Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

Sos de caramel sărat - gata în 10 minute

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 28 mai 2025 · Publicată: 22 mai 2017 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 8 comentarii
3368 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta rapidă, explicată pas cu pas (video) pentru un sos de caramel sărat absolut delicios și foarte ușor de preparat din doar câteva ingrediente.

Am scris clar în titlu care e treaba cu acest sos pentru că sunt persoane pentru care caramelul sărat sună aşa, pretenţions şi dificil de făcut, încât renunţă înainte de a încerca măcar să afle despre ce e vorba. Ştiu asta de la o prietenă. Nu e prima dată când aflu că reţete care mie mi se par banale,  din seria "mai simplu de atât nu se poate", pe alţii îi inhibă.

sos de caramel sarat

Sosul de caramel sărat chiar e gata în 10 minute, cu maximă lejeritate. În plus, e una dintre acele reţete pe care pur şi simplu nu cred că le poţi greşi. Poate doar să scapi 3 linguri de sare sau să îl uiţi pe foc, altfel nu văd cum 😀

Dar dacă îi aloci cele câteva ingrediente şi cele 10 minute despre care îţi spuneam, îmi vei mulţumi pe veci! Pentru că acest sos de caramel sărat e tot ce poate fi mai bun pe lume. E de-li-cios! Cremos, aromat, nici prea dulce, nici prea sărat şi e bun practic la orice. Eu îl păstrez la frigider şi îl pun peste budinci, clătite, mere coapte, prăjituri cu ciocolată sau cu frişcă, îngheţată şi multe, multe altele după inspiraţia de moment. Ultima dată l-am folosit la reţeta de cupe cu cremă de ciocolată şi nuci pecan. Dacă îl ai în frigider, îţi vin şi idei de folosire, veţi vedea!

 Ţineţi minte: în 10 minute e gata! 🙂

sos de caramel sarat

Mod de preparare pentru reţeta de sos de caramel sărat

Mai jos, veți găsi și rețeta video pentru acest sos de caramel. Veți vedea acolo exact cât trebuie caramelizat zahărul și ce mici "explozii" se întâmplă după adăugarea fiecărui ingredient.

Click pe acest link pentru abonare la canalul de YouTube!

Uite de ce vă tot îndemn eu să vă abonați la canalul de YouTube! Pentru că lucrurile sunt mai ușor de arătat acolo. În plus, pe canal găsiți deja multe rețete frumoase și interesante și multe altele vor urma. Nu le ratați! ?

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

sos de caramel sarat

Sos de caramel sărat - doar câteva ingrediente, gata în 10 minute

5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Timp total: 10 minutes minutes
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 200 de grame de zahăr
  • 2 linguri de apă rece
  • 90 de grame de unt (min. 80% grăsime)
  • 200 ml. smântână pentru frișcă (35% grăsime)
  • 10 g sare roz de Himalaya (sau altă sare de bună calitate)

opțional mai poți adăuga

  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 linguriță miere de albine

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-o crăticioară cu fund gros şi pereţi înalţi, puneţi zahărul la topit împreună cu cele 2 linguri de apă. Nu amestecaţi, doar mişcaţi din când în când cratiţa să se topească uniform zahărul.
  • Între timp punem şi frişca la încălzit (nu trebuie să fiarbă!)
  • Când zahărul a căpătat o culoare brună, frumoasă şi uniformă, adăugaţi untul şi amestecaţi rapid cu un tel.
  • După ce untul s-a topit, se trage cratiţa de pe foc şi se adaugă smântâna fierbinte. Amestecaţi energic cu telul. Compoziţia se va umfla, dar nu trebuie să vă speriaţi, e normal, se va calma imediat.
  • Adăugaţi sarea, mierea de albine şi extractul de vanilie - dacă le folosiți. Omogenizaţi şi lăsaţi sosul să se răcească complet, apoi îl puteţi transfera într-un borcan.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
sos de caramel sarat

PS: Reţeta o am de la Laura Laurenţiu şi dacă nici ea nu mai ştie să facă bunătăţi, atunci cine? 🙂

Spor la preparat sos de caramel sărat!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Felie de prăjitură cu iaurt și prune, desert simplu de sezon
    Prăjitură rapidă cu prune – fragedă, aromată și gata în 45 de minute
3368 shares

Comentarii

  1. Anca a zis

    octombrie 22, 2018 at 12:04 am

    Este cel mai bun sos de caramel eveeeer. Miroase divin in bucatarie si gustul este spectaculos, o minuneeeee. Multumesc!!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 22, 2018 at 6:16 am

      Dragă Anca, mă bucur mult că ți-a plăcut! Mulțumesc pentru mesaj! 🙂

      Răspunde
  2. Mirela a zis

    decembrie 20, 2017 at 8:59 pm

    Ce fac cu a doua lingura de apa?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      decembrie 22, 2017 at 1:52 pm

      Pui ambele linguri de apa de la inceput, impreuna cu zahărul.

      Răspunde
  3. Claudia a zis

    noiembrie 10, 2017 at 10:49 pm

    Smântână pt frisca cea tip Hopla sau smântână care nu e dulce?😘Arată fff bine...as
    vrea sa il incerc şi eu....si daca il fac dulce se poate adăuga la mascarpone ca sa fie o crema cu gust de caramel sau trebuie altceva. Mulțumesc frumos din suflet 😙😙😙

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 11, 2017 at 7:43 am

      Se foloseste smantana naturala pentru frisca, cu continut de grasime intre 30-35%. Ca marci, cauta in supermarketurile mari gen Carrefour, Selgros smantana ambalata la cutii UHT La Dorna, Olympus, Campus (asta o gasesti doar la Penny).
      Da, il poti combina cu mascarpone sau cu frisca ca sa obtii o crema caramel. Succes! 🙂

      Răspunde
  4. Tomina a zis

    noiembrie 03, 2017 at 10:38 am

    Se poate face nesărat, eliminând sarea?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 04, 2017 at 7:34 am

      Da, se poate face si fara sare.

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Scovergi tradiționale de post din aluat de pâine, rumenite frumos, așezate în teanc pe farfurie
    Scovergi moi și pufoase de post - rețetă tradițională din aluat de pâine
  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.