Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Deserturi la pahar

Cremă catalană - reţeta originală spaniolă

Publicat la 17 noiembrie 2016 de Iuliana Sbîrnea - 14 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

442 shares
Mergi la rețetă

Acum 2 ani, aflându-ne în vacanţă la Barcelona, am comandat, fireşte, o cremă catalană la desert. Nu-mi făcusem temele prea bine, eram convinsă că e acelaşi lucru cu creme brulee care e acelaşi lucru cu crema noastră de zahăr ars. Greşit! Avea să mă contrazică prima linguriţă de cremă catalană. Am dat peste o cremă onctuoasă, mătăsoasă, fină şi nemaipomenit de parfumată. Nu reuşeam să-i separ prea bine aromele: era lapte, era ou, era caramel şi mai era ceva... Aveam să citesc mai târziu în reţetă că era o combinaţie de scorţişoară, coajă de lămâie şi coajă de portocală. O nebunie de arome, iar crema era rece, ascunsă sub un strat de zahăr caramelizat fierbinte. Superbă!

Cremă catalană - reţeta originală spaniolă

Mi-am dorit mult să reproduc acasă crema catalană mâncată la Barcelona, dar am tot amânat momentul pe motiv că torţa mea nu era încărcată cu gaz. Aş fi putut carameliza zahărul şi la grătarul de la aragaz, cel din tavanul cuptorului, dar nu şi nu, eu vroiam cu torţa care stătea degeaba în dulap aşteptând să fie pusă la treabă. Exact a doua zi după ce soţul meu mi-a făcut în sfârşit hatârul şi mi-a încărcat torţa, m-am şi pus pe amestecat în cremă 😀

Reţeta de cremă catalană este cum nu se poate mai simplă şi la îndemâna oricui. E exact genul de reţetă care mă dă gata şi de care mă îndrăgostesc: ingrediente simple, pe care le avem mereu în casă, reunite laolaltă într-un mod surprinzător.

Cremă catalană - reţeta originală spaniolă

Care este diferenţa dintre crema catalană, creme brulee şi crema de zahăr ars pe care am folosit-o şi eu la tortul cu cremă de zahăr ars şi frişcă ?

  • Crema catalană se face din ouă, lapte şi amidon, se aromatizează cu scorţişoară şi coji de citrice şi se fierbe pe aragaz. Se acoperă cu un strat de zahăr caramelizat.
  • Creme brulee are în compoziţie smântână, are aromă de vanilie şi se coace la cuptor, apoi beneficiază şi ea de un strat de zahăr caramelizat deasupra.
  • Crema de zahăr ars o ştim prea bine: lapte şi ouă turnate peste zahărul ars la începutul reţetei. Se fierbe la cuptor într-o baie de apă.

S-ar putea să fiu subiectivă, dar dacă mă întrebaţi pe mine, cea mai bună dintre cele trei, dar şi cea mai rapid de făcut este crema catalană. Cred că îmi place mai mult pentru că are o aromă mai pregnantă decât celelalte două. Scorţişoara şi cojile de lămâie şi portocală se combină perfect, iar gustul ei te învăluie şi rămâne cu tine încă mult timp după ce crema s-a terminat.

După ce am citit mai multe reţete de cremă catalană, într-un final am adaptat reţeta pentru 4 persoane, plecând de la reţeta lui Jamie Oliver, găsită aici . Da, ştiu că Jamie nu e spaniol, dar el ştie să le facă pe toate cel mai bine, cel mai simplu, cel mai convingător 🙂

Cremă catalană - reţeta originală spaniolă

Mod de preparare cremă catalană - reţeta originală spaniolă

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Cremă catalană - reţeta originală spaniolă

Cremă catalană - reţeta originală spaniolă

5 from 5 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 10 minutes minutes
Timp total: 20 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 4 gălbenuşuri
  • 500 ml lapte (cu min. 3.5% grăsime)
  • 10 g amidon
  • 100 g zahăr
  • 2 batoane de scorţişoară
  • coaja rasă de la ½ de lămâie
  • coaja rasă de la ½ de portocală
  • un praf de sare
  • în plus - 4 linguriţe de zahăr pentru caramelizat

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneţi laptele la fiert împreună cu scorţişoara şi cojile de citrice. Când ajunge la temperatura de fierbere (începe să se umfle), stingeţi focul şi lăsaţi vasul acoperit cu un capac să se infuzeze aromele.
  • Bateţi gălbenuşurile cu zahărul şi amidonul până se albesc şi devin cremoase.
  • Strecuraţi laptele aromat şi turnaţi-l în fir subtire peste ouă, amestecând continuu pentru a le ridica temperatura, dar fară să le transformaţi în omletă.
  • Puneţi amestecul la fiert pe foc mic şi amestecaţi continuu cu telul până când simţiţi la mână că începe să se îngroaşe. Atenţie, dacă nu amestecaţi continuu, crema nu va fi fină si uniformă şi se prinde foarte uşor de fundul vasului!
  • Turnaţi crema în 4 castronele şi puneţi folie alimentară deasupra fiecărei creme ca să nu facă crustă.
  • Lăsaţi crema să se răcească în castronle, apoi o puteţi băga la frigider.
  • Înainte de servire îndepărtaţi folia, puneţi câte o linguriţă de zahăr deasupra fiecărui castronel şi caramelizaţi zahărul cu o torţă de bucătărie, sau folosind grătarul de la cuptor.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Cremă catalană - reţeta originală spaniolă

Poftă bună la crema catalană - reţeta originală spaniolă!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Desert rapid cu cafea
    Desert rapid cu cafea și frișcă naturală
  • Eton mess
    Eton Mess - desert la pahar cu căpșuni, frișcă și bezele
  • Budincă de orez cu lapte de cocos și fructe de pădure
    Budincă de orez cu lapte de cocos și fructe de pădure
  • Tiramisu la pahar
    Tiramisu la pahar? Nimic mai simplu!
442 shares

Comentarii

  1. iuliana a zis

    noiembrie 24, 2017 at 10:15 pm

    imi plac retetele tale o sa incerc

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 25, 2017 at 5:08 pm

      Multumesc. Sper sa iti placa crema catalana. E foarte usor de facut si plina de arome. Te astept cu impresii 🙂

      Răspunde
  2. Laura a zis

    septembrie 29, 2017 at 11:31 pm

    Crema catalana este de fapt o budinca 😉

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 30, 2017 at 6:24 pm

      Da, pana la urma e o budinca. Dar ce buna e! 🙂

      Răspunde
  3. Claudia a zis

    noiembrie 20, 2016 at 8:55 pm

    Daca ai sti de cand am si eu crema asta pe lista de facut 🙂
    Dar tot ca si tine, nu am gaz in torta :)))

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 21, 2016 at 8:34 am

      Eu acum am gaz in torta si tare as colora un topping de bezea, dar fiind post trebuie sa mai astept putin 🙂

      Răspunde
  4. doina a zis

    noiembrie 17, 2016 at 1:19 pm

    O reteta pentru pofticiosii de ceva dulce si bun.Eu am o reteta de prajitura cu mere fara blat care peste stratul de mere are o crema din lapte , oua , amidon, zahar si bezea deasupra. Am s-o fac cu crema catalana si fara bezea . Este mai fina si zaharul caramelizat e un toping bun si aspectos.Ma bucur ca mai sunt si alte persoane care au fost lovite de dragoste la prima citire de blogul tau.Felicitari si pupici.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 17, 2016 at 8:45 pm

      Vai de mine, Doina, m-ai inebunit! Deci strat de mere, crema catalana si bezea! Lesin aici de pofta! :))

      Răspunde
      • doina a zis

        noiembrie 18, 2016 at 1:58 pm

        Da , e foarte simplu. !kg de mere rase cu tot cu coaja , 2ig. unt , 2lgt. scortisoara se calesc pana scade apa si le pui intr-un vas Jena uns .Se face crema din 1l lapte 6 galbenusuri, 6 lg zahar, 2lg amidon , arome . Dupa ce s-a ingrosat o pui fierbinte peste mere. Se da la 180gr. pana capata o crusta maronie . Din 6 albuse , 6lg zahar faci bezeaua , o pui peste crema si mai dai la cuptor pana e gata. Vezi se asorteaza foarte bine cu reteta ta. Important : se serveste rece .Un sfarsit de saptamana asa cum ti-l doresti.

        Răspunde
        • Iuliana a zis

          noiembrie 19, 2016 at 7:05 pm

          Multumesc mult de tot, esti dulce ca o prajitura! Pup!

          Răspunde
  5. Cristina a zis

    noiembrie 17, 2016 at 8:52 am

    Toate retetele tale superbe,simple si cu ingrediente pe gustul meu.Te-am descoperit din intamplare si m-ai cucerit imediat cu umorul si dragostea ta pt ce faci.Primul mail pe care Il gasesc in box si care ma binedispune imediat! Te saruta Cristina din Grecia

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 17, 2016 at 8:43 pm

      Multumesc mult pentru mesaj, Cristina din Grecia 🙂 Pup si eu cu drag!

      Răspunde
    • Rozalia a zis

      iulie 27, 2022 at 3:30 pm

      Mi-am facut crema fara sa o fierb si fara zahar caramelizat. Rozalia Luminita Catalina Gertruda.

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea a zis

        iulie 27, 2022 at 5:04 pm

        Cred că a fost bună și așa 🙂

        Răspunde
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x