Rețeta de cozonac pufos cu rahat este cea a copilăriei mele, rețeta după care îi face mama și cu care mă răsfață întotdeauna. Nu știu alt cuvânt care să descrie mai bine cozonacii pe care ii face mama mea, decât "cozonaci pufoși" 🙂 Sunt moi, catifelați, fragezi, iar miezul se desface delicat în fâșii.
Când vine vorba de cozonaci, "mai puțin înseamnă mai mult" Noua ne plac cozonacii parfumați discret, doar cu coajă rasă de lămâie, fără exces de arome chimice și cu umplutura fină, care să nu estompeze, ci dimpotrivă, să pună în valoare textura aerată a miezului.
Cum se face cozonacul pufos cu rahat și cacao
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- pentru 2 cozonaci mari (eu am făcut cantitate dublă)
- 1 kg de făină
- 200 g zahăr
- 50 g drojdie proaspăta
- ½ litru de lapte
- 4 gălbenușuri
- 1 ou întreg - pentru uns pe deasupra
- 50 g unt
- 100 ml de ulei - pentru uns blatul de lucru și formele
- coajă rasă de la o lămâie
- un vârf de linguriță de sare
- pentru umplutura
- 200 g zahăr
- 4 linguri de cacao
- 200 g rahat
Instrucțiuni de preparare
- Făina, ouăle, zahărul și ligheanul în care veți frământa cozonacul trebuie să fie la temperatura camerei, așa că e bine să le lăsați pregătite în bucătărie cu 2-3 ore înainte de a vă apuca de treabă sau de seara până dimineața.
- Cerneți făina în ligheanul pregătit. Ideal ar fi să o cerneți de două ori ca să înglobeze cât mai mult aer și să obțineți un cozonac cât mai pufos.
- Încălziți laptele. Nu trebuie să fie fierbinte, ci ușor călduț, abia să se simtă la mână. Dați deoparte 50 ml de lapte călduț pe care îl vom folosi la maia, iar în restul de lapte dizolvați zahărul.
- Dizolvați drojdia în 50 ml de lapte, apoi adăugați treptat 100 g de făină și amestecați maiaua cu o lingură de lemn până obțineți o consistență cremoasă. Presărați peste maiaua astfel preparată o lingură rasă de făină, o acoperiți cu un prosopel curat și o lăsați la dospit timp de 30 de minute într-un loc ferit de curent. Va creste și veți observa la suprafața ei ca făina s-a "crăpat". E semn bun 🙂
- Topiți untul într-o crăticioară la foc mic, apoi îl lăsați să se răcorească. Când îl folosiți trebuie sa fie călduț, nici rece, nici fierbinte.
- Bateți gălbenușurile cu o furculiță și adăugați în ele sarea și coaja rasă de lămâie.
- Faceți o adâncitură în făina din lighean în care turnați maiaua, gălbenușurile bătute și restul de laptele călduț.
- Amestecați cu mâna, iar pe măsură ce aluatul se leagă, turnați puțin unt topit (cam ⅓ din cantitate) și frământați până ce acesta este complet înglobat. Abia apoi turnați din nou puțin unt și frământați din nou și tot așa până când aluatul înglobează tot untul.
- Frământați aluatul cam 30 de minute până când îl simțiți că devine moale, elastic, lucios și nu se mai lipește de mâini, nici de lighean.
- Acoperiți ligheanul cu un șervet și lăsați aluatul să crească într-un loc călduț și ferit de curent până își dublează volumul (aprox. 1 oră).
- Răsturnați aluatul pe blatul de lucru uns cu puțin ulei și îl împărțiți în 4 părți egale.
- Întindeți pe rând fiecare bucata de aluat într-o foaie cu grosimea de 2-3 cm. Întindeți cu mâna, nu cu sucitorul, pentru a păstra aerul în interior!!
- Pentru umplutura de cacao, doar amestecați pudra de cacao cu zaharul. Împărțiți cantitatea obținută în 4 părți egale și presarăți pe fiecare foaie de aluat. Presarăți și rahatul tăiat cuburi.
- Rulați foile de aluat, împletiți-le două câte două și așezați-le în 2 forme de cozonac unse cu ulei și tapetate cu hârtie de copt.
- Acoperim formele cu un șervet și le lăsăm la dospit timp de 60 de minute până când vedem că începe să depășească marginile formei.
- Ungeți cozonacii cu oul bătut. Dacă vă place, îi puteți presăra cu zahar tos.
- Băgați cozonacii în cuptorul preîncălzit la 180 de grade și lăsați-i la copt 40-45 de minute până trec testul scobitorii.
- Lăsați cozonacii la răcit eventual până a doua zi și abia apoi se vor felia frumos.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dacă, prin absurd, rămâne vreodată un colț de cozonac nemâncat sau poate niște pâine veche, să nu cumva să le aruncați! Puteți face din ele o budincă de cozonac absolut delicioasă. Vă las mai jos rețeta în format video.
Pofta buna!
Nicoleta Radu a zis
Pre putina cacao!!! 😀
anca a zis
Vai ce mi place ca nu e plin de umplutura, eu tot timpul scobesc umplutura ca sa potmanca cozonacul, sa simt gustul aluatului:). Deci mi-am notat reteta, ma duc sa-l fac, o sa pun insa 250 gr zahar. Daca imi iese te tin la curent:*
Iuliana a zis
Succes Ancuta! Te astept cu feed back 🙂
Claudia a zis
Vreau si eu o feliuta de cozonac cu rahat. Daca ai sti ce pofta imi e.... 🙂
Acum de Pasti am de gand sa fac dar cu rahat si nuca. Deh, eu am o slabiciune pentru cozonacul cu nuca 🙂
Iuliana a zis
Imi place si cel cu nuca si cel cu stafide...de fapt imi place orice cozonac 🙂