Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Deserturi de post

Prăjitura tăvălită cu nucă (de post)

Publicat la 25 noiembrie 2015 de Iuliana Sbîrnea - 13 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

78 shares
Mergi la rețetă

Tăvălita cu nuci, este o prăjitură de post de care sunt sigură că vă veţi îndrăgosti! E drept că cel puţin estetic este inspirată după celebra prăjitură australiană Lamington  şi adaptată pentru a evita folosirea produselor de origine animală, dar veţi vedea că nu este cu nimic mai prejos. Blatul conţine miere de albine, care îi conferă un uşor gust de caramel şi o textură care parcă ne duce cu gândul la turta dulce, iar glazura fină şi bogată, are gust de ciocolată cu cocos şi rom. Sublim! 🙂

Prajitura tavalita cu nuca
Mod de preparare prăjitura tăvălită cu nucă (de post)

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Prajitura tavalita cu nuca

Prăjitura tăvălită cu nucă (de post)

5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 10
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

pentru blat - tava de 20x25 cm

  • 150 g zahăr
  • 5 linguri de miere
  • 100 ml de ulei
  • 200 ml de apă minerală
  • 400 g de făină
  • 1 linguriţă de praf de copt
  • 1 sticluţă esenţă de rom
  • un praf de sare

pentru glazură

  • 150 g ulei de cocos
  • 4 linguri de cacao
  • 100 g de zahăr
  • 200 ml de apă
  • 1 sticluţă de esenţă de rom

in plus

  • 300 g nucă măcinată (sau 150 g nucă de cocos)

Instrucțiuni de preparare
 

blatul

  • Pentru început se aprinde cuptorul la 180 de grade.
  • Se amestecă zahărul, cu uleiul, esenţa de rom şi mierea, apoi se adaugă apa minerală şi se mixează de câteva ori ca să se omogenizeze compoziţia.
  • Făina se cerne şi se amestecă cu praful de copt şi sarea. Se toarnă peste componentele lichide şi se amestecă energic cu o lingură de lemn.
  • Compoziţia obţinută se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Faceţi testul cu scobitoarea ca să fiţi siguri.
  • Se lasă blatul să se răcească, apoi se taie cuburi potrivit de mari.

glazura

  • Dacă aţi ţinut uleiul de cocos la frigider şi s-a solidificat, atunci fie îl scoateţi din frigider cu o zi înainte şi îl lăsaţi la temperatura camerei să ajungă la starea lichidă, fie înainte de a vă apuca de glazură îl topiţi la bain marie.
  • Se amestecă într-o crăticioară toate ingredientele din listă, apoi se pune crăticioara să se încălzească la foc foarte mic. Glazura trebuie să fie caldă, dar nu clocotită.
  • Se scufundă fiecare cub de blat în glazură, apoi se tăvăleşte pe toate părţile prin nuca măcinată.

Bine de știut:

Încercaţi să rezistaţi tentaţiei de a ţine blatul mai mult în glazură, sau de a-l apăsa cu furculiţa ca să se îmbibe mai bine. Ştiu că aşa o să faceţi, căci tentaţia ciocolatei e mare, am păţit-o şi eu 😉 Dar nu e bine, blatul se va umezi prea mult şi se va rupe. Dacă îl scufundaţi 1-2 secunde e suficient pentru ca ciocolata să penetreze aluatul de jur împrejur şi să mai rămână în mijloc un miez alb. Veţi vedea!

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Prajitura tavalita cu nuca

Dacă vă place mai mult aroma nucii de cocos, o puteţi folosi în locul celei autohtone. Sau puteţi face prăjitura în două variante, aşa cum am făcut eu. Sincer, n-aş putea să vă spun care din ele e mai bună. Nuca noastră românească se îmbină de minune cu gustul ciocolatos al glazurii şi cu aroma de rom. Pe de altă parte, nuca de cocos completează perfect aroma uleiului de cocos folosit la glazură. Orice înveliş i-aţi alege, prăjitura asta este delicioasă!

Prajitura tavalita cu nuca

Poftă bună la prăjitura tăvălită cu nucă (de post)!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de plăcintă însiropată cu nucă pe farfurie albă
    Plăcintă însiropată cu nucă - rețetă de post simplă și delicioasă
  • prajitura de post în doua culori cu crema de gris cu lapte si fructe de padure
    Prăjitură de post în două culori cu crema de griș cu lapte și fructe
  • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
    Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
  • Rulouri cu scortisoara la airfryer
    Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
78 shares

Comentarii

  1. Maria a zis

    martie 18, 2016 at 3:51 pm

    Am pregatito azi,a iesit super,dar compozitia era cam tare as ca,am mai adaugat apa minerala

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 18, 2016 at 4:03 pm

      Pot sa mai fie diferente, de la faina, de la miere... Ma bucur ca ti-a iesit bine pana la urma si ca ti-a placut 🙂

      Răspunde
    • Ramona a zis

      noiembrie 26, 2017 at 5:04 pm

      Subscriu, compoziția era ca un aluat aproape, am mai pus ceva lichid ca să iasă ceva mai fluidă, dar nu foarte mult. Acum e la cuptor, să vedem ce va ieși!

      Răspunde
      • Ramona a zis

        noiembrie 26, 2017 at 6:17 pm

        A ieșit bine blatul, inegal ca grosime pe alocuri pentru că nu am putut să îl nivelez bine în tavă, dar s-a copt uniform. Eu am folosit nucă măcinată și ciocolată de menaj topită cu unt de cocos ca glazura. Doar câteva am reușit să le fac "tăvălite" pentru că glazura a "udat" nuca măcinată iar aceasta nu se mai lipea de prăjitură, rămânea adunată în castron. Apoi am amestecat pur și simplu glazura cu nuca și am înmuiat cuburile de blat în acest amestec fluid și apoi am dat repede la rece (am scos în balcon). Câte aventuri! 🙂 cred că dacă aveam nucă de cocos, fulgi deshidratati, nu pățeam asta. Dar gustul e bun. Aștept să se răcească bine întâi. Mulțumesc mult pentru rețetă.

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          noiembrie 26, 2017 at 6:20 pm

          Hei, ma bucur ca dupa aventuri, rezultatul e totusi delicios! In fond, asta conteaza, nu-i asa?
          Sa va fie de bine! 🙂

          Răspunde
  2. copilariefericita a zis

    noiembrie 28, 2015 at 10:18 pm

    Foarte tentanta reteta, multumim. O pun in bookmarks. Trebuie sa o incerc cat de curand.
    (E fain blogul tau, Iuliana!)
    Irina

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 29, 2015 at 11:24 am

      Multumesc, Irina! Te mai astept pe la mine 🙂

      Răspunde
  3. Laura C. a zis

    noiembrie 27, 2015 at 7:08 pm

    Wow! Vreau si eu!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 27, 2015 at 7:19 pm

      Cu drag! Cate cubulete sa fie? 🙂

      Răspunde
  4. Alexandra a zis

    noiembrie 25, 2015 at 8:57 pm

    uleiul de cocos poate fi inlocuit cu margarina Rama sau Unirea 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 25, 2015 at 8:59 pm

      Da, se poate inlocui. Dar nu va mai avea acel gust subtil de cocos 😉

      Răspunde
  5. Claudia a zis

    noiembrie 25, 2015 at 7:44 am

    Daca zic asa de dimineata ca vreau si eu imi dai? 🙂
    E prea apetisanta ca sa nu cer :p

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 25, 2015 at 7:51 am

      Pentru tine, oricand 🙂

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute

  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.