O mâncare de năut cu sos de roşii, atât de simplă și de rapidă, dar atât de gustoasă și de sățioasă! Boabele de năut, fragede de se topesc în gură, seamănă oarecum la gust cu boabele cărnoase de fasole. De fapt mâncărica asta are cam aceeași rețetă cu iahnia de fasole, dar pentru persoanele sensibile, năutul e o opțiune mai bună pentru că nu are și efectele adverse pe care le are fasolea.
Ca și la fasole, eu folosesc de obicei năut gata fiert, la cutie. Nu știu să vă recomand o marcă anume, toate pe care le-am încercat au fost bune până acum. Da, cunosc toate argumentele contra care mi s-ar putea aduce, dar timpul meu limitat e cel mai bun argument pro. Pur și simplu nu am timp să fierb fasolea sau năutul... decât poate în concediu.
In plus, la stilul meu de viată rețetele rapide mi se potrivesc cel mai bine. Să răstorn o conservă de năut în cratiță la ora 18 când vin de la serviciu e compromisul maxim între gătit acasă și alimente semipreparate pe care îl pot face. Iar să pun năutul la înmuiat cu o zi înainte, apoi să îl fierb o oră...nu e deloc rapid și convenabil pentru mine. Cu siguranță dacă voi aveți timp să vă ocupați de fierberea năutului uscat, mâncărica asta va ieși încă și mai gustoasă decât a mea.
Mod de preparare mâncare de năut cu sos de roşii
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1 conservă de năut (400 g)
- 1 ceapă mare
- 1 ardei gras
- 200 ml suc de roşii (sau roşii pasate)
- 2 căţei de usturoi
- 50 ml de ulei
- 1 linguriţă de cimbru uscat
- sare şi piper după gust
- pătrunjel verde
Instrucțiuni de preparare
- Ceapa, ardeiul și usturoiul, tăiate cubulețe se călesc 2-3 minute în uleiul încins, doar cât să devină ceapa translucidă și să își dezvolte aroma.
- Se adaugă boabele de năut scurse de lichidul din conservă și aprox. 100 ml de apă. Se lasă să fiarbă vreo 15 minute la foc mic, acoperite cu capac.
- Se adaugă sucul de roșii, se potrivește gustul de sare, piper și cimbru uscat și se lasă să mai dea câteva clocote până scade sosul. Amestecați din când în când să nu se lipească. Eu am băgat cratița la cuptor la 180 de grade ca să stau fără grijă și să pot face altceva în acest timp.
- Se servește caldă sau rece, cu pătrunjel proaspăt tocat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Înveseliți neapărat mâncărica de năut cu câteva fire de pătrunjel verde tocat mărunt. Ii va da o aromă și o prospețime aparte, nemaivorbind de combinația de culori din farfurie care face mâncarea mai veselă și mai apetisantă pentru cei dragi 🙂 Si dacă tot fierbeți (sau cumpărați) năut, poate faceți și un hummus libanez. Se face ușor și e delicios cu lipii sau întins pe felii de pâine prăjită și asortat cu o salată tabouleh, ca să rămânem tot în sfera bucătăriei libaneze.
Dacă doriți să încercați și varianta cu carne a acestei rețete, o găsiți aici: mâncare de năut cu roșii și carne de porc.
Andreea a zis
Gustos tare! Mulțumim!
Iuliana Sbîrnea a zis
Cu mult drag! Mă bucur mult că v-a plăcut!
Claudia a zis
Si eu fac des naut in mancarici din astea simple si gustoase.
Simplu, gustos si hranitor 🙂