Rețeta simplă de mâncare de ștevie cu orez, o reţetă de primăvară, ieftină, naturală și sănătoasă. Află cum să faci o mâncare gustoasă de ștevie!
Ştevia e acum pe toate cărările şi pe lângă toate gardurile. Desigur, noi ăştia de la oraş n-o culegem de pe cărare, ci o cumpărăm frumuşel din piaţă de la ţăranii cu mâini muncite.
În mâncărica asta de ștevie cu orez, eu am "investit" 4 legături mari de ştevie fragedă. Am cumpărat-o seara când am venit de la serviciu şi până a doua zi când am gătit-o am ținut-o frumos într-o vază cu apă. Foarte decorative frunzele astea, mai că nu-mi venea să le mai gătesc, îmi era milă să-mi stric "ikebana" de pe pervazul bucătăriei 😀
Dar pofta era prea mare, așa că am transformat o banală buruiană sălbatică precum ștevia, într-un deliciu de zile mari.
Mod de preparare mâncare de ştevie cu orez
Rețeta de ștevie cu orez se face la fel de ușor ca toate mâncărurile noastre tradiționale de primăvară.
Totul începe cu ștevia spălată temeinic, frunză cu frunză, apoi opărită 2-3 minute în apă clocotită. Ne mai trebuie o ceapă și un ardei gras puțin călite în ulei, peste care punem ștevia opărită și tocată, orez, suc de roșii, câteva condimente și vreo 30 de minute de răbdare să se împrietenească toate la cuptor. Dar vă garantez că merită așteptarea, căci mâncarea de ștevie e absolut delicioasă și foarte sățioasă. Sunt convinsă că va fi și pe gustul vostru!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 4 legături de ştevie
- 3 cepe nu prea mari
- 1 ardei gras
- 4-5 căţei de usturoi
- 100 ml de ulei
- 200 ml suc de roşii
- 3 linguri de orez
- 1 linguriţă de boia de ardei dulce
- sare şi piper după gust
Instrucțiuni de preparare
- Aprindem cuptorul la 180 de grade.
- Punem la fiert o oală cu 2 litri de apă şi un praf de sare.
- Ştevia o spălăm frunză cu frunză şi îi îndepărtăm nervurile aţoase.
- Opărim 2-3 minute frunzele de ştevie în apa clocotită. Nu trebuie să fiarbă, ci doar să se înmoaie puţin.
- Scurgem ştevia de apa clocotită şi o clătim cu un jet de apă rece, apoi o tocăm cu un cuţit ascuţit. Nu trebuie să fie tocată prea mărunt, ci doar să nu mai avem frunze întregi şi lungi.
- Curăţăm ceapa şi ardeiul, le spălăm şi le tocăm cubuleţe. La fel şi usturoiul.
- Într-o craţiţă sau tigaie încăpătoare călim legumele de mai sus 3-4 minute în uleiul încins, amestecând din când în când să nu se ardă.
- Punem sucul de roşii, frunzele de ştevie şi orezul spălat peste legumele călite.
- Turnăm o un pahar de apă, adăugăm boiaua de ardei şi potrivim gustul de sare şi piper.
- Dăm cratiţa la cuptor pentru ca orezul să se umfle încet, în voie fără să mai stăm cu grijă că se prinde sau se afumă. Ar trebui ca în 30 de minute să fie gata.
- Totuşi deschidem cuptorul cam după 15 minute să verificăm dacă nu cumva mai trebuie adăugată puţină apă.
- Se serveşte caldă sau rece, cu mămăliguţă sau pâine prăjită, după pofta fiecăruia.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Aşa arăta când am scos-o din cuptor, rumenă şi suculentă. Ștevia cu orez n-o fi cea mai fotogenică mâncare, dar e grozav de gustoasă.
Reţeta este aproape identică cu cea de spanac sau de urzici cu orez, dar mie îmi place mai mult ştevia pentru că e mai acrişoară şi mai gustoasă. Părerea mea! Voi ce ziceţi?
Florin a zis
OK ati taiat capa ca mine...eu mai pun si niste usturoi pisat dupa ce sting focul...
Scorpie Mihaela a zis
Foarte bună ,nu mai facusem mâncare de stevie de ani mulți!!! O rețetă ușoară dar gustoasă!!!
Iuliana a zis
Ma bucur mult că ți-a plăcut, Mihaela! Să vă fie de bine! 🙂
Vio a zis
Am bifat-o ! Mulțumesc frumos , a ieşit perfect dar a stat mai mult la cuptor , pentru că eu am transformat-o în ... orey cu ştevie , adică am pus mult mai mult orez .
Iuliana a zis
Hei, mai bucur ca v-a placut! Pofta buna sau sa va fie de bine! :))
Mirela a zis
Sucul de rosii? Intre ingrediente nu e enumerat...Cat suc de rosii? Reteta pare foarte interesanta.
Iuliana a zis
Buna Mirela,
200 ml de suc de rosii. Am completat acum, multumesc pentru observatie 🙂
Claudia a zis
Norocul meu ca nu am ikebana ci direct din sursa iau stevia. Asa ca ma indur sa mananc cata vreau :p
Iuliana a zis
Tu chiar esti norocoasa cu bunatatile care cresc la tine in curte 🙂
Carmen B a zis
Excelenta, multumesc pentru rețetă, atât de simplă atât de bună!
Iuliana Sbîrnea a zis
Cu mult drag! Eu iubesc mâncarea aceasta și mă bucur mult că mai place și altora. Numai bine vă doresc!