Salată de sfeclă roşie cu hrean la borcan. Răspunsuri la toate întrebările: sfecla fiartă sau coaptă? Cuburi sau rasă? Cât oțet și câtă sare?
Cu toate că sfecla se găseşte în piaţă toată iarna, până spre primăvară chiar, eu am pregătit totuşi 2 borcane de salată de sfeclă roşie cu hrean pentru că îmi place să le am la îndemână gata preparate. În timpul săptămânii nu am mereu timp pentru gătit, aşa că salata asta la borcan mă salvează de multe ori când nu am altă garnitură.

Nu fac cantităţi mari, ci doar 2-3 borcane mari de 800 g. Când se termină, fac din nou. Şi se termină destul de repede pentru că ne place foarte mult şi cel puţin în perioada asta, când alte murături încă nu sunt gata, iar roşiile din piaţă încep să nu mai aibă niciun gust, baza noastră e salata de sfeclă roşie cu hrean. Merge aproape la orice "felul doi", indiferent că-i cu carne sau fără carne.
Pentru că nu e chiar o conservă pentru iarnă şi nu avem obiceiul să ţinem borcanele de salată de sfeclă până la vară, la reţeta asta eu folosesc de cele mai multe ori suc de lămânie sau oţet de mere, de 5 grade şi nu oţet din vin de 9 grade aşa cum folosim de obicei la conserve.

Atât sucul de lămâie, cât și oţetul de mere sunt mai slabe şi au un gust mai domol, mai aromat. Se potrivesc bine cu sfecla dulceagă şi cu hreanul. Dacă vreţi să faceţi o cantitate mai mare şi să păstraţi borcanele în cămară mai mult timp, atunci folosiţi oţetul de 9 grade.
Reţeta e foarte uşoară: începem prin a fierbe sfecla sau o coacem în cuptor, cum ne e mai uşor. Eu prefer varianta la cuptor în primul rând pentru că e mai gustoasă şi în al doilea rând pentru că s-a răcit vremea şi ador să fac orice la cuptor, să fie cald în bucătărie şi să miroasă a ceva bun. Iar sfecla coaptă miroase foarte fain.
Odată sfecla răcită, se taie felii, cuburi, sau se dă pe răzătoarea cu găuri mari, după cum doreşte fiecare. Uneori o rad, dar de cele mai multe ori o tai cuburi. Tot pe răzătoare am dat şi hreanul. Dacă aveți deja hrean în oțet la borcan și este încă proaspăt, iute și aromat, îl puteți folosi.
Găsiți pe canalul de YouTube rețeta video pentru hreanul la borcan. Foarte bun la multe mâncăruri de toamnă-iarnă 🙂
Am amestecat sfecla cu hreanul. Am amestecat oţetul cu sarea până când aceasta s-a dizolvat şi l-am turnat peste sfeclă. Am presărat câteva semințe de chimen, un fir de ulei de măsline, apoi am omogenizat şi am repartizat salata în borcane. Am capsat borcanele şi le-am trimis la frigider.
Să ştiţi că hreanul nu ne dă doar aroma sa specifică, ci acţionează ca un conservant alături de oţet. De aceea borcanele cu salată de sfeclă nu mai trebuiesc fierte suplimentar.

Sunt reţete la care, pe lângă hrean, oţet şi sare se mai adaugă zahăr sau miere. Eu nu pun, dulceaţa naturală a sfeclei este suficientă pentru noi.
Mod de preparare salată de sfeclă roşie cu hrean la borcan
Vă las mai jos rețeta scrisă, pe care o puteți tipări dacă doriți să o păstrați în acest fel la colecția voastră de rețete.
La final veți găsi și rețeta în format video. Dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, o puteți face accesând acest link. Apăsați și clopoțelul pentru notificări și veți fi anunțați de câte ori apare ceva nou pe canal. Avem rețete noi de 2 ori pe săptămână, mereu utile și frumoase. Ar fi păcat să le pierdeți! 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Salată de sfeclă roşie cu hrean la borcan
Tipărește Salvează pe PinterestRețeta Video
Ingrediente
- 2 kg de sfeclă roşie
- 1 rădăcină mică de hrean
- 2 linguriţe de sare neiodată
- 1 linguriță piper negru măcinat
- 1 linguriță semințe de chimen
- aprox. 150 ml de suc de lămâie sau oţet de 5 grade
- 2-3 linguri ulei de măsline
Instrucțiuni de preparare
- Sfecla se spală şi se pune la fiert sau la copt, după cum doriţi. Dacă o faceţi la cuptor, e bine să o înveliţi în folie de aluminiu, se coace mai repede. E gata când furculiţa o străpunge cu uşurinţă.
- Se lasă sfecla la răcit, se curăţă de coajă, apoi se taie felii, cuburi sau se dă pe răzătoarea cu găuri mari.
- Se dă şi hreanul pe răzătoare şi se amestecă cu sfecla. Sau puteți folosi 3-4 lingurițe de hrean deja pus la borcan.
- Se pune sarea, sucul de lămâie sau oțetul, semințele de chimen și uleiul de măsline. Amestecăm să omogenizăm salata.
- Se pune salata în borcane, se pun capacele şi se păstrează în cămară la loc răcoros sau la frigider până la servire.
- Salata de sfeclă rezistă astfel la frigider până la 2 săptămâni datorită hreanului care este un foarte bun conservant natural.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Claudia a zis
La cat e de buna ce sa mai pastrezi in camara? :))
Iuliana a zis
Chiar acum am alta sfecla la copt in cuptor 🙂
Maria a zis
Cat se lasa la copt in cuptor ?
Multumesc
Iuliana a zis
Depinde cât de mare este sfecla. Eu pun mai multe într-o tavă și le acopăr cu folie de aluminiu. Uneori le înfășor pe fiecare în folie, depinde cum îmi încap în tavă. Le țin cam 30-45 de minute, până când intră ușor furculița în sfeclă.
Mihaela Damaceanu a zis
O bunatate de aliment si o comoara pentru organism. Si se mai prepara si simplu, asa ca este foarte buna la bucataria omului. Am facut si luni seara si aseara, garnitura la niste chiftelute, iar aseara la fasole batuta. Se mananca ca si painea calda la noi in casa, ceea ce nu poate decat sa ma bucure. Si nu-ti spun ca am uitat sa iau hrean si tot nu a ramas niciun stropulet.
Iuliana a zis
Vaiii, ce bine ca ai pomenit de chiftele! Esti o comoara! Pup! 😉