Ei bine da, a venit şi vremea primei îngheţate de anul ăsta. Vremea ploioasă de până acum nu prea m-a încurajat să fac îngheţată. Dar e totuşi vară şi iată că în cele din urmă m-am pornit pe meşterit de nu mă mai pot opri din combinat ingrediente, texturi şi toppinguri. Până la alte îngheţate mai sofisticate am zis să încep cu începutul, iar prima mea reţetă de îngheţată de pe blog să fie cea mai simplă, şi anume cea de îngheţată de vanilie care e baza pentru aproape toate celelalte reţete.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
- 400 ml lapte cu 3.5% grăsime
- 4 gălbenuşuri (e de preferat să folosiţi ouă de ţară)
- seminţele de la 1 păstaie de vanilie
- 400 ml smântână pentru frişcă
- 8 linguri de zahăr tos (sau după gust)
Instrucțiuni de preparare
- Într-o oală cu fund gros, punem laptele pe foc împreună cu seminţele păstăii de vanilie. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să fie fierbinte ca să îşi dezvolte vanilia aroma. Apoi se lasă deoparte, acoperit cu capac timp de 30 de minute.
- După cele 30 de minute, strecurăm laptele şi îl punem din nou la foc.
- Frecăm gălbenuşurile cu zahărul până când se albesc şi îşi măresc volumul.
- Adăugăm treptat 4-5 linguri de lapte cald peste ouă amestecând continuu, ca să le ridicăm temperatura.
- Turnăm amestecul de ouă şi lapte peste laptele de pe aragaz şi lăsăm să fiarbă la foc foarte mic, până când simţim că începe să se îngroaşe, deci nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere. Dăm deoparte şi lăsăm crema la răcit.
- Încorporăm smântâna pentru frişcă în crema rece.
- Dacă aveţi maşină de îngheţată, turnaţi amestecul în recipientul scos din congelator şi lăsaţi maşina să îşi facă treaba.
- Dacă nu aveţi maşină, turnaţi amestecul într-o caserolă care va merge la congelator.
- Scoateţi caserola din 40 în 40 de minute şi mixaţi pentru a împiedica formarea cristalelor de gheaţă. Această operaţiune trebuie repetată de cel puţin 3 ori ca să obţineţi o îngheţată cremoasă.
- Eu am decorat-o cu bombonele colorate. Voi puteţi folosi orice topping vă place sau nucă măcinată, fulgi de ciocolată sau de migdale, etc.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailPentru reţeta asta trebuie să îi multumesc Paulei-Enjoy Dessert, căci de la ea m-am inspirat. Paula face mereu deserturi fantastic de bune şi de arătoase, aşa că am mers pe mâna ei şi bine am făcut. Îngheţata mea a fost perfectă 🙂
Poftă bună la îngheţată vă doresc!
laura a zis
Ce bine arata! mi-ai facut pofta si mai e o saptamana de post:(((((((((((((
Iuliana a zis
Multumesc, Laura! Hai ca trece repede saptamana. In plus, o poti pregati dinainte pentru ca duminica sa o ai gata pentru desert 😉
Claudia a zis
yammmy...ce buna e!
vreau si eu un pic 🙂
Iuliana a zis
Pai te astept oricand la o inghetata! 🙂
Simona Callas a zis
Arata foarte bine inghetata ta si foarte frumos ne-o prezinti, felicitari!
Iuliana a zis
Multumesc, Simona!