Ştiţi cum e, fiecare familie are o reţetă a ei preferată, pe care a personalizat-o cumva de-a lungul timpului şi care în familia respectivă se face doar într-un anume fel, fie el şi diferit de reţeta de bază. Aşa e la noi în familie cu tortul de mere caramelizate la care punem şi nuci şi al cărui blat noi obişnuim să îl însiropăm cu un sirop pe bază de rom, deşi ştiu că asta nu prea "se practică". Dar nouă aşa ne place.
Şi tot aşa, familia noastră are o reţetă personalizată pentru tortul cremă de zahăr ars. Tortul ăsta îl facem în fiecare an de revelion şi probabil în dorinţa de a-l face cât mai festiv i-am tot adăugat elemente şi arome, iar acum nu mai concepem tortul ăsta decât în acest fel. De exemplu adăugăm bucăţele de nucă în blat, îl ornăm cu frişcă naturală din smântână şi cu felii de fructe pentru a-i da mai multă culoare, apoi îl presărăm cu bucăţele de ciocolată pentru că dacă ciocolată nu e, desert nu e 🙂
Voi îl puteţi face după reţeta de mai jos şi dacă nu doriţi să îl ornaţi, puteţi sări peste această etapă. După ce răsturnaţi tortul şi îl lăsaţi să se răcească, puteţi trece direct la partea cea mai frumoasă a reţetei: savurarea unei felii generoase de tort-cremă de zahăr ars, fin şi răcoritor 🙂
Mod de preparare tort cu cremă de zahăr ars şi frişcă
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente
crema de zahăr ars - pentru o formă de 26 cm
- 1 litru de lapte
- 8 ouă
- 400 g zahăr (200 g pentru cremă+200 g pentru caramelizat)
- 1 linguriţă de extract de vanilie
blatul
- 4 ouă
- 4 linguri de zahăr
- 1 linguriţă extract de vanilie
- 50 g miez de nucă tocat - opţional
- 4 linguri de făină
decor - optional
- 200 ml smântână pentru frişcă
- felii de fructe proaspete
- fulgi de ciocolată
Instrucțiuni de preparare
crema
- Se aprinde cuptorul la 170 de grade şi se pregăteşte o tavă mai adâncă în care înainte de a o băga la cuptor împreună cu crema de zahăr ars, vom pune aprox. 1 litru de apă caldă. Apa are rolul de a împiedica crema să clocotească şi să facă bule de aer, care ar arăta în final ca un burete.
- Într-o cratiţă care va merge la cuptor (şi care încape în tava cu apă pregătită mai sus), caramelizăm 200 g de zahăr. Rotim cratiţa în aşa fel încât zahărul topit să îmbrace şi pereţii.
- Se bat ouăle, împreună cu zahărul şi vanilia, apoi se adaugă laptele şi se omogenizează. Se toarnă compoziţia în cratiţa cu zahăr caramelizat şi imediat ne apucăm să batem compoziţia pentru blat.
blatul
- Se bat albuşurile spumă, apoi se toarnă treptat zahărul şi mixează in continuare până când albuşurile se întăresc din nou.
- Se adaugă gălbenuşurile şi vanilia şi se mixează scurt, doar cât să se omogenizeze.
- Se cerne făina peste compoziţia de ouă, se pune şi miezul de nucă şi se amestecă cu o spatulă sau cu telul de mână cu mişcări uşoare, de jos în sus, până când făina este încorporată uniform.
- Se toarnă cu grijă aluatul pentru blat peste crema de lapte şi ouă din cratiţă. Chiar dacă pare că s-au amestecat cele două compoziţii, datorită densităţii lor diferite, se vor separa frumos în timpul coptului.
- Se aşează cratiţa în tava cu apă şi se dau împreună la cuptor pentru aproximativ 50-60 de minute. Dacă blatul este copt, aluatul a devenit elastic când îl apăsaţi cu degetele şi îl vedeţi că începe să se desprindă de pe marginea formei, înseamnă ca e gata.
- Se scoate tortul din cuptor şi se lasă să se odihnească în formă încă 15-20 de minute.
- Se trece cu mare grijă lama unui cuţit de jur împrejurul cratiţei pe interior, ca să desprindem blatul sau crema dacă cumva s-au lipit, apoi se răstoarnă tortul pe un platou încăpător. Atenţie! Nu se ridică cratiţa, ci se lasă în această poziţie până se răceşte complet.
- Se ornează cu frişcă, felii de fructe şi fulgi de ciocolată şi se ţine la rece cel putin 2 ore înainte de servire.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Tucanu Florina-Gianina a zis
Nu am stiut pana la reteta asta ca pot face un tort cu crema de zahar ars. (stiam doar crema de zahar ars)
M-am ambitionat si l-am facut! chiar a fost foarte bun, cu o mica precizare nu a iesit atat de aratos cum este al tau! :))
Iuliana a zis
Sunt convinsa ca e foarte frumos si al tau. Dar la urma urmei important e sa fie bun 🙂
Claudia a zis
Wow! Ce fain arata si cred ca e bun tare bun 🙂
M-ar tenta o bucatica dar sa fie una mica de tot ca dupa atatea dulciuri de sarbatori am intrat la dieta 🙂