Reţeta asta chiar nu mai are nevoie de nicio prezentare sau cuvânt introductiv. Cu siguranţă nu este deloc nevoie să vă conving eu cât de bun este salamul de biscuiţi sau cât este de uşoară reţeta. La noi în familie acesta este unul dintre deserturile preferate, dar este prima dată când îl fac şi în varianta de post. Acum, după ce l-am încercat, pot depune mărturie că este la fel de delicios chiar dacă nu conţine unt şi lapte de vacă. Din fericire, avem variante de înlocuire a acestora pentru toate gusturile şi toate buzunarele. Ceea ce contează însă şi face diferenţa sunt celelalte ingrediente din componenţa reţetei. Nouă ne place ca salamul de biscuiţi să aibă multă nucă, multe stafide şi cel mai mult ne place aroma delicată pe care i-o dă nuca de cocos, aşa că i-am pus de toate din belşug.
Îmi era dor de sâmburii de caise pe care nu-i mai gustasem din copilărie şi tare m-am bucurat când i-am văzut în lista de produse de la Green Sense 🙂 Sâmburii de caise sunt foarte bogaţi în proteine, vitamine şi minerale şi în plus au o aromă specifică, care seamănă puţin cu cea a migdalelor. M-am felicitat că i-am folosit în această reţetă în locul miezului de nucă. Vă recomand să îi încercaţi şi voi, asta dacă vă puteţi abţine să nu-i ronţăiţi pe toţi până să ajungă în prăjituri 😀 Îi puteţi comada online de pe site-ul Green Sense, eu una nu i-am văzut nicăieri în altă parte.
Mod de preparare salam de biscuiţi de post
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
- 500 g biscuiţi de post
- 100 g fulgi de cocos
- 100 g sâmburi de caise (se pot înlocui cu nuci, migdale, alune, etc)
- 100 g stafide brune
- 50 g cacao de bună calitate
- 150 ml lapte vegetal (sau apă plată)
- 50 g de margarină sau unt de cocos
- 100 g zahăr
- 1 linguriţă de coajă de portocală măcinată
- 1 sticluţă de esenţă de rom (sau vanilie dacă preferaţi)
Instrucțiuni de preparare
- Biscuiţii se mărunţesc fie cu mâna, fie la robot, fie acoperiţi cu un prosop curat şi folosind sucitorul, după cum vă este mai uşor. Pentru că am folosit biscuiţi Petit Beurre care sunt subţiri şi fragezi, eu i-am rupt cu mâna şi i-am lăsat bucăţi ceva mai mari, ştiind că se vor mai fărâmiţa când îi amestec şi se vor înmuia foarte uşor. Dacă folosiţi biscuiţi mai tari şi mai groşi, va trebui să îi mărunţiţi în bucăţele mai mici, iar o mică parte din ei, (mai puţin de un sfert din cantitatea totală) să îi daţi la robot sau prin maşina de tocat şi să îi faceţi pudră.
- Stafidele se clătesc cu apă rece şi se pun la înmuiat in apă călduţă în care aţi adăugat puţină esenţă de rom.
- Sâmburii de caise (sau nucile) se pun într-o tavă peste hârtia de copt şi se dau la cuptorul preîncălzit pentru 10-12 minute. Amestecaţi-i din când în când să nu se coacă uniform. Se lasă să se răcească apoi se mărunţesc la robot sau se trec prin maşina de tocat.
- Punem la încălzit laptele vegetal (sau apa), împreună cu cacaoa, esenţa de rom şi zahărul. Încălzim şi amestecăm doar până se dizolvă zahărul, nu e nevoie ca laptele să fie fierbinte. Adăugăm margarina sau untul de cocos şi o lăsăm să se topească.
- Amestecăm biscuiţii cu nuca de cocos, stafidele, coaja de portocală şi sâmburii de caise măcinaţi. Turnăm lichidul şi amestecăm energic să obţinem o compoziţie omogenă. Compoziţia trebuie să fie groasă, umedă, dar suficient de fermă încât să se poată modela cu uşurinţă şi să îşi păstreze forma. Dacă este prea uscată mai adăugaţi puţin lapte sau apă.
- Pregătiţi pe masă o bucată de folie alimentară, răsturnaţi compoziţia peste folie şi îi daţi o formă cilindrică, de salam. Înveliţi salamul în folie. Strângeţi bine să nu rămână goluri, răsuciţi capetele şi îl daţi la frigider cel puţin 3-4 ore. De preferat ar fi să îl lăsaţi de seara până dimineaţa.
- Desfaceţi folia, presăraţi salamul cu nucă de cocos, zahăr pudră sau nucă măcinată, la alegere. După cum vedeţi în poze, eu l-am îmbrăcat în nucă de cocos.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailDacă doriţi să folosiţi aceeaşi compoziţie cu fructe uscate şi biscuiţi într-un preparat pentru o masă mai festivă, vă puteţi inspira şi puteţi adapta gusturilor voastre reţeta de tort-cremă de biscuiţi, care este de asemenea delicioasă şi de mare efect.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de salam de biscuiţi pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună la salam de biscuiţi de post!
👩🍳 Îți place genul acesta de rețete?
Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.
🍪 Abonează-te aici
necula a zis
Cele ''50 g cacao de bună calitate'' nu apar in reteta ....
Iuliana a zis
La punctul 4, se pune la fiert in laptele vegetal.
Crenguta Andronic a zis
Biscuiții petitbeure au unt. Trebuie biscuiți populari simpli.
Iuliana Sbîrnea a zis
Majoritatea au unt doar în denumire, pe etichetă au ulei de palmier sau margarină.
Claudia a zis
Ei bine, sambrui de caise chiar ca nu am mancat pana acum. Neaparat trebuie sa ii testez si eu ca prea bine arata salamul tau de biscuiti 😉