Ador papanaşii în toate variantele lor: prăjiţi, fierţi, tăvăliţi prin pesmet, etc. Dar de departe cea de astăzi este varianta mea preferată. Nu doar că e cea mai simplu de făcut dintre toate, dar e şi cea mai dietetică. Fără nimic prăjit, fără pesmetul îmbibat cu unt (dar delicios, ce-i drept), ce să vă mai explic, efort minim, gust maxim!
Aş putea să numesc reţeta asta "papanaşii puturosului" pentru că nici măcar nu mă străduiesc să le dau cine ştie ce formă. Pur şi simplu îi pun cu lingura în oala cu apă fierbinte, aşa cum facem şi la gogoşile turnate.
Nu vor avea ei "aspect comercial" prea grozav, dar la cât de repede dispar din farfurie, chiar nu merită să ne chinuim mai mult. Eu i-am făcut după metoda asta şi atunci când am avut musafiri şi zău că nu s-a uitat nimeni sub straturile de smântână şi dulceaţă să vadă dacă au formă perfect regulată sau nu! 😀
În plus, să ştiţi că pentru reţeta asta nu trebuie să aprindeţi aragazul decât vreo 15 minute. De-a dreptul suportabil şi credeţi-mă că merită efortul!
Vezi aici rețeta de dulceață de afine făcută în casă!
Mod de preparare papanași fierți cu brânză de vaci
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Papanași fierți cu brânză de vaci, serviți cu smântână și dulceață
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
pentru papanași
- 250 g brânză de vaci grasă
- 1 ou mare
- 50 g griș
- 60 g făină
- 20 g zahăr pudră vanilat (eu am avut făcut în casă, ca aici)
- coaja rasă de la o lămâie
- un praf de sare
pentru servit
- 200 g smântână
- dulceață sau gem la alegere (eu am avut de afine)
Instrucțiuni de preparare
- Amestecați brânza cu oul bătut, grișul, făina, sarea, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie pana obțineți un aluat omogen, care va rămâne putin lipicios. Dacă îl simțiți la mână că e prea lipicios, mai adăugați puțină făină.
- Lăsați aluatul deoparte minim 15 minute pentru ca grișul și făina să se umfle puțin.
- Într-o oală încăpătoare puneți la fiert aprox. 4 litri de apă cu un praf de sare.
- Când apa clocotește, reduceți putin focul și folosind o lingură umezită, luați parți din compoziție și dați-le drumul în oală. La început se vor duce la fund, dar e bine așa. Nu amestecați deloc în oală! Pe măsură ce papanașii se fierb, se vor ridica singuri la suprafață.
- După ce s-au ridicat la suprafață, lăsați-i să mai dea câteva clocote, apoi îi scoateți folosind o paletă cu găuri.
- Se servesc imediat, calzi, acoperiți cu smântână și dulceața preferată.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Poftă bună la papanași fierți cu brânză de vaci!
Liviu a zis
toata copilaria am apreciat papanasii fierti.
pe atunci nu foloseam coaja de lamaie, nici acum nu simt nevoia.
ba chiar chred ca e o aroma suplimentara care nu e necesara.
farmecul papanasilor fierti era aroma fina si sensibila.
in loc de smintina la noi se folosea unt.
scoase de la fiert, galustile de papanasi taiate/crestate si presarate cu unt si zahar.
combinatia e irezistibila. simplu si fin, dar e esential un unt cu gust bun.
brinza usor acra, cu untul gras si cu aroma corecta, zahar vanilat si zahar simplu.
a doua reteta din copilarie, papanasii cu brinza prajiti in tigaie. alta retzeta extraordinara.
Iuliana a zis
Cred că aveți dreptate în legătură cu coaja de lămâie. Aroma ei, plăcută de altfel, cam acoperă alte arome mai delicate pe care vrem să le simțim.
Mulțumesc!
Cher Wally a zis
Eu am inversat cantitatile de gris si faina, prefer mai mult gris ca sa am textura mai granulata.
Am pus 3 oua in loc de 2...rezultatul a fost exact ce imi doream.
Aluatul era cam ca o mamaliga destul de tare (isi pastra forma, nu se mai inmuia sa se aplatizeze in castron)
15-17 min lasat la "odihnit"
Personal am omis coaja de citrice...o consider optionala si doar daca doresti acea aroma.
Se pot servi presarati si cu un amestec de pesmet si nuca macinata, perpelit rapid in tigaie in putin unt,
iar la final poti adauga si putin zahar vanilat cand pui peste papanasi in farfurie.
Daca esti mai radical...testeaza-i alaturi de o cupa/lingura de inghetata 😉
E un deliciu greu de intrecut!
Pentru o savoare cat mai mare, folositi branza de vaci dulce (sau foarte putin acrisoara) si smantana deasemenea sa fie dulce (nu indulcita si nici cea clasica "fermentata")
Sabina a zis
Buna, abia astept sa fac in varianta asta! O intrebare, te rog: ce fel de branza de vaci folosesti? Multumesc, iti doresc o zi minunata!
Iuliana a zis
Buna,
Nu folosesc o branza anume, iau ce gasesc din piata sau de la supermarket.
Prefer sa o iau din piata sau din magazinele unde o pot vedea si gusta, ca sa o pot alege mai uscata si sa nu fie acrisoara.
La supermarket e mai greu sa stii cum e branza din cutie. Totusi branza Pilos de la Lidl a fost intotdeauna foarte buna. Am mai luat Lacteea cu 20% grasime din Carrefour si a fost ok.
Sabina a zis
Multumesc foarte mult pentru raspuns!
LAURA C. a zis
Nu am mancat niciodata!
Iuliana a zis
Incearca! Sunt asa de buni si se fac asa de usor! 🙂