare
 

  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
  • Puneți cele 20 g de unt rece și cele 2 linguri zahăr brun în cratiță și rumeniți caisele pe ambele părți, doar cât să se înmoaie puțin și să se caramelizeze puțin în contact cu zahărul topit.
  • Presărați câteva ace de rozmarin peste caise.
  • Într-un bol, bateți ouăle împreună cu zahărul și un praf de sare.
  • După ce ouăle s-au albit și și-au mărit volumul, adăugați untul topit și răcit, laptele, vanilia și romul.
  • Încorporați făina cu mișcări ușoare, apoi turnați compoziția peste caisele rumenite.
  • Dați vasul la cuptor pentru 35-40 de minute.
  • Clafoutisul trebuie să fie umflat și rumenit. După ce se răcește, se va lăsa, e normal să se întâmple așa.
  • Se servește cald sau rece, cu topping de zahăr pudră, înghețată, frișcă, etc. Noi îl preferăm cu zahăr pudră și smântână.
Valori nutriționale
Clafoutis cu caise și rozmarin. Sau un fel de clătită uriașă cu fructe la cuptor.
Valori per porție
Calorii
209
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
8
g
12
%
Colesterol
 
97
mg
32
%
Carbohidrați
 
30
g
10
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
18
g
20
%
Proteine
 
5
g
10
%
Vitamina A
 
801
IU
16
%
Calciu
 
34
mg
3
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Clafoutis cu caise

Vă doresc poftă bună la clafoutis cu caise și rozmarin!

deserturi

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Crème brûlée servită în ramekin, decorată cu căpșuni, afine, mentă proaspătă și o păstaie de vanilie.
    Crème brûlée – rețeta clasică pas cu pas
  • Lava cake cald, cu miez lichid de ciocolată, presărat cu zahăr pudră și frunze de mentă
    Lava Cake – Rețetă Simplă cu Ciocolată Topită, Gata în 20 de Minute
  • Tort unguresc de clătite în straturi, cu cremă de cacao – felie servită pe farfurie albă
    Tort de clătite cu cacao – rețeta ungurească de clătite „alunecate” cum n-ai mai mâncat!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
47 shares

Comentarii

  1. anca a zis

    iunie 05, 2018 at 9:39 am

    Iubeeeeeesc clafoutis ul:). Desi nu s fana prajituri de niciun fel, preferand mereu aluaturile, clafoutis este pur si simplu minunata, are in fiecare bucatica toata prospetimea verii:*

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      iunie 06, 2018 at 7:10 am

      Si eu il iubesc, pentru cat de putin cere si cat de mult ofera 🙂

      Răspunde
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.