Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Conserve

Hrean în oţet la borcan - Rețeta Tradițională pentru un Gust Picant

1200 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 7 minute

Rețeta de hrean în oțet la borcan este un sos picant care se pregătește simplu și rapid și care adaugă un gust și aromă oricărei mese. Este perfect pentru a fi servit alături de preparate din carne sau pentru a adăuga un plus de savoare salatelor și sandwich-urilor.

Hrean în oțet la borcan - rețetă tradițională de toamnă

Sosul de hrean conservat în oțet este un preparat tradițional în multe bucătării europene, inclusiv cea românească. Este adesea folosit în sezonul rece datorită proprietăților sale revigorante și benefice pentru sănătate.

Această rețetă este ușor de preparat și poate fi păstrată pentru perioade lungi de timp, asigurându-vă că aveți mereu la îndemână un condiment delicios și sănătos.

Mergi direct la:
  • Beneficiile hreanului în alimentație
  • Ingrediente
  • Mod de preparare
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează
  • Sfaturi Profesioniste pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Beneficiile hreanului în alimentație

Hreanul, acest condiment deosebit de picant și aromat, nu doar că adaugă un plus de savoare mâncărurilor noastre, dar este și o adevărată comoară pentru sănătate. Plin de vitamine și minerale esențiale, hreanul este cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene și antivirale, ajutând la întărirea sistemului imunitar.

De fiecare dată când îl adaug la un preparat, nu pot să nu mă gândesc la bunicile noastre care foloseau hrean ras ca remediu natural împotriva răcelilor și a congestiei nazale. În plus, conține antioxidanți puternici care contribuie la protejarea celulelor și la reducerea inflamațiilor din organism.

Rădăcini de hrean

Pe lângă toate aceste beneficii, hreanul este un aliat de nădejde și în lupta cu kilogramele în plus. Fiind sărac în calorii, dar bogat în fibre, ajută la accelerarea metabolismului și la digestia corectă a alimentelor. De câte ori nu am căutat o metodă naturală de a sprijini digestia după o masă copioasă?

Hreanul ne vine în ajutor, stimulând secreția de sucuri gastrice și îmbunătățind funcționarea ficatului. Așa că, data viitoare când te gândești să adaugi puțină "viață" în preparatele tale, nu uita de hrean – nu doar că îți va încânta papilele gustative, dar îți va oferi și o doză generoasă de sănătate.

Mai multe informații despre beneficii și contraindicații, aici .

Ingrediente

  • 2 rădăcini de hrean (aprox. 100 g hrean ras) - pentru a aduce acea iuteală caracteristică și aroma intensă.
  • 50 ml de apă - pentru a dilua oțetul și a obține un echilibru perfect de gusturi.
  • 25 ml de oțet de 9 grade - conferă aciditatea necesară pentru conservare și un gust acrișor plăcut.
  • 1 linguriță de sare - potențează gustul hreanului și ajută la conservare.
  • 1 linguriță de zahăr (opțional) - echilibrează gustul picant al hreanului și aciditatea oțetului.

Mod de preparare

Pregătirea hreanului

  1. Se curăță hreanul de coajă folosind un cuțit sau instrumentul de curățat cartofi.
  2. Se spală, apoi se dă pe răzătoarea cu găuri mici.

Prepararea amestecului de oțet

  1. Se amestecă oțetul cu apa și se adaugă sarea și zahărul. Amestecați până când acestea sunt complet dizolvate.

Combinarea ingredientelor

  1. Se toarnă lichidul peste hreanul ras, puțin câte puțin. Amestecați. Hreanul trebuie doar să fie umed în mod uniform, ca o cremă, nu să plutească în oțet.
  2. Așezați hreanul în borcan compactând-l ușor ca să nu rămână goluri de aer.
  3. Păstrați borcanul la frigider până la folosire.

Sfaturi pentru păstrare

  1. Odată borcanul desfăcut, e de preferat să îl consumați în maxim o săptămână pentru că își pierde din gust și proprietăți. De aceea este de preferat să faceți cantități mici de hrean ras la borcan.
Rădăcină de hrean rasă pe răzătoarea cu găuri mici

Ce puteți înlocui în rețetă

  • Dacă doriți o variantă de sos mai puțin picant, puteți reduce cantitatea de hrean sau adăugați mai mult zahăr.
  • Puteți folosi oțet de mere în loc de oțet de 9 grade pentru un gust mai subtil și mai dulce.
  • Pentru o notă picantă suplimentară, puteți adăuga câțiva fulgi de ardei iute în borcan.

Cum se servește

Hreanul ori îl iubeşti, ori îl urăşti! Aşa-şi-aşa nu cred că există când vine vorba de hrean. Eu însămi l-am refuzat multă vreme. Nici nu ştiu când i-am dat de gust, cred că s-a întâmplat pe la vreun rasol de vită. Dar acum îl iubesc de-a dreptul şi am mai mereu în frigider un borcan cu hrean în oţet.

Pe lângă salata de sfeclă cu hrean, îl mai folosesc la aproape orice mâncare cu carne: fripturi, piftie şi rasol de vită, cârnați, piftie sau sarmale. Chiar şi la peşte l-am încercat odată, la un rasol de păstrăv.

Cum se păstrează

Hreanul în oțet se păstrează destul de bine în borcane sigilate, la frigider, timp 1-2 luni.

După deschidere, este recomandat să fie păstrat la frigider și consumat în decurs de 1 săptămână pentru a vă bucura de toată aroma și iuteala sa.

Nu este recomandat să faceți o cantitate mare odată pentru că în timp, mai ales după ce s-a umblat la borcan, hreanul ras își pierde din proprietăți și din gustul specific.

Rădăcină de hrean se găsește toată iarna în piață sau se poate păstra fie la frigider, în lădița pentru legume înfășurată în hârtie de ziar.

O altă variantă bună, mai ales dacă locuiți la casă este să păstrați rădăcinile de hrean într-o lădiță sau într-o găleată cu nisip. Rădăcina păstrată în acest fel rămâne fermă, nu se înmoaie, nu se usucă și poate fi rasă oricând.

Sfaturi Profesioniste pentru reușita rețetei

  • Folosiți mănuși atunci când răzuiți hreanul pentru a vă proteja mâinile de iuțeala intensă.
  • Dacă sunteți mai sensibili, răzuiți hreanul afară, în aer liber pentru a vă proteja ochii și sinusurile.
  • Sosul de hrean în oțet se păstrează bine mai mult timp în borcane sterilizate. Asigurați-vă că borcanele sunt sterilizate înainte de a pune hreanul pentru a evita orice contaminare.
  • Hreanul ras oxidează repede, de aceea, dacă vreți ca sosul de hrean cu oțet la borcan să rămână alb și cu o culoare plăcută, evitați expunerea prelungită la aer după răzuire.

Întrebări frecvente

Pot congela hreanul în oțet?

Nu se recomandă congelarea deoarece își poate pierde textura crocantă și aroma specifică.

Este necesar să fierb amestecul de oțet și apă?

Nu este necesar, însă asigurați-vă că sarea și zahărul sunt complet dizolvate în lichid.

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • sos tahini - pasta de susan
    Tahini (pastă de susan) făcut în casă - rețeta ușoară și rapidă
  • sos bolognese
    Sos bolognese pentru paste și lasagna (ragu bolognese)
  • Maioneza dietetica cu iaurt-
    Maioneză dietetică cu iaurt. Fără ulei și fără ouă crude!
  • pesto de pătrunjel în chopper
    Pesto de pătrunjel cu nuci caju și parmezan

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Hrean in otet

Hrean în oţet la borcan - Rețeta Tradițională pentru un Gust Picant

ețetă tradițională de toamnă: Hrean în oțet la borcan. Află cum să pregătești hrean ras, un adaos gustos și sănătos pentru salate și mâncăruri.
5 from 9 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Timp total: 10 minutes minutes
Număr de porții: 1 borcan de 200 g
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 2 rădăcini de hrean (aprox. 100 g hrean ras)
  • 50 ml de apă
  • 25 ml de oţet de 9 grade
  • 1 linguriţă de sare
  • 1 linguriţă de zahăr (opţional)

Instrucțiuni de preparare
 

Pregătirea hreanului

  • Se curăță hreanul de coajă folosind un cuțit sau instrumentul de curățat cartofi.
  • Se spală, apoi se dă pe răzătoarea cu găuri mici.

Prepararea amestecului de oțet

  • Se amestecă oțetul cu apa și se adaugă sarea și zahărul. Amestecați până când acestea sunt complet dizolvate.

Combinarea ingredientelor

  • Se toarnă lichidul peste hreanul ras, puțin câte puțin. Amestecați. Hreanul trebuie doar să fie umed în mod uniform, ca o cremă, nu să plutească în oțet.
  • Așezați hreanul în borcan compactând-l ușor ca să nu rămână goluri de aer.

Sfaturi pentru păstrare

  • Păstrați borcanul la frigider până la folosire.
  • Odată borcanul desfăcut, e de preferat să îl consumați în maxim o săptămână pentru că își pierde din gust și proprietăți. De aceea este de preferat să faceți cantități mici de hrean ras la borcan.

Bine de știut:

  • Folosiți mănuși atunci când răzuiți hreanul pentru a vă proteja mâinile de iuțeala intensă.
  • Dacă sunteți mai sensibili, răzuiți hreanul afară, în aer liber pentru a vă proteja ochii și sinusurile.
  • Sosul de hrean în oțet se păstrează bine mai mult timp în borcane sterilizate. Asigurați-vă că borcanele sunt sterilizate înainte de a pune hreanul pentru a evita orice contaminare.
  • Hreanul ras oxidează repede, de aceea, dacă vreți ca sosul de hrean cu oțet la borcan să rămână alb și cu o culoare plăcută, evitați expunerea prelungită la aer după răzuire.
Valori nutriționale
Hrean în oţet la borcan - Rețeta Tradițională pentru un Gust Picant
Valori per porție
Calorii
20
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
0.03
g
0
%
Carbohidrați
 
5
g
2
%
Fibre
 
0.1
g
0
%
Zahăr
 
5
g
6
%
Proteine
 
0.02
g
0
%
Vitamina A
 
0.04
IU
0
%
Calciu
 
1
mg
0
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Sper că v-a plăcut această rețetă de hrean în oțet! Este perfectă pentru a adăuga o notă picantă mâncărurilor voastre preferate și se pregătește foarte ușor. Poftă bună!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
  • prune in suc propriu la borcan pentru iarna
    Prune la borcan fără zahăr - rețetă simplă și sănătoasă în suc propriu
1200 shares

Comentarii

  1. Laura C. a zis

    octombrie 18, 2016 at 11:30 am

    Delicios!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 19, 2016 at 11:04 am

      Este! 🙂

      Răspunde
  2. maria a zis

    octombrie 18, 2016 at 9:44 am

    Chiar ma bucur ca ai scris reteta asta.
    Soacra mea asa prepara hreanul pe care-l pune alaturi de mancare. Iar eu stiam sa fac doar varianta cu sfecla (de la mama mea), insa sotului meu ii plac mult amandoua
    Acum o s-o stiu si pe asta (bineinteles, pot s-o intreb pe soacra mea, dar nu stiu cum se face ca mereu uit). Acum e mai simplu, stiu ca gasesc reteta la tine. 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 19, 2016 at 11:03 am

      Candva faceam si eu varianta cu sfecla. Acum il fac doar simplu. Uneori parca nu stiu cum...chiar mi se pare ca nu arata frumos sosul ala roz peste orice :))

      Răspunde
  3. Claudia a zis

    octombrie 18, 2016 at 9:03 am

    Ei uite, noi nu punem pe iarna la otet. Avem noroc ca stam la casa si avem conditii sa il pastram asa crud cum e el 😉

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 18, 2016 at 9:15 am

      Pai nici noi nu il punem ca sa il conservam pentru iarna, ci ca sa il folosim. E mai gustos sosul de hrean daca a stat cateva zile in otet 😉

      Răspunde
5 from 9 votes (9 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.