Rețeta de mâncare de urzici cu usturoi. O mâncare tradițională, de primăvară, foarte simplă, dar delicioasă și plină de vitamine.
Ura! Au apărut urzicile, așa că putem decreta fără teamă că e deja primăvară! Acum câteva zile am mers în piață special pentru urzici și mare bucurie a fost că le-am găsit. Sunt cam scumpe, dar așa e mereu cu trufandalele, sunt produse de lux, nu-i așa?
Cred că fiecare dintre noi are o relație foarte personală cu urzicile. Unii chiar le iubesc, alții nici să nu audă de ele! Și mai sunt și cei care nu se dau în vânt după ele, dar știu că sunt o adevărată infuzie de sănătate, așa că acceptă să le mănânce o dată sau de două ori pe primăvară.
Este bine știut faptul că urzicile sunt pline de vitamine, săruri minerale și au o mulțime de efecte benefice pentru sănătatea noastră. Consumul urzicilor este indicat de medici în multe afecțiuni.
Mergi direct la:
Unde găsim urzici și cum le alegem?
Urzici găsiți începând cu luna martie în piețe, de obicei culese de țărani, mai rar spre deloc veți găsi urzici de cultură. Se vând la pungă și dacă vrei să faci o mâncare de urzici sau un pilaf, îți trebuie cam două pungi. Mai găsim de cumpărat și grămăjoare doar cât să pui într-o ciorbă.
Dacă le cumpărați ca mine, din piață, verificați ca în pungi să fie urzici verzi, proaspete. Culoarea lor trebuie să fie vie, vibrantă, iar frunzele să fie ferme și doar vârfuri tinere, nu plante întregi, mature.
Dacă le culegeți voi, mergeți în locuri curate, cât mai departe de șosele, pe cât posibil nepoluate. Le găsiți pe marginea apelor sau a pădurilor. Neapărat să vă luați mănuși la voi, pentru că urzicile "pișcă", deși bunica mea le-a cules mereu fără mănuși...zicea că fac bine la reumatism.
Cum se curăță și cum se opăresc urzicile?
De obicei urzicile sunt foarte murdare și trebuiesc curățate cu atenție. Printre frunzele lor se agață tot felul de insecte, paie, fire de iarbă, etc. Abia după ce le luați la mână și îndepărtați toate impuritățile treceți la spălat urzicile.
Puneți-le într-un vas cu multă apă sau într-o sită și clătiți-le energic în mai multe ape ca să se spele tot praful de pe frunze. Folosiți mănuși dacă aveți pielea sensibilă.
După spălare, opăriți urzicile timp de 2-3 minute în apă clocotită în care ați pus puțină sare. Scoateți urzicile într-o strecurătoare și treceți-le sub un jet de apă rece, apoi tocați-le mărunt
Nu aruncați apa în care ați opărit urzicile! Strecurați-o printr-o sită fină, apoi o veți folosi la mâncarea de urzici. Dacă mai rămâne, eu o folosesc la gătit, o pun în ciorbe. Unii recomandă ca apa aceasta să se bea dimineața pe stomacul gol pentru că e plină de vitamine.
Cum se gătesc urzicile?
Pentru că de obicei atunci când apar urzicile ne aflăm în plin Post al Paștelui, urzicile se folosesc în multe mâncăruri de post.
Urzicile se gătesc în mod similar spanacului sau șteviei. Eu le fac de obicei cu usturoi, aceasta este mâncarea mea preferată pe care o mănânc neapărat cu mămăliguță și dacă nu este post, și cu un ou deasupra.
Îmi mai plac și urzicile cu orez sau le mai dau drumul în câte o ciorbă de primăvară acrită cu borș, în care pun ștevie și lobodă proaspete.
Preparare mâncare de urzici cu usturoi
Mâncarea de urzici cu usturoi se face la fel de ușor ca orice mâncărică de-a noastră, tradițională.
Am călit o ceapă mare în puțin ulei, am adăugat o lingură de făină și am lăsat-o un minut să se gătească alături de ceapă, apoi am început să torn puțin câte puțin din apa în care am opărit urzicile.
Când făina s-a îngroșat puțin, am adăugat urzicile tocate, încă puțină apă și le-am lăsat să mai fiarbă împreună cam 10 minute. La final am pus usturoiul trecut prin presă, am stins focul și am lăsat mâncarea 5 minute acoperită cu un capac ca să se împrietenească toate aromele.
Între timp a fost gata și mămăliguța, am făcut câte un ou poșat (poate fi și prăjit sau chiar fiert, după preferințe) pentru fiecare și gata masa! 🙂
Rețete asemănătoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Mâncare de urzici cu usturoi
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 400-500 g urzici proaspete, tinere
- 1 ceapă mare
- 1 lingură cu vârf de făină
- 3-4 căței de usturoi
- 30 ml ulei
- sare, piper, nucșoară - după gust
pentru servit
- mămăliguță
- ouă poșate, fierte sau prăjite
Instrucțiuni de preparare
- Curățați urzicile de impurități și clățiți-le în mai multe ape.
- Opăriți urzicile pentru 2-3 minute în apă clocotită în care ați pus un praf de sare.
- Scoateți urzicile opărite într-o sită ai treceți-le pe sub un jet de apă rece.Strecurați și păstrați deoparte apa în care ați opărit urzicile.
- Tocați urzicile mărunt cu un cuțit, sau le puteți pasa foarte scurt la robot.
- Tocați ceapa mărunt și o căliți 2-3 minute în ulei, apoi adăugați făina și o lăsați să se gătească un minut împreună cu ceapa, amestecând continuu ca să nu se ardă.
- Începeți să turnați puțin câte puțin din apa în care ați opărit urzicile. Eu am pus cam 300 ml. Făina se va îngroșa și va forma un sos.
- Puneți și urzicile în tigaie, mai adăugați apă dacă este nevoie, apoi sare, piper și nucșoară dacă vă place.
- Lăsați urzicile să se gătească cam 10 minute, nu e nevoie de mai mult.
- Puneți peste urzici usturoiul trecut prin presă, stingeți focul și lăsați mâncarea acoperită cu un capac să se odihnească și să se îmbine aromele.
- Serviți mâncarea de urzici cu usturoi imediat, alături de o mămăliguță și de un ou poșat, fiert sau prăjit.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Vă doresc poftă bună la mâncare de urzici cu usturoi! 🙂
Lucia a zis
Cele mai bune, dar la noi în America se găsesc foarte rar, ce mă fac?
Iuliana Sbîrnea a zis
Ce să zic...îmi pare rău. Poate gătiți în același fel spanac cu mămăliuță și vă faceți puțin pofta...