• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de post

Urzici cu orez - cea mai bună mâncare de primăvară

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 7 mart. 2020 · Publicată: 9 mart. 2015 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 11 comentarii
9 shares
Mergi la rețetă

Rețeta de urzici cu orez, o mâncare de primăvară, tradițională, simplă și plină de vitamine. Cum să faci o mâncare de urzici gustoasă și sățioasă.

Urzici cu orez

Vine, vine priiimăvaraaa... 🙂

Tare mă bucur că au apărut primele urzici pe tarabe şi ne-am făcut deja pofta cu ele. Povestea mea cu urzicile nu e chiar una de dragoste la prima vedere. Nu le-am iubit multă vreme. Nici nu vroiam să aud de ele, să le mănânc sau să le gătesc nici atât! Cum să stau eu să pigulesc la ele o oră, să mă înţepe de să mă furnice degetele 3 zile după aia şi să mă aleg cu o mână de fiertură?

Şi uite-aşa am refuzat bunătate de mâncare ani de zile. Iar acum, după ce am început să le iubesc, nici eu nu ştiu când şi cum, iată cu ce nerăbdare le aştept şi cu ce drag le curăţ şi le spăl şi mi se par aşa de frumoase şi de delicate de le fac şi poze! E clar, m-am îndrăgostit! Cred că urzicile ori le iubeşti, ori le urăşti, cale de mijloc nu prea văd. Nu ştiu dacă există aşa-şi-aşa când vine vorba de urzici.

Urzici cu orez

Cred că au început să îmi placă doar atunci când mi-am luat inima-n dinţi să le gătesc eu însămi, cum cred eu, adaptate gusturilor mele. Cât le-am gustat de la alţii nu mi-au plăcut defel.

Urzicile în sine nu au cine ştie ce gust sau aromă nemaipomenită. Din punctul meu de vedere depinde cum şi cu ce le asociezi ca să le dai un gust care să-ţi placă. Mie îmi plac aşa, ca în reţeta de azi, făcute cu orez, cu ceapă, cu un căţel de usturoi călit, cu ardei gras şi cu roşii acrişoare care să le taie gustul uşor sălciu, un pic mai sărăţele şi cu mai mult piper decât aş pune în mod normal la altă mâncare.

Aşa că vă sugerez şi vouă să puneţi pe lângă urzici alte legume, să le "îmbrăcaţi" în arome care vă plac şi abia atunci veţi descoperi ce minunată e o mâncărică cu urzici proaspete.

Vă recomand să încercați și rețeta de mâncare urzici cu usturoi . Fie că țineți post sau nu, aceasta este delicioasă și se poate adapta ușor gusturilor fiecăruia. Click pe fotografia de mai jos pentru a ajunge la rețetă.

Mancare de urzici cu usturoi

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Urzici cu orez

Urzici cu orez

5 from 9 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 60 min
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

pentru 5-6 porţii

  • aprox. 400 g de urzici necurăţate (eu am avut 3 pungi, aşa cum se vând prin pieţe)
  • ½ cană de orez
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras
  • 1 căţel de usturoi
  • ½ de conservă de roşii cuburi
  • 100 ml de ulei
  • sare (piper, zeamă de lămâie - după gust)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Înarmaţi-vă cu răbdare şi aşezaţi-vă la curăţat urzicile. Scuturaţi plăntuţele de pământ, căutaţi-le de fire de iarbă , paie sau ce se mai întâmplă să fie printre ele. Da, o să vă urzice, dar nu e chiar ceva de speriat.
  • Spălaţi urzicile în mai multe ape, până apa iese perfect curată.
  • Puneţi aproximativ 3 litri de apă la fiert cu puţină sare. Când apa clocoteşte, puneţi urzicile la fiert şi lăsati-le să fiarbă timp de 15 minute.
  • Scurgeţi urzicile, dar păstrați apa în care au fiert, şi după ce s-au răcit, tocaţi-le mărunt dacă mai este nevoie. Ale mele au fost atât de micuţe şi de fragede încât am sărit peste pasul ăsta.
  • Într-o cratiţă încăpătoare, căliţi în ulei ceapa, usturoiul şi ardeiul pentru 2-3 minute. Adăugaţi orezul spălat şi lăsaţi-l să se călească şi el 2-3 minute, apoi adăugaţi 2 căni şi jumătate din apa în care au fiert urzicile. Amestecaţi din când în când să nu se lipească orezul.
  • După ce orezul s-a umflat pe jumătate, adăugaţi urzicile tocate şi roşiile, condimentaţi cu sare, piper şi zeamă de lămâie dacă le doriţi mai acrişoare. Dacă simţiţi că ar mai fi nevoie, mai adăugaţi puţină zeamă de urzici.
  • Băgaţi cratiţa în cuptorul încins la 170 de grade pentru 30 de minute. Orezul se va umfla încet, în voie fără să fie nevoie să îl amestecaţi mereu, iar aromele se vor împrieteni mai bine în cuptor.
  • Nouă ne plac şi calde şi reci, dar neapărat lângă o mămăliguţă.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Mâncare de urzici
:)

Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de urzici cu orez pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi, sau pentru a o păstra la colecţia voastră de reţete aromate

Poftă bună la urzici cu orez!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
9 shares

Comentarii

  1. anca a zis

    martie 15, 2015 at 7:45 pm

    Vaaaaaaaaaaaaaaaaai cat e de buna si asta si cea cu macris si orez. Desi nu sunt fan orez, asociat cu urzici sau macris este minunat:*

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 15, 2015 at 8:11 pm

      Si eu abia astept macrisul si leurda 🙂

      Răspunde
  2. Claudia a zis

    martie 09, 2015 at 1:58 pm

    Ah, urizici... ce bune sunt! Si mai ales asa in combinatie cu orez. Mancarea mea preferata de primavara <3

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 09, 2015 at 4:04 pm

      Mai ales ca tu ai productie proprie 🙂

      Răspunde
      • Diana a zis

        martie 10, 2015 at 8:58 am

        🙁 Si a fost doar cruce neagra ...

        Răspunde
  3. Diana a zis

    martie 09, 2015 at 9:06 am

    Cu mamaliguta , musai , ca doar de aceea locuim in Moldova :)...

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 09, 2015 at 9:10 am

      Asa este, cu mamaliguta sunt cele mai bune 🙂

      Răspunde
      • Diana a zis

        martie 09, 2015 at 9:14 am

        Datorita retetei tale , imediat ma voi duce la piata dupa urzici , chiar daca aveam altceva in agenda(OUA IN PURGATORIU) si e si ziua mucenicilor ... ms ptr idee , Iuliana

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          martie 09, 2015 at 1:21 pm

          Ma bucur ca ti-am dat o idee pentru masa e azi! Pofta buna la urzici! 🙂

          Răspunde
          • Diana a zis

            martie 09, 2015 at 2:17 pm

            Poti crede ca la ora cand am ajuns eu in piata , nu era o urzica ? or fi stat si precupetele acasa sa faca niscai mucenici di cei moldovinesti :))

          • Iuliana a zis

            martie 09, 2015 at 4:04 pm

            Aaa, pai da, azi e sarbatoare, poate fi un motiv 🙂

5 from 9 votes (9 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.