Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Conserve

Pepeni muraţi

Publicat la 12 octombrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 6 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

45 shares
Mergi la rețetă

Dintre toate conservele pe care le pregătim acum, toamna, pepenii muraţi sunt de departe preferaţii mei. Îmi place contrastul dintre coaja care rămâne crocantă şi interiorul moale, zemos şi teribil de aromat. Soţului meu nu-i plac, aşa că borcanul pe care îl vedeţi în fotografia de mai jos e doar al meu şi numai al meu. Ce bine de mine! 🙂

pepeni murati

La reţeta asta nu are rost să scriu cantităţi exacte. Fiecare variază proporţiile legumelor după cum îi place. Rămâne mult loc liber printre pepeni şi e păcat să nu îl umpleţi cu ceva. Că sunt bucăţi de morcov, buchete de conopidă, ţelină, sfeclă roşie (care va înroşi şi saramura!) sau chiar gogonele, orice aţi pune e foarte bine. Important e să valorificaţi la maxim volumul borcanului.

Eu zic să faceţi aşa: gândiţi-vă mai întâi în ce borcan sau bidon vreţi să puneţi pepenii. Apoi cumpăraţi "din ochi" o sacoşă de pepeni cam cât să umpleţi borcanul respectiv şi alte legume de pus la murat (nu uitaţi de usturoi!), de care vă plac. Nu-i nimic dacă nu vor încăpea chiar toate. Rădăcinoasele nu se strică cu una cu două şi le folosim tot timpul în bucătărie. Chiar şi conopidă dacă vă mai rămâne, o puteţi pune separat în 2-3 borcane mai mici, aşa cum v-am arătat că am făcut eu la reţeta de conopidă murată . Atâta doar să aveţi în vedere cât e de largă gura borcanului ca să puteţi băga pepenii întregi.

Pepenii mei au fost cam de mărimea unei portocale. Nu am avut probleme să nu încapă vreunul. Bidoanele de plastic de obicei au gura mai largă, dar...e plastic şi are un miros specific. Dacă vreţi să folosiţi un astfel de recipient, va trebui să îl opăriţi bine înainte de folosire, operaţiune necesară şi pentru sterilizare, dar şi pentru eliminarea mirosului.

Tot în etapa de aprovizionare, faceţi rost şi de 2-3 crenguţe de vişin. Eu am jumulit fără pic de ruşine un vişin din faţa blocului. Dar nu-i bai, cred că nu sunt singura care face asta. Se poate şi fără ele, dar dacă aveţi, e bine să le puneţi. De ce punem crenguţe de vişin la murături? Datorită taninului pe care îl conţin şi care ajută la o mai bună conservare a murăturilor şi le dă acestora şi o aromă plăcută.

pepeni murati

Bun, odată ce avem totul cumpărat şi am stabilit vasul care va găzdui pepenii, nu ne rămâne decât să trecem la fapte. Curăţăm rădăcinoasele, desfacem conopida în bucheţele nu prea mici şi o clătim şi pe ea sub un jet de apă. Spălăm şi crengile de vişin insistând pe frunze. Pepenii îi spălăm cu atenţie, pentru că de obicei mai au pământ lipit pe coajă. Înţepăm pepenii din loc în loc de vreo 2-3 ori cu....ce avem. Eu i-am înţepat cu o andrea. Facem acest lucru pentru că pepenii au coaja groasă şi lucioasă şi saramura o penetrează mai greu.

Aşezăm o crenguţă de vişin pe fundul borcanului, apoi pepenii şi restul legumelor folosind spaţiul cât de eficient ne pricepem. Aruncaţi pe ici, pe colo şi câţiva căţei de usturoi. Vor face minuni cu saramura noastră 😉 Nu numai că o vor aromatiza plăcut, dar mai distrug şi din microbi, iar murăturile noastre vor ţine mai mult timp şi vor fi mai bune.

Trecem la preparat saramura. La pepeni o fac simplă, doar apă cu sare şi atât. Proporţia e simplă: o lingură cu vârf de sare la 1 litru de apă. Din nou va trebui să vă orientaţi "din ochi" în funcţie de vasul folosit. Încălziţi puţin apa, doar cât să se dizolve bine sarea şi în felul ăsta nu va mai fi nevoie să vânturaţi murăturile. Turnaţi saramura răcorită peste legumele din borcan şi puneţi deasupra 2 crenguţe de vişin mai grosuţe, aşezate în cruce, care să le menţină scufundate în saramură. Puneţi capacul sau un celofan pus în două şi legat cu sfoară, apoi duceţi borcanul într-o cămară răcoroasă. Ar trebui să fie gata cam în 14 zile, dar asta depinde mult de temperatura la care stau.

Mod de preparare pepeni muraţi

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

pepeni murati

Pepeni muraţi

5 from 4 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • pepeni
  • morcov
  • ţelină
  • rădăcină de pătrunjel
  • usturoi
  • 2-3 crenguţe de vişin
  • sare grunjoasă neiodată (1 lingură cu vârf de sare la 1 litru de apă)
  • conopidă - opţional

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curăţaţi usturoiul, spălaţi legumele şi crenguţele de vişin.
  • Rădăcinoasele se curăţă de coajă şi eventual se taie bucăţi potrivite ca să se aşeze cât mai bine în borcan.
  • Înţepaţi pepenii de 2-3 ori cu o andrea pentru ca saramura să poată penetra coaja groasă şi lucioasă.
  • Aşezaţi o crenguţă de vişin pe fundul borcanului, apoi legumele încercând să ocupaţi cât mai bine spaţiul din borcan.
  • Saramura se prepară punând o lingură cu vârf de sare neiodată la un litru de apă. Încălziţi puţin apa pentru ca sarea să se dizolve integral.
  • Lăsaţi saramura să se răcorească, apoi turnaţi-o peste legume.
  • Aşezaţi 2 crenguţe de vişin în cruce ca să ţină legumele scufundate în saramură.
  • Puneţi capacul borcanului sau sigilaţi-l cu un celofan în două straturi legat cu sfoară.
  • Depozitaţi borcanul într-o cămară răcoroasă.
  • Pepenii vor fi muraţi în aproximativ 14 zile, depinde de temperatura din cămară.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

pepeni murati

Nu e greu să pui pepeni la murat pentru iarnă, nu-i aşa? Din păcate ai mei nu sunt gata încă să vi-i arăt în secţiune. Voi reveni mai târziu cu o astfel de fotografie. Dar până una-alta, îi puteţi zări pe cei de anul trecut, puşi după exact aceeaşi reţetă, în fotografia de la reţeta de cartofi la cuptor cu sos de roşii şi cimbru 😉

Cartofi noi cu sos de rosii si cimbru

Spor la pregătit pepeni muraţi pentru iarnă!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
  • prune in suc propriu la borcan pentru iarna
    Prune la borcan fără zahăr - rețetă simplă și sănătoasă în suc propriu
45 shares

Comentarii

  1. doina a zis

    octombrie 12, 2016 at 12:01 pm

    Buna draga mea , incearca sa pui la borcan harbujei taiati sferturi sau felii mai groase si sa faci un bait ca pentru gogosarii in otet ( otet , apa , zahar, miere, boabe mustar, sare, piper boabe , dafin , ienibahar). Sunt o nebunie .Eu mi-am luat azi liber si acum savurez o ciocolata calda facuta de mine ( nu de la plic ) cu un pic de cardamom si un strop de rom care merge de minune pe asa o vreme.Pupici cu drag. Doina.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 12, 2016 at 9:38 pm

      Suna bine reteta ta. Ca de obicei, esti plina de idei faine! 😉
      Si eu fac ciocolata calda acasa si o aromatizez dupa dispozitie, cu cardamom, cu scortisoara, cu vanilie...Pup si eu!

      Răspunde
      • doina a zis

        octombrie 13, 2016 at 12:57 pm

        Draga mea , in cei 40 ani de bucatarit am adunat ceva retete care mai de care mai inedite. Stai sa vezi ce ti-am pregatit pentru sarbatori. Cu drag Doina.

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          octombrie 13, 2016 at 10:47 pm

          Hihi, abia astept sa vad ce bunatati ai in repertoriul de sarbatori 🙂

          Răspunde
  2. Claudia a zis

    octombrie 12, 2016 at 9:34 am

    Da! Astea sunt muraturile mele preferate 🙂
    Am pus deja si astept sa se mureze ca sa fac poza si eu :))
    Ca deh, nu m-am limitat la un borcan ci am pus mai mult, intr-un bidon mai mare de plastic.
    Pai sa fie pe la iarna, nu? Ca tare-s buni!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 12, 2016 at 9:37 pm

      Asa e, tare-s buni la iarna, desi...eu as manca pepeni murati si vara, nu doar iarna :))

      Răspunde
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x