Rețeta clasică de tort Tiramisu. Cum se însiropează pișcoturile, cum se face crema de mascarpone pentru un Tiramisu rapid, elegant și delicios.
Oare mai am ce spune despre Tiramisu sau deja toată lumea cunoaște foarte bine acest tort rapid și delicios? 🙂 Îndrăznesc să spun că la Tiramisu e ca la sarmale, fiecare cu rețeta lui. Am observat că se obișnuiește a se numi Tiramisu orice prăjitură sau tort fără coacere făcut cu fursecuri. Am văzut Tiramisu în fel și chip, chiar și cu pișcoturile înmuiate în compot, așa că orice e posibil 😀
Eu am făcut chiar și o ruladă Tiramisu, a fost foarte bună, aspectuoasă și de mare efect.
Uneori, fac și Tiramisu la pahar. Respect rețeta clasică, e la fel de delicios, doar modul de prezentare este altul. Poate veți dori să încercați și varianta aceasta.
Cred că v-ar plăcea foarte mult și varianta de tiramisu cu căpșuni pe care o găsiți în varianta video mai jos:
Firește, Tiramisu clasic, așa cum îl fac italienii e doar unul, iar de savoarea lui unică ne putem bucura doar dacă îl preparăm corect, cu cafea, cu Amaretto, cu mascarpone și îl presărăm cu o cacao bună.
Rețeta originală de Tiramisu se face cu ouăle crude. Gălbenușurile se încorporează în mascarpone, iar albușurile se bat spumă și se adaugă și ele la cremă. L-am făcut de multe ori așa și iată că nu am pățit niciodată nimic.
Vezi aici și rețeta de Tiramisu cu ciocolată și căpșuni.
De la o vreme însă, am devenit și eu mult mai atentă și poate și mult mai fricoasă 😀 Oricum, dacă eu sunt dispusă, poate, să îmi asum riscuri, atunci când am musafiri, îl fac întotdeauna cu ouăle fierte la aburi pentru că nu vreau să cauzez probleme nimănui.
Nu vă sfătuiesc nici pe voi să îl faceți cu ouă crude, decât dacă aveți o sursă verificată și sănătoasă de unde să luați ouăle. Eu una nu am altă sursă decât supermarketurile, așa că...asta e, le fierb pe baie de abur.
Odată crema de ouă făcută, nu ne mai rămâne decât să înmuiem pișcoturile în cafea și să asamblăm tortul. La tortul de azi eu am pus 3 straturi de pișcoturi și 3 starturi de cremă. La Tiramisu, întotdeauna ultimul strat trebuie să fie de cremă și peste acesta se presară un strat de cacao.
Pentru că am făcut acest tort Tiramisu cu ocazia unei sărbători de familie, am vrut să îi dau cât de cât un aspect mai festiv, așa că peste ultimul strat de cremă l-am decorat cu frișcă. Ar fi trebuit să folosesc un dui cu vârf rotund, dar cum nu am așa ceva, am folosit o formă de inox pentru rulouri. Nah, în bucătărie mai și improvizăm, nu-i asa? Vă încurajez, așadar să vă uitați bine prin sertare și să improvizați cu ce aveți la îndemână 🙂
Peste moțurile de frișcă am presărat un strat de cacao. Am folosit cacaoa de la Van Houten, preferata mea, cu o culoare minunată și un gust tare bun. Tiramisu e un tort cu foarte puține ingrediente, iar succesul lui constă tocmai în calitatea acestora.
Mod de preparare tort Tiramisu
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
Am folosit o formă cu inel detașabil și diametrul de 18 cm
- 21 buc pișcoturi de șampanie (în funcție de formă și de cum le așezați, poate fi nevoie de mai multe sau mai puține)
- 4 ouă
- 150 g zahăr tos
- 2 plicuri zahăr vanilat Bourbon
- 500 g mascarpone
- 160 ml cafea Expresso rece
- 2-3 linguri lichior Amaretto
- 2 lingurițe de cacao
opțional - pentru ornat
- 200 ml smântână pentru frișcă (32% grăsime)
- 1 plic zahăr vanilat Bourbon
Instrucțiuni de preparare
- Începeți prin a face cafeaua și crema de ouă pentru că ambele au nevoie de un pic de timp de răcire.
- După ce se răcește cafeaua, adăugați Amaretto.
- Pentru cremă, mixați ouăle cu zahărul tos și cel Bourbon, apoi puneți vasul la bain marie, adică peste un alt vas în care fierbe apă. Crema nu trebuie să fiarbă, ci doar să se încălzească peste 70 de grade ca să se gătească ouăle. Amestecați continuu să nu se prindă de oală. Lăsați crema să se răcească.
- Amestecați crema de ouă cu mascarpone.
- Pregătiți forma de tort și vedeți cum așezați pișcoturile să încapă cât mai multe, eventual tăiați din ele dacă este cazul. Pregătiți dinainte pișcoturile pentru toate cele 3 rânduri.
- Însiroparea pișcoturilor se face doar cu cafeaua rece, pentru că altfel acestea absorb prea multă cafea și se înmoaie prea tare. Ele trebuie să se însiropeze doar la exterior, iar la interior trebuie să rămână crocante. Se înmoaie pișcoturile în cafea foarte scurt, doar 1 secundă pe fiecare parte.
- Însiropați și așezați pișcoturile de la baza tortului. Peste ele puneți ⅓ din cremă.
- Peste cremă așezați încă un strat de pișcoturi trecute prin cafea. Din nou un ⅓ din cremă.
- Încă un strat de pișcoturi și restul de cremă deasupra. În total sunt 3 straturi de pișcoturi și 3 de cremă.
- Acoperiți forma cu o folie alimentară ca să nu se usuce crema de deasupra și dați tortul la rece pentru cel puțin 4 ore, dar cel mai sigur de seara până dimineața ca să aibă timp să se întărească bine și să își păstreze forma.
- Treceți cu un cuțit cu lama subțire de jur împrejurul formei de tort, apoi îndepărtați inelul metalic.
- Pudrați tortul cu cacao și e gata de servit. Tiramisu se pudrează cu cacao doar înainte de servire, altfel stratul de cacao absoarbe umiditatea din cremă și se crapă.
- Opțional, dacă vreți să îi dați un aspect mai frumos, puteți să îl decorați cu un strat de frișcă și apoi să îl pudrați cu cacao. La fel de bine, puteți păstra de la început câteva linguri de cremă pe care să le folosiți la decor, în loc de frișcă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Andreea
Doar ce am facuto si eu dar la mine pana sa facut pe foc crema (consistenta mai cremoasa) a durat si a rezultat si un inceput de omleta ???????? e comestibilă? Nu imi mai permite timpul sa fac alt tiramisu! Multumesc anticipat!
Iuliana Sbîrnea
E comestibilă, nu e nicio problemă. Poate să se simtă foarte puțin la gust, dar nu neapărat. Succes!
Andreea
Multumesc din suflet pt raspuns! o zi minunata!
Blaga Lucia
Probată.A ieși foaaarte bună!
Iuliana Sbîrnea
Mă bucur tare mult! Să vă fie de bine!