Astăzi am pentru voi o reţetă de tort spirală cu cremă de mascarpone şi vişine. Are blat de cacao şi o cremă uşoară de mascarpone cu frişcă naturală şi vişine. O combinaţie care mie mi s-a părut perfectă pentru orice sărbătoare.
Vişinele acrişoare parcă pun şi mai bine în valoare crema fină si mătăsoasă cu o aromă intensă de vanilie dată de extractul de vanilie făcut în casă.
În ciuda aparenţelor tortul spirală nu se face greu deloc, iar rezultatul este elegant şi deosebit.
Este una dintre rețetele de torturi festive pe care eu le fac cel mai des pentru că se face ușor și arată atât de frumos pe platou! Cel mai mult îmi place când degustătorii tortului meu, mă întreabă cu mirare cum am făcut de am pus blatul aşa vertical 😉
Am folosit la acest tort rețeta de bază pentru blat de ruladă cu cacao. Am obținut un blat pufos care nu are nevoie nici de praf de copt și nici de însiropare.
Atât pentru interiorul tortului, cât și pentru decor am folosit rețeta mea rapidă de cremă de mascarpone cu frișcă și vișine.
Crema aceasta se pregătește la rece, foarte simplu și ușor, este foarte fină și mătăsoasă, iar vișinele aduc un plus de prospețime în întregul tort!
După sezon și preferințe, puteți folosi și alte fructe pentru acest tort. Este minunat cu zmeură, căpșuni sau mure!
Alte rețete de tort asemănătoare
Ca alternativă la tortul spirală cu cremă de mascarpone şi vişine, veţi mai găsi pe site şi alte torturi cu fructe, delicioase şi usor de pregătit. Cu siguranţa unul dintre ele va fi pe gustul celor dragi vouă. Click pe pozele de mai jos pentru reţete:
Mod de preparare tort spirală cu cremă de mascarpone şi vişine
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Tort spirală cu cremă de mascarpone și vișine
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
blat - pentru o tavă de aprox. 30x40cm
- 5 ouă (mari, XL)
- 120 g zahăr tos
- 2 linguri ulei
- 100 g făină (tip 000)
- 25 g cacao
- 1 linguriţă extract de vanilie
- un praf de sare
crema de mascarpone
- aprox. 200 g vişine fără sâmburi (proaspete, congelate, din vișinată sau din compot )
- 500 g mascarpone (la temperatura camerei)
- 500 ml smântână pentru frişcă, min 32% grăsime (foarte rece)
- 2 linguriţe extract de vanilie
- 200 g zahăr pudră
pentru decor
- decor de ciocolată sau pesmet de cacao obținut din marginile blatului
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Se aprinde cuptorul la 180 de grade şi se aşează hârtie de copt în tava de la aragaz.
- Gălbenuşurile, se mixează cu sarea, zahărul și vanilia până când își măresc volumul și se deschid la culoare.
- Se adaugă uleiul în fir subțire și se încorporează tot cu mixerul.
- Albuşurile se bat spumă tare până când nu mai cad de pe teluri.
- Se încorporează spuma de albușuri în crema de gălbenușuri, amestecând ușor, cu un tel de mână.
- Făina se amestecă cu pudra de cacao și se cern împreună peste amestecul de ouă, apoi se încorporează în aluat încet, cu telul în formă de pară sau cu o spatulă, cu mişcări de jos în sus.
- Se toarnă aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt și se nivelează. Se coace blatul timp de 15-20 de minute, apoi se scoate şi se lasă la răcit în tavă.
- Se taie de jur împrejur marginile blatului, apoi se taie în 4 fâşii egale. După ce am îndepărtat marginile, blatul meu a avut 30 cm, deci mi-au rezultat 4 fâşii, de câte 7,5 cm fiecare.
crema de mascarpone
- Dacă folosiţi vişine din compot, acestea trebuie lăsate într-o sită ca să se scurgă foarte bine de sirop înainte de a le pune în cremă.
- Puneți într-un bol: mascarpone, smântâna pentru frișcă, zahărul pudră și vanilia. Mixați până când crema se întărește și își păstrează bine forma.
- Dați deoparte aprox. 350 g de cremă pe care o veți folosi la decor.
- În crema rămasă se adaugă vişinele. Amestecaţi uşor cu o spatulă astfel încât să nu le zdrobiţi, dar să le distribuiţi în toată masa de cremă.
asamblare și decor
- Întindeţi crema de mascarpone cu vișine peste cele 4 fâşii de blat într-un strat cât mai uniform.
- Rulați prima fâșie și așezați-o vertical în mijlocul unui platou.
- Începeţi să rulaţi a doua fâşie în jurul primei, formând o spirală mai mare şi continuaţi la fel cu toate fâşiile.
- Ornaţi tortul cu crema păstrată la frigider, după inspiraţie şi îndemânare.
- Lăsaţi tortul la frigider cel puţin 4 ore înainte de a-l tăia. E nevoie de acest timp pentru ca blatul să se înmoaie în contact cu crema.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Puteţi printa reţeta de tort spirală cu cremă de mascarpone şi vişine pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Claudia a zis
Wow! Ce mai pot zice? Ca tot zic ca vreau dar ajung prea tarziu ca sa mai si gust din bunatatile tale. :))))
Ramane doar sa ma apuc de treaba ca sa il fac si eu singura desi... mai bine vin in vizita :p
Iuliana a zis
Nee, mai bine fa-l tu si vin eu in vizita :))