Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete pentru Paște

Cozonac economic cu rahat și cacao - rețeta ieftină de cozonac pufos

Publicat la 8 aprilie 2015 de Iuliana Sbîrnea - 7 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

17 shares
Mergi la rețetă

Citește rețeta în 19 minute

Cine spune că un cozonac pufos și delicios trebuie să fie greu de făcut, plin de zahăr și unt? Cu această rețetă de cozonac economic cu rahat și cacao îți arăt că te poți bucura de un cozonac cu adevărat reușit, cu miez aerat, moale, bun și plin de arome, dar făcut cu un ingrediente mai ieftine și cu un conținut mai redus de grăsimi și de calorii. Este cozonacul pe care să îl faci nu neapărat la sărbători, ci oricând în timpul anului când vrei să îți bucuri familia cu ceva bun.

Felii pufoase de cozonac cu mult rahat si cacaco

Ca în multe alte privințe, și când vine vorba de cozonaci, "mai puțin înseamnă mai mult". Acest aluat de cozonac are puțin zahăr și o umplutură mai simplă, cu cremă de cacao și bucățele colorate de rahat. Contrar părerii generale, adevărul este că zahărul îngreunează aluaturile și ascunde aromele subtile, în timp ce sarea le pune în evidență. De aceea, dacă încercați această rețetă economică de cozonac, veți descoperi un echilibru perfect al ingredientelor, care vă permite să vă bucurați de un miez fin și aerat, parfumat cu coji de citrice, în care aromele se simt mult mai bine decât la cozonacii foarte dulci, cu umpluturi grele.

Vă recomand să încercați și rețeta mea de cozonac pufos fără frământare și fără împăturiri. Este rețeta perfectă dacă nu aveți robot și nu vreți sau nu puteți să frământați aluatul.

Cozonac pufos cu bucatele de rahat si crema de cacao - reteta economica cu 4 galbenusuri
Mergi direct la:
  • De ce acest cozonac este mai dietetic, câte calorii are?
  • Ce ne trebuie pentru cozonac economic cu rahat și cacao
  • Cum facem cozonac ieftin cu rahat și cacao - rețeta video detaliată
  • Pasul 3: umplere și împletire cozonaci
  • Pasul 4: dospirea cozonacilor în tăvi
  • Pasul 5: cum se coc cozonacii
  • Pasul 6: cum se răcesc corect cozonacii ca să nu se lase
  • Alte umpluturi pentru cozonac
  • Cum se păstrează
  • Sfaturi profesioniste pentru cozonaci reușiti
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

De ce acest cozonac este mai dietetic, câte calorii are?

Știți ce? Cozonacul moldovenesc e delicios, dar poate fi un pic „pufos” și la calorii! Eu îl fac doar la cele două mari sărbători, de Paște și de Crăciun. În rest, prefer această variantă de cozonac mai light, pentru că are cu 2000 de kcal mai puțin (oho, e ceva, nu-i așa?) dar e la fel de gustoasă.

Iată diferențele principale între cele două rețete:

  • Grasimi: Cozonacul moldovenesc folosește 200 g de unt plus 50 ml de ulei, pe când rețeta economică are doar 100 ml de ulei. Untul adaugă foarte multe calorii!
  • Gălbenușuri: 8 gălbenușuri la cozonacul tradițional față de doar 4 la cozonacul economic. E și aici o mică diferență de grăsimi.
  • Zahărul: La cozonacul moldovenesc, găsim 200-250 g de zahăr, în timp ce rețeta economică folosește doar 150 g de zahăr. O diferență semnificativă în calorii, dar fără a compromite gustul!
  • Umplutura: Un cozonacul moldovenesc conține 300 g de nuci și 125 g de rahat, pe când rețeta economică folosește 30 g de nuci și 150 g de rahat. Aceste diferențe ajută la reducerea caloriilor, dar tot avem o umplutură delicioasă!
  • Alte ingrediente: În cozonacul moldovenesc mai avem și alte ingrediente care pot trece neobservate, dar care aduc și ele calorii. De exemplu stafidele sau coaja de portocală confiată. Ambele au zahăr!

Chiar și cu mai puține calorii, rețeta economică dă un cozonac pufos, gustos și perfect pentru o variantă mai sănătoasă. E alegerea ideală dacă vreți să reduceți caloriile, dar să nu faceți compromisuri în ceea ce privește gustl! 😋

Ce ne trebuie pentru cozonac economic cu rahat și cacao

Ingrediente pentru aluat pufos - 2 cozonaci mari

ingrediente cu etichete pentru aluat de cozonac economic cu rahat si cacao

Important: am folosit 2 tăvi de 31 x 11 x 8 cm

  • 1 kg făină specială pentru cozonac - alegeți o făină cu procent mare de proteină. Vedeți aici un ghid complet pentru alegerea făinii de cozonac. Am arătat ce trebuie să căutați pe etichetă și am făcut o comparație între făinurile care se găsesc în magazine.
  • 15 g drojdie uscată (sau 50 g drojdie proaspătă) – esențială pentru dospire rapidă și un aluat aerat.
  • 450-500 ml lapte călduț (3,5% grăsime) – adăugați laptele treptat, în funcție de cât cere făina (făinurile cu proteină 13-14% cer mai mult lichid decât cele cu 11-12%)
  • 150 g zahăr tos – cantitate moderată, pentru un gust echilibrat. Puteți crește până la 200 grame dacă preferați cozonacii mai dulci.
  • 4 gălbenușuri – conferă o textură fragedă aluatului. Nu folosim albușurile (le puteți congela pentru alte preparate)!
  • 100 ml ulei – înlocuiește untul din rețetele clasice, menținând cozonacul moale și mai sărac în grăsimi.
  • 20 g zahăr vanilat
  • coaja rasă de la 1 lămâie și 1 portocală – pentru o aromă proaspătă, naturală.
  • 15 g sare – echilibrează gustul și ajută la dezvoltarea glutenului.

Ingrediente pentru umplutura de rahat și cremă de cacao

ingrediente cu etichete pentru umplutura de rahat si cacao pentru reteta de cozonac economic
  • 100 g cacao neagră (de preferat cu 20% unt de cacao) – pentru o umplutură intensă și plină de caracter.
  • 200 ml lapte cald
  • 100 g zahăr tos – mai puțin zahăr lasă aroma pudrei de cacao să fie mai pregnantă și aduce un gust mai fin, asemănător cu cel al ciocolatei amărui. Dar puteți mări cantitatea, dacă doriți.
  • 2 lingurițe esență de rom – pentru un plus de aromă.
  • 60 g miez de nucă măcinat – adaugă textură și o notă subtilă de nucă.
  • 300 g rahat – tăiat cubulețe mici, pentru un contrast dulce.

În plus pentru finisat:

  • 1 gălbenuș
  • 1 lingură de lapte – subțiază gălbenușul pentru o aplicare uniformă.

Notă: Puteți unge cozonacii și cu un ou bătut, dacă vreți să folosiți și albușul, și gălbenușul, dar dacă folosiți doar gălbenuș și lapte, culoarea va fi mai profundă și mai lucioasă.

Cum facem cozonac ieftin cu rahat și cacao - rețeta video detaliată

Vedeți în videoclipul de mai jos cum se frământă aluatul pentru acest cozonac, cum se întinde, se umple și se împletește astfel încât să arate perfect după coacere. Dacă vă place conținutul, abonați-vă la canal pentru mai multe rețete delicioase!
👉 Abonați-vă aici

Mod de prepararecozonac economic - rețeta pas cu pas

Pasul 1: cum se face aluatul pufos de cozonac

faina pentru cozonac cernuta in bol

1. În vasul în care veți frământa cerneți făina, presărați drojdia uscată și amestecați să se combine.

amestec de galbenusuri si lapte pentru aluat de cozonac economic

2. În alt vas amestecați restul ingredientelor: laptele, uleiul, gălbenușurile, cojile de citrice, zahărul și sarea. Amestecați cu un tel de mână ca să se dizolve puțin zahărul.

framantare aluat la robot

3. Turnați amestecul de ingrediente lichide peste făină și începeți să frământați. Dacă frământați la robot, sunt suficiente 15 minute și puteți face 2-3 pauze. Dacă frământați la mână, cam 30 de minute, tot cu pauze când simțiți nevoia. Trebuie să obțineți un aluat fin, elastic și nelipicios.

castron cu aluat pus la dospit in sac de plastic albastru

4. Mutați aluatul într-un vas mai mare uns cu puțin ulei, băgați-l într-un sac mare de plastic și lăsați-l la dospit aprox. 1 oră sau până când își dublează volumul. Timpul de dospire depinde foarte mult de temperatura din cameră.

Important: pentru mine, cea mai eficientă dospire este cea făcută în cuptor, mai repede și în siguranță. Vedeți în acest articol cum puteți dospi aluaturi pufoase în orice tip de cuptor.

Pasul 2: pregătirea umpluturii de cacao și rahat

rahat rosu si verde taiat cubulete pentru cozonac

5. Tăiați rahatul în cubulețe mici de aprox. 1 cm. Ajutați-vă de puțin zahăr pudră, ca să nu se lipească între ele.

pregatire umplutura de cacao pentru cozonac

6. Amestecați pudra de cacao cu zahărul, apoi turnați laptele cald, esența de rom, nucile măcinate și omogenizați.

Pasul 3: umplere și împletire cozonaci

aluat de cozonac impartit in 4 parti egale

7. Răsturnați aluatul pe blatul de lucru uns cu puțin ulei, îl frământați foarte puțin cât să iasă afară aerul acumulat prin dospire și îl împărțiți în 4 părți egale.

patru bucati de aluat in tava acoperite cu folie de plastic

8. Modelați bucățile de aluat în formă de bilă și așezați-le într-o tavă unsă cu ulei. Acoperiți-le cu o folie de plastic și lăsați-le să se odihnească 10 minute înainte să le întindeți.our hands

aluat de cozonac intins cu sucitorul de lemn

9. Cu un sucitor de lemn întindeți fiecare bucată de aluat într-un dreptunghi cu lungimea doar puțin mai mare decât lungimea tăvii de copt (cu 3-4 cm pe fiecare parte) și lățime dublă față de cea a tăvii. Cât timp lucrați o parte de aluat păstrați restul bucăților de aluat acoperite cu folie de plastic ca să nu se usuce.

umplere cozonac cu crema de cacao si cuburi de rahat

10. Pe fiecare bucată întinsă de aluat puneți un sfert din cantitatea de cremă de cacao și un sfert din cuburile de rahat. Întindeți umplutura lăsând 2-3 cm liberi de jur împrejur.ands

aluat rulat sigilat la capat

11. Rulați aluatul cât mai strâns ca să nu rămână goluri de aer, pe latura lungă, obținând un rulou lung. Sigilați marginea și capetele. Procedați la fel cu încă o bucată de aluat.

doua suluri de aluat impletite

12. Împletiți rulourile două câte două. Le așezați întâi în cruce, unul peste altul, apoi le împletiți ca pe o sfoară în ambele părți. Presați capetele ca să rămână unite.

Pasul 4: dospirea cozonacilor în tăvi

cozonac impletit in tava

13. Așezați cozonacul format pe mijlocul unei hârtii de copt, apoi, cu tot cu hârtie îl mutați în tavă. Procedați la fel și cu celălalt cozonac. La momentul acesta aluatul ar trebui să ajungă aproape de jumatate din înălțimea tăvilor.

doi cozonaci pregatiti pentru dospire in tavi

14. Băgați tăvile în pungi (saci) mari de plastic pe care le legați la gură. Lăsați cozonacii să mai dospească într-un loc cald până când umplu bine tăvile și depășesc ușor marginea. Asta poate dura 60-90 minute, depinde de temperatura din cameră.

Pasul 5: cum se coc cozonacii

cozonac uns cu galbenus de ou inainte de coacere

15. Înainte de a băga cozonacii în cuptor îi ungeți cu un gălbenuș bătut cu o lingură de lapte.

cuptor electric negru preincalzit la 200 de grade

16. Preîncălziți cuptorul la 200 de grade. Pentru cuptoarele pe gaz, folosiți treapta medie spre mare.

doua tavi cu cozonac la copt in cuptor

17. Băgați cozonacii în cuptor și imediat reduceți temperatura la 180 de grade fără ventilație sau treapta medie pe gaz. Coaceți cozonacii timp de aprox. 60 de minute. Nu deschideți ușa cuptorului în primele 30 de minute!

cozonac in cuptor acoperit cu hartie de copt ca sa nu se rumeneasca prea tare

18. După 30 de minute, dacă dau semne că se rumenesc prea tare, deschideți cuptorul și acoperiți fiecare cozonac cu o foaie de hârtie de copt.

Pasul 6: cum se răcesc corect cozonacii ca să nu se lase

cozonaci copti, scosi din tavi cu ajutorul hartiei de copt

19. Lăsați cozonacii în forme timp de 5 minute, nu mai mult! Apoi îi scoateți și îi mutați pe un grătar de răcire. Așezați cozonacii pe o parte, nu "în picioare", adică nu așa cum au stat în tavă.

cum se racesc corect cozonacii ca sa nu se lase - lapteral, pe gratare metalice

20. Din 10 în 10 minute le schimbați poziția, când pe o parte, când pe cealaltă până se răcesc complet. Astfel, umplutura și miezul moale din interior au timp să se răcească uniform și să se așeze în poziția corectă, fără să se lase la fund.

Alte umpluturi pentru cozonac

Mie îmi place foarte mult această cremă de cacao. În cozonac lasă o aromă intensă, ca de ciocolată neagră, are textură și un ușor gust de nuci, este ieftină și la îndemână mereu. Totuși, vă las mai jos și alte sugestii de umpluturi pe care le puteți folosi la această rețetă de cozonac economic:

  • nucă opărită - este umplutura clasică a cozonacilor tradiționali
  • mac măcinat și opărit - deosebit de bună, adictivă chiar, dar țineți cont că macul trebuie neapărat bine măcinat înainte ca să își dezvolte toată aroma
  • gem - merg bine gemurile acrișoare și mai grosuțe, nu foarte fluide ca să nu umezească aluatul. Ideal ar fi magiunul de prune, amestecat cu puțin rom și cu miez de nucă.
  • brânză de vaci și stafide - ceea ce rezultă este de fapt un fel de pască în formă de cozonac, așa că puteți folosi exact umplutura de la rețeta de pască tradițională cu brânză dulce.
  • cremă de ciocolată - de exemplu Nutella sau Finetti. Nu sunt deloc preferatele mele, dar știu că sunt preferatele copiilor, așa că dacă vreți să le faceți pe plac, pot fi o opțiune comodă și delicioasă.
  • cremă de fistic - e la mare modă în perioada aceasta și e delicioasă, dar nu e chiar foarte ieftină, iar eu am pornit de la ideea de cozonac economic. Pentru o secțiune frumoasă, alegeți o cremă cu o culoare plăcută.

Notă: dacă folosiți altă umplutură decât cea de cacao și rahat, se modifică și calculul valorilor nutriționale. De exemplu, dacă folosiți umplutură de nucă sau Nutella, acestea vor aduce mai multe calorii în produsul final.

Cozonac economic cu rahat si cacao pe gratar de racire

Cum se păstrează

Pentru că are mai puține grăsimi, acest cozonac nu se păstrează proaspăt, la temperatura camerei la fel de mult ca alți cozonaci. Dar, dacă după răcire, îi înfășurați în folie alimentară și apoi îi păstrați acoperiți cu șervete de bumbac, se păstrează moi și buni timp de 2-3 zile.

Pentru mine, cea mai bună metodă de păstrare este la congelator. Congelez jumătăți de cozonac sau felii. De exemplu pun în pungi gorase câte 2, 3 sau 4 felii, cât știu că putem mânca într-o zi. Scot cozonacul din congelator și îl las peste noapte la temperatura camerei. Astfel a doua zi la micul dejun avem cozonac proaspăt și bun!

Iar dacă râvniți la un cozonac cald, doar 1 minut la microunde e suficient ca să miroasă în casă a cozonac proaspăt! Metoda s-a dovedit ideală și pentru când se anunță musafiri în scurt timp. E minunat să îi poți servi cu cozonac fără să stai o zi în bucătărie pentru asta!

cozonac pufos cu rahat si cacao - reteta ieftina si economica

Sfaturi profesioniste pentru cozonaci reușiti

  • Asigurați-vă că laptele este doar călduț, nu fierbinte! Trebuie să aibă maxim 40 de grade Celsius, pentru a nu distruge drojdia.
  • Frământați aluatul suficient pentru a dezvolta rețetaua de gluten – acesta este secretul miezului pufos și al cozonacilor care își mențin bine forma și nu crapă la copt.
  • Am observat că aluaturile la care folosesc făină Manitoba au nevoie de mai mult timp de dospire comparativ cu cele la care folosesc făină obișnuită. Așa că dacă și voi folosiți Manitoba, luați-vă o rezervă de timp în plus.
  • După ce împărțiți aluatul în patru bile, lăsați-i suficient timp să se relaxeze glutenul, altfel poate fi dificil de întins pentru că are tendința să se strângă.
  • Rulați aluatul cu umplutura cât mai strâns, ca să nu rămână goluri de aer.
  • Nu deschideți cuptorul în primele 30 de minute de coacere, ca să nu scadă temperatura în cuptor și să se lase cozonacii.

Întrebări frecvente

Pot folosi drojdie proaspătă?

Da, folosiți 50 g drojdie proaspătă dizolvată în puțin lapte călduț, din cel cântărit pentru rețetă.

Cu ce pot înlocui rahatul din această rețetă de cozonac economic?

Puteți înlocui cuburile de rahat cu stafide, merișoare sau alte fructe confiate.

Pot folosi făină integrală?

Nu, făina integrală face aluatul mai dens și mai puțin pufos.

Se poate face la cuptor cu ventilație?

Da, dar reduceți temperatura la 160°C.

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • Cozonac cu smantana si stafide
    Cozonac cu smântână și stafide
  • Cozonac cu scorțișoară si migdale pudrat cu zahar.
    Coroniță de Crăciun din cozonac cu scorțișoară. Rețeta Estonian Kringel.
  • Cozonac cu maia naturala si stafide
    Cozonac cu maia naturală și stafide

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Felii pufoase de cozonac cu mult rahat si cacaco

Cozonac economic cu rahat și cacao - rețeta ieftină de cozonac pufos

Cozonac economic cu rahat și cacao - rețeta perfectă pentru un cozonac pufos și aromat, cu mai puține calorii, ideal pentru orice sărbătoare.
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour
dospire: 2 hours hours
Timp total: 3 hours hours 30 minutes minutes
Număr de porții: 2 cozonaci
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot de bucatarie KA
tava chec 31x11x8 cm

Ingrediente
 

aluatul pentru 2 tăvi de 30x11x8 cm

  • 1 kg de făină specială pentru cozonac cu proteină ~13 % (eu am folosit Manitoba)
  • 15 g drojdie uscată instant (sau 50 g drojdie proaspătă)
  • 450-500 ml lapte cu 3,5% grăsime, ușor călduț (în funcție de făina folosită)
  • 150 g zahăr tos
  • 4 gălbenușuri
  • 100 ml ulei
  • 20 g zahăr vanilat
  • coaja rasa de la 1 lamâie
  • coaja rasă de la 1 portocală
  • 15 g sare

umplutura - rahat și cremă de cacao

  • 100 g cacao (de preferat cacao neagră cu 20% unt de cacao)
  • 200 ml lapte
  • 100 g zahăr tos (cald)
  • 2 lingurițe esență de rom
  • 60 g miez de nucă măcinat
  • 300 g rahat

pentru finisat

  • 1 gălbenuș
  • 1 lingură de lapte

Instrucțiuni de preparare
 

pregătirea aluatului

  • În vasul în care veți frământa cerneți făina, presărați drojdia uscată și amestecați să se combine.
    faina pentru cozonac cernuta in bol
  • În alt vas amestecați restul ingredientelor: laptele, uleiul, gălbenușurile, cojile de citrice, zahărul și sarea. Amestecați cu un tel de mână ca să se dizolve puțin zahărul.
    amestec de galbenusuri si lapte pentru aluat de cozonac economic
  • Turnați amestecul de ingrediente lichide peste făină și începeți să frământați. Dacă frământați la robot, sunt suficiente 15 minute și puteți face 2-3 pauze. Dacă frământați la mână, cam 30 de minute, tot cu pauze când simțiți nevoia. Trebuie să obțineți un aluat fin, elastic și nelipicios.
    framantare aluat la robot
  • Mutați aluatul într-un vas mai mare uns cu puțin ulei, băgați-l într-un sac mare de plastic și lăsați-l la dospit aprox. 1 oră sau până când își dublează volumul. Timpul de dospire depinde foarte mult de temperatura din cameră.
    castron cu aluat pus la dospit in sac de plastic albastru

pregătire umplutură de cacao și rahat

  • Tăiați rahatul în cubulețe mici de aprox. 1 cm. Ajutați-vă de puțin zahăr pudră, ca să nu se lipească între ele.
    rahat rosu si verde taiat cubulete pentru cozonac
  • Amestecați pudra de cacao cu zahărul, apoi turnați laptele cald, esența de rom, nucile măcinate și omogenizați.
    pregatire umplutura de cacao pentru cozonac

umplere și modelare cozonaci

  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru uns cu puțin ulei, îl frământați foarte puțin cât să iasă afară aerul acumulat prin dospire și îl împărțiți în 4 părți egale.
    aluat de cozonac impartit in 4 parti egale
  • Modelați bucățile de aluat în formă de bilă și așezați-le într-o tavă unsă cu ulei. Acoperiți-le cu o folie de plastic și lăsați-le să se odihnească 10 minute înainte să le întindeți.
    patru bucati de aluat in tava acoperite cu folie de plastic
  • Cu un sucitor de lemn întindeți fiecare bucată de aluat într-un dreptunghi cu lungimea doar puțin mai mare decât lungimea tăvii de copt (cu 3-4 cm pe fiecare parte) și lățime dublă față de cea a tăvii. Cât timp lucrați o parte de aluat păstrați restul bucăților de aluat acoperite cu folie de plastic ca să nu se usuce.
    aluat de cozonac intins cu sucitorul de lemn
  • Pe fiecare bucată întinsă de aluat puneți un sfert din cantitatea de cremă de cacao și un sfert din cuburile de rahat. Întindeți umplutura lăsând 2-3 cm liberi de jur împrejur.
    umplere cozonac cu crema de cacao si cuburi de rahat
  • Rulați aluatul cât mai strâns ca să nu rămână goluri de aer, pe latura lungă, obținând un rulou lung. Sigilați marginea și capetele. Procedați la fel cu încă o bucată de aluat.
    aluat rulat sigilat la capat
  • Împletiți rulourile două câte două. Le așezați întâi în cruce, unul peste altul, apoi le împletiți ca pe o sfoară în ambele părți. Presați capetele ca să rămână unite.
    doua suluri de aluat impletite

dospirea cozonacilor în tăvi

  • Așezați cozonacul format pe mijlocul unei hârtii de copt, apoi, cu tot cu hârtie îl mutați în tavă. Procedați la fel și cu celălalt cozonac. La momentul acesta aluatul ar trebui să ajungă aproape de jumatate din înălțimea tăvilor.
    cozonac impletit in tava
  • Băgați tăvile în pungi (saci) mari de plastic pe care le legați la gură. Lăsați cozonacii să mai dospească într-un loc cald până când umplu bine tăvile și depășesc ușor marginea. Asta poate dura 60-90 minute, depinde de temperatura din cameră.
    doi cozonaci pregatiti pentru dospire in tavi

coacere

  • Înainte de a băga cozonacii în cuptor îi ungeți cu un gălbenuș bătut cu o lingură de lapte.
    cozonac uns cu galbenus de ou inainte de coacere
  • Preîncălziți cuptorul la 200 de grade. Pentru cuptoarele pe gaz, folosiți treapta medie spre mare.
    cuptor electric negru preincalzit la 200 de grade
  • Băgați cozonacii în cuptor și imediat reduceți temperatura la 180 de grade fără ventilație sau treapta medie pe gaz. Coaceți cozonacii timp de aprox. 60 de minute. Nu deschideți ușa cuptorului în primele 30 de minute!
    doua tavi cu cozonac la copt in cuptor
  • După 30 de minute, dacă dau semne că se rumenesc prea tare, deschideți cuptorul și acoperiți fiecare cozonac cu o foaie de hârtie de copt.
    cozonac in cuptor acoperit cu hartie de copt ca sa nu se rumeneasca prea tare

răcire și păstrare

  • Lăsați cozonacii în forme timp de 5 minute, nu mai mult! Apoi îi scoateți și îi mutați pe un grătar de răcire. Așezați cozonacii pe o parte, nu "în picioare", adică nu așa cum au stat în tavă.
    cozonaci copti, scosi din tavi cu ajutorul hartiei de copt
  • Din 10 în 10 minute le schimbați poziția, când pe o parte, când pe cealaltă până se răcesc complet. Astfel, umplutura și miezul moale din interior au timp să se răcească uniform și să se așeze în poziția corectă, fără să se lase la fund.
    doi cozonaci la racit pe gratare

Bine de știut:

  • Asigurați-vă că laptele este doar călduț, nu fierbinte! Trebuie să aibă maxim 40 de grade Celsius, pentru a nu distruge drojdia.
  • Frământați aluatul suficient pentru a dezvolta rețetaua de gluten – acesta este secretul miezului pufos și al cozonacilor care își mențin bine forma și nu crapă la copt.
  • Am observat că aluaturile la care folosesc făină Manitoba au nevoie de mai mult timp de dospire comparativ cu cele la care folosesc făină obișnuită. Așa că dacă și voi folosiți Manitoba, luați-vă o rezervă de timp în plus.
  • După ce împărțiți aluatul în patru bile, lăsați-i suficient timp să se relaxeze glutenul, altfel poate fi dificil de întins pentru că are tendința să se strângă.
  • Rulați aluatul cu umplutura cât mai strâns, ca să nu rămână goluri de aer.
  • Nu deschideți cuptorul în primele 30 de minute de coacere, ca să nu scadă temperatura în cuptor și să se lase cozonacii.
Valori nutriționale
Cozonac economic cu rahat și cacao - rețeta ieftină de cozonac pufos
Valori per porție
Calorii
3827
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
100
g
154
%
Colesterol
 
429
mg
143
%
Carbohidrați
 
672
g
224
%
Fibre
 
38
g
158
%
Zahăr
 
227
g
252
%
Proteine
 
86
g
172
%
Vitamina A
 
1069
IU
21
%
Calciu
 
663
mg
66
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
cozonac pufos cu rahat si cacao

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă
  • tort cu crema de vanilie si blat cu cacao
    Tort cu cremă de vanilie și blat de cacao
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
17 shares

Comentarii

  1. Nicoleta Radu a zis

    aprilie 15, 2015 at 10:52 am

    Pre putina cacao!!! 😀

    Răspunde
  2. anca a zis

    aprilie 10, 2015 at 9:37 am

    Vai ce mi place ca nu e plin de umplutura, eu tot timpul scobesc umplutura ca sa potmanca cozonacul, sa simt gustul aluatului:). Deci mi-am notat reteta, ma duc sa-l fac, o sa pun insa 250 gr zahar. Daca imi iese te tin la curent:*

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 10, 2015 at 9:38 am

      Succes Ancuta! Te astept cu feed back 🙂

      Răspunde
  3. Claudia a zis

    aprilie 08, 2015 at 3:11 pm

    Vreau si eu o feliuta de cozonac cu rahat. Daca ai sti ce pofta imi e.... 🙂
    Acum de Pasti am de gand sa fac dar cu rahat si nuca. Deh, eu am o slabiciune pentru cozonacul cu nuca 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 08, 2015 at 3:16 pm

      Imi place si cel cu nuca si cel cu stafide...de fapt imi place orice cozonac 🙂

      Răspunde
      • Sanda M. a zis

        februarie 23, 2025 at 3:20 pm

        5 stars
        O rețetă foarte bună și echilibrată. Și explicată ca pentru începători cu toate detaliile.

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          februarie 24, 2025 at 7:08 am

          Mulțumesc frumos, mă bucur că vă place rețeta. Asta a fost și ideea, să fac un cozonac mai echilibrat, cu mai puțin din toate, dar să fie pufos și bun.

          Răspunde
5 from 2 votes (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x