Mâncare mai simplă, mai ieftină și mai de post decât ghiveciul de legume nu cred să existe. Nici nu am ce să vă povestesc despre ea prea mult, am vrut doar așa, să vă arăt că nu fac doar deserturi și că de fapt noi mâncăm și mâncăruri de-astea simple, neaoșe și nepretențioase. Sau mai ales de-astea. Şi mai ales în post.
Așadar luați voi la întâmplare ce legume găsiți prin casă: musai ceapă, musai cartofi și pe lângă ele eventual praz, ardei gras, morcov, dovlecel, vreo mână de mazăre congelată sau proaspătă dacă e vremea ei, poate chiar și niște fasole verde sau ciuperci, combinați-le între ele și gata. Sau puteți face exact rețeta mea de mai jos. Ghiveciul e gustos (aproape) oricum, mai ales dacă-l serviți cu ceva murături alături sau cu o salată verde cu ridichi. Poftă bună, dragilor! 🙂
Mod de preparare ghiveci de legume fel de fel
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 2 cartofi
- 1 ceapă
- 1 fir de praz (partea albă)
- 1 morcov mare
- 1 ardei gras
- 1 dovlecel
- ½ de țelină
- ½ cană de mazăre
- 2-3 ciuperci mari
- 3-4 roșii (sau o conservă de cuburi de roșii)
- 70 ml de ulei
- sare și piper după gust
- 1 frunză de dafin
- pătrunjel verde pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Tocăm mărunt ceapa, prazul şi ardeiul şi le călim câteva minute în uleiul încins, până când ceapa devine sticloasă.
- Adăugăm cartoful, morcovul și țelina tăiate cuburi, boabele de mazăre şi o ceşcuţă de apă. Asezonăm cu sare și piper după gust și ascundem frunza de dafin printre legume să le dea gust bun.
- După vreo 10 minute punem în cratiță și cuburile de dovlecel și pe cele de ciuperci. Fiind pline de apă, dovlecelul și ciupercile se gătesc mai repede, de aceea le punem mai târziu decât restul legumelor.
- Lăsăm legumele să fiarbă acoperite cu capac, la foc mic, cam 20 de minute până când cartofii vor fi fierţi.
- Tăiem roşiile cuburi şi le adăugăm peste legume. Lăsăm să fiarbă din nou la foc mic în jur de 10 minute.
- Dăm mâncarea deoparte şi presărăm pătrunjelul tocat fin, apoi putem servi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la ghiveci de legume!
josearcadio
Nu le prea ai cu ghiveciul, madame, mai informeaza-te de la cei care stiu cum sa-l prepare...
Iuliana
E în regulă, eu nu le am cu ghiveciul, tu nu le ai cu bunul simț. Consider că eu sunt în avantaj 🙂
simu calin
sarut-mana. sunt un non-bucatar, mai mult picollo. fiul meu este chef. dar ma uitam la ghiveci de legume... la cantitati nu ne prea pricepem - suntem 2, dar 4 portii inseamna 2 2 zile... ma uit la reteta (o parte din sarcini sunt cumparaturi). ma uit la lista de ingrediente si cateva observatii, legat de cum mancam acum ... 30 ani? ..(cartofi, ceapa, praz cred ca poate lipsi (in banatul ceausist nu cred ca era), morcov, ardei, dovlecel) - aici ma opresc partial (telina, poate, mazare - acum din conserva,? ciuperci, da, dar parca mai erau si: fasole verde, 1/2 varza mica, vanata. conopida parca nu) festul - rosiii, ulei, etc. ok. ce credeti? si legume, legume, eu sunt carnivor...deci macar un gratar (sunt porcicol, dar pot fi si puiut, si bou...).. tot binele, sanatate si pofta!