Rețeta rapidă, explicată pas cu pas (video) pentru un sos de caramel sărat absolut delicios și foarte ușor de preparat din doar câteva ingrediente.
Am scris clar în titlu care e treaba cu acest sos pentru că sunt persoane pentru care caramelul sărat sună aşa, pretenţions şi dificil de făcut, încât renunţă înainte de a încerca măcar să afle despre ce e vorba. Ştiu asta de la o prietenă. Nu e prima dată când aflu că reţete care mie mi se par banale, din seria "mai simplu de atât nu se poate", pe alţii îi inhibă.
Sosul de caramel sărat chiar e gata în 10 minute, cu maximă lejeritate. În plus, e una dintre acele reţete pe care pur şi simplu nu cred că le poţi greşi. Poate doar să scapi 3 linguri de sare sau să îl uiţi pe foc, altfel nu văd cum 😀
Dar dacă îi aloci cele câteva ingrediente şi cele 10 minute despre care îţi spuneam, îmi vei mulţumi pe veci! Pentru că acest sos de caramel sărat e tot ce poate fi mai bun pe lume. E de-li-cios! Cremos, aromat, nici prea dulce, nici prea sărat şi e bun practic la orice. Eu îl păstrez la frigider şi îl pun peste budinci, clătite, mere coapte, prăjituri cu ciocolată sau cu frişcă, îngheţată şi multe, multe altele după inspiraţia de moment. Ultima dată l-am folosit la reţeta de cupe cu cremă de ciocolată şi nuci pecan. Dacă îl ai în frigider, îţi vin şi idei de folosire, veţi vedea!
Ţineţi minte: în 10 minute e gata! 🙂
Mod de preparare pentru reţeta de sos de caramel sărat
Mai jos, veți găsi și rețeta video pentru acest sos de caramel. Veți vedea acolo exact cât trebuie caramelizat zahărul și ce mici "explozii" se întâmplă după adăugarea fiecărui ingredient.
Click pe acest link pentru abonare la canalul de YouTube!
Uite de ce vă tot îndemn eu să vă abonați la canalul de YouTube! Pentru că lucrurile sunt mai ușor de arătat acolo. În plus, pe canal găsiți deja multe rețete frumoase și interesante și multe altele vor urma. Nu le ratați! ?
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Rețeta Video
Ingrediente
- 200 de grame de zahăr
- 2 linguri de apă rece
- 90 de grame de unt (min. 80% grăsime)
- 200 ml. smântână pentru frișcă (35% grăsime)
- 10 g sare roz de Himalaya (sau altă sare de bună calitate)
opțional mai poți adăuga
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1 linguriță miere de albine
Instrucțiuni de preparare
- Într-o crăticioară cu fund gros şi pereţi înalţi, puneţi zahărul la topit împreună cu cele 2 linguri de apă. Nu amestecaţi, doar mişcaţi din când în când cratiţa să se topească uniform zahărul.
- Între timp punem şi frişca la încălzit (nu trebuie să fiarbă!)
- Când zahărul a căpătat o culoare brună, frumoasă şi uniformă, adăugaţi untul şi amestecaţi rapid cu un tel.
- După ce untul s-a topit, se trage cratiţa de pe foc şi se adaugă smântâna fierbinte. Amestecaţi energic cu telul. Compoziţia se va umfla, dar nu trebuie să vă speriaţi, e normal, se va calma imediat.
- Adăugaţi sarea, mierea de albine şi extractul de vanilie - dacă le folosiți. Omogenizaţi şi lăsaţi sosul să se răcească complet, apoi îl puteţi transfera într-un borcan.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
PS: Reţeta o am de la Laura Laurenţiu şi dacă nici ea nu mai ştie să facă bunătăţi, atunci cine? 🙂
Anca a zis
Este cel mai bun sos de caramel eveeeer. Miroase divin in bucatarie si gustul este spectaculos, o minuneeeee. Multumesc!!
Iuliana a zis
Dragă Anca, mă bucur mult că ți-a plăcut! Mulțumesc pentru mesaj! 🙂
Mirela a zis
Ce fac cu a doua lingura de apa?
Iuliana a zis
Pui ambele linguri de apa de la inceput, impreuna cu zahărul.
Claudia a zis
Smântână pt frisca cea tip Hopla sau smântână care nu e dulce?😘Arată fff bine...as
vrea sa il incerc şi eu....si daca il fac dulce se poate adăuga la mascarpone ca sa fie o crema cu gust de caramel sau trebuie altceva. Mulțumesc frumos din suflet 😙😙😙
Iuliana a zis
Se foloseste smantana naturala pentru frisca, cu continut de grasime intre 30-35%. Ca marci, cauta in supermarketurile mari gen Carrefour, Selgros smantana ambalata la cutii UHT La Dorna, Olympus, Campus (asta o gasesti doar la Penny).
Da, il poti combina cu mascarpone sau cu frisca ca sa obtii o crema caramel. Succes! 🙂
Tomina a zis
Se poate face nesărat, eliminând sarea?
Iuliana a zis
Da, se poate face si fara sare.