Acum 2 ani, aflându-ne în vacanţă la Barcelona, am comandat, fireşte, o cremă catalană la desert. Nu-mi făcusem temele prea bine, eram convinsă că e acelaşi lucru cu creme brulee care e acelaşi lucru cu crema noastră de zahăr ars. Greşit! Avea să mă contrazică prima linguriţă de cremă catalană. Am dat peste o cremă onctuoasă, mătăsoasă, fină şi nemaipomenit de parfumată. Nu reuşeam să-i separ prea bine aromele: era lapte, era ou, era caramel şi mai era ceva... Aveam să citesc mai târziu în reţetă că era o combinaţie de scorţişoară, coajă de lămâie şi coajă de portocală. O nebunie de arome, iar crema era rece, ascunsă sub un strat de zahăr caramelizat fierbinte. Superbă!
Mi-am dorit mult să reproduc acasă crema catalană mâncată la Barcelona, dar am tot amânat momentul pe motiv că torţa mea nu era încărcată cu gaz. Aş fi putut carameliza zahărul şi la grătarul de la aragaz, cel din tavanul cuptorului, dar nu şi nu, eu vroiam cu torţa care stătea degeaba în dulap aşteptând să fie pusă la treabă. Exact a doua zi după ce soţul meu mi-a făcut în sfârşit hatârul şi mi-a încărcat torţa, m-am şi pus pe amestecat în cremă 😀
Reţeta de cremă catalană este cum nu se poate mai simplă şi la îndemâna oricui. E exact genul de reţetă care mă dă gata şi de care mă îndrăgostesc: ingrediente simple, pe care le avem mereu în casă, reunite laolaltă într-un mod surprinzător.
Care este diferenţa dintre crema catalană, creme brulee şi crema de zahăr ars pe care am folosit-o şi eu la tortul cu cremă de zahăr ars şi frişcă?
- Crema catalană se face din ouă, lapte şi amidon, se aromatizează cu scorţişoară şi coji de citrice şi se fierbe pe aragaz. Se acoperă cu un strat de zahăr caramelizat.
- Creme brulee are în compoziţie smântână, are aromă de vanilie şi se coace la cuptor, apoi beneficiază şi ea de un strat de zahăr caramelizat deasupra.
- Crema de zahăr ars o ştim prea bine: lapte şi ouă turnate peste zahărul ars la începutul reţetei. Se fierbe la cuptor într-o baie de apă.
S-ar putea să fiu subiectivă, dar dacă mă întrebaţi pe mine, cea mai bună dintre cele trei, dar şi cea mai rapid de făcut este crema catalană. Cred că îmi place mai mult pentru că are o aromă mai pregnantă decât celelalte două. Scorţişoara şi cojile de lămâie şi portocală se combină perfect, iar gustul ei te învăluie şi rămâne cu tine încă mult timp după ce crema s-a terminat.
După ce am citit mai multe reţete de cremă catalană, într-un final am adaptat reţeta pentru 4 persoane, plecând de la reţeta lui Jamie Oliver, găsită aici. Da, ştiu că Jamie nu e spaniol, dar el ştie să le facă pe toate cel mai bine, cel mai simplu, cel mai convingător 🙂
Mod de preparare cremă catalană - reţeta originală spaniolă
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 4 gălbenuşuri
- 500 ml lapte (cu min. 3.5% grăsime)
- 10 g amidon
- 100 g zahăr
- 2 batoane de scorţişoară
- coaja rasă de la ½ de lămâie
- coaja rasă de la ½ de portocală
- un praf de sare
- în plus - 4 linguriţe de zahăr pentru caramelizat
Instrucțiuni de preparare
- Puneţi laptele la fiert împreună cu scorţişoara şi cojile de citrice. Când ajunge la temperatura de fierbere (începe să se umfle), stingeţi focul şi lăsaţi vasul acoperit cu un capac să se infuzeze aromele.
- Bateţi gălbenuşurile cu zahărul şi amidonul până se albesc şi devin cremoase.
- Strecuraţi laptele aromat şi turnaţi-l în fir subtire peste ouă, amestecând continuu pentru a le ridica temperatura, dar fară să le transformaţi în omletă.
- Puneţi amestecul la fiert pe foc mic şi amestecaţi continuu cu telul până când simţiţi la mână că începe să se îngroaşe. Atenţie, dacă nu amestecaţi continuu, crema nu va fi fină si uniformă şi se prinde foarte uşor de fundul vasului!
- Turnaţi crema în 4 castronele şi puneţi folie alimentară deasupra fiecărei creme ca să nu facă crustă.
- Lăsaţi crema să se răcească în castronle, apoi o puteţi băga la frigider.
- Înainte de servire îndepărtaţi folia, puneţi câte o linguriţă de zahăr deasupra fiecărui castronel şi caramelizaţi zahărul cu o torţă de bucătărie, sau folosind grătarul de la cuptor.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
iuliana
imi plac retetele tale o sa incerc
Iuliana
Multumesc. Sper sa iti placa crema catalana. E foarte usor de facut si plina de arome. Te astept cu impresii 🙂
Laura
Crema catalana este de fapt o budinca 😉
Iuliana
Da, pana la urma e o budinca. Dar ce buna e! 🙂
Claudia
Daca ai sti de cand am si eu crema asta pe lista de facut 🙂
Dar tot ca si tine, nu am gaz in torta :)))
Iuliana
Eu acum am gaz in torta si tare as colora un topping de bezea, dar fiind post trebuie sa mai astept putin 🙂
doina
O reteta pentru pofticiosii de ceva dulce si bun.Eu am o reteta de prajitura cu mere fara blat care peste stratul de mere are o crema din lapte , oua , amidon, zahar si bezea deasupra. Am s-o fac cu crema catalana si fara bezea . Este mai fina si zaharul caramelizat e un toping bun si aspectos.Ma bucur ca mai sunt si alte persoane care au fost lovite de dragoste la prima citire de blogul tau.Felicitari si pupici.
Iuliana
Vai de mine, Doina, m-ai inebunit! Deci strat de mere, crema catalana si bezea! Lesin aici de pofta! :))
doina
Da , e foarte simplu. !kg de mere rase cu tot cu coaja , 2ig. unt , 2lgt. scortisoara se calesc pana scade apa si le pui intr-un vas Jena uns .Se face crema din 1l lapte 6 galbenusuri, 6 lg zahar, 2lg amidon , arome . Dupa ce s-a ingrosat o pui fierbinte peste mere. Se da la 180gr. pana capata o crusta maronie . Din 6 albuse , 6lg zahar faci bezeaua , o pui peste crema si mai dai la cuptor pana e gata. Vezi se asorteaza foarte bine cu reteta ta. Important : se serveste rece .Un sfarsit de saptamana asa cum ti-l doresti.
Iuliana
Multumesc mult de tot, esti dulce ca o prajitura! Pup!
Cristina
Toate retetele tale superbe,simple si cu ingrediente pe gustul meu.Te-am descoperit din intamplare si m-ai cucerit imediat cu umorul si dragostea ta pt ce faci.Primul mail pe care Il gasesc in box si care ma binedispune imediat! Te saruta Cristina din Grecia
Iuliana
Multumesc mult pentru mesaj, Cristina din Grecia 🙂 Pup si eu cu drag!
Rozalia
Mi-am facut crema fara sa o fierb si fara zahar caramelizat. Rozalia Luminita Catalina Gertruda.
Iuliana Sbîrnea
Cred că a fost bună și așa 🙂