• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Ton la grătar în două variante la fel de dietetice

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 1 ian. 2020 · Publicată: 17 aug. 2017 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
73 shares
Mergi la rețetă

Aşa cum vă spuneam celor care mi-aţi citit prezentarea , în viaţa reală sunt ingineră şi lucrez pentru o companie care produce echipamente pentru toate tipurile de nave. Da, ştiu, ai zice că nu se potriveşte deloc meseria mea cu gătitul, că nu au nici un punct comun. Aşa credeam şi eu până zilele trecute, dar uite ca au! 😉

Fiind la serviciu şi căutând informaţii despre un client care are o flotă de vase de pescuit, ce credeţi că am găsit pe site-ul clientului? Reţete! Da, reţete, ba chiar şi cooking tips ! Reţetele sunt cu ton, biban de mare şi homar, căci asta pescuiesc vasele companiei respective. Şi doar ştiţi că mie îmi place mult peştele! Nici că se putea potriveală mai bună!

Bibani de mare și homari am mai mâncat. Carne de ton proaspătă, încă nu mâncasem. Cunoștințele mele despre ton se limitau la conservele cu ton mărunțit sau întreg 😀 așa că spre aceste rețete mi-am îndreptat mai mult atenția.

Ce am aflat despre rețetele cu ton proaspăt? Păi în primul rând am aflat că mai puțin înseamnă mai bun. Carnea de ton nu cere prea multe condimente și se gătește foarte scurt, cam 1-2 minute pe fiecare parte, astfel că în mijloc rămâne foarte suculentă, iar în secțiune arată aproape ca o friptură de vită "în sânge". De altfel și carnea crudă de ton seamănă puțin cu cea de vită sau chiar cu cea de porc. E roșiatică, iar  unele bucăți au vinișoare de grăsime.

Ton la grătar în două variante

La pescărie am găsit doar ton întreg, dar în supermarketurile mari gasiti fileuri de ton atât proaspăt cât și congelat, prețurile fiind similare, în jur de 60 ron/kg ambele variante. Merită să o căutați, carnea de ton e foarte sănătoasă și foarte gustoasă și mai ales extrem de ușor de preparat acasă.

Ca de obicei, am adaptat tot ce am găsit în documentările mele pe internet la stilul meu de gătit și la gusturile noastre. Au rezultat cele două rețete de mai jos, ambele la fel de simple, gustoase și dietetice. Alegeți una din ele. Sau pe amândouă. Sper să vă placă și vouă, că nouă ne-au plăcut! 🙂

Varianta 1 -ton la grătar servit cu orez brun și sâmburi de rodie

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ton la grătar servit cu orez brun și sâmburi de rodie

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 2 minutes minutes
Gătire: 10 minutes minutes
Timp total: 12 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 300 g carne de ton proaspătă (sau congelată - (sau calculați 150 g/porție))
  • 200 g orez brun (am folosit orez prefiert ca acesta)
  • 1 lingură de ulei de măsline
  • sâmburi de la ½ de rodie
  • coaja rasă de la ½ de lămâie
  • câteva fire de pătrunjel proaspăt
  • sare și piper după gust
  • lămâie sau lime pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți orezul la fiert conform instrucțiunilor de pe pachet, în funcție de tipul folosit.
  • Când e gata orezul, asezonați cu sare, piper după gust și adăugați uleiul de măsline, coaja de lămâie, pătrunjelul tocat fin și sâmburii de rodie.
  • Lăsați orezul deoparte să se combine aromele timp de 5 minute până e gata peștele.
  • Presărați carnea de ton cu sare și piper și puneți-o pe grill sau într-o tigaie anti aderentă câte 2 minute pe fiecare parte.
  • Se servește imediat.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Varianta 2 - ton la grătar învelit în semințe de susan alb și susan negru

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ton la grătar învelit în semințe de susan alb și susan negru

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 3 minutes minutes
Gătire: 5 minutes minutes
Timp total: 8 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 300 g carne de ton proaspătă (sau congelată - (sau calculați 150 g/porție))
  • 50 g susan alb
  • 50 g susan negru (le găsiți gata mixate la Vegis)
  • sare și piper după gust
  • roșii cherry diverse culori
  • pătrunjel și lime pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Carnea ar trebui sa fie puțin umedă, sau să o stropiți cu foarte puțină apă rece. Presărați carnea de ton cu sare și piper, apoi o treceți prin semințele de susan amestecate.
  • Presați puțin cu palmele pentru a se lipi bine semințele.
  • Puneți carnea pe un grill de teflon (ca acesta) sau chiar într-o tigaie de teflon pentru 2-3 minute pe fiecare parte.
  • Serviți imediat cu o salată de roșii cherry, sau salată verde sau cu garnitură de orez ca în rețeta de mai sus.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Vă doresc poftă bună la ton la grătar!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
73 shares

Comentarii

  1. o femeie a zis

    august 22, 2017 at 5:53 pm

    Ton bucata am cumparat o singura data si nu am stiut sa il apreciez. O sa ii mai dau o sansa! Probabil voi face prima reteta (din simplitate dar si pt ca am toate ingredientele, mai putin tonul)

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 22, 2017 at 9:14 pm

      Intr-adevar, tonul proaspat e deosebit, nu are gustul pestelui cu care suntem noi obisnuiti si nici gustul tonului din conserva. Nu pot sa spun ca nu mi-a placut, dar prefer totusi pestele nostru, de Dunare. De altfel, eu nici dupa somon nu ma dau in vant. Sunt curioasa daca a doua oara iti va placea mai mult tonul 🙂

      Răspunde
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.