Am făcut reţeta asta de chifteluţe cu ton într-o zi de post cu dezlegare la peşte şi au fost perfecte lângă o salată verde. Cred că s-ar fi însoţit bine şi cu un piure de cartofi, dar la fel de bine, chifteluțele astea pot fi un aperitiv apreciat și pe o masă de sărbătoare.
Eu am ales ca de obicei, calea cea mai uşoară şi le-am făcut cu ton mărunţit din conservă, dar se pot face şi cu peşte proaspăt fiert, dezosat şi pasat. Desigur, făcute cu peşte proaspăt, vor fi chiar mai gustoase.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 3 conserve de ton mărunţit în ulei (de 170 g)
- 1 ceapă mare
- 1 cartof mare (de preferat alb, pentru că este mai făinos)
- 2-3 căţei de usturoi
- 1 morcov
- zeama de la jumătate de lămâie
- 2-3 linguri de ulei de măsline
- 5-6 linguri de făină albă
- 5-6 linguri de pesmet
- pătrunjel proaspăt (poate fi şi mărar dacă vă place mai mult)
- un vârf de linguriţă de turmeric (opţional)
- sare (piper după gust)
Instrucțiuni de preparare
- Desfaceţi conservele şi puneţi tonul la scurs într-o strecurătoare (cum e cea pentru paste).
- Cartoful se curăţă, se taie felii şi se fierbe ca pentru piure. Pentru că nu avem ouă în compoziție, cartoful va avea rolul de liant.
- Tocaţi ceapa cubuleţe mici, treceţi usturoiul prin presă şi radeţi morcovul pe răzătoarea cu găuri mici. Se pun toate la călit în uleiul de măsline până când ceapa se înmoaie puţin şi îşi lasă aroma.
- Puneţi tonul scurs, legumele călite, cartoful, pătrunjelul, zeama de lămâie şi condimentele în robot sau în tocătorul electric (sau le puteţi amesteca şi cu mixerul sau chiar de mână) şi omogenizaţi compoziţia. Eu prefer să nu le toc prea tare, pentru că îmi place să simt totuşi textura tonului.
- Într-o farfurie întinsă amestecaţi făina şi pesmetul.
- Cu mâinile umede formaţi chifteluţe rotunde, pe care le treceţi prin făină şi pesmet şi le aşezaţi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Mie mi-au ieşit 22 de bucăţi.
- Daţi tava la cuptorul preîncălzit la temparatura de 180 de grade. Sunt gata cam în 20-25 de minute, când încep să se rumenească.
- Sunt foarte bune şi calde, dar şi reci.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Cum vă spuneam, merg de minune lângă o salată. Click pe poza de mai jos pentru a vedea mai multe reţete de salate care să vă inspire în alegerea garniturii pentru aceste chifteluţe de peşte.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de chifteluţe de peşte pentru a o avea la indemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună!
Claudia
Ah, la cat de bune cred ca sunt normal ca se pot manca si calde si reci. Intrebarea e...mai ajung sa se raceasca? 🙂
Iuliana
Daca ai musafiri a doua zi, ajung sa se raceasca, ca n-au incotro 😀