• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Ciorbe

Ciorbă din cap de pește cu orez

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 23 mart. 2025 · Publicată: 12 oct. 2021 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 10 comentarii
96 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Vrei un prânz sănătos și delicios? Bucură-te de o ciorbă consistentă și savuroasă cu această rețetă de ciorbă din cap de pește cu orez!

Ciorba din capete de pește este o mâncare tradițională foarte des întâlnită mai ales în zona de sud-est a țării. Locuitorii de pe malurile Dunării se pricep să pregătească cele mai bune mâncăruri folosind tot ce se poate de la pește.

Din păcate am observat că în pescării capetele de pește sunt adeseori ignorate, deși sunt foarte ieftine și din ele obținem o ciorbă de pește foarte concentrată, sănătoasă și mai ales grozav de gustoasă.

ciorba din cap de peste

Ciorba din capete de pește se pregătește ușor diferit față de borșul de pește dobrogean , de exemplu, la care folosim bucăți mari de carne.

Capetele de pește au multe oase și cartilagii și tocmai ele, prin fierbere, dau gustul bogat al unei ciorbe. Într-o ciorbă din cap de pește vom avea mai puțină carne decât într-un borș de pește clasic sau în borșul dobrogean, însă supa va fi minunat de gustoasă.

ciorba din cap de peste

Ce fel de pește este potrivit pentru această rețetă?

În pescăriile mari și bine aprovizionate , veți găsi mereu capete de pește potrivite pentru o ciorbă gustoasă deoarece acolo peștii mari se filetează sau se vând tăiați în "medalioane", iar capetele se vând separat.

Veți găsi mereu capete de pește mare, acestea fiind cele mai potrivite. Dacă e pe alese, eu vă recomand să cumpărați capete de crap românesc, care are un gust și o savoare inegalabilă. Dar ciorba va ieși foarte bună și cu capete de alți pești, de exemplu: somn, novac sau somon.

ciorba din cap de peste

Tradițional, ciorba de pește se acrește cu borș de putină sau cu oțet. Alegeți varianta care vă place cel mai mult. Dar neapărat faceți și o mămăliguță alături. Ciorba de pește cu mămăliguță e inegalabilă! 🙂

Mod de preparare ciorbă din cap de pește cu orez (VIDEO inclus)

Ciorba aceasta din cap de pește se face foarte ușor. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi  Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.

Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

ciorba din cap de peste

Ciorbă din cap de pește cu orez

Vrei un prânz sănătos și delicios? Bucură-te de o ciorbă consistentă și savuroasă cu această rețetă de ciorbă din cap de pește cu orez!
5 from 12 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour
Timp total: 1 hour hour 15 minutes minutes
Număr de porții: 8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • aprox. 2 kg cap de pește
  • 2 morcovi
  • 2 cepe mijlocii
  • 1 felie țelină
  • 1 ardei gras
  • 1 rădăcină păstârnac (sau pătrunjel)
  • 50 g tije de țelină (2 tije)
  • 30 ml ulei
  • 200 ml suc de roșii
  • 200 ml borș sau după gust
  • 80 g orez
  • legătură leuștean sau pătrunjel

Instrucțiuni de preparare
 

  • De la capetele de pește trebuie îndepărtate branhiile și solzii, apoi spălate bine sub jet de apă rece.
  • Punem peștele la fiert în apă cât să îl acopere bine, cu un praf de sare. Eu am folosit 3 litri de apă.
  • Când carnea a fiert, scoatem peștele într-un castron și strecurăm supa.
  • Tăiem legumele cubulețe.
  • Într-o oală încăpătoare punem uleiul la încins, apoi călim legumele pentru câteva minute, până când încep să se înmoaie.
  • Turnăm peste legume supa strecurată și le lăsăm să fiarbă pentru aproximativ 20 de minute.
  • Între timp curățăm carnea de pește de oase. Din cele 2 capete de pește pe care le-am folosit, eu am obținut 500 g de carne.
  • Spălăm orezul sub jet de apă rece și îl adăugăm în oală. Îl lăsăm să fiarbă.
  • Punem în oală sucul de roșii și borș după gust. Borșul nu îl punem rece, el trebuie să fie în prealabil încălzit separat, într-un ibric.
  • Lăsăm ciorba să mai fiarbă încă 10 minute, apoi punem în oală și carnea de pește curățată de oase.
  • Presărăm cu leuștean sau pătrunjel proaspăt, tocat mărunt și ciorba noastră din cap de pește este gata de servit, de preferat cu o mămăliguță alături.
Nutrition Facts
Ciorbă din cap de pește cu orez
Amount per Serving
Calorii
182
% Daily Value*
Grăsimi
 
8
g
12
%
Colesterol
 
41
mg
14
%
Carbohidrați
 
15
g
5
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
4
g
4
%
Proteine
 
13
g
26
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
borș cu mămăliguță

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • ciorba de văcuță din rasol
    Ciorbă țărănească din rasol de vită acrită cu suc de roșii - rețeta pas cu pas
  • storceag de sturion
    Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
96 shares

Comentarii

  1. cristian micu a zis

    februarie 04, 2025 at 11:49 pm

    5 stars
    cat tin pestele la fiert, mi-a zis lumea ca pestele fierbe mult mai repede decat o alta carne cand carnea a fiert.. asta-i buna, stii?

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      februarie 05, 2025 at 7:23 am

      Nu există un timp fix pe care să vi-l poată spune cineva. Fiecare folosește alt pește, mai gras, mai slab, mai mic, mai mare. Îl fiebeți până când carnea e moale și se desprinde ușor de pe oase. În jur de 10 minute dacă e pește mic, poate 15 dacă e pește mare. Succes!

      Răspunde
  2. Nicoleta Budai a zis

    noiembrie 28, 2023 at 12:36 pm

    Bună ziua
    Oare cap de păstrăv merge?

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      noiembrie 28, 2023 at 1:27 pm

      Teoretic, orice cap de pește comestibil merge, dar unele sunt mai gustoase decât altele.
      În plus v-ar trebui vreo 10 capete de păstrăv ca să facă cât unul de crap și tot nu veți obține același gust.

      Răspunde
  3. Dumitru Moraru a zis

    decembrie 27, 2022 at 12:05 am

    Vreau sa va intreb daca la capul de Novac exista si acel " os amar" ca la Crap de exemplu? Nu am gatit niciodata Novac, dar as incerca pentru Revelion sa fac o ciorba din aceste capete. Daca imi puteti da un raspuns in timp util, probabil ca vom mai comunica si pentru alte sfaturi de retete.
    Va multumesc anticipat si va doresc UN ANOU CU SANATATE SI BUCURII !
    Cu stima,
    D. Moraru

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      decembrie 27, 2022 at 7:45 am

      Am gătit ciorba aceasta și cu cap de novac, e un pește foarte gustos.
      Cât despre așa-zisul os amar, nici la crap nu-mi bat capul cu el, că doar nu-l mâncăm cu tot cu oase.
      Ori când gătim crapul întreg la cuptor, cum facem cu osul amar?
      Mulțumesc și eu pentru mesaj, numai bine!

      Răspunde
  4. florin a zis

    septembrie 23, 2022 at 1:28 pm

    5 stars
    excelenta

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      septembrie 23, 2022 at 2:58 pm

      Mulțumesc! Mă bucur mult că vă place rețeta!

      Răspunde
  5. Stefan Ciobanu a zis

    iulie 16, 2022 at 11:58 am

    5 stars
    Mi-a placut reteta, care este foarte apropiata de cum fac si eu ciorba. Locuiesc in Sydney si prepar ciorba cu Somon. In contrast cu reteta Dvs. eu las "carcasa" creierului intreaga. Ce este inauntru, este numai pentru "specialisti"!
    Borsul este la plic din Romania.
    Eu adaug bucati de peste (orice), scoici, schrimsi, octopus si tot ce mai gasesc. Asta face farfuria mai exotica. Mamaliga se bucura!
    Multumesc.
    Stefan

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iulie 17, 2022 at 8:28 am

      Oh, ciorba asta îmbogățită cu schrimps și caracațiță sună minunat! 🙂

      Răspunde
5 from 12 votes (9 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.