Aşa cum vă spuneam celor care mi-aţi citit prezentarea, în viaţa reală sunt ingineră şi lucrez pentru o companie care produce echipamente pentru toate tipurile de nave. Da, ştiu, ai zice că nu se potriveşte deloc meseria mea cu gătitul, că nu au nici un punct comun. Aşa credeam şi eu până zilele trecute, dar uite ca au! 😉
Fiind la serviciu şi căutând informaţii despre un client care are o flotă de vase de pescuit, ce credeţi că am găsit pe site-ul clientului? Reţete! Da, reţete, ba chiar şi cooking tips! Reţetele sunt cu ton, biban de mare şi homar, căci asta pescuiesc vasele companiei respective. Şi doar ştiţi că mie îmi place mult peştele! Nici că se putea potriveală mai bună!
Bibani de mare și homari am mai mâncat. Carne de ton proaspătă, încă nu mâncasem. Cunoștințele mele despre ton se limitau la conservele cu ton mărunțit sau întreg 😀 așa că spre aceste rețete mi-am îndreptat mai mult atenția.
Ce am aflat despre rețetele cu ton proaspăt? Păi în primul rând am aflat că mai puțin înseamnă mai bun. Carnea de ton nu cere prea multe condimente și se gătește foarte scurt, cam 1-2 minute pe fiecare parte, astfel că în mijloc rămâne foarte suculentă, iar în secțiune arată aproape ca o friptură de vită "în sânge". De altfel și carnea crudă de ton seamănă puțin cu cea de vită sau chiar cu cea de porc. E roșiatică, iar unele bucăți au vinișoare de grăsime.
La pescărie am găsit doar ton întreg, dar în supermarketurile mari gasiti fileuri de ton atât proaspăt cât și congelat, prețurile fiind similare, în jur de 60 ron/kg ambele variante. Merită să o căutați, carnea de ton e foarte sănătoasă și foarte gustoasă și mai ales extrem de ușor de preparat acasă.
Ca de obicei, am adaptat tot ce am găsit în documentările mele pe internet la stilul meu de gătit și la gusturile noastre. Au rezultat cele două rețete de mai jos, ambele la fel de simple, gustoase și dietetice. Alegeți una din ele. Sau pe amândouă. Sper să vă placă și vouă, că nouă ne-au plăcut! 🙂
Varianta 1 -ton la grătar servit cu orez brun și sâmburi de rodie
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ton la grătar servit cu orez brun și sâmburi de rodie
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 300 g carne de ton proaspătă (sau congelată - (sau calculați 150 g/porție))
- 200 g orez brun (am folosit orez prefiert ca acesta)
- 1 lingură de ulei de măsline
- sâmburi de la ½ de rodie
- coaja rasă de la ½ de lămâie
- câteva fire de pătrunjel proaspăt
- sare și piper după gust
- lămâie sau lime pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Puneți orezul la fiert conform instrucțiunilor de pe pachet, în funcție de tipul folosit.
- Când e gata orezul, asezonați cu sare, piper după gust și adăugați uleiul de măsline, coaja de lămâie, pătrunjelul tocat fin și sâmburii de rodie.
- Lăsați orezul deoparte să se combine aromele timp de 5 minute până e gata peștele.
- Presărați carnea de ton cu sare și piper și puneți-o pe grill sau într-o tigaie anti aderentă câte 2 minute pe fiecare parte.
- Se servește imediat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe emailVarianta 2 - ton la grătar învelit în semințe de susan alb și susan negru
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ton la grătar învelit în semințe de susan alb și susan negru
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 300 g carne de ton proaspătă (sau congelată - (sau calculați 150 g/porție))
- 50 g susan alb
- 50 g susan negru (le găsiți gata mixate la Vegis)
- sare și piper după gust
- roșii cherry diverse culori
- pătrunjel și lime pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Carnea ar trebui sa fie puțin umedă, sau să o stropiți cu foarte puțină apă rece. Presărați carnea de ton cu sare și piper, apoi o treceți prin semințele de susan amestecate.
- Presați puțin cu palmele pentru a se lipi bine semințele.
- Puneți carnea pe un grill de teflon (ca acesta) sau chiar într-o tigaie de teflon pentru 2-3 minute pe fiecare parte.
- Serviți imediat cu o salată de roșii cherry, sau salată verde sau cu garnitură de orez ca în rețeta de mai sus.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
o femeie a zis
Ton bucata am cumparat o singura data si nu am stiut sa il apreciez. O sa ii mai dau o sansa! Probabil voi face prima reteta (din simplitate dar si pt ca am toate ingredientele, mai putin tonul)
Iuliana a zis
Intr-adevar, tonul proaspat e deosebit, nu are gustul pestelui cu care suntem noi obisnuiti si nici gustul tonului din conserva. Nu pot sa spun ca nu mi-a placut, dar prefer totusi pestele nostru, de Dunare. De altfel, eu nici dupa somon nu ma dau in vant. Sunt curioasa daca a doua oara iti va placea mai mult tonul 🙂