Tăvălita cu nuci, este o prăjitură de post de care sunt sigură că vă veţi îndrăgosti! E drept că cel puţin estetic este inspirată după celebra prăjitură australiană Lamington şi adaptată pentru a evita folosirea produselor de origine animală, dar veţi vedea că nu este cu nimic mai prejos. Blatul conţine miere de albine, care îi conferă un uşor gust de caramel şi o textură care parcă ne duce cu gândul la turta dulce, iar glazura fină şi bogată, are gust de ciocolată cu cocos şi rom. Sublim! 🙂
Mod de preparare prăjitura tăvălită cu nucă (de post)
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru blat - tava de 20x25 cm
- 150 g zahăr
- 5 linguri de miere
- 100 ml de ulei
- 200 ml de apă minerală
- 400 g de făină
- 1 linguriţă de praf de copt
- 1 sticluţă esenţă de rom
- un praf de sare
pentru glazură
- 150 g ulei de cocos
- 4 linguri de cacao
- 100 g de zahăr
- 200 ml de apă
- 1 sticluţă de esenţă de rom
in plus
- 300 g nucă măcinată (sau 150 g nucă de cocos)
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Pentru început se aprinde cuptorul la 180 de grade.
- Se amestecă zahărul, cu uleiul, esenţa de rom şi mierea, apoi se adaugă apa minerală şi se mixează de câteva ori ca să se omogenizeze compoziţia.
- Făina se cerne şi se amestecă cu praful de copt şi sarea. Se toarnă peste componentele lichide şi se amestecă energic cu o lingură de lemn.
- Compoziţia obţinută se toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Faceţi testul cu scobitoarea ca să fiţi siguri.
- Se lasă blatul să se răcească, apoi se taie cuburi potrivit de mari.
glazura
- Dacă aţi ţinut uleiul de cocos la frigider şi s-a solidificat, atunci fie îl scoateţi din frigider cu o zi înainte şi îl lăsaţi la temperatura camerei să ajungă la starea lichidă, fie înainte de a vă apuca de glazură îl topiţi la bain marie.
- Se amestecă într-o crăticioară toate ingredientele din listă, apoi se pune crăticioara să se încălzească la foc foarte mic. Glazura trebuie să fie caldă, dar nu clocotită.
- Se scufundă fiecare cub de blat în glazură, apoi se tăvăleşte pe toate părţile prin nuca măcinată.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dacă vă place mai mult aroma nucii de cocos, o puteţi folosi în locul celei autohtone. Sau puteţi face prăjitura în două variante, aşa cum am făcut eu. Sincer, n-aş putea să vă spun care din ele e mai bună. Nuca noastră românească se îmbină de minune cu gustul ciocolatos al glazurii şi cu aroma de rom. Pe de altă parte, nuca de cocos completează perfect aroma uleiului de cocos folosit la glazură. Orice înveliş i-aţi alege, prăjitura asta este delicioasă!
Maria a zis
Am pregatito azi,a iesit super,dar compozitia era cam tare as ca,am mai adaugat apa minerala
Iuliana a zis
Pot sa mai fie diferente, de la faina, de la miere... Ma bucur ca ti-a iesit bine pana la urma si ca ti-a placut 🙂
Ramona a zis
Subscriu, compoziția era ca un aluat aproape, am mai pus ceva lichid ca să iasă ceva mai fluidă, dar nu foarte mult. Acum e la cuptor, să vedem ce va ieși!
Ramona a zis
A ieșit bine blatul, inegal ca grosime pe alocuri pentru că nu am putut să îl nivelez bine în tavă, dar s-a copt uniform. Eu am folosit nucă măcinată și ciocolată de menaj topită cu unt de cocos ca glazura. Doar câteva am reușit să le fac "tăvălite" pentru că glazura a "udat" nuca măcinată iar aceasta nu se mai lipea de prăjitură, rămânea adunată în castron. Apoi am amestecat pur și simplu glazura cu nuca și am înmuiat cuburile de blat în acest amestec fluid și apoi am dat repede la rece (am scos în balcon). Câte aventuri! 🙂 cred că dacă aveam nucă de cocos, fulgi deshidratati, nu pățeam asta. Dar gustul e bun. Aștept să se răcească bine întâi. Mulțumesc mult pentru rețetă.
Iuliana a zis
Hei, ma bucur ca dupa aventuri, rezultatul e totusi delicios! In fond, asta conteaza, nu-i asa?
Sa va fie de bine! 🙂
copilariefericita a zis
Foarte tentanta reteta, multumim. O pun in bookmarks. Trebuie sa o incerc cat de curand.
(E fain blogul tau, Iuliana!)
Irina
Iuliana a zis
Multumesc, Irina! Te mai astept pe la mine 🙂
Laura C. a zis
Wow! Vreau si eu!
Iuliana a zis
Cu drag! Cate cubulete sa fie? 🙂
Alexandra a zis
uleiul de cocos poate fi inlocuit cu margarina Rama sau Unirea 🙂
Iuliana a zis
Da, se poate inlocui. Dar nu va mai avea acel gust subtil de cocos 😉
Claudia a zis
Daca zic asa de dimineata ca vreau si eu imi dai? 🙂
E prea apetisanta ca sa nu cer :p
Iuliana a zis
Pentru tine, oricand 🙂