• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Conserve

    Pepeni muraţi

    Publicat la 12 octombrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 6 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Dintre toate conservele pe care le pregătim acum, toamna, pepenii muraţi sunt de departe preferaţii mei. Îmi place contrastul dintre coaja care rămâne crocantă şi interiorul moale, zemos şi teribil de aromat. Soţului meu nu-i plac, aşa că borcanul pe care îl vedeţi în fotografia de mai jos e doar al meu şi numai al meu. Ce bine de mine! 🙂

    pepeni murati

    La reţeta asta nu are rost să scriu cantităţi exacte. Fiecare variază proporţiile legumelor după cum îi place. Rămâne mult loc liber printre pepeni şi e păcat să nu îl umpleţi cu ceva. Că sunt bucăţi de morcov, buchete de conopidă, ţelină, sfeclă roşie (care va înroşi şi saramura!) sau chiar gogonele, orice aţi pune e foarte bine. Important e să valorificaţi la maxim volumul borcanului.

    Eu zic să faceţi aşa: gândiţi-vă mai întâi în ce borcan sau bidon vreţi să puneţi pepenii. Apoi cumpăraţi "din ochi" o sacoşă de pepeni cam cât să umpleţi borcanul respectiv şi alte legume de pus la murat (nu uitaţi de usturoi!), de care vă plac. Nu-i nimic dacă nu vor încăpea chiar toate. Rădăcinoasele nu se strică cu una cu două şi le folosim tot timpul în bucătărie. Chiar şi conopidă dacă vă mai rămâne, o puteţi pune separat în 2-3 borcane mai mici, aşa cum v-am arătat că am făcut eu la reţeta de conopidă murată. Atâta doar să aveţi în vedere cât e de largă gura borcanului ca să puteţi băga pepenii întregi.

    Pepenii mei au fost cam de mărimea unei portocale. Nu am avut probleme să nu încapă vreunul. Bidoanele de plastic de obicei au gura mai largă, dar...e plastic şi are un miros specific. Dacă vreţi să folosiţi un astfel de recipient, va trebui să îl opăriţi bine înainte de folosire, operaţiune necesară şi pentru sterilizare, dar şi pentru eliminarea mirosului.

    Tot în etapa de aprovizionare, faceţi rost şi de 2-3 crenguţe de vişin. Eu am jumulit fără pic de ruşine un vişin din faţa blocului. Dar nu-i bai, cred că nu sunt singura care face asta. Se poate şi fără ele, dar dacă aveţi, e bine să le puneţi. De ce punem crenguţe de vişin la murături? Datorită taninului pe care îl conţin şi care ajută la o mai bună conservare a murăturilor şi le dă acestora şi o aromă plăcută.

    pepeni murati

    Bun, odată ce avem totul cumpărat şi am stabilit vasul care va găzdui pepenii, nu ne rămâne decât să trecem la fapte. Curăţăm rădăcinoasele, desfacem conopida în bucheţele nu prea mici şi o clătim şi pe ea sub un jet de apă. Spălăm şi crengile de vişin insistând pe frunze. Pepenii îi spălăm cu atenţie, pentru că de obicei mai au pământ lipit pe coajă. Înţepăm pepenii din loc în loc de vreo 2-3 ori cu....ce avem. Eu i-am înţepat cu o andrea. Facem acest lucru pentru că pepenii au coaja groasă şi lucioasă şi saramura o penetrează mai greu.

    Aşezăm o crenguţă de vişin pe fundul borcanului, apoi pepenii şi restul legumelor folosind spaţiul cât de eficient ne pricepem. Aruncaţi pe ici, pe colo şi câţiva căţei de usturoi. Vor face minuni cu saramura noastră 😉 Nu numai că o vor aromatiza plăcut, dar mai distrug şi din microbi, iar murăturile noastre vor ţine mai mult timp şi vor fi mai bune.

    Trecem la preparat saramura. La pepeni o fac simplă, doar apă cu sare şi atât. Proporţia e simplă: o lingură cu vârf de sare la 1 litru de apă. Din nou va trebui să vă orientaţi "din ochi" în funcţie de vasul folosit. Încălziţi puţin apa, doar cât să se dizolve bine sarea şi în felul ăsta nu va mai fi nevoie să vânturaţi murăturile. Turnaţi saramura răcorită peste legumele din borcan şi puneţi deasupra 2 crenguţe de vişin mai grosuţe, aşezate în cruce, care să le menţină scufundate în saramură. Puneţi capacul sau un celofan pus în două şi legat cu sfoară, apoi duceţi borcanul într-o cămară răcoroasă. Ar trebui să fie gata cam în 14 zile, dar asta depinde mult de temperatura la care stau.

    Mod de preparare pepeni muraţi

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    pepeni murati

    Pepeni muraţi

    5 from 4 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • pepeni
    • morcov
    • ţelină
    • rădăcină de pătrunjel
    • usturoi
    • 2-3 crenguţe de vişin
    • sare grunjoasă neiodată (1 lingură cu vârf de sare la 1 litru de apă)
    • conopidă - opţional

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Curăţaţi usturoiul, spălaţi legumele şi crenguţele de vişin.
    • Rădăcinoasele se curăţă de coajă şi eventual se taie bucăţi potrivite ca să se aşeze cât mai bine în borcan.
    • Înţepaţi pepenii de 2-3 ori cu o andrea pentru ca saramura să poată penetra coaja groasă şi lucioasă.
    • Aşezaţi o crenguţă de vişin pe fundul borcanului, apoi legumele încercând să ocupaţi cât mai bine spaţiul din borcan.
    • Saramura se prepară punând o lingură cu vârf de sare neiodată la un litru de apă. Încălziţi puţin apa pentru ca sarea să se dizolve integral.
    • Lăsaţi saramura să se răcorească, apoi turnaţi-o peste legume.
    • Aşezaţi 2 crenguţe de vişin în cruce ca să ţină legumele scufundate în saramură.
    • Puneţi capacul borcanului sau sigilaţi-l cu un celofan în două straturi legat cu sfoară.
    • Depozitaţi borcanul într-o cămară răcoroasă.
    • Pepenii vor fi muraţi în aproximativ 14 zile, depinde de temperatura din cămară.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    pepeni murati

    Nu e greu să pui pepeni la murat pentru iarnă, nu-i aşa? Din păcate ai mei nu sunt gata încă să vi-i arăt în secţiune. Voi reveni mai târziu cu o astfel de fotografie. Dar până una-alta, îi puteţi zări pe cei de anul trecut, puşi după exact aceeaşi reţetă, în fotografia de la reţeta de cartofi la cuptor cu sos de roşii şi cimbru 😉

    Cartofi noi cu sos de rosii si cimbru

    Spor la pregătit pepeni muraţi pentru iarnă!

    Din aceeași categorie

    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • gem de piersici
      Gem de piersici - rețeta clasică, fără gelfix sau conservanți
    • Reteta de compot de cirese pentru iarna
      Compot de cireșe sau de vișine pentru iarna
    • Gem de visine intregi pe paine cu unt
      Gem de vișine întregi cu puțin zahăr

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. doina

      octombrie 12, 2016 at 12:01 pm

      Buna draga mea , incearca sa pui la borcan harbujei taiati sferturi sau felii mai groase si sa faci un bait ca pentru gogosarii in otet ( otet , apa , zahar, miere, boabe mustar, sare, piper boabe , dafin , ienibahar). Sunt o nebunie .Eu mi-am luat azi liber si acum savurez o ciocolata calda facuta de mine ( nu de la plic ) cu un pic de cardamom si un strop de rom care merge de minune pe asa o vreme.Pupici cu drag. Doina.

      Răspunde
      • Iuliana

        octombrie 12, 2016 at 9:38 pm

        Suna bine reteta ta. Ca de obicei, esti plina de idei faine! 😉
        Si eu fac ciocolata calda acasa si o aromatizez dupa dispozitie, cu cardamom, cu scortisoara, cu vanilie...Pup si eu!

        Răspunde
        • doina

          octombrie 13, 2016 at 12:57 pm

          Draga mea , in cei 40 ani de bucatarit am adunat ceva retete care mai de care mai inedite. Stai sa vezi ce ti-am pregatit pentru sarbatori. Cu drag Doina.

          Răspunde
          • Iuliana

            octombrie 13, 2016 at 10:47 pm

            Hihi, abia astept sa vad ce bunatati ai in repertoriul de sarbatori 🙂

            Răspunde
    2. Claudia

      octombrie 12, 2016 at 9:34 am

      Da! Astea sunt muraturile mele preferate 🙂
      Am pus deja si astept sa se mureze ca sa fac poza si eu :))
      Ca deh, nu m-am limitat la un borcan ci am pus mai mult, intr-un bidon mai mare de plastic.
      Pai sa fie pe la iarna, nu? Ca tare-s buni!

      Răspunde
      • Iuliana

        octombrie 12, 2016 at 9:37 pm

        Asa e, tare-s buni la iarna, desi...eu as manca pepeni murati si vara, nu doar iarna :))

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!
    • Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor
      Budincă de cartofi rași cu brânză la cuptor

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.