Dintre toate conservele pe care le pregătim acum, toamna, pepenii muraţi sunt de departe preferaţii mei. Îmi place contrastul dintre coaja care rămâne crocantă şi interiorul moale, zemos şi teribil de aromat. Soţului meu nu-i plac, aşa că borcanul pe care îl vedeţi în fotografia de mai jos e doar al meu şi numai al meu. Ce bine de mine! 🙂
La reţeta asta nu are rost să scriu cantităţi exacte. Fiecare variază proporţiile legumelor după cum îi place. Rămâne mult loc liber printre pepeni şi e păcat să nu îl umpleţi cu ceva. Că sunt bucăţi de morcov, buchete de conopidă, ţelină, sfeclă roşie (care va înroşi şi saramura!) sau chiar gogonele, orice aţi pune e foarte bine. Important e să valorificaţi la maxim volumul borcanului.
Eu zic să faceţi aşa: gândiţi-vă mai întâi în ce borcan sau bidon vreţi să puneţi pepenii. Apoi cumpăraţi "din ochi" o sacoşă de pepeni cam cât să umpleţi borcanul respectiv şi alte legume de pus la murat (nu uitaţi de usturoi!), de care vă plac. Nu-i nimic dacă nu vor încăpea chiar toate. Rădăcinoasele nu se strică cu una cu două şi le folosim tot timpul în bucătărie. Chiar şi conopidă dacă vă mai rămâne, o puteţi pune separat în 2-3 borcane mai mici, aşa cum v-am arătat că am făcut eu la reţeta de conopidă murată. Atâta doar să aveţi în vedere cât e de largă gura borcanului ca să puteţi băga pepenii întregi.
Pepenii mei au fost cam de mărimea unei portocale. Nu am avut probleme să nu încapă vreunul. Bidoanele de plastic de obicei au gura mai largă, dar...e plastic şi are un miros specific. Dacă vreţi să folosiţi un astfel de recipient, va trebui să îl opăriţi bine înainte de folosire, operaţiune necesară şi pentru sterilizare, dar şi pentru eliminarea mirosului.
Tot în etapa de aprovizionare, faceţi rost şi de 2-3 crenguţe de vişin. Eu am jumulit fără pic de ruşine un vişin din faţa blocului. Dar nu-i bai, cred că nu sunt singura care face asta. Se poate şi fără ele, dar dacă aveţi, e bine să le puneţi. De ce punem crenguţe de vişin la murături? Datorită taninului pe care îl conţin şi care ajută la o mai bună conservare a murăturilor şi le dă acestora şi o aromă plăcută.
Bun, odată ce avem totul cumpărat şi am stabilit vasul care va găzdui pepenii, nu ne rămâne decât să trecem la fapte. Curăţăm rădăcinoasele, desfacem conopida în bucheţele nu prea mici şi o clătim şi pe ea sub un jet de apă. Spălăm şi crengile de vişin insistând pe frunze. Pepenii îi spălăm cu atenţie, pentru că de obicei mai au pământ lipit pe coajă. Înţepăm pepenii din loc în loc de vreo 2-3 ori cu....ce avem. Eu i-am înţepat cu o andrea. Facem acest lucru pentru că pepenii au coaja groasă şi lucioasă şi saramura o penetrează mai greu.
Aşezăm o crenguţă de vişin pe fundul borcanului, apoi pepenii şi restul legumelor folosind spaţiul cât de eficient ne pricepem. Aruncaţi pe ici, pe colo şi câţiva căţei de usturoi. Vor face minuni cu saramura noastră 😉 Nu numai că o vor aromatiza plăcut, dar mai distrug şi din microbi, iar murăturile noastre vor ţine mai mult timp şi vor fi mai bune.
Trecem la preparat saramura. La pepeni o fac simplă, doar apă cu sare şi atât. Proporţia e simplă: o lingură cu vârf de sare la 1 litru de apă. Din nou va trebui să vă orientaţi "din ochi" în funcţie de vasul folosit. Încălziţi puţin apa, doar cât să se dizolve bine sarea şi în felul ăsta nu va mai fi nevoie să vânturaţi murăturile. Turnaţi saramura răcorită peste legumele din borcan şi puneţi deasupra 2 crenguţe de vişin mai grosuţe, aşezate în cruce, care să le menţină scufundate în saramură. Puneţi capacul sau un celofan pus în două şi legat cu sfoară, apoi duceţi borcanul într-o cămară răcoroasă. Ar trebui să fie gata cam în 14 zile, dar asta depinde mult de temperatura la care stau.
Mod de preparare pepeni muraţi
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- pepeni
- morcov
- ţelină
- rădăcină de pătrunjel
- usturoi
- 2-3 crenguţe de vişin
- sare grunjoasă neiodată (1 lingură cu vârf de sare la 1 litru de apă)
- conopidă - opţional
Instrucțiuni de preparare
- Curăţaţi usturoiul, spălaţi legumele şi crenguţele de vişin.
- Rădăcinoasele se curăţă de coajă şi eventual se taie bucăţi potrivite ca să se aşeze cât mai bine în borcan.
- Înţepaţi pepenii de 2-3 ori cu o andrea pentru ca saramura să poată penetra coaja groasă şi lucioasă.
- Aşezaţi o crenguţă de vişin pe fundul borcanului, apoi legumele încercând să ocupaţi cât mai bine spaţiul din borcan.
- Saramura se prepară punând o lingură cu vârf de sare neiodată la un litru de apă. Încălziţi puţin apa pentru ca sarea să se dizolve integral.
- Lăsaţi saramura să se răcorească, apoi turnaţi-o peste legume.
- Aşezaţi 2 crenguţe de vişin în cruce ca să ţină legumele scufundate în saramură.
- Puneţi capacul borcanului sau sigilaţi-l cu un celofan în două straturi legat cu sfoară.
- Depozitaţi borcanul într-o cămară răcoroasă.
- Pepenii vor fi muraţi în aproximativ 14 zile, depinde de temperatura din cămară.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Nu e greu să pui pepeni la murat pentru iarnă, nu-i aşa? Din păcate ai mei nu sunt gata încă să vi-i arăt în secţiune. Voi reveni mai târziu cu o astfel de fotografie. Dar până una-alta, îi puteţi zări pe cei de anul trecut, puşi după exact aceeaşi reţetă, în fotografia de la reţeta de cartofi la cuptor cu sos de roşii şi cimbru 😉
doina a zis
Buna draga mea , incearca sa pui la borcan harbujei taiati sferturi sau felii mai groase si sa faci un bait ca pentru gogosarii in otet ( otet , apa , zahar, miere, boabe mustar, sare, piper boabe , dafin , ienibahar). Sunt o nebunie .Eu mi-am luat azi liber si acum savurez o ciocolata calda facuta de mine ( nu de la plic ) cu un pic de cardamom si un strop de rom care merge de minune pe asa o vreme.Pupici cu drag. Doina.
Iuliana a zis
Suna bine reteta ta. Ca de obicei, esti plina de idei faine! 😉
Si eu fac ciocolata calda acasa si o aromatizez dupa dispozitie, cu cardamom, cu scortisoara, cu vanilie...Pup si eu!
doina a zis
Draga mea , in cei 40 ani de bucatarit am adunat ceva retete care mai de care mai inedite. Stai sa vezi ce ti-am pregatit pentru sarbatori. Cu drag Doina.
Iuliana a zis
Hihi, abia astept sa vad ce bunatati ai in repertoriul de sarbatori 🙂
Claudia a zis
Da! Astea sunt muraturile mele preferate 🙂
Am pus deja si astept sa se mureze ca sa fac poza si eu :))
Ca deh, nu m-am limitat la un borcan ci am pus mai mult, intr-un bidon mai mare de plastic.
Pai sa fie pe la iarna, nu? Ca tare-s buni!
Iuliana a zis
Asa e, tare-s buni la iarna, desi...eu as manca pepeni murati si vara, nu doar iarna :))