Este oare cineva care să nu poftească măcar din când în când la o porţie zdravănă de iahnie de fasole? Cel puţin la mine în familie nu! 🙂 Fie că o facem de post sau cu ceva afumătură, mereu ni se pare că a fost prea puţină.
Reţeta de astăzi este de post, dar vă asigur că e delicioasă de-ţi vine să mănânci şi farfuria! Şi mai ales se face rapid şi uşor, e gata în mai puţin de jumătate de oră, pentru că am folosit, ca şi la ciorba de fasole, conservele cu fasole gata fiartă de la Divella şi o conservă de cuburi de roşii tot marca Divella care au echilibrat de minune gustul iahniei, dându-i un plus de prospeţime şi făcând-o potrivit de acrişoară.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 2 cutii de fasole Divella
- 1 cutie de cuburi de roşii Divella
- 1 ceapă mare
- ½ de morcov
- 1 ardei gras (de preferat roşu)
- 50 ml de ulei
- 1 linguriţă de cimbru uscat (sau o foaie de dafin, dacă preferaţi)
- sare (piper - după gust)
- pătrunjel verde pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Se taie cubuleţe ceapa şi ardeiul gras, iar morcovul se curăţă de coajă şi se dă pe răzătoarea cu găuri mici.
- Se călesc toate în puţin ulei, doar până când se înmoaie puţin ceapa şi începe să îşi lase aroma, apoi se adaugă cam 100 ml de apă şi se lasă la înăbuşit la foc mic, acoperite cu capac, pentru vreo 15 minute.
- Fasolea se scurge de lichidul din conservă şi se clăteşte cu puţină apă rece. Se adaugă peste legumele călite.
- Se adaugă şi conserva de roşii, se potriveşte gustul de sare şi piper şi se lasă la fiert la foc mic încă 15 minute.
- Înainte cu 3-4 minute de a-i stinge focul, se aromatizează cu o linguriţă de cimbru uscat.
- Se serveşte caldă sau rece, cu pâine proaspătă sau mămăliguţă şi înveselită cu frunzuliţe de pătrunjel verde.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Pe site veți găsi de asemeni și o rețetă de fasole bătută cu ceapă și usturoi, iar dacă va plac mâncărurile mai iuți, puteți încerca și rețeta de fasole picantă.
Puteţi printa reţeta de iahnie de fasole de post pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete.
Poftă bună!
Victor a zis
Cu murături ori o ceapă de apă şi pâine de casă, pfoaii, o minunăţie. [blush]
Iuliana a zis
Asa este! 🙂
Rodica Granpier a zis
Chiar aseara am facut,parca mi-ai citi gandurile <3 ,o zi frumoasa iti doresc :*
Iuliana a zis
Multumesc, Rodica! o zi buna si tie 🙂
Claudia a zis
Da, oare cine poate refuza o portie? 🙂 Si eu as vrea asa ca nu imi ramane decat sa ma apuc de gatit 😉