Această înghețată Tiramisu cu mascarpone are toate elementele care fac irezistibil celebrul desert italian. Este foarte cremoasă si se face simplu, fără aparat special.
Pentru orice iubitor de cafea și de deserturi cu cafea, un Tiramisu este desertul ideal. Crema mascarpone îl face extra catifelat, iar atingerea cafelei tari și a pudrei de cacao aduce un echilibru perfect între dulce și amar. Irezistibil! Iar dacă e vară și e cald, o înghețată cu toate aceste elemente devine desertul suprem.
Ingrediente pentru o înghețată Tiramisu cu mascarpone fără ace de gheață
Mi-am dorit ca această înghețată să aibă toate elementele rețetei clasice de Tiramisu: cremă mascarpone, pișcoturi de șampanie, cafea tare și cacao, iar acestea să se simtă distinct, exact ca într-o felie de prăjitură.
Dacă ați încercat celelalte rețete ale mele de înghețată cu lapte condensat, atunci știți câtă cremozitate aduce acesta, cât de ușor se face înghețata care îl conține și că practic nu există ace de gheață! De aceea l-am folosit și în rețeta de astăzi.
Așadar avem câteva ingrediente de bază:
- lapte condensat îndulcit - pentru cremozitate fără ace de gheață și pentru aroma fină dar pregnantă de lapte pe care o aduce. Am povestit mai multe despre laptele condensat la rețeta de înghețată de căpșuni.
- mascarpone - pentru că fără el nu există Tiramisu
- frișcă naturală - pentru că este aerată și minunată. Vezi aici cum se bate corect frișca din smântână.
- pișcoturi de șampanie - pentru că nici fără ele Tiramisu nu este complet
- cafea tare - în care să înmuiem pișcoturile. Fie că faceți un expresso, fie că folosiți cafea instant, este elementul care nu trebuie să lipsească din ecuația gustului
- pudră de cacao - pentru că și ea face parte din semnătura acestui desert. În plus, aduce exact doza de amar de care avem nevoie ca să echilibrăm gusturile, de aceea am presărat câteva straturi de cacao alternativ cu pișcoturi și mascarpone.
- un pic de alcool - în rețeta originală de Tiramisu se folosește vin Marsala, dar cum acesta e mai greu de găsit la noi, îl puteți înlocui cu un vin licoros sau cu un rom bun. Eu folosesc mereu rom Stroh 40 pentru aroma lui intensă.
Important de știut pentru rețeta de înghețată Tiramisu cu mascarpone
Să faci înghețată Tiramisu este la fel de simplu ca și prepararea prăjiturii. Practic alternezi straturi de pișcoturi înmuiate în cafea cu cele de cremă mascarpone.
Doar că la varianta înghețată a acestui desert, pișcoturile îmbibate în cafea sunt exact punctul slab. Cu crema nu avem probleme, ingredientele de calitate își fac singure treaba, dar cafeaua este practic apă, iar pișcoturile înmuiate riscă să se transforme în blocuri de gheață.
Ce avem de facut:
- înmuiați pișcoturile doar o secundă în cafea și lăsați-le să se scurgă foarte bine înainte să le așezați în caserolă.
- rupeți pișcoturile în jumătăți, nu le puneți întregi în înghețată pentru că vor fi mai greu de "rupt" cu lingura
- nu faceți straturi compacte de pișcoturi, așa cum faceți la prăjitura Tiramisu, ci puneți doar jumătăți de pișcoturi din loc în loc, în așa fel încât să intre cremă printre ele.
- scoateți caserola din congelator cu 20-30 de minute înainte de servire pentru că pișcoturile îmbibate cu cafea au nevoie de mai mult timp să se încălzească pentru a putea fi luate ușor și frumos în cupa de înghețată.
Alte variante pentru iubitorii de Tiramisu
Dacă ați ajuns aici, cu siguranță iubiți și voi Tiramisu la fel de mult ca mine. Și ca întreaga planetă 🙂
Vă las mai jos și alte variante ale acestui desert pe care cred că veți dori să le încercați:
Mod de preparare înghețată Tiramisu cu lapte condensat (scris și video)
Cu toate că rețeta este foarte ușor de făcut, cred că întotdeauna e de folos să poți urmări într-un videoclip cum a fost preparată și sa beneficiezi de câteva extra-sfaturi. Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi, de două ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Înghețată Tiramisu cu mascarpone și lapte condensat
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 400 ml smântână pentru frișcă ((min. 30% grăsime))
- 250 g mascarpone
- 400 g lapte condensat îndulcit ((1 conservă))
- 1 linguriță extract de vanilie
- un praf de sare
- 200 ml cafea expresso (sau ness)
- 1 lingură rom (Stroh 40)
- 12 pișcoturi de șampanie
- 2 lingurițe cacao
Instrucțiuni de preparare
- Preparați cafeaua și lăsați-o să se răcească. După ce s-a răcit adăugați în cafea romul.
- Într-un bol încăpător mixați smântâna pentru frișcă până când formează valuri care își păstrează forma.
- În frișca obținută încorporați mascarpone puțin câte puțin, în 3-4 tranșe, mixând ușor de fiecare dată ca să se încorporeze.
- Puneți în bol laptele condensat, exact așa cum este în conservă, extractul de vanilie și un praf de sare. Mixați scurt, la viteză mică, doar cât să se încorporeze.
- Rupeți pișcoturile în două și înmuiați-le doar o secundă în cafea. Scurgeți-le foarte bine, abia apoi le așezați în caserolă.
- Puneți pe fundul caserolei un strat de pișcoturi 4 pișcoturi (8 jumătăți) lăsând ceva distanță între ele. Peste pișcoturi turnați un strat de cremă. Apoi presărați un strat de cacao folosindu-vă de o sită pentru ceai.
- Puneți din nou cremă - pișcoturi - cremă -cacao.
- Alternați astfel straturile până terminați pișcoturile și crema. Ultimele straturi trebuie să fie de cremă presărată cu cacao.
- Dați caserola cu înghețată Tiramisu la congelator pentru cel puțin 6 ore.
- Scoateți caserola din congelator cu 20-30 de minute înainte de servire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu