Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Salate

Salată orientală în varianta de post

138 shares
Mergi la rețetă

Salata orientală e în meniul românilor de atât de mult timp şi în atâtea variante, încât nici nu ştiu de ce se numeşte orientală.

În Orient cartoful, ingredientul de bază al acestei salate, nu este o legumă prea populară, aşa încât poate că ar trebui să se numească mai degrabă salată românească 🙂

Salată orientală în varianta de post

În mod obişnuit, după cum ştiţi probabil încă din copilărie, salata orientală conţine şi ouă fierte tari. Dacă nu aţi încercat-o până acum, veţi descoperi că şi varianta de post este la fel de bună şi de hrănitoare şi fără ouă.

Ce-mi place mie la salata asta este faptul că de câte ori o fac, profit de ocazie şi reciclez orice legumă staţionează fără perspectivă prin frigider sau prin cămară. De exemplu în salata de azi am pus şi o conservă de fasole roşie, cărnoasă şi delicioasă, un morcov, dar şi câteva fire de ceapă verde uitate în lădiţa de legume. Ba chiar am dat drumul şi la vreo 2 linguri de seminţe crocante de dovleac. E o salată, deci nu are o reţetă strictă, aşa că vă puteţi da frâu imaginaţiei şi poftelor.

Mod de preparare salată orientală în varianta de post

Pentru noi, salata orientală e cu atât mai bună cu cât are mai multă ceapă şi mai ales dacă conţine şi ceva acru, fie gogoşari în oţet, fie castraveţi sau gogonele murate tăiate mărunt. Este foarte important ca după ce amestecaţi toate legumele dorite şi după ce potriviţi gustul de sare, ulei şi oţet, să o lăsaţi măcar 2 ore la rece. Are nevoie de timpul ăsta pentru ca toate aromele să se armonizeze unele cu altele.

Încerc să vă scriu mai jos proporţiile folosite de mine la salata de azi, doar ca să aveţi nişte cantităţi orientative. Salata orientală e o chestiune foarte personală, aşa că simţiţi-vă liberi să puneţi în ea ceea ce vă place. Sau ceea ce aveţi prin frigider. Va fi delicioasă oricum 🙂

Cândva am făcut cam în aceeaşi idee o salată de cartofi cu pește afumat și mărar. Poate doriţi să o încercaţi într-una din zilele cu dezlegare la peşte.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Salată orientală în varianta de post

Salată orientală în varianta de post

Rețetă de salată orientală este la fel de bună și în varianta de post. Este o salată gustoasă, ieftină, ușor de pregatit și foarte sățioasă.
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 3 cartofi mari (roşii)
  • 1 morcov mare
  • 1 conservă de fasole roşie
  • 1 ceapă uscată (eu am avut şi câteva fire de ceapă verde)
  • 100 g măsline Kalamata
  • 200 g gogoşari în oţet
  • 50 ml ulei
  • 75 ml oţet (am pus din oţetul de la gogoşari)
  • sare şi piper după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Fierbeţi cartofii şi morcovul, lăsaţi-i să se răcească, apoi feliaţi legumele sau tăiaţi-le cuburi.
  • Adaugaţi boabele de fasole roşie, măslinele, gogoşarii şi ceapa tăiată fideluţă.
  • Turnaţi uleiul şi oţetul peste legume, apoi presăraţi sare şi piper după gust.
  • Amestecaţi legumele cu mişcări delicate ca să nu le striviţi, dar să ajungă toate să fie îmbrăcate în ulei şi oţet.
  • Salata va fi mai bună dacă o lăsaţi la rece cel puţin două ore înainte de servire, timp necesar pentru ca aromele să se armonizeze şi să se întrepătrundă.
Valori nutriționale
Salată orientală în varianta de post
Valori per porție
Calorii
321
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
17
g
26
%
Carbohidrați
 
41
g
14
%
Fibre
 
10
g
42
%
Zahăr
 
7
g
8
%
Proteine
 
4
g
8
%
Vitamina A
 
5108
IU
102
%
Calciu
 
44
mg
4
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Salată orientală în varianta de post

Poftă bună la salată orientală în varianta de post!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • salata calda de legume coapte cu telemea
    Salată caldă de legume coapte cu brânză - rețeta ideală pentru o cină rapidă
  • reteta salata de morcov cu iaurt grecesc
    Salată de morcovi și castraveți cu iaurt grecesc - rețetă simplă și sănătoasă
  • castron cu salata de telina cu morcov si maioneza
    Rețetă rapidă cu BlendyGo 3 - Salată de țelină cu maioneză dietetică
138 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.