• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Conserve

Salată de sfeclă roşie cu hrean la borcan

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 28 sept. 2025 · Publicată: 13 oct. 2016 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 6 comentarii
950 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Salată de sfeclă roşie cu hrean la borcan. Răspunsuri la toate întrebările: sfecla fiartă sau coaptă? Cuburi sau rasă? Cât oțet și câtă sare?

Cu toate că sfecla se găseşte în piaţă toată iarna, până spre primăvară chiar, eu am pregătit totuşi 2 borcane de salată de sfeclă roşie cu hrean pentru că îmi place să le am la îndemână gata preparate. În timpul săptămânii nu am mereu timp pentru gătit, aşa că salata asta la borcan mă salvează de multe ori când nu am altă garnitură.

sfeclă roșie

Nu fac cantităţi mari, ci doar 2-3 borcane mari de 800 g. Când se termină, fac din nou. Şi se termină destul de repede pentru că ne place foarte mult şi cel puţin în perioada asta, când alte murături încă nu sunt gata, iar roşiile din piaţă încep să nu mai aibă niciun gust, baza noastră e salata de sfeclă roşie cu hrean. Merge aproape la orice "felul doi", indiferent că-i cu carne sau fără carne.

Salată de sfeclă roşie cu hrean la borcan

Pentru că nu e chiar o conservă pentru iarnă şi nu avem obiceiul să ţinem borcanele de salată de sfeclă până la vară, la reţeta asta eu folosesc de cele mai multe ori suc de lămânie sau oţet de mere, de 5 grade şi nu oţet din vin de 9 grade aşa cum folosim de obicei la conserve. 

suc de lamaie sau otet

Atât sucul de lămâie, cât și oţetul de mere sunt mai slabe şi au un gust mai domol, mai aromat. Se potrivesc bine cu sfecla dulceagă şi cu hreanul. Dacă vreţi să faceţi o cantitate mai mare şi să păstraţi borcanele în cămară mai mult timp, atunci folosiţi oţetul de 9 grade.

Reţeta e foarte uşoară: începem prin a fierbe sfecla sau o coacem în cuptor, cum ne e mai uşor. Eu prefer varianta la cuptor în primul rând pentru că e mai gustoasă şi în al doilea rând pentru că s-a răcit vremea şi ador să fac orice la cuptor, să fie cald în bucătărie şi să miroasă a ceva bun. Iar sfecla coaptă miroase foarte fain.

Odată sfecla răcită, se taie felii, cuburi, sau se dă pe răzătoarea cu găuri mari, după cum doreşte fiecare. Uneori o rad, dar de cele mai multe ori o tai cuburi. Tot pe răzătoare am dat şi hreanul. Dacă aveți deja hrean în oțet la borcan și este încă proaspăt, iute și aromat, îl puteți folosi.

Găsiți pe canalul de YouTube rețeta video pentru hreanul la borcan. Foarte bun la multe mâncăruri de toamnă-iarnă 🙂

Am amestecat sfecla cu hreanul. Am amestecat oţetul cu sarea până când aceasta s-a dizolvat şi l-am turnat peste sfeclă. Am presărat câteva semințe de chimen, un fir de ulei de măsline, apoi am omogenizat şi am repartizat salata în borcane. Am capsat borcanele şi le-am trimis la frigider.

Să ştiţi că hreanul nu ne dă doar aroma sa specifică, ci acţionează ca un conservant alături de oţet. De aceea borcanele cu salată de sfeclă nu mai trebuiesc fierte suplimentar.

sfecla rosie taiata cuburi

Sunt reţete la care, pe lângă hrean, oţet şi sare se mai adaugă zahăr sau miere. Eu nu pun, dulceaţa naturală a sfeclei este suficientă pentru noi.

Mod de preparare salată de sfeclă roşie cu hrean la borcan

Vă las mai jos rețeta scrisă, pe care o puteți tipări dacă doriți să o păstrați în acest fel la colecția voastră de rețete.

La final veți găsi și rețeta în format video. Dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, o puteți face accesând acest link . Apăsați și clopoțelul pentru notificări și veți fi anunțați de câte ori apare ceva nou pe canal. Avem rețete noi de 2 ori pe săptămână, mereu utile și frumoase. Ar fi păcat să le pierdeți! 🙂

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Salată de sfeclă roşie cu hrean la borcan

Salată de sfeclă roşie cu hrean la borcan

5 from 6 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour
răcire: 4 hours hours
Timp total: 5 hours hours 30 minutes minutes
Număr de porții: 2 borcane de 800 g
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 2 kg de sfeclă roşie
  • 1 rădăcină mică de hrean
  • 2 linguriţe de sare neiodată
  • 1 linguriță piper negru măcinat
  • 1 linguriță semințe de chimen
  • aprox. 150 ml de suc de lămâie sau oţet de 5 grade
  • 2-3 linguri ulei de măsline

Instrucțiuni de preparare
 

  • Sfecla se spală şi se pune la fiert sau la copt, după cum doriţi. Dacă o faceţi la cuptor, e bine să o înveliţi în folie de aluminiu, se coace mai repede. E gata când furculiţa o străpunge cu uşurinţă.
  • Se lasă sfecla la răcit, se curăţă de coajă, apoi se taie felii, cuburi sau se dă pe răzătoarea cu găuri mari.
  • Se dă şi hreanul pe răzătoare şi se amestecă cu sfecla. Sau puteți folosi 3-4 lingurițe de hrean deja pus la borcan.
  • Se pune sarea, sucul de lămâie sau oțetul, semințele de chimen și uleiul de măsline. Amestecăm să omogenizăm salata.
  • Se pune salata în borcane, se pun capacele şi se păstrează în cămară la loc răcoros sau la frigider până la servire.
  • Salata de sfeclă rezistă astfel la frigider până la 2 săptămâni datorită hreanului care este un foarte bun conservant natural.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Salată de sfeclă roşie cu hrean la borcan

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Conserve pentru iarnă: zarzavat în suc de roșii la borcan – rețetă simplă pentru ciorbe gustoase
    Zarzavat în suc de roșii la borcan - perfect pentru ciorbe
  • Borcane și capace sterilizate în cuptor, așezate în tavă la 150 de grade timp de 15 minute – pas esențial pentru conserve de casă sigure
    Cum se sterilizează borcanele și capacele pentru conserve – Metode simple și sigure
  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
950 shares

Comentarii

  1. Claudia a zis

    octombrie 13, 2016 at 9:50 am

    La cat e de buna ce sa mai pastrezi in camara? :))

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 13, 2016 at 10:46 pm

      Chiar acum am alta sfecla la copt in cuptor 🙂

      Răspunde
      • Maria a zis

        octombrie 29, 2018 at 10:59 pm

        Cat se lasa la copt in cuptor ?
        Multumesc

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          octombrie 29, 2018 at 11:05 pm

          Depinde cât de mare este sfecla. Eu pun mai multe într-o tavă și le acopăr cu folie de aluminiu. Uneori le înfășor pe fiecare în folie, depinde cum îmi încap în tavă. Le țin cam 30-45 de minute, până când intră ușor furculița în sfeclă.

          Răspunde
  2. Mihaela Damaceanu a zis

    octombrie 13, 2016 at 9:13 am

    O bunatate de aliment si o comoara pentru organism. Si se mai prepara si simplu, asa ca este foarte buna la bucataria omului. Am facut si luni seara si aseara, garnitura la niste chiftelute, iar aseara la fasole batuta. Se mananca ca si painea calda la noi in casa, ceea ce nu poate decat sa ma bucure. Si nu-ti spun ca am uitat sa iau hrean si tot nu a ramas niciun stropulet.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 13, 2016 at 10:48 pm

      Vaiii, ce bine ca ai pomenit de chiftele! Esti o comoara! Pup! 😉

      Răspunde
5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.