Citește rețeta în 6 minute
Mâncarea de ștevie cu orez este una dintre acele rețete de primăvară care îmbină perfect gustul bun cu simplitatea. E o mâncare ieftină, rapidă și extrem de hrănitoare, numai bună pentru zilele în care vrei ceva ușor, dar sățios. Se poate servi ca fel principal sau garnitură, iar alături de o mămăligă aburindă sau o felie de pâine prăjită devine și mai gustoasă.

Mâncarea de ștevie se gătește cam în toate regiunile țării, mai ales primăvara în postul Paștelui, când ștevia este fragedă și plină de vitamine. Nu necesită ingrediente sofisticate – ceapă, ardei, puțin orez și un strop de suc de roșii sunt de ajuns pentru a transforma această verdeață modestă într-un preparat delicios.

Mergi direct la:
Ingrediente

- 5 legături de ștevie (~750 g necurățată) – alegeți ștevie cu frunze tinere, acestea sunt mai fragede și mai puțin ațoase.
- 3 cepe nu prea mari – eu pun ceapă uscată, aduce un gust dulce, natural dar puteți folosi și ceapă verde.
- ½ de ardei gras – adaugă un plus de savoare și prospețime.
- 4-5 căței de usturoi – pentru un gust aromat, ușor picant.
- 50 ml de ulei – de preferat ulei de floarea-soarelui sau de măsline.
- 200 ml suc de roșii – aduce aciditate și reglează gustul.
- 60 g de orez – alegeți orez cu bob rotund, are mai mult amidon, leagă mai bine mâncarea și dă o textură mai cremoasă.
- 1 linguriță de boia de ardei dulce – îmbogățește aroma preparatului.
- sare și piper - după gust
Cum se face mâncarea de ștevie - rețeta video detaliată
Vă invit să urmăriți rețeta video pentru a vedea exact cum se pregătește mâncarea de ștevie cu orez și pentru a descoperi câteva trucuri utile. Nu uitați să vă abonați la canal pentru și mai multe rețete gustoase: 👉 Abonați-vă aici!
Mod de preparare - rețeta pas cu pas
Ca mod de preparare, reţeta este aproape identică cu cea de spanac cu orez sau cu mâncarea de urzici cu orez, dar dintre toate, mie îmi place cel mai mult ştevia pentru că e mai acrişoară şi mai gustoasă.

1. Spălați bine ștevia, îndepărtați nervurile groase și opăriți frunzele 2-3 minute în apă clocotită cu sare. Clătiți-le cu apă rece, apoi tocați-le grosier.

2. Într-o tigaie cu ulei încins, căliți ceapa și ardeiul 3-4 minute. Adăugați usturoiul și mai lăsați 1 minut.

3. Puneți în tigaie ștevia tocată, sucul de roșii și orezul spălat. Turnați 250 ml apă, adăugați boiaua, sare și piper.

4. Dați tigaia la cuptor la 180°C, pentru 30 de minute. După 15 minute, verificați dacă mai trebuie apă.
Cum puteți adapta rețeta - variante
- Orezul – Dacă vreți o variantă mai dietetică, înlocuiți orezul cu quinoa sau bulgur.
- Sucul de roșii – Se poate înlocui cu roșii pasate sau chiar cu roșii proaspete tocate.
- Ardeiul gras – Dacă nu aveți, îl puteți omite sau să îl înlocuiți cu morcov ras pentru un gust dulceag.
- Pentru un plus de proteină, puteți adăuga năut fiert sau linte roșie. Acestea se integrează perfect în sosul de roșii.
- Dacă vreți o textură mai cremoasă, înlocuiți o parte din lichid cu smântână vegetală sau lapte de cocos.
Cum se servește mâncarea de ștevie?
Mâncarea de ștevie cu orez se poate servi caldă sau rece, simplă sau alături de mămăliguță sau pâine prăjită.
Dacă nu țineți post, puteți pune un ou poșat deasupra sau să adăugați puțină brânză sărată, de exemplu telemea sau brânză Feta, spre finalul gătirii. Se va topi delicios în sosul fierbinte, iar mâncarea voastra va fi și mai gustoasă.
Cum se păstrează
- La frigider, în recipiente închise ermetic, rezistă 2-3 zile.
- Se poate congela, dar e posibil ca frunzele de ștevie să își piardă din textură. Cel mai bine e să congelați doar frunzele opărite și tocate, iar restul preparatului să fie făcut proaspăt.
- O puteți reîncălzi fie la microunde, în cuptor sau pe plită, la foc mic, adăugând puțină apă, dacă e nevoie.

Întrebări frecvente
Da, dar trebuie să amestecați mai des ca să nu se prindă orezul de fundul cratiței.
Da, merge și cu spanac, lobodă sau urzici.
Pentru a-i reduce gustul acrișor și a o face mai fragedă.
Dacă nu o doriți de post, puteți adăuga bucăți mici de pui sau de curcan, pe care să le căliți odată cu legumele.
Alte rețete de post pe care să le încercați
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Mâncare de ștevie cu orez – rețetă tradițională de primăvară
Ingrediente
- 5 legături de ştevie (~ 750 g cântărită necurățată)
- 3 cepe nu prea mari
- ½ ardei gras
- 4-5 căţei de usturoi
- 50 ml de ulei
- 200 ml suc de roşii
- 60 g de orez (~ 4 linguri)
- 1 linguriţă de boia de ardei dulce
- sare şi piper după gust
Instrucțiuni de preparare
- Spălați bine ștevia, îndepărtați nervurile groase și opăriți frunzele 2-3 minute în apă clocotită cu sare. Clătiți-le cu apă rece, apoi tocați-le grosier.
- Într-o tigaie cu ulei încins, căliți ceapa și ardeiul 3-4 minute. Adăugați usturoiul și mai lăsați 1 minut.
- Puneți în tigaie ștevia tocată, sucul de roșii și orezul spălat. Turnați 250 ml apă, adăugați boiaua, sare și piper.
- Dați tigaia la cuptor la 180°C, pentru 30 de minute. După 15 minute, verificați dacă mai trebuie apă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Florin a zis
OK ati taiat capa ca mine...eu mai pun si niste usturoi pisat dupa ce sting focul...
Scorpie Mihaela a zis
Foarte bună ,nu mai facusem mâncare de stevie de ani mulți!!! O rețetă ușoară dar gustoasă!!!
Iuliana a zis
Ma bucur mult că ți-a plăcut, Mihaela! Să vă fie de bine! 🙂
Vio a zis
Am bifat-o ! Mulțumesc frumos , a ieşit perfect dar a stat mai mult la cuptor , pentru că eu am transformat-o în ... orey cu ştevie , adică am pus mult mai mult orez .
Iuliana a zis
Hei, mai bucur ca v-a placut! Pofta buna sau sa va fie de bine! :))
Mirela a zis
Sucul de rosii? Intre ingrediente nu e enumerat...Cat suc de rosii? Reteta pare foarte interesanta.
Iuliana a zis
Buna Mirela,
200 ml de suc de rosii. Am completat acum, multumesc pentru observatie 🙂
Claudia a zis
Norocul meu ca nu am ikebana ci direct din sursa iau stevia. Asa ca ma indur sa mananc cata vreau :p
Iuliana a zis
Tu chiar esti norocoasa cu bunatatile care cresc la tine in curte 🙂
Carmen B a zis
Excelenta, multumesc pentru rețetă, atât de simplă atât de bună!
Iuliana Sbîrnea a zis
Cu mult drag! Eu iubesc mâncarea aceasta și mă bucur mult că mai place și altora. Numai bine vă doresc!