Tapioca suna aşa, exotic, și într-un fel chiar aşa este. Vine la noi tocmai din Brazilia şi este de fapt un amidon extras din rădăcina unei plante numită manioc. Noi o găsim la magazinele naturiste în general la pungi de 500 g sub formă de perluţe. E foarte spornică şi nu e deloc scumpă.
Dacă nu aţi încercat încă tapioca, să ştiţi că seamănă la gust oarecum cu orezul foarte bine fiert. Budinca de azi e cam ca atunci când mănânci orez cu lapte cu dulceaţă de vişine. Doar că tapioca, spre deosebire de orez sau griş, are un conţinut caloric mic, ajută digestia şi nu conţine gluten. Aşa că este un desert perfect dacă sunteţi la dietă, cu condiţia desigur, să aveți grijă cu ce o îndulciţi. Eu nu sunt la dietă (nu că n-ar trebui să fiu 😀 ) aşa că am îndulcit budinca cu zahăr.
M-am gândit că cel mai bine ar merge budinca de tapioca cu câteva vişine, că tot e sezonul lor. Aşa că m-am pus pe scos sâmburi şi am făcut un sos rapid cu care le-am împrietenit la cataramă 🙂
Mod de preparare budincă de tapioca cu vişine
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
sosul de vişine
- 300 g vişine cântărite fără sâmburi
- 100 g zahăr
- 5 g gelatină
budinca
- 100 g perle de tapioca
- 400 ml de apă
- 400 ml de lapte (poate fi şi lapte vegetal)
- 100 g zahăr
- 2 linguriţe de extract de vanilie
Instrucțiuni de preparare
sosul de vişine
- Punem vişinele la fiert împreună cu zahărul şi 1 lingură de apă. Lăsăm să dea câteva clocote până când vişinele se înmoaie putin, dar rămân totuși întregi, iar zahărul se dizolvă.
- Hidratăm gelatina şi o topim aşa cum scrie pe pachet, apoi o turnăm peste sosul de vişine. Turnăm sosul în pahare şi lăsăm paharele deoparte la răcit. Pentru un aspect mai interesant, așezați paharele pe un suport care să le mențină înclinate. Eu le-am fixat în niște castronele, dar puteți folosi și un cofrag de ouă, de exemplu.
budinca
- Punem tapioca la fiert la foc mediu. În scurt timp va începe să absoarbă apa şi să se îngroaşe până ajunge aproape la consistenţa unei mămăligi gelatinoase. Trebuie amestecată foarte des, să nu se lipească de fundul vasului.
- Răsturnăm tapioca fiartă într-o strecurătoare deasă şi clătim perlele cu apă rece până când scăpăm de toată gelatina formată în jurul lor şi ne rămân doar pelele, curate şi translucide.
- Punem perlele înapoi în vas şi turnăm laptele, zahărul şi extractul de vanilie. Lăsăm să fiarbă la foc mic, amestecând continuu până când budinca ajunge la consistenţa dorită. Trebuie să aveţi în vedere că şi după fierbere tapioca va mai absorbi lichid şi budinca se va întări, chiar dacă acum pare fluidă.
- Turnăm budinca în pahare, peste sosul de vişine şi lăsăm desertul să se răcească complet înainte de servire.
- Decorăm cu vişine şi frunzuliţe de mentă proaspătă.
- Se păstrează la frigider.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Eu folosesc extract de vanilie făcut de mine, acasă. E 100% natural, mult mai ieftin şi mult mai bun decât orice esenţă aţi putea să cumpăraţi din comerţ. Găseşti reţeta aici: extract (esenţă) de vanilie home-made.
doina a zis
Foarte gustoasa si sanatoasa. Eu am avut primul contact cu tapioca cand am primit un pachet de la ginerele meu care e din Camerun. Ei o cultiva langa casa si o folosesc cel mai mult pe post de gelatina sau amidon . Este un liant foarte bun.pentru preparatele culinare. Si mie imi place cel mai mult cu lapte si deferite topinguri.Felicitari nu am vazut multe retete cu tapioca pe net.
Iuliana a zis
Deci tu ai tapioca originala de la mama ei! 🙂 Am vazut si eu o reteta de tarta la care se folosea tapioca sa absoarba apa din fructe, stii cum punem noi pesmet, asa se punea in acea reteta tapioca. Foarte interesant, o sa incerc si eu.
Laura C. a zis
Pentru un bebelus de 8 luni? Tot asa? In lapte?
Iuliana a zis
Eu n-am mai avut bebelus de acum...24 de ani :))
Dar da, cu lapte, de ce nu?
Claudia a zis
Spre rusinea mea... recunosc ca nu am mancat tapioca pana acum. Dar la nevoie stiu unde sa gasesc o reteta 😉
Iuliana a zis
Sa o incerci, cred ca i-ar placea lui Cris 🙂
Tatiana a zis
Reteta buna si pentru copii, eu le dau tapioca de la 1 an dar nu stiam cum se face cu fructe. Multumim.
Iuliana a zis
Cu fructe s-ar putea sa le placa si mai mult 🙂
Simona a zis
Inca o reteta care imi place si vreau sa o fac daca gasesc tapioca pe la noi (locuiesc in Belgia). Visine am congelate, sper sa mearga. Felicitari pentru blog imi place mult.
Iuliana a zis
Sper sa gasesti tapioca si in Belgia. Reteta se poate face si cu visine congelate.