Vrei să faci o mâncare de post gustoasă și sănătoasă? Încearcă rețeta de bame congelate cu sos de roșii! E gata în 30 de minute și e delicioasă!
La noi bamele sunt mai puțin cunoscute, dar sunt foarte populare în Orientul Mijlociu unde se gătesc foarte des, mai ales sub formă de tocană cu carne de oaie sau de vită.
Eu am descoperit bamele congelate la un supermarket. Le-am cumpărat pur și simplu de curiozitate, tocmai pentru că nu știam ce gust au și ce aș putea face cu ele. Apoi întâmplător am aflat că sora mamei le cultivă în grădină și de la ea am aflat și cum să le gătesc corect.
De vreun an sau doi, am găsit și bame proaspete în piață, dar foarte rar și la preț de delicatesă, așa că le prefer în continuare pe cele congelate care nu m-au dezamăgit niciodată. Mereu au fost micuțe, foarte fragede și gata curățate.
Câteva lucruri despre bame
Bamele sunt niște legume cu aspect de capsulă, ca o păstaie conică, acoperită cu peri fini. În interior se găsește o casetă cu semințe.
Bamele au un gust specific, asemănător cumva, la exterior cu păstăile de fasole verde. După gătire se înmoaie, devin fragede, se topesc în gură și textura lor seamănă mai degrabă cu vinetele gătite. Gustul bamelor e greu de descris, cel mai bine e să le încerci măcar o dată 🙂
E foarte posibil să nu îți placă bamele de prima dată, așa cum mi s-a întâmplat și mie. Totuși, ceva în textura lor e foarte plăcut și după 2-3 încercări au început să îmi placă, iar acum am mereu o pungă cu bame în congelator.
Bamele sunt renumite pentru cantitatea mare de fibre solubile și insolubile pe care o conțin. De asemenea, sunt bogate în vitamine: A, C, B1, B2, B9, și de minerale: calciu, magneziu, potasiu și zinc, fiind extrem de benefice pentru sănătate:
▢ ajută digestia, pentru că au conținut bogat in fibre
▢ previn constipația, facilitând absorbția de apă în organism
▢ sursa excelenta de antioxidanți, previn îmbătrânirea prematură și afecțiunile cardiace
▢ reglează nivelul de colesterol din sânge, previn complicațiile sistemului cardiovascular
▢ recomandate în sarcină, datorită conținutului ridicat de acid folic
▢ recomandate în dietele pentru slăbit, datorită numărului mic de calorii
Dacă cumpărați bame proaspete, alegeți păstăi micuțe pentru că acestea sunt mai fragede. Cu un cuțit tăiați doar codița, care este ușor lemnoasă.
Înainte de gătire, bamele se opăresc pentru 5 minute în apă clocotită în care ați pus oțet și sare.
Dacă folosiți bame congelate, acestea sunt de obicei gata curățate și nu trebuie să le decongelați înainte de opărire.
După opărire, puteți folosi bamele întregi sau tăiate rondele în: ghiveciuri, la tocănițe cu carne sau de post, la ciorbe, se pot prăji sau se pot face pane.
Vă las mai jos încă 2 rețete cu bame, ambele vegane (de post):
mâncare de bame cu bulgur
mâncare de bame cu ceapă și morcovi baby
Mod de preparare pentru rețeta de bame congelate cu sos de roșii
Ca orice rețetă de post, și această rețetă cu bame congelate se face foarte ușor. Totuși, e mereu util să poți urmări într-un videoclip modul de preparare, mai ales că ai ocazia să beneficiezi și de câteva extra-sfaturi Veți găsi mai jos atât varianta scrisă a rețetei, cât și pe cea în format video.
Dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi în fiecare săptămână. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Bame congelate cu sos de roșii
Rețeta Video
Ingrediente
- 200 g bame congelate
- 30 ml oțet
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1 ardei gras
- 2 căței de usturoi
- 30 ml ulei
- 250 ml suc de roșii
- 1 lingură amestec de legume deshidratate 100% natural
- 1 linguriță cimbru uscat
- 1 linguriță fulgi de chilli
- 1 frunză de dafin
- sare și piper după gust
- pătrunjel pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Dacă folosiţi bame proaspete, trebuie ca mai întâi să le tăiaţi codiţele lemnoase. Dacă folosiți bame congelate, nu e nevoie să le lăsați la dezghețat, se folosesc direct de la congelator.
- Opăriţi bamele timp de 5 minute într-un litru de apă în care aţi pus 3 linguri de oţet şi ½ de linguriță de sare. Scurgeti bamele şi clătiţi-le imediat cu apă rece. În acest fel vor păstra o culoare frumoasă.
- Într-o cratiță puneți uleiul la încins și căliţi ceapa, morcovul, usturoiul şi ardeiul gras tăiate cubuleţe. Adăugați 100 ml de apă şi lăsaţi legumele să fiarbă la foc mic, cu capac, cam 10 minute.
- Adăugaţi condimentele, sucul de roşii şi bamele. Lăsaţi să fiarbă la foc mic, cu capac cam 15 minute, amestecând din când în când să nu se prindă de cratiță.
- Serviţi mâncarea de bame cu sos de roșii caldă sau rece, presărată cu pătrunjel proaspăt tocat. Dacă nu țineți post, poate fi şi o garnitură excelentă lângă o friptură făcută la grătar sau la cuptor.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Gelu a zis
Daca iti place sa gatesti ( chiar si daca nu ) retetele sunt delicioase.
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumesc!