Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Torturi

Tort cu cremă de zahăr ars şi frişcă

Publicat la 15 ianuarie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 3 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

58 shares
Mergi la rețetă

Ştiţi cum e, fiecare familie are o reţetă a ei preferată, pe care a personalizat-o cumva de-a lungul timpului şi care în familia respectivă se face doar într-un anume fel, fie el şi diferit de reţeta de bază. Aşa e la noi în familie cu tortul de mere caramelizate  la care punem şi nuci şi al cărui blat noi obişnuim să îl însiropăm cu un sirop pe bază de rom, deşi ştiu că asta nu prea "se practică". Dar nouă aşa ne place.

Tort cremă de zahăr ars

Şi tot aşa, familia noastră are o reţetă personalizată pentru tortul cremă de zahăr ars. Tortul ăsta îl facem în fiecare an de revelion şi probabil în dorinţa de a-l face cât mai festiv i-am tot adăugat elemente şi arome, iar acum nu mai concepem tortul ăsta decât în acest fel. De exemplu adăugăm bucăţele de nucă în blat, îl ornăm cu frişcă naturală din smântână şi cu felii de fructe pentru a-i da mai multă culoare, apoi îl presărăm cu bucăţele de ciocolată pentru că dacă ciocolată nu e, desert nu e 🙂

Voi îl puteţi face după reţeta de mai jos şi dacă nu doriţi să îl ornaţi, puteţi sări peste această etapă. După ce răsturnaţi tortul şi îl lăsaţi să se răcească, puteţi trece direct la partea cea mai frumoasă a reţetei: savurarea unei felii generoase de tort-cremă de zahăr ars, fin şi răcoritor 🙂

Tort cremă de zahăr ars

Mod de preparare tort cu cremă de zahăr ars şi frişcă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tort cremă de zahăr ars

Tort cu cremă de zahăr ars şi frişcă

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

crema de zahăr ars - pentru o formă de 26 cm

  • 1 litru de lapte
  • 8 ouă
  • 400 g zahăr (200 g pentru cremă+200 g pentru caramelizat)
  • 1 linguriţă de extract de vanilie

blatul

  • 4 ouă
  • 4 linguri de zahăr
  • 1 linguriţă extract de vanilie
  • 50 g miez de nucă tocat - opţional
  • 4 linguri de făină

decor - optional

  • 200 ml smântână pentru frişcă
  • felii de fructe proaspete
  • fulgi de ciocolată

Instrucțiuni de preparare
 

crema

  • Se aprinde cuptorul la 170 de grade şi se pregăteşte o tavă mai adâncă în care înainte de a o băga la cuptor împreună cu crema de zahăr ars, vom pune aprox. 1 litru de apă caldă. Apa are rolul de a împiedica crema să clocotească şi să facă bule de aer, care ar arăta în final ca un burete.
  • Într-o cratiţă care va merge la cuptor (şi care încape în tava cu apă pregătită mai sus), caramelizăm 200 g de zahăr. Rotim cratiţa în aşa fel încât zahărul topit să îmbrace şi pereţii.
  • Se bat ouăle, împreună cu zahărul şi vanilia, apoi se adaugă laptele şi se omogenizează. Se toarnă compoziţia în cratiţa cu zahăr caramelizat şi imediat ne apucăm să batem compoziţia pentru blat.

blatul

  • Se bat albuşurile spumă, apoi se toarnă treptat zahărul şi mixează in continuare până când albuşurile se întăresc din nou.
  • Se adaugă gălbenuşurile şi vanilia şi se mixează scurt, doar cât să se omogenizeze.
  • Se cerne făina peste compoziţia de ouă, se pune şi miezul de nucă şi se amestecă cu o spatulă sau cu telul de mână cu mişcări uşoare, de jos în sus, până când făina este încorporată uniform.
  • Se toarnă cu grijă aluatul pentru blat peste crema de lapte şi ouă din cratiţă. Chiar dacă pare că s-au amestecat cele două compoziţii, datorită densităţii lor diferite, se vor separa frumos în timpul coptului.
  • Se aşează cratiţa în tava cu apă şi se dau împreună la cuptor pentru aproximativ 50-60 de minute. Dacă blatul este copt, aluatul a devenit elastic când îl apăsaţi cu degetele şi îl vedeţi că începe să se desprindă de pe marginea formei, înseamnă ca e gata.
  • Se scoate tortul din cuptor şi se lasă să se odihnească în formă încă 15-20 de minute.
  • Se trece cu mare grijă lama unui cuţit de jur împrejurul cratiţei pe interior, ca să desprindem blatul sau crema dacă cumva s-au lipit, apoi se răstoarnă tortul pe un platou încăpător. Atenţie! Nu se ridică cratiţa, ci se lasă în această poziţie până se răceşte complet.
  • Se ornează cu frişcă, felii de fructe şi fulgi de ciocolată şi se ţine la rece cel putin 2 ore înainte de servire.

Bine de știut:

Alegeti un platou ceva mai mare pentru acest tort, poate fi şi o tavă mai adâncă de exemplu, pentru că e posibil să mai curgă din siropul de caramel care de altfel va însiropa şi blatul şi îl va face delicios şi aromat.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Tort cremă de zahăr ars

Tort cremă de zahăr ars

Poftă bună la tort cu cremă de zahăr ars şi frişcă!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Tort Paradis cu cremă de brânză (urdă) și fructe din compot
    Tort Paradis cu cremă de brânză și fructe – rețetă ușoară pentru ocazii speciale
  • tort cu crema de vanilie si blat cu cacao
    Tort cu cremă de vanilie și blat de cacao
  • tort rapid cu biscuiti lotus
    Tort rapid cu biscuiți - gata în 30 de minute, fără ouă și fără coacere
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
58 shares

Comentarii

  1. Tucanu Florina-Gianina a zis

    martie 25, 2016 at 2:24 pm

    Nu am stiut pana la reteta asta ca pot face un tort cu crema de zahar ars. (stiam doar crema de zahar ars)
    M-am ambitionat si l-am facut! chiar a fost foarte bun, cu o mica precizare nu a iesit atat de aratos cum este al tau! :))

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      martie 25, 2016 at 6:54 pm

      Sunt convinsa ca e foarte frumos si al tau. Dar la urma urmei important e sa fie bun 🙂

      Răspunde
  2. Claudia a zis

    ianuarie 15, 2016 at 9:35 am

    Wow! Ce fain arata si cred ca e bun tare bun 🙂
    M-ar tenta o bucatica dar sa fie una mica de tot ca dupa atatea dulciuri de sarbatori am intrat la dieta 🙂

    Răspunde
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x