Rețeta de urzici cu orez, o mâncare de primăvară, tradițională, simplă și plină de vitamine. Cum să faci o mâncare de urzici gustoasă și sățioasă.

Vine, vine priiimăvaraaa... 🙂
Tare mă bucur că au apărut primele urzici pe tarabe şi ne-am făcut deja pofta cu ele. Povestea mea cu urzicile nu e chiar una de dragoste la prima vedere. Nu le-am iubit multă vreme. Nici nu vroiam să aud de ele, să le mănânc sau să le gătesc nici atât! Cum să stau eu să pigulesc la ele o oră, să mă înţepe de să mă furnice degetele 3 zile după aia şi să mă aleg cu o mână de fiertură?
Şi uite-aşa am refuzat bunătate de mâncare ani de zile. Iar acum, după ce am început să le iubesc, nici eu nu ştiu când şi cum, iată cu ce nerăbdare le aştept şi cu ce drag le curăţ şi le spăl şi mi se par aşa de frumoase şi de delicate de le fac şi poze! E clar, m-am îndrăgostit! Cred că urzicile ori le iubeşti, ori le urăşti, cale de mijloc nu prea văd. Nu ştiu dacă există aşa-şi-aşa când vine vorba de urzici.

Cred că au început să îmi placă doar atunci când mi-am luat inima-n dinţi să le gătesc eu însămi, cum cred eu, adaptate gusturilor mele. Cât le-am gustat de la alţii nu mi-au plăcut defel.
Urzicile în sine nu au cine ştie ce gust sau aromă nemaipomenită. Din punctul meu de vedere depinde cum şi cu ce le asociezi ca să le dai un gust care să-ţi placă. Mie îmi plac aşa, ca în reţeta de azi, făcute cu orez, cu ceapă, cu un căţel de usturoi călit, cu ardei gras şi cu roşii acrişoare care să le taie gustul uşor sălciu, un pic mai sărăţele şi cu mai mult piper decât aş pune în mod normal la altă mâncare.
Aşa că vă sugerez şi vouă să puneţi pe lângă urzici alte legume, să le "îmbrăcaţi" în arome care vă plac şi abia atunci veţi descoperi ce minunată e o mâncărică cu urzici proaspete.
Vă recomand să încercați și rețeta de mâncare urzici cu usturoi. Fie că țineți post sau nu, aceasta este delicioasă și se poate adapta ușor gusturilor fiecăruia. Click pe fotografia de mai jos pentru a ajunge la rețetă.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
pentru 5-6 porţii
- aprox. 400 g de urzici necurăţate (eu am avut 3 pungi, aşa cum se vând prin pieţe)
- ½ cană de orez
- 1 ceapă
- 1 ardei gras
- 1 căţel de usturoi
- ½ de conservă de roşii cuburi
- 100 ml de ulei
- sare (piper, zeamă de lămâie - după gust)
Instrucțiuni de preparare
- Înarmaţi-vă cu răbdare şi aşezaţi-vă la curăţat urzicile. Scuturaţi plăntuţele de pământ, căutaţi-le de fire de iarbă , paie sau ce se mai întâmplă să fie printre ele. Da, o să vă urzice, dar nu e chiar ceva de speriat.
- Spălaţi urzicile în mai multe ape, până apa iese perfect curată.
- Puneţi aproximativ 3 litri de apă la fiert cu puţină sare. Când apa clocoteşte, puneţi urzicile la fiert şi lăsati-le să fiarbă timp de 15 minute.
- Scurgeţi urzicile, dar păstrați apa în care au fiert, şi după ce s-au răcit, tocaţi-le mărunt dacă mai este nevoie. Ale mele au fost atât de micuţe şi de fragede încât am sărit peste pasul ăsta.
- Într-o cratiţă încăpătoare, căliţi în ulei ceapa, usturoiul şi ardeiul pentru 2-3 minute. Adăugaţi orezul spălat şi lăsaţi-l să se călească şi el 2-3 minute, apoi adăugaţi 2 căni şi jumătate din apa în care au fiert urzicile. Amestecaţi din când în când să nu se lipească orezul.
- După ce orezul s-a umflat pe jumătate, adăugaţi urzicile tocate şi roşiile, condimentaţi cu sare, piper şi zeamă de lămâie dacă le doriţi mai acrişoare. Dacă simţiţi că ar mai fi nevoie, mai adăugaţi puţină zeamă de urzici.
- Băgaţi cratiţa în cuptorul încins la 170 de grade pentru 30 de minute. Orezul se va umfla încet, în voie fără să fie nevoie să îl amestecaţi mereu, iar aromele se vor împrieteni mai bine în cuptor.
- Nouă ne plac şi calde şi reci, dar neapărat lângă o mămăliguţă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email

Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de urzici cu orez pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi, sau pentru a o păstra la colecţia voastră de reţete aromate
Poftă bună la urzici cu orez!
👩🍳 Îți plac rețetele mele?
Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.
🍪 Abonează-te aici
anca a zis
Vaaaaaaaaaaaaaaaaai cat e de buna si asta si cea cu macris si orez. Desi nu sunt fan orez, asociat cu urzici sau macris este minunat:*
Iuliana a zis
Si eu abia astept macrisul si leurda 🙂
Claudia a zis
Ah, urizici... ce bune sunt! Si mai ales asa in combinatie cu orez. Mancarea mea preferata de primavara <3
Iuliana a zis
Mai ales ca tu ai productie proprie 🙂
Diana a zis
🙁 Si a fost doar cruce neagra ...
Diana a zis
Cu mamaliguta , musai , ca doar de aceea locuim in Moldova :)...
Iuliana a zis
Asa este, cu mamaliguta sunt cele mai bune 🙂
Diana a zis
Datorita retetei tale , imediat ma voi duce la piata dupa urzici , chiar daca aveam altceva in agenda(OUA IN PURGATORIU) si e si ziua mucenicilor ... ms ptr idee , Iuliana
Iuliana a zis
Ma bucur ca ti-am dat o idee pentru masa e azi! Pofta buna la urzici! 🙂
Diana a zis
Poti crede ca la ora cand am ajuns eu in piata , nu era o urzica ? or fi stat si precupetele acasa sa faca niscai mucenici di cei moldovinesti :))
Iuliana a zis
Aaa, pai da, azi e sarbatoare, poate fi un motiv 🙂