Salata orientală e în meniul românilor de atât de mult timp şi în atâtea variante, încât nici nu ştiu de ce se numeşte orientală.
În Orient cartoful, ingredientul de bază al acestei salate, nu este o legumă prea populară, aşa încât poate că ar trebui să se numească mai degrabă salată românească 🙂
În mod obişnuit, după cum ştiţi probabil încă din copilărie, salata orientală conţine şi ouă fierte tari. Dacă nu aţi încercat-o până acum, veţi descoperi că şi varianta de post este la fel de bună şi de hrănitoare şi fără ouă.
Ce-mi place mie la salata asta este faptul că de câte ori o fac, profit de ocazie şi reciclez orice legumă staţionează fără perspectivă prin frigider sau prin cămară. De exemplu în salata de azi am pus şi o conservă de fasole roşie, cărnoasă şi delicioasă, un morcov, dar şi câteva fire de ceapă verde uitate în lădiţa de legume. Ba chiar am dat drumul şi la vreo 2 linguri de seminţe crocante de dovleac. E o salată, deci nu are o reţetă strictă, aşa că vă puteţi da frâu imaginaţiei şi poftelor.
Mod de preparare salată orientală în varianta de post
Pentru noi, salata orientală e cu atât mai bună cu cât are mai multă ceapă şi mai ales dacă conţine şi ceva acru, fie gogoşari în oţet, fie castraveţi sau gogonele murate tăiate mărunt. Este foarte important ca după ce amestecaţi toate legumele dorite şi după ce potriviţi gustul de sare, ulei şi oţet, să o lăsaţi măcar 2 ore la rece. Are nevoie de timpul ăsta pentru ca toate aromele să se armonizeze unele cu altele.
Încerc să vă scriu mai jos proporţiile folosite de mine la salata de azi, doar ca să aveţi nişte cantităţi orientative. Salata orientală e o chestiune foarte personală, aşa că simţiţi-vă liberi să puneţi în ea ceea ce vă place. Sau ceea ce aveţi prin frigider. Va fi delicioasă oricum 🙂
Cândva am făcut cam în aceeaşi idee o salată de cartofi cu pește afumat și mărar. Poate doriţi să o încercaţi într-una din zilele cu dezlegare la peşte.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Salată orientală în varianta de post
Ingrediente
- 3 cartofi mari (roşii)
- 1 morcov mare
- 1 conservă de fasole roşie
- 1 ceapă uscată (eu am avut şi câteva fire de ceapă verde)
- 100 g măsline Kalamata
- 200 g gogoşari în oţet
- 50 ml ulei
- 75 ml oţet (am pus din oţetul de la gogoşari)
- sare şi piper după gust
Instrucțiuni de preparare
- Fierbeţi cartofii şi morcovul, lăsaţi-i să se răcească, apoi feliaţi legumele sau tăiaţi-le cuburi.
- Adaugaţi boabele de fasole roşie, măslinele, gogoşarii şi ceapa tăiată fideluţă.
- Turnaţi uleiul şi oţetul peste legume, apoi presăraţi sare şi piper după gust.
- Amestecaţi legumele cu mişcări delicate ca să nu le striviţi, dar să ajungă toate să fie îmbrăcate în ulei şi oţet.
- Salata va fi mai bună dacă o lăsaţi la rece cel puţin două ore înainte de servire, timp necesar pentru ca aromele să se armonizeze şi să se întrepătrundă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la salată orientală în varianta de post!
Lasă un comentariu