Citește rețeta în 19 minute
Cine spune că un cozonac pufos și delicios trebuie să fie greu de făcut, plin de zahăr și unt? Cu această rețetă de cozonac economic cu rahat și cacao îți arăt că te poți bucura de un cozonac cu adevărat reușit, cu miez aerat, moale, bun și plin de arome, dar făcut cu un ingrediente mai ieftine și cu un conținut mai redus de grăsimi și de calorii. Este cozonacul pe care să îl faci nu neapărat la sărbători, ci oricând în timpul anului când vrei să îți bucuri familia cu ceva bun.

Ca în multe alte privințe, și când vine vorba de cozonaci, "mai puțin înseamnă mai mult". Acest aluat de cozonac are puțin zahăr și o umplutură mai simplă, cu cremă de cacao și bucățele colorate de rahat. Contrar părerii generale, adevărul este că zahărul îngreunează aluaturile și ascunde aromele subtile, în timp ce sarea le pune în evidență. De aceea, dacă încercați această rețetă economică de cozonac, veți descoperi un echilibru perfect al ingredientelor, care vă permite să vă bucurați de un miez fin și aerat, parfumat cu coji de citrice, în care aromele se simt mult mai bine decât la cozonacii foarte dulci, cu umpluturi grele.
Vă recomand să încercați și rețeta mea de cozonac pufos fără frământare și fără împăturiri. Este rețeta perfectă dacă nu aveți robot și nu vreți sau nu puteți să frământați aluatul.

Mergi direct la:
- De ce acest cozonac este mai dietetic, câte calorii are?
- Ce ne trebuie pentru cozonac economic cu rahat și cacao
- Cum facem cozonac ieftin cu rahat și cacao - rețeta video detaliată
- Pasul 3: umplere și împletire cozonaci
- Pasul 4: dospirea cozonacilor în tăvi
- Pasul 5: cum se coc cozonacii
- Pasul 6: cum se răcesc corect cozonacii ca să nu se lase
- Alte umpluturi pentru cozonac
- Cum se păstrează
- Sfaturi profesioniste pentru cozonaci reușiti
- Întrebări frecvente
- Rețete asemănătoare
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
De ce acest cozonac este mai dietetic, câte calorii are?
Știți ce? Cozonacul moldovenesc e delicios, dar poate fi un pic „pufos” și la calorii! Eu îl fac doar la cele două mari sărbători, de Paște și de Crăciun. În rest, prefer această variantă de cozonac mai light, pentru că are cu 2000 de kcal mai puțin (oho, e ceva, nu-i așa?) dar e la fel de gustoasă.
Iată diferențele principale între cele două rețete:
- Grasimi: Cozonacul moldovenesc folosește 200 g de unt plus 50 ml de ulei, pe când rețeta economică are doar 100 ml de ulei. Untul adaugă foarte multe calorii!
- Gălbenușuri: 8 gălbenușuri la cozonacul tradițional față de doar 4 la cozonacul economic. E și aici o mică diferență de grăsimi.
- Zahărul: La cozonacul moldovenesc, găsim 200-250 g de zahăr, în timp ce rețeta economică folosește doar 150 g de zahăr. O diferență semnificativă în calorii, dar fără a compromite gustul!
- Umplutura: Un cozonacul moldovenesc conține 300 g de nuci și 125 g de rahat, pe când rețeta economică folosește 30 g de nuci și 150 g de rahat. Aceste diferențe ajută la reducerea caloriilor, dar tot avem o umplutură delicioasă!
- Alte ingrediente: În cozonacul moldovenesc mai avem și alte ingrediente care pot trece neobservate, dar care aduc și ele calorii. De exemplu stafidele sau coaja de portocală confiată. Ambele au zahăr!
Chiar și cu mai puține calorii, rețeta economică dă un cozonac pufos, gustos și perfect pentru o variantă mai sănătoasă. E alegerea ideală dacă vreți să reduceți caloriile, dar să nu faceți compromisuri în ceea ce privește gustl! 😋
Ce ne trebuie pentru cozonac economic cu rahat și cacao
Ingrediente pentru aluat pufos - 2 cozonaci mari

Important: am folosit 2 tăvi de 31 x 11 x 8 cm
- 1 kg făină specială pentru cozonac - alegeți o făină cu procent mare de proteină. Vedeți aici un ghid complet pentru alegerea făinii de cozonac. Am arătat ce trebuie să căutați pe etichetă și am făcut o comparație între făinurile care se găsesc în magazine.
- 15 g drojdie uscată (sau 50 g drojdie proaspătă) – esențială pentru dospire rapidă și un aluat aerat.
- 450-500 ml lapte călduț (3,5% grăsime) – adăugați laptele treptat, în funcție de cât cere făina (făinurile cu proteină 13-14% cer mai mult lichid decât cele cu 11-12%)
- 150 g zahăr tos – cantitate moderată, pentru un gust echilibrat. Puteți crește până la 200 grame dacă preferați cozonacii mai dulci.
- 4 gălbenușuri – conferă o textură fragedă aluatului. Nu folosim albușurile (le puteți congela pentru alte preparate)!
- 100 ml ulei – înlocuiește untul din rețetele clasice, menținând cozonacul moale și mai sărac în grăsimi.
- 20 g zahăr vanilat
- coaja rasă de la 1 lămâie și 1 portocală – pentru o aromă proaspătă, naturală.
- 15 g sare – echilibrează gustul și ajută la dezvoltarea glutenului.
Ingrediente pentru umplutura de rahat și cremă de cacao

- 100 g cacao neagră (de preferat cu 20% unt de cacao) – pentru o umplutură intensă și plină de caracter.
- 200 ml lapte cald
- 100 g zahăr tos – mai puțin zahăr lasă aroma pudrei de cacao să fie mai pregnantă și aduce un gust mai fin, asemănător cu cel al ciocolatei amărui. Dar puteți mări cantitatea, dacă doriți.
- 2 lingurițe esență de rom – pentru un plus de aromă.
- 60 g miez de nucă măcinat – adaugă textură și o notă subtilă de nucă.
- 300 g rahat – tăiat cubulețe mici, pentru un contrast dulce.
În plus pentru finisat:
- 1 gălbenuș
- 1 lingură de lapte – subțiază gălbenușul pentru o aplicare uniformă.
Notă: Puteți unge cozonacii și cu un ou bătut, dacă vreți să folosiți și albușul, și gălbenușul, dar dacă folosiți doar gălbenuș și lapte, culoarea va fi mai profundă și mai lucioasă.
Cum facem cozonac ieftin cu rahat și cacao - rețeta video detaliată
Vedeți în videoclipul de mai jos cum se frământă aluatul pentru acest cozonac, cum se întinde, se umple și se împletește astfel încât să arate perfect după coacere. Dacă vă place conținutul, abonați-vă la canal pentru mai multe rețete delicioase!
👉 Abonați-vă aici
Mod de prepararecozonac economic - rețeta pas cu pas
Pasul 1: cum se face aluatul pufos de cozonac

1. În vasul în care veți frământa cerneți făina, presărați drojdia uscată și amestecați să se combine.

2. În alt vas amestecați restul ingredientelor: laptele, uleiul, gălbenușurile, cojile de citrice, zahărul și sarea. Amestecați cu un tel de mână ca să se dizolve puțin zahărul.

3. Turnați amestecul de ingrediente lichide peste făină și începeți să frământați. Dacă frământați la robot, sunt suficiente 15 minute și puteți face 2-3 pauze. Dacă frământați la mână, cam 30 de minute, tot cu pauze când simțiți nevoia. Trebuie să obțineți un aluat fin, elastic și nelipicios.

4. Mutați aluatul într-un vas mai mare uns cu puțin ulei, băgați-l într-un sac mare de plastic și lăsați-l la dospit aprox. 1 oră sau până când își dublează volumul. Timpul de dospire depinde foarte mult de temperatura din cameră.
Important: pentru mine, cea mai eficientă dospire este cea făcută în cuptor, mai repede și în siguranță. Vedeți în acest articol cum puteți dospi aluaturi pufoase în orice tip de cuptor.
Pasul 2: pregătirea umpluturii de cacao și rahat

5. Tăiați rahatul în cubulețe mici de aprox. 1 cm. Ajutați-vă de puțin zahăr pudră, ca să nu se lipească între ele.

6. Amestecați pudra de cacao cu zahărul, apoi turnați laptele cald, esența de rom, nucile măcinate și omogenizați.
Pasul 3: umplere și împletire cozonaci

7. Răsturnați aluatul pe blatul de lucru uns cu puțin ulei, îl frământați foarte puțin cât să iasă afară aerul acumulat prin dospire și îl împărțiți în 4 părți egale.

8. Modelați bucățile de aluat în formă de bilă și așezați-le într-o tavă unsă cu ulei. Acoperiți-le cu o folie de plastic și lăsați-le să se odihnească 10 minute înainte să le întindeți.our hands

9. Cu un sucitor de lemn întindeți fiecare bucată de aluat într-un dreptunghi cu lungimea doar puțin mai mare decât lungimea tăvii de copt (cu 3-4 cm pe fiecare parte) și lățime dublă față de cea a tăvii. Cât timp lucrați o parte de aluat păstrați restul bucăților de aluat acoperite cu folie de plastic ca să nu se usuce.

10. Pe fiecare bucată întinsă de aluat puneți un sfert din cantitatea de cremă de cacao și un sfert din cuburile de rahat. Întindeți umplutura lăsând 2-3 cm liberi de jur împrejur.ands

11. Rulați aluatul cât mai strâns ca să nu rămână goluri de aer, pe latura lungă, obținând un rulou lung. Sigilați marginea și capetele. Procedați la fel cu încă o bucată de aluat.

12. Împletiți rulourile două câte două. Le așezați întâi în cruce, unul peste altul, apoi le împletiți ca pe o sfoară în ambele părți. Presați capetele ca să rămână unite.
Pasul 4: dospirea cozonacilor în tăvi

13. Așezați cozonacul format pe mijlocul unei hârtii de copt, apoi, cu tot cu hârtie îl mutați în tavă. Procedați la fel și cu celălalt cozonac. La momentul acesta aluatul ar trebui să ajungă aproape de jumatate din înălțimea tăvilor.

14. Băgați tăvile în pungi (saci) mari de plastic pe care le legați la gură. Lăsați cozonacii să mai dospească într-un loc cald până când umplu bine tăvile și depășesc ușor marginea. Asta poate dura 60-90 minute, depinde de temperatura din cameră.
Pasul 5: cum se coc cozonacii

15. Înainte de a băga cozonacii în cuptor îi ungeți cu un gălbenuș bătut cu o lingură de lapte.

16. Preîncălziți cuptorul la 200 de grade. Pentru cuptoarele pe gaz, folosiți treapta medie spre mare.

17. Băgați cozonacii în cuptor și imediat reduceți temperatura la 180 de grade fără ventilație sau treapta medie pe gaz. Coaceți cozonacii timp de aprox. 60 de minute. Nu deschideți ușa cuptorului în primele 30 de minute!

18. După 30 de minute, dacă dau semne că se rumenesc prea tare, deschideți cuptorul și acoperiți fiecare cozonac cu o foaie de hârtie de copt.
Pasul 6: cum se răcesc corect cozonacii ca să nu se lase

19. Lăsați cozonacii în forme timp de 5 minute, nu mai mult! Apoi îi scoateți și îi mutați pe un grătar de răcire. Așezați cozonacii pe o parte, nu "în picioare", adică nu așa cum au stat în tavă.

20. Din 10 în 10 minute le schimbați poziția, când pe o parte, când pe cealaltă până se răcesc complet. Astfel, umplutura și miezul moale din interior au timp să se răcească uniform și să se așeze în poziția corectă, fără să se lase la fund.
Alte umpluturi pentru cozonac
Mie îmi place foarte mult această cremă de cacao. În cozonac lasă o aromă intensă, ca de ciocolată neagră, are textură și un ușor gust de nuci, este ieftină și la îndemână mereu. Totuși, vă las mai jos și alte sugestii de umpluturi pe care le puteți folosi la această rețetă de cozonac economic:
- nucă opărită - este umplutura clasică a cozonacilor tradiționali
- mac măcinat și opărit - deosebit de bună, adictivă chiar, dar țineți cont că macul trebuie neapărat bine măcinat înainte ca să își dezvolte toată aroma
- gem - merg bine gemurile acrișoare și mai grosuțe, nu foarte fluide ca să nu umezească aluatul. Ideal ar fi magiunul de prune, amestecat cu puțin rom și cu miez de nucă.
- brânză de vaci și stafide - ceea ce rezultă este de fapt un fel de pască în formă de cozonac, așa că puteți folosi exact umplutura de la rețeta de pască tradițională cu brânză dulce.
- cremă de ciocolată - de exemplu Nutella sau Finetti. Nu sunt deloc preferatele mele, dar știu că sunt preferatele copiilor, așa că dacă vreți să le faceți pe plac, pot fi o opțiune comodă și delicioasă.
- cremă de fistic - e la mare modă în perioada aceasta și e delicioasă, dar nu e chiar foarte ieftină, iar eu am pornit de la ideea de cozonac economic. Pentru o secțiune frumoasă, alegeți o cremă cu o culoare plăcută.
Notă: dacă folosiți altă umplutură decât cea de cacao și rahat, se modifică și calculul valorilor nutriționale. De exemplu, dacă folosiți umplutură de nucă sau Nutella, acestea vor aduce mai multe calorii în produsul final.

Cum se păstrează
Pentru că are mai puține grăsimi, acest cozonac nu se păstrează proaspăt, la temperatura camerei la fel de mult ca alți cozonaci. Dar, dacă după răcire, îi înfășurați în folie alimentară și apoi îi păstrați acoperiți cu șervete de bumbac, se păstrează moi și buni timp de 2-3 zile.
Pentru mine, cea mai bună metodă de păstrare este la congelator. Congelez jumătăți de cozonac sau felii. De exemplu pun în pungi gorase câte 2, 3 sau 4 felii, cât știu că putem mânca într-o zi. Scot cozonacul din congelator și îl las peste noapte la temperatura camerei. Astfel a doua zi la micul dejun avem cozonac proaspăt și bun!
Iar dacă râvniți la un cozonac cald, doar 1 minut la microunde e suficient ca să miroasă în casă a cozonac proaspăt! Metoda s-a dovedit ideală și pentru când se anunță musafiri în scurt timp. E minunat să îi poți servi cu cozonac fără să stai o zi în bucătărie pentru asta!

Sfaturi profesioniste pentru cozonaci reușiti
- Asigurați-vă că laptele este doar călduț, nu fierbinte! Trebuie să aibă maxim 40 de grade Celsius, pentru a nu distruge drojdia.
- Frământați aluatul suficient pentru a dezvolta rețetaua de gluten – acesta este secretul miezului pufos și al cozonacilor care își mențin bine forma și nu crapă la copt.
- Am observat că aluaturile la care folosesc făină Manitoba au nevoie de mai mult timp de dospire comparativ cu cele la care folosesc făină obișnuită. Așa că dacă și voi folosiți Manitoba, luați-vă o rezervă de timp în plus.
- După ce împărțiți aluatul în patru bile, lăsați-i suficient timp să se relaxeze glutenul, altfel poate fi dificil de întins pentru că are tendința să se strângă.
- Rulați aluatul cu umplutura cât mai strâns, ca să nu rămână goluri de aer.
- Nu deschideți cuptorul în primele 30 de minute de coacere, ca să nu scadă temperatura în cuptor și să se lase cozonacii.
Întrebări frecvente
Da, folosiți 50 g drojdie proaspătă dizolvată în puțin lapte călduț, din cel cântărit pentru rețetă.
Puteți înlocui cuburile de rahat cu stafide, merișoare sau alte fructe confiate.
Nu, făina integrală face aluatul mai dens și mai puțin pufos.
Da, dar reduceți temperatura la 160°C.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cozonac economic cu rahat și cacao - rețeta ieftină de cozonac pufos
Echipamente necesare
Ingrediente
aluatul pentru 2 tăvi de 30x11x8 cm
- 1 kg de făină specială pentru cozonac cu proteină ~13 % (eu am folosit Manitoba)
- 15 g drojdie uscată instant (sau 50 g drojdie proaspătă)
- 450-500 ml lapte cu 3,5% grăsime, ușor călduț (în funcție de făina folosită)
- 150 g zahăr tos
- 4 gălbenușuri
- 100 ml ulei
- 20 g zahăr vanilat
- coaja rasa de la 1 lamâie
- coaja rasă de la 1 portocală
- 15 g sare
umplutura - rahat și cremă de cacao
- 100 g cacao (de preferat cacao neagră cu 20% unt de cacao)
- 200 ml lapte
- 100 g zahăr tos (cald)
- 2 lingurițe esență de rom
- 60 g miez de nucă măcinat
- 300 g rahat
pentru finisat
- 1 gălbenuș
- 1 lingură de lapte
Instrucțiuni de preparare
pregătirea aluatului
- În vasul în care veți frământa cerneți făina, presărați drojdia uscată și amestecați să se combine.
- În alt vas amestecați restul ingredientelor: laptele, uleiul, gălbenușurile, cojile de citrice, zahărul și sarea. Amestecați cu un tel de mână ca să se dizolve puțin zahărul.
- Turnați amestecul de ingrediente lichide peste făină și începeți să frământați. Dacă frământați la robot, sunt suficiente 15 minute și puteți face 2-3 pauze. Dacă frământați la mână, cam 30 de minute, tot cu pauze când simțiți nevoia. Trebuie să obțineți un aluat fin, elastic și nelipicios.
- Mutați aluatul într-un vas mai mare uns cu puțin ulei, băgați-l într-un sac mare de plastic și lăsați-l la dospit aprox. 1 oră sau până când își dublează volumul. Timpul de dospire depinde foarte mult de temperatura din cameră.
pregătire umplutură de cacao și rahat
- Tăiați rahatul în cubulețe mici de aprox. 1 cm. Ajutați-vă de puțin zahăr pudră, ca să nu se lipească între ele.
- Amestecați pudra de cacao cu zahărul, apoi turnați laptele cald, esența de rom, nucile măcinate și omogenizați.
umplere și modelare cozonaci
- Răsturnați aluatul pe blatul de lucru uns cu puțin ulei, îl frământați foarte puțin cât să iasă afară aerul acumulat prin dospire și îl împărțiți în 4 părți egale.
- Modelați bucățile de aluat în formă de bilă și așezați-le într-o tavă unsă cu ulei. Acoperiți-le cu o folie de plastic și lăsați-le să se odihnească 10 minute înainte să le întindeți.
- Cu un sucitor de lemn întindeți fiecare bucată de aluat într-un dreptunghi cu lungimea doar puțin mai mare decât lungimea tăvii de copt (cu 3-4 cm pe fiecare parte) și lățime dublă față de cea a tăvii. Cât timp lucrați o parte de aluat păstrați restul bucăților de aluat acoperite cu folie de plastic ca să nu se usuce.
- Pe fiecare bucată întinsă de aluat puneți un sfert din cantitatea de cremă de cacao și un sfert din cuburile de rahat. Întindeți umplutura lăsând 2-3 cm liberi de jur împrejur.
- Rulați aluatul cât mai strâns ca să nu rămână goluri de aer, pe latura lungă, obținând un rulou lung. Sigilați marginea și capetele. Procedați la fel cu încă o bucată de aluat.
- Împletiți rulourile două câte două. Le așezați întâi în cruce, unul peste altul, apoi le împletiți ca pe o sfoară în ambele părți. Presați capetele ca să rămână unite.
dospirea cozonacilor în tăvi
- Așezați cozonacul format pe mijlocul unei hârtii de copt, apoi, cu tot cu hârtie îl mutați în tavă. Procedați la fel și cu celălalt cozonac. La momentul acesta aluatul ar trebui să ajungă aproape de jumatate din înălțimea tăvilor.
- Băgați tăvile în pungi (saci) mari de plastic pe care le legați la gură. Lăsați cozonacii să mai dospească într-un loc cald până când umplu bine tăvile și depășesc ușor marginea. Asta poate dura 60-90 minute, depinde de temperatura din cameră.
coacere
- Înainte de a băga cozonacii în cuptor îi ungeți cu un gălbenuș bătut cu o lingură de lapte.
- Preîncălziți cuptorul la 200 de grade. Pentru cuptoarele pe gaz, folosiți treapta medie spre mare.
- Băgați cozonacii în cuptor și imediat reduceți temperatura la 180 de grade fără ventilație sau treapta medie pe gaz. Coaceți cozonacii timp de aprox. 60 de minute. Nu deschideți ușa cuptorului în primele 30 de minute!
- După 30 de minute, dacă dau semne că se rumenesc prea tare, deschideți cuptorul și acoperiți fiecare cozonac cu o foaie de hârtie de copt.
răcire și păstrare
- Lăsați cozonacii în forme timp de 5 minute, nu mai mult! Apoi îi scoateți și îi mutați pe un grătar de răcire. Așezați cozonacii pe o parte, nu "în picioare", adică nu așa cum au stat în tavă.
- Din 10 în 10 minute le schimbați poziția, când pe o parte, când pe cealaltă până se răcesc complet. Astfel, umplutura și miezul moale din interior au timp să se răcească uniform și să se așeze în poziția corectă, fără să se lase la fund.
Bine de știut:
- Asigurați-vă că laptele este doar călduț, nu fierbinte! Trebuie să aibă maxim 40 de grade Celsius, pentru a nu distruge drojdia.
- Frământați aluatul suficient pentru a dezvolta rețetaua de gluten – acesta este secretul miezului pufos și al cozonacilor care își mențin bine forma și nu crapă la copt.
- Am observat că aluaturile la care folosesc făină Manitoba au nevoie de mai mult timp de dospire comparativ cu cele la care folosesc făină obișnuită. Așa că dacă și voi folosiți Manitoba, luați-vă o rezervă de timp în plus.
- După ce împărțiți aluatul în patru bile, lăsați-i suficient timp să se relaxeze glutenul, altfel poate fi dificil de întins pentru că are tendința să se strângă.
- Rulați aluatul cu umplutura cât mai strâns, ca să nu rămână goluri de aer.
- Nu deschideți cuptorul în primele 30 de minute de coacere, ca să nu scadă temperatura în cuptor și să se lase cozonacii.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Nicoleta Radu a zis
Pre putina cacao!!! 😀
anca a zis
Vai ce mi place ca nu e plin de umplutura, eu tot timpul scobesc umplutura ca sa potmanca cozonacul, sa simt gustul aluatului:). Deci mi-am notat reteta, ma duc sa-l fac, o sa pun insa 250 gr zahar. Daca imi iese te tin la curent:*
Iuliana a zis
Succes Ancuta! Te astept cu feed back 🙂
Claudia a zis
Vreau si eu o feliuta de cozonac cu rahat. Daca ai sti ce pofta imi e.... 🙂
Acum de Pasti am de gand sa fac dar cu rahat si nuca. Deh, eu am o slabiciune pentru cozonacul cu nuca 🙂
Iuliana a zis
Imi place si cel cu nuca si cel cu stafide...de fapt imi place orice cozonac 🙂
Sanda M. a zis
O rețetă foarte bună și echilibrată. Și explicată ca pentru începători cu toate detaliile.
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumesc frumos, mă bucur că vă place rețeta. Asta a fost și ideea, să fac un cozonac mai echilibrat, cu mai puțin din toate, dar să fie pufos și bun.