Cum se pornește acasă o cultură de maia naturală (maia sălbatică). Cum se hrănește maiaua naturală, cum se păstrează.
Mi-am dorit să fac pâine cu maia naturală încă dinainte de a începe să fac mai serios pâine de casă cu drojdie, dar simţeam că nu sunt pregătită. Nu ştiam mare lucru despre aluaturi, nu "le simţeam", nu le înţelegeam. Aveam nevoie de nişte paşi intermediari până să mă arunc în aventura pâinii cu maia naturală.
Şi sinceră să fiu, poate că m-aş fi aruncat eu cu capul înainte ca un berbec ce sunt, dacă aş fi găsit de unde să fac rost de maia. Nu cunosc pe nimeni din Galaţi care să facă pâine cu maia acasă, iar la una din brutăriile din oraş care fac aşa ceva, am întrebat şi mi-au spus că nu-mi pot da. La cealaltă nici n-am mai îndrăznit să întreb. Mai bine că s-a întâmplat aşa, pentru că într-o bună zi, nici eu nu ştiu unde am găsit curajul să încep să-mi cultiv singură maiaua naturală, de la zero. Şi cât de uşor a fost!
Ce este maiaua naturală? De ce nu drojdie?
Deşi eu citeam de multă vreme despre maia şi pâine cu maia şi cu toate că în oraşul nostru sunt cel puţin 2 brutării care fac pâine cu maia naturală, am avut surpriza ca majoritatea cunoscuţilor mei să mă întrebe ce e aia şi de ce s-ar chinui cineva cu aşa ceva când există drojdia pe lume?
Păi...pentru că drojdia asta pe care o ştim noi, n-a existat pe lume până pe la 1900. Dar oamenii au mâncat pâine şi până atunci, doar că foloseau la dospit culturi de fermentaţie naturală, adică maia. Apoi cineva a inventat drojdia de bere, a "perfecţionat-o" şi a industrializat-o până când a ajuns să încapă într-un pliculeţ pe care scrie "reuşită garantată". Adică praful ăla oricum, oricând, orice i-ai face, oricât de aiurea ar fi reţeta, el e capabil să nu te dezamăgească. La fel se petrec lucrurile şi cu drojdia proaspătă.
Totul a devenit simplu, comod, pâinea noastră şi cozonacii şi colacii capătă proporţii impresionante în doar 30-50 de minute de dospire. E bine, ne face viaţa mult mai uşoară. Iar pâinea de casă cu drojdie e o alternativă foarte bună la pâinea cumpărată. Am folosit şi probabil că voi mai folosi drojdie de bere la unele reţete.
Nu mi-a plăcut chimia niciodată, nu mă pricep să spun ce conţine drojdia, cât e de sănătoasă sau dacă nu este. Dar ştiu să fac diferenţa de gust între o pâine dospită cu drojdie şi una cu maia, iar câştigătoare va fi întotdeauna cea cu maia naturală. După ce ai mâncat pâine cu maia, greu, foarte greu te mai întorci la pâinea cu drojdie.
Am citit multe despre beneficiile pâinii cu maia. Le veţi găsi şi voi pe internet. Eu aici scriu doar ce ştiu eu sau ce am experimentat eu însămi.
Pâinea cu maia nu balonează, nu îngraşă şi nu îţi lasă senzaţia aia de stomac greu şi nici nu simţi că "te umfli" văzând cu ochii. E săţioasă şi hrănitoare. E foarte gustoasă. Îşi păstrează proprietăţile, adică textura şi gustul mai mult timp. Nu se usucă în 2-3 zile ca cea cu drojdie, dimpotrivă, peste 2-3 zile e parcă şi mai bună decât atunci când e proaspătă.
E greu să creşti maia naturală de la zero?
Deloc! Maiaua nu vă cere decât 5 minute dimineaţa şi 5 minute seara, atât. Vă oferă în schimb fermentaţie 100% naturală, sănătoasă şi o pâine gustoasă făcută doar din apă, făină şi sare 🙂
O să scriu mai jos tot ce cred eu că poate ajuta pe cineva să pornească alături de mine în aventura minunată a pâinii cu maia naturală. Va rezulta, probabil o postare foarte lungă, dar asta nu pentru că întreg procesul ar fi complicat. Procesul e foarte simplu şi dacă se respectă câteva chestii de bază, nu văd motive pentru care peste 5-7 zile nu aţi avea propriul borcănel cu maia naturală, capabilă să dospească o pâine de casă grozavă!
Ca să vă încurajez, vă arăt mai jos cum a ieşit prima mea pâine de casă dospită cu maia naturală. Poate că formă nu e perfectă, poate că unui brutar experimentat textura îi ieşea mai bine, coaja mai crocantă, găurele mai multe...nu ştiu...dar gustul, gustul a fost extraordinar!! Pentru noi a fost cea mai gustoasă pâine pe care am mâncat-o vreodată şi ne-am bucurat de ea ca nişte copii 🙂
Ce ne trebuie
- Doua vase transparente, cu capac, cu capacitatea de aprox. 800 g (de exemplu 2 borcane mari). Pot fi din sticla sau plastic. Vă puteţi descurca şi cu un singur vas, dar eu am preferat să le alternez. În unul ţineam cultura, al doilea era curat şi uscat, pregătit pentru următoarea hrănire.
- Un cântar de bucătărie, de preferat electronic cu precizia de 1 g. Nu e un moft, chiar avem nevoie de precizie și acum, dar și pe viitor când va trebui sa cântărim pentru o pâine 7 g de sare, de exemplu. Nici eu nu aveam un cântar suficient de precis, dar am cumpărat unul de la eMAG cu câteva zile înainte să mă apuc de maia. A fost destul de ieftin, doar 35 Ron, modelul este acesta, iar acolo pe site puteți vedea și review-ul meu 🙂
- Apă la temperatura camerei, adică undeva între 21-23 de grade.
- Făină de secară doar pentru primele zile.
- Făină de grâu tip 650
- Bandă adezivă + marker
- O spatulă de lemn sau plastic (dar merge și cu o lingură de inox).
Alte lucruri de știut înainte de a începe
- La început, amestecul de făină și apă se numește cultură. După 5-7 zile, când aceasta se stabilizează, își dublează volumul în decurs de 8 ore și e capabilă să crească singură o pâine, o vom numi maia.
- Maiaua în engleza se numeşte sourdough, iar în franceză levain. Asta în caz că doriţi să mai căutaţi informatii despre subiect.
- Apa (ca de altfel toate ingredientele) se măsoară în greutate, adică în grame, nu în mililitri (volum), așa cum suntem obișnuiți cu lichidele. Practic pui un vas gol pe cântar, îi faci tara (adică aduci cântarul pe zero), apoi torni apă până când cântarul îți arată atât cât trebuie.
- Dacă locuiţi la bloc sau aveți apă curentă din rețeaua centrală a localității, cel mai probabil aceasta este tratată cu clor sau alte substanțe chimice care pot distruge fermenții naturali. Dacă nu sunteţi siguri de calitatea apei, fie o filtraţi, fie folosiţi apă plată. Eu am folosit apă la temperatura camerei, din cana filtrantă.
- Cu cât e mai cald în cameră, cu atât mai repede va fermenta cultura.
- Puteți porni cultura și doar cu făină de grâu tip 650, dar făina de secară conține în mod natural mai multe zaharuri și va fermenta mai ușor, de aceea eu am ales să o folosesc la pornire în amestec cu făina albă. Apoi, treptat am redus-o cantitativ, ca să am în final o maia albă.
- Cultura trebuie hrănită de doua ori pe zi, la un interval de 12 ore. Vă puteți lua o marja de aprox. 15-30 de minute, adică să o hrăniți un pic mai devreme sau un pic mai târziu decât ora stabilită, relax, nu se întâmplă nimic! Cultura noastră nu se va da bătută cu una, cu două 🙂
- Nu înfiletați capacul vasului pe care îl folosiți! Înăuntru are loc o fermentație, trebuie să lăsăm loc gazelor formate să iasă afară. Deci fie așezați capacul fără să îl strângeți, fie acoperiți vasul cu o folie alimentara care să nu fie etanșă sau cu o bucată de pânză.
- Cel mai important lucru e sa păstrați proporțiile ingredientelor. Cantitățile ingredientelor trebuie sa fie egale, adică formula este: câte grame de cultură - tot atâtea de apă - tot atâtea de făină.
- Maiaua obținută din formula de mai sus se numește maia cu 100% hidratare, pentru că apa reprezintă 100% din cantitatea de făină, nu e nici mai multă, nici mai puțină.
Cum se face o maia naturală pentru pâine
Cultura se porneşte cu o cantitate de făină, să-i zicem X, şi aceeaşi cantitate (în grame, da?) de apă, adică tot X. Deci simplu X+X. Atât.
Mai umblăm la ea peste 24 de ore. Începând de a doua zi, paşii sunt aceeaşi: dimineaţa şi seara se cântăreşte o cantitate din cultura din ziua precedentă, să-i zicem Y. Restul se aruncă.
Peste cantitatea Y cântărită, turnăm aceeaşi cantitate de apă, adică tot Y şi aceeaşi cantitate de făină, adică tot Y. Deci vom avea acest trio formidabil Y+Y+Y în fiecare zi, dimineaţa şi seara. Amestecăm, facem un semn ca să ştim de la ce nivel am plecat şi asta-i tot.
În primele zile cultura noastră va mirosi puţin a acru, a iaurt, a drojdie, a ferment. Bucuraţi-vă, însemnă că fermentează, e normal, aşa trebuie să miroasă. Cu cât maiaua se stabilizează (sau se maturizează), va mirosi din ce în ce mai puţin.
Procedăm identic, în fiecare seară şi în fiecare dimineaţă, cântărind Y+Y+Y până în ziua când constatăm că volumul culturii s-a dublat în mai puţin de 8 ore. Sau că s-a triplat în 12 ore. Ne putem aştepta să se întâmple asta cam de la a 5-a zi încolo până la a 7-a zi, depinde de făina folosită şi de temperatura din casă.
Constatăm că maiaua noastră are bulbuci frumoşi, că e aerată, pufoasă şi că e moale, ca o smântână. Că miroase foarte uşor a acru, abia perceptibil şi în niciun caz nu e un miros neplăcut.
Ei bine, în ziua aia, sărim într-un picior de bucurie şi de mândrie că avem o maia 100% naturală, crescută de noi, de la zero! Sau mă rog, eu aşa m-am manifestat, poate voi sunteţi mai sobri. Şi tot din ziua aia, putem începe să facem pâine cu maia. Felicitări! 🙂
Cum am procedat eu. Impresii, cantităţi şi ore (orele sunt orientative)
Dacă v-aţi uitat cu prea mare atenţie în fotografiile de mai sus, vă rog să ignoraţi cifrele de pe cântarul meu, ca să nu vă inducă în eroare. Fotografiile nu le-am făcut în timp ce cultivam maiaua , ci mai târziu, ca exemplificare pentru acest articol. Aveam deja o maia matură şi o înmulţisem (adică foloseam alte cantităţi) ca să dau şi prietenilor care mi-au gustat pâinea şi apoi mi-au cerut maia 🙂
Ziua 1 - ora 20.00 - pornirea culturii
Pentru pornire am folosit:
- 100 g apă
- 100 g făină (75 g făină de secară + 25 g făină albă tip 650)
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
maiaua se porneșete cu cantitățile de mai jos, care apoi se vor modifica în fiecare zi, până la stabilizarea culturii
- 75 g făină de secară
- 25 g făină albă tip 650
- 100 g apă
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Le-am pus pur şi simplu în vas şi le-am amestecat. E un amestec destul de uscat şi de greu de manevrat. Da, pare ciudat la început, dar veți vedea că fermenţii îl vor înmuia din ce în ce mai mult, de la o zi la alta.
Ziua 2 - ora 20.00 - hrănirea culturii
Se văd câteva găurele pe fundul vasului, dar mă cam îndoiesc că sunt urme de viaţă. Mai degrabă cred că e vorba de ceva goluri de aer formate când am amestecat ingredientele în ziua anterioară. Nu miroase aproape deloc, nu a crescut și nu și-a schimbat consistenţa.
Pentru hrănire am folosit:
- 75 g cultură
- 75 g apă
- 75 g făină (50 g făină de secară + 25 g făină albă tip 650)
Am cântărit într-un vas curat 75 g din cultura pregătită în ziua precedentă. Restul am aruncat-o. Am spălat vasul în care a fost și l-am lăsat la uscat să fie pregătit pentru următoarea hrănire. Peste cultura cântărită, am turnat cele 75 g de apă. Am amestecat bine cu spatula ca să dizolv şi să oxigenez cultura, apoi am pus făinurile şi am amestecat din nou. Am lipit o banda adezivă (de fapt e o hârtie galbenă, care se foloseşte de obicei la vopsit) pe verticala vasului şi am însemnat cu markerul nivelul culturii. Am pus capacul, dar nu l-am închis etanş, ci am lăsat loc gazelor formate să iasă afară.
Ziua 3 - ora 8.00 şi ora 20.00 - hrănirea culturii
Semne clare de viață. Cultura a crescut vizibil peste semn și are multe bule de aer. Miroase ușor a acru, nu e chiar un miros insuportabil, dar nici frumos nu e.
- 75 g cultură
- 75 g apă
- 75 g făină (30 g făină de secară + 45 g făină albă tip 650)
Ziua 4 - ora 8.00 şi ora 20.00 - hrănirea culturii
Dimineața - cultura mea crescuse, dar mai puțin decât în ziua precedentă pentru că am uitat ușa deschisă spre balcon și a fost frig în bucătărie. În schimb a devenit mai aerată și mai moale. Când o scot din borcan să o cântăresc se întinde. În continuare miroase puțin a acru, dar nu cât să mă deranjeze mirosul.
Seara - crescuse dar nu spectaculos. Are bule de aer, e aerată, nu miroase urât, dar mă așteptam să fi crescut mai mult.
- 75 g cultură
- 75 g apă
- 75 g făină (20 g făină de secară + 55 g făină albă tip 650)
Am verificat cultura peste 2 ore și surpriză!! Crescuse foarte bine! Îmi venea să nu mă mai culc, să stau cu ochii pe ea să vad ce face. M-am culcat totuși 🙂
Ziua 5 - ora 8.00 - Uraaa....am maia!!!
Cultura mea a crescut mai mult decât dublu față de seara precedentă. E aerată, pufoasă, are bulbuci și seamănă la consistență cu smântâna. Nu mai miroase deloc a acru. E perfectă!
Eu am mai hrănit maiaua identic încă 2 zile până să fac prima pâine. Aşa s-a nimerit să am timp. Pe de altă parte, am citit undeva că maiaua în primele 2-3 luni de viaţă e considerată cam tinerică şi nu va dospi pâinea la fel de bine cum o face o maia matură. Într-un singur loc am citit chestia asta, dar are logică.
Încă nu am suficientă experienţă să vă pot confirma sau infirma, dar sincer, mă aşteptam ca prima mea pâine să crească ceva mai mult şi nu pot să nu mă gândesc că poate totuşi maiaua mea a fost prea lipsită de experienţă, ca o mamă la primul copil 🙂 Nu-i bai mamele tinere trebuiesc încurajate, nu-i aşa? Acum ştiu că pot face pâini extraordinare, trebuie doar să perseverez!
Avem maia, ce facem cu ea? Cum se păstrează maiaua naturală?
Principala noastră grijă e să ţinem maiaua în viaţă. Nu vă speriaţi, nu e mare lucru. Prietena noastră nu e aşa pretenţioasă, doar că trebuie hrănită din când în când. Dacă munceşte mai mult, adică dacă o punem noi la treabă şi facem pâine cu ea, atunci şi ea trebuie să mănânce mai mult ca să fermenteze şi să se înmulţească la loc. Dacă nu munceşte, ci stă bine-merci în repaus la frigider, va mânca mai rar. Simplu şi logic, nu?
Dacă faceţi des pâine de casă, adică de 2-3 ori pe săptămână, atunci păstraţi maiaua pe un raft în bucătărie şi o hrăniţi de 2 ori pe zi, ca şi până acum.
Dacă faceţi rar pâine de casă, să zicem doar 1 dată pe săptămână, păstraţi maiaua la frigider. Cu capacul pus de data asta! Când vă decideţi să faceți pâine, scoateţi borcanul din frigider cu 1 zi sau 2 înainte, îl aduceţi la temperatura camerei şi îl hrăniţi de 2-3 ori exact ca mai sus. Chiar dacă e mai matură, maiaua se foloseşte la pâine atunci când e în expansiune maximă, adică atunci când şi-a dublat/triplat volumul, nu imediat după hrănire!
Dacă faceti pâine şi mai rar de atât, oricum, maiaua trebuie hrănită o dată pe săptămână, tot cu aceeaşi formulă Y+Y+Y ca mai sus.
Mai jos găsiți un clip video postat pe canalul de YouTube în care arăt cum hrănesc eu maiua cu 100% hidratare.
Dragii mei, m-am străduit să scriu cât de complet şi cât de coerent am reuşit, în aşa fel încât voi să aveţi toate informaţiile necesare. Dorinţa mea este ca voi să vă creşteţi singuri maiaua, de la zero. De cerut şi de obţinut de la cineva care o are deja, e mai simplu şi mai lipsit de riscuri, dar nu vă aduce aceeaşi bucurie şi aceeaşi mândrie, credeţi-mă!
Mai găsiţi informaţii bine documentate despre pâinea cu maia naturală la:
- Codruţa Popa - Codru de pâine
- Andreea Crăciun - Andie.ro
- Dia Daria - Reţetelemeledragi.com
- Corina Munteanu - Atelierdepaine.ro
- Viviana&Ioana - De-a brutăria
- Anca - Căsuța din poveste
- Sarah - The Healthy Home Economist
Spor la crescut maia naturală vă doresc! Sunt pe aici în caz că apar întrebări şi vă pot fi de folos! Aştept să-mi scrieţi că aţi reuşit! 🙂
Mariana Daniela a zis
Buna Iuliana,
am o maia din aprilie 2020 (de pe vremea cand nu se prea gasea drojdie), am facut de mai multe ori paine si a fost foarte reusita si buna la gust. Problema mea este ca de vreo 6 luni maiaua a devenit gumoasa si painea facuta cu ea are coaja cam gumoasa. Am vazut filmuletul dumneavoastra cum hraniti maiaua si este o maia mai fluida, care curge si nu ramane lipita de lingura ca a mea. Ma intreb ce am facut fals. Tin maiaua la frigider, o hranesc o data pe saptamana, o las sa creasca aprox. 8 ore si cand incepe sa scada o bag din nou la frigider. Mirosul este foarte placut, deci nu e stricata si definitiv nu are mucegai. Aveti idee de ce a devenit gumoasa si ce asi putea sa fac sa o repar ? sau trebuie sa o iau de la inceput ?
Multumesc!
Iuliana Sbîrnea a zis
Bună Mariana. Cred că ai schimbat ceva poate făina e alta, poate apa... Eu nu aș arunca maiaua, aș continua cu ea, dar aș schimba făina cu una foarte bună, cu proteină mare, peste 12%. Gasești astfel de făinuri la Carrefour sau Selgros. Ia o pungă și pastreaz-o doar pentru hranit maiaua. Eu în Galați am găsit făină integrală foarte bună in piață, la tarabe de la producători locali, nu industrială. Poate găsești și la tine în oraș, merită să faci o încercare.
Todea Dorel a zis
Buna ziua ! doamna scumpa am o problemă cu maiaua ,am urmat toți pasi dvs si are bulbuci a mirosit acrisor dar nu isi dublează volumul,nu creste de fel . Ce fac o arunc si incep de la 0? sau din ce cauza ? Temp in casa undeva la 19 ,sunt la ziua 7 azi este 13 03 2023 hora 08:03 , daca mai sunteți pe aici doresc umpic de ajutor????????
Iuliana Sbîrnea a zis
Temperatura e cam mică (și la mine e la fel), maiaua are nevoie de mai mult timp ca să își dubleze volumul. Veți vedea mai târziu, când se mai încălzește vremea că va fi invers, va crește foarte repede, in 2-3 ore se va dubla.
În niciun caz nu o aruncați, eu cred că aveți deja o maia activă. Eventual o puteți încuraja cu puțină făină de secară. Are mai multe zaharuri și maiaua creste mai repede. Hrăniți-o de exemplu diseară și mâine dimineață încercați să faceți o pâine mică cu ea, atât cât crește.
Succes!
Lavinia a zis
Buna seara! Am și eu o intrebare. Am început sa fac și eu maia de la zero după reteta dumneavoastră, doar ca tipul de faina este diferit ..de secară tip 960 - 9.5% Proteina și de grau tip 1600 - cu 12% proteina. In prima zi de la hrănire , după doar câteva ore, si-a triplat deja volumul, iar dimineata următoare când trebuia sa o hranesc , ea scăzuse..am continuat sa o hranesc și ușor ușor a început sa își dubleze volumul..doar ca de azi a început sa miroase a acetona parca ..astazi este ziua a 10-a
Iuliana Sbîrnea a zis
Mirosul de acetonă este normal în primele faze ale unei culturi de maia și indică faptul că bacteriile lactice și drojdiile se stabilizează. Renunță la făina de secară și hrănește-o încă 2-3 zile doar cu făină de grâu la 12 ore. Astfel se va reduce aciditatea excesivă și vor domina bacteriile lactice. După 2-3 zile eu zic că poți încerca prima pâine.
Maricica a zis
Bună ziua Eu fac de ceva ani pâine în casă dar nu cu maia Am inceput să fac maia după rețeta d-voastră dar după 5zile nu a crescut deloc cu toate că am respectat gramajul la toate ingredientele Ce mă sfătuiți să fac Temperatura este de 20-21grade
Iuliana Sbîrnea a zis
Cred că e un pic cam mică temperatura și crește mai greu. Încercați să o țineți într-un loc mai cald sau mai aproape de calorifer și măriți procentul de secară.
Mihai a zis
Am incercat si eu asta de mai multe ori, intr-adevar dupa mai multe incercari putem obtine o maia care se vede ca este vie, face bule in borcan, este elastica, etc. Dezamagirea este ca practic nu ajuta la crescutul painii. Asta ma face sa realizez un lucru. Maiaua aceasta - ca de altfel orice reteta de paine - este un lung proces de invatare daca incepi de unul singur. Este un film pe Youtube unde o femeie de 80 de ani face o paine minunata cu apa, faina, sare si maia. DAR. Doamna aceea a invatat secretele de la cei dinaintea ei. Daca vrem sa reusim asa ceva singuri, succes. Mie mi-a luat un an sa reusesc paine de casa cu drojdie, cu nenumarate esecuri. Internetul este plin de lume care spune "am facut ca tine si a iesit perfect". Eu cred ca este multa pacaleala in comentariile acestea. Daca acum incerc sa fac painea cu maia, pe de o parte trebuie mai intai sa reusesc maiaua, si dupa aceea incepe lungul proces de ajustarea a multor parametrii ca sa reusesc si painea cu maia, in locul drojdiei. Uitati filmul cu ardeleanca care face paine cu maia, ca sa salivam putin https://www.youtube.com/watch?v=JZdFZf5G3LU
Iuliana a zis
Nu știu ce experiențe aveți dumneavoastră, dar eu fac pâine cu maia de 4 ani. Aici găsiți toate pâinile mele cu maia care după cum vedeți sunt foarte bine crescute.
https://bucate-aromate.ro/category/paine/paine-cu-maia-naturala/
Aprecierea că e multă păcăleală în comentarii e puțin jignitoare.
Aurelia Jitea a zis
Bună ziua,
În primis, vreau să vă mulțumesc pentru dragostea cu care descrierile dvs m-au ajutat să încep să cresc maia și să fac paine, incepand din luna mai și până astăzi.
Acum caut o reteta reùsita de cozonac cu maia.
Va multumesc!
Iuliana a zis
Mă bucur mult că postarea mea v-a fost de ajutor. Felicitări pentru maia, să faceți pâini magice cu ea!
Am o singură rețetă de cozonac. Mie mi-a plăcut foarte mult, poate vă inspiră și pe dumneavoastră.
O găsiți la acest link: https://wp.me/p497vE-84S
Succes! 🙂
Turcu Cornel a zis
Am incercat una din retetele dumneavoastra de paine cu maia ( acum o produc singur - sunt bărbat pensionar ) primită de la o prietena dupa cateva încercări cred ca am reusit destul de bine , incerc sa atașeze si o poza
Iuliana a zis
Ma bucur mult pentru reusita dumneavoastra! Felicitari din suflet!
Imi puteti trimite poza pe email la adresa: bucatearomate@gmail.com
Petro a zis
Buna
As avea o intrebare. In ziua a5a si apoi in continuare se hraneste cu 75 maia: 75 apa: 75 faina (10 secara si 65 faina alba?
Nelamurirea mea este in legatura cu proportia intre secara si faina alba. Ramane raportul 10:65 sau ca fi exclusiv 75 g faina alba?
Multumesc 🤗
Iuliana a zis
Eu am trecut doar la făină albă, ca să am o maia albă.
Dar puteți să mențineți și făina de secară, dacă doriți.
Flavius a zis
Bună ziua,
Mulțumesc pentru răspunsul prompt.
Totuși sunt interesat să știu cum pot să îi fac eu programul culturii și nu invers.
Cel mai potrivit timp ca să mă ocup de ea, ar fi exclusiv între orele 17:00 - 00:00
Deci, sunt interesat ce fel de hrănire să adopt la un interval de 24h?
Voi face pâine des, la maxim 2 zile.
Mulțumesc frumos.
Iuliana a zis
Mă tem că nu merge așa, nu putem noi, oamenii, să facem regulile sau să manipulăm natura în orice situație, după cum ne convine. Vremurile pe care le trăim acum, o confirmă 😀
Bacteriile astea au propriul lor ritm de hrănire și propriile lor condiții de eficiență.
Până la urmă e ca la oameni, nici dumneavoastră nu aveți randament dacă nu vă hrăniți corespunzător sau dacă nu vă beți cafeaua la timp. De ce am avea alte așteptări de la niște bacterii? Dacă nu le hrăniți la timp (adică la 12 ore), nu pot performa nici ele să ne dospească pâinea conform așteptărilor.
Maiaua trebuie tratată cu prietenie și respect, ca pe un membru al familiei. Nu e un buton pe care să îl apeși, ci e o gașcă de bacterii cu pretenții, cu care va trebui să învățați să cooperați. Dați-le mâncare bună și la timp și nu veți fi dezamăgit niciodată 😉
Flavius a zis
Buna ziua,
Aș fi foarte recunoscător dacă mi-ați oferi puțin sprijin cu maiaua.
Am început și eu această cultură și încă nu am siguranță în ceea ce fac...
Nu sunt sigur când să încep pâinea sau cum să continui hrănirea (temeri de genul).
În primul rând vreau să menționez că din punctul meu de vedere, a durat foarte mult timp până când aceasta a început să își dubleze volumul (14zile). Evident că în ziua când am venit și am găsit borcanul plin (2x), am fost super încântat să realizez că este VIE! Mă plimbam cu ea prin casă. Soția a devenit geloasă :))
Am trecut la hrănirea din 12 în 12 ore, însă într-o dimineață am uitat de ea 🙁 și am plecat la servici. (îmi este peste mână acest program de hrănire).
După 24h de la ultima hrănire, scăzuse complet, la nivelul inițial însă avea un strat subțire de lichid.
Am reînceput să o hrănesc din nou la 12h și sper că își va reveni.
Folosesc făină albă de la moară și apă filtrată și ușor încălzită (călie, cât să nu fie rece).
Mă interesează să știu ce trebuie făcut ca să o hrănesc doar la 24h și să fie sănătoasă?
Eu voi face pâine la maxim 2 zile!
Dacă mai aveți dumneavoastră sfaturi în plus și de care trebuie să țin cont, cu drag.
Mulțumesc frumos pentru interes.
Iuliana a zis
Bună ziua. Cu siguranță își va reveni maiaua, am pățiți și eu așa de multe ori și am observat că bacteriile acelea nu se dau bătute cu una, cu două 🙂 După 2 hrăniri va fi foarte bine, capabilă să dospească o pâine.
Dacă nu faceți pâine prea des, puteți păstra maiaua la frigider fără hrănire cam o săptămână. Maiaua trebuie hrănită înainte să o băgați în frigider. Deci o hrăniți, o mai lăsați jumătate de oră la temperatura camerei, apoi înfiletați capacul și o băgați la frigider.
Când vă decideți să faceți pâine, trebuie scoasă cu o zi înainte, hrănită de 2 ori la interval de 12 ore și apoi o puteți folosi.
Dacă nu faceți pâine o perioadă mai lungă, trebuie totuși să îi faceți o hrănire o dată pe săptămână pentru ca bacteriile acelea să aibă, totuși cu ce să se hrănească.
Ca să fiți sigur că nu o pierdeți din vreo neatenție - mai ales că ați obținut-o atât de greu - după ce o hrăniți, puneți o parte din ea, vreo 70-80 de grame într-un borcan cu capac și băgați-o la congelator. Se păstrează foarte bine timp de 3-4 luni (poate și mai mult dar eu atât am încercat). Când vreți să o folosiți o lăsați la dezghețat la temperatura camerei și se resuscitează ușor după 2-3 hrăniri.
Când hrăniți maiaua, nu aruncați excesul. Păstrați-l într-un borcan la frigider, puneți acolo ce rămâne după fiecare hrănire și când se adună mai mult (200-250 g) îl puteți folosi să faceți turte sau plăcinte la tigaie (găsiți rețete pe blog), clătite, pancakes, checuri, brioșe, etc., în general la aluaturi care nu au nevoie de dospire. Schimbă în bine și gustul și textura.
Sper că v-am răspuns la toate întrebările.
Dacă mai e ceva, întrebați-mă oricând.
Succes!
Mirela a zis
Buna as dori sa imi spuneti ce cantitate de maia se foloseste pt. A face paine dintr-un 1kg de faina?
Iuliana a zis
Depinde de rețetă, dar cea mai simplă formulă este 1:2:3, adică 1 parte maia, 2 părți apă și 3 părți făină. Sarea trebuie să fie 2% din cantitatea de făină (inclusiv făina din maia).
Găsiți aici toate pâinile cu maia de pe blog, alegeți una și urmați rețeta: https://bucate-aromate.ro/tag/maia-naturala/
Lucica T. a zis
Offf, eu sunt singura care nu reușește să obțină rezultate? Nu stiu ce sa fac...e a 7-a zi si nimic! Vad ceva bule, dar nu da semne ca vrea sa isi mărească volumul. Am folosit faina de secară, am controlat temperatura apei, am plimbat-o din camera in camera sperând să-i găsesc un culcus bun, nu vrea! In primele zile era foarte dură, acum s-a muiat si miroase, dar nu urât. Am luat rețeta pas cu pas, dar nu-mi dau seama unde gresesc! Ce sa fac? O mai hrănesc, credeti ca mai are șanse de a- si reveni? Care-i secretul reusitei? 😔
Iuliana a zis
Bună Lucica,
Ia spune-mi, folosești doar făină de secară sau combinată cu făină albă? Dacă da, de care făină albă?
Sper că folosești apă filtrată sau plată, nu de la robinet.
O hrănești de 2 ori pe zi?
S-a întâmplat să uiți să o hrănești mai mult timp?
Nu e așa mare secret cu maiaua asta, sunt câteva mici condiții care dacă sunt îndeplinite, din acea apă și făină se dezvoltă niște bacterii. E un proces natural, nu are cum să nu se întâmple. Acele bacterii sunt ca bebelușii, ca să crească trebuie să aibă ce să mănânce, adică să fie hrănite la timp și să le dăm făină bună (secară cu 650) din care să își ia nutrienții.
Deci dacă ai făcut totul așa cum trebuie și totuși nici măcar nu își dublează volumul, nu știu ce poate fi. Eu aș lua-o de la capăt.
Succes! Te aștept cu vești bune, da? 🙂
Lucica Toma a zis
Bună, am făcut exact ca în rețetă! Faina secară + 650 apa plata și hrănită la timp. Faina de secară a avut semințe de în și floarea soarelui în conținut, dar am cernut-o. Din păcate nu mai am faina de secară, și asta cu semințe am găsit-o greu... Ma sfătuiți sa încep alta cultura? Asta mai are vreo șansă după atâtea zile? Poate a treia oara voi avea mai mult noroc, ce spuneți?
Iuliana a zis
Îmi pare rău, nu știu ce nu a mers. Bănuiesc că bacteriile acelea au murit la un moment dat, dar nu îmi dau seama de ce.
Da, eu aș începe altă cultură, cu făină 650.
Mi-au scris persoane care au reușit doar cu 650, fără secară, deci se poate.
Mult succes!
Toma Lucica a zis
Bine. O sa va țin la curent! Mulțumesc!
Toma Lucica a zis
OK, o sa încep o alta cultura! Încă ceva... Am găsit o faina de secară care are în compoziție urmatoarele: faina de secara 80%, in 10%, floarea soarelui 10%. Dacă o cern pentru a scoate semințele din ea as putea sa o folosesc sau încep tot cu 650. Ce părere aveți?
Iuliana a zis
Da, ar fi grozav!
Făina de secară ajută mult.
Toma Lucica a zis
Bună ziua,
Am incercat si eu rețeta dumneavoastra, sunt deja la ziua 5 si nu vad absolut niciun fel de schimbare. Are niște bule si un miros ciudat, dar nu a luat deloc in proportii. Am folosit faina 650 ca nu am gasit de secară, si am urmat pasii exact, dar nu merge. Am schimbat si camera crezând că e prea rece, dar... singurul lucru pe care l-am făcut greșit în a doua zi, când prezenta ceva forme de modificare si mirosul de acru exista, a fost sa amestec in cultura si apoi am luat cele 75g din ea. Oare asta sa fi fost greseala? Sau poate ca nu am hrănit-o eu cum trebuia. Hranirea se începe de a doua zi de două ori pe zi sau de a treia zi? Eu am început hranirea de două ori pe zi in ziua a treia, cel puțin așa am înțeles din reteta.
Ce sa fac? Incep alta cultură?
Help! Mulțumesc! 🙂
Iuliana a zis
Hrănirea de două ori pe zi se începe de a doua zi. Ea începe să producă bacterii și e posibil, ca, nehrănită la timp, bacteriile acelea să fi murit în a doua zi.
E singura explicație pe care o găsesc. Mai poate fi și apa de vină. Folosiți apă plată sau filtrată, da?
Eu aș porni o altă cultură.
Toma Lucica a zis
Apă plată! Deci, prima zi încep la 8 dimineața, a doua zi 8 dimineața și 8 seara?
Iuliana a zis
Exact așa!
Silviu C. a zis
Felicitari pentru articol ! O adevarata sursa de inspiratie. Si foarte util. (Poate ca) mai util acum ca niciodata.
Iuliana a zis
Mulțumesc. Mult succes! 🙂
Bianca a zis
Bună ziua!
M-am apucat să fac propria mea maia. Din păcate nu am găsit făină de secară, așa că am început cu făină 650. Azi este a 5 a zi de când am început. Problema este că nu crește prea mult. Încă din prima zi a început să facă bule și mirosea puțin a acru. A treia zi a crescut mai mult, cam 80 ml dintr-un recipient de 500 de ml și avea un miros de oțet, așa că la următoarea hrănire am păstrat maiaua rămasă ca să fac pâine. Când am pus maiaua în apă plutea, așa că am continuat să fac pâine, însă nu a crescut nici la dospit, nici în cuptor. De atunci crește cam la fel, face bule multe (arată ca un burete), dar nu își dublează volumul în 8 ore, iar în 12 ore aproape și-l dublează. A început să se atenueze mirosul de acru. Mai are șanse să devină o maia ,,matură,, sau ar trebui sa mă apuc de alta? Când ar trebui să mă apuc de făcut pâine? Pâinea se face cu maiaua hrănită sau ce cea rămasă de la hrănire? Eu am crezut în ea pentru că de la început crește. Nu cu mult, dar crește. Vreau să menționez că stă într-un loc foarte călduros, la 24-24,5 grade Celsius.
Mulțumesc!
Iuliana a zis
Eu zic că atâta timp cât crește, deja ai o maia, chiar dacă mai slăbuță deocamdată.
Pâinea se face cu maiaua hrănită și ajunsă în punctul maxim. Deci o hrănești seara să zicem, și peste 12 ore, când zici că își dublează volumul, o poți folosi la pâine. Păstrezi o parte și o hrănești pentru data viitoare, da? Știi că pâinea cu maia are altă tehnică de lucru și necesită mai mult timp de dospire decât cea cu drojdie, da?
Vezi aici cea mai simplă rețetă de pâine cu maia https://bucate-aromate.ro/2017/09/prima-paine-cu-maia-naturala-formula-123/
Fă întâi pâini mai mici, până îți dai seama cam cum merg lucrurile, ca să nu risipești multă făină.
Folosește făină de pâine, timp 650 sau 550 dacă ai. Cea tip 000 e ultra-prelucrată, iar bacteriile din maia nu prea au cu ce se hrăni din ea...
Dacă găsești niște făină de secară ajută mult...
Succes!
Bianca a zis
Mulțumesc mult!
Mihaela a zis
Buna ziua! Am citit cu interes reteta si comentariile, multumesc ca impartiti cu noi aceste informatii! Intrucat am ceva probleme de sanatate, fac tot ce imi sta in puteri sa mananc cat mai natural pentru a reduce efectele. De ceva vreme fac numai paine in casa, dar cu drojdie, insa am simtit ceva imbunatatiri. Acum e timpul pentru pasul urmator, paine cu maia. Am totusi ceva nedumeriri si as vrea sa fiu sigura ce am de facut. Dupa ce prima maia e gata si luam din ea cantitatea necesara pt paine, ce ramane pastram integral, nu? Nu mai aruncam ca in primele zile. Iar hranirea se face adaugand cantitati egale de faina si apa. Trebuie sa fie egale si cu cantitatea de maia pe care o avem deja? Fac 1- max 2 paini saptamanal, cred ca va trebui sa o pastrez la frigider. O scot de la rece, o las sa se incalzeasca putin, o hranesc, o las in camera, o hranesc iar peste 12 ore, iar peste alte cateva ore pot lua din ea pt a framanta. Dupa ce iau din maia, o mai hranesc o data, o las in camera 1-2 ore sa inceapa sa creasca, apoi o dau la rece pana la urmatoarea tura de paine. Am inteles corect pasii? Scuze de atatea intrebari, sunt convinsa ca nu e greu, dar e inceputul, cu inerentele sale neclaritati.
Iuliana a zis
Bună Mihaela!
Să zicem că ai ajuns la concluzia ca gata, ai maia, poți să faci pâine.
De exemplu ai în borcan 200 g maia. Folosești la pâine, să zicem 60 g. Îți mai rămân 140 g de maia pe care nu o folosești imediat, ci va trebui să o păstrezi la frigider.
În mod normal ea trebuie hrănită și apoi băgată la frigider. Doar că 140 g e cam mult, nu are rost să consumi atât de multă făină și să păstrezi atât de multă maia. Atunci, arunci să zicem 90 g și păstrezi 50 g. Aceste 50 g le hrănești cu 50 g apa+50 g făină, o lași puțin la temperatura camerei (depinde și de vreme, vara mai puțin, iarna mai mult) și o bagi la frigider.
Ți-am dat niște exemple ca să mă fac eu înțeleasă. Tu vei folosi alte cantități și în timp vei optimiza tot procesul ăsta în așa fel încât să nu mai ajungi să arunci maiaua.
Maiaua în exces (cea care ar ajunge la gunoi) se poate folosi și ea, eu mai fac turte crocante la tigaie, uite aici o reteta https://bucate-aromate.ro/2017/12/turte-subtiri-si-crocante-la-tigaie/ O mai poți folosi la pancakes sau waffle, în general la aluaturi care nu au nevoie să crească prea mult.
Te aștept oricând cu întrebări dacă mai ai nelămuriri.
Mult succes îți doresc! 🙂
Mihaela a zis
Multumesc din suflet! Toate neclaritatile mele au disparut. Deja in aceasta seara am pus la borcan primele cantitati, abia astept sa vad cum prinde viata si sa fac prima paine. Revin cu vesti! 🤗
Iuliana a zis
Cu mult drag! Te aștept cu vești bune și pâini magice! 🤗
PRODAN MITICA a zis
Buna iuliana! Dupa cate stiu eu, faina integrala este ce iese din moara dupa macinarea graului. Adica faina necernuta. Eu am gasit o metoda sa imi fac faina integrala acasa. Grau se gaseste pe la tarani in piata, natural, netratat. Eu am un aparat numit Thermomix, aparat cu care poti face chiar orice, de la macinare grau, framanta, chiar face si paine (la abur) chiar foarte buna. Daca atu urmarit Chefi la cutite, era si pe mesele lor. Al meu e un model mai vechi( il am de aproape 10 ani), am fost printre primii10-20 care l-am achizitionat direct de la reprezentantul firmei in Romania in 2010-2011. Sigur nu face paine cu maia, dar se poate face faina integrala, sau malai. (face si mamaliga, singur, fara sa amesteci tu)
In legatura cu maiaua naturala. Acum cu coronavirusul, e mai bine sa iti faci si painea acasa.
Am pornit o cultura de maia vineri. Azi e miercuri.Deja luni seara aveam urme in vas ca a crescut de trei ori, vedeam asta seara cand o scoteam sa o hranesc(avea acelasi volun ca la hranire), avea bule, era moale ca smantana(curge), pt ca atunci, imediat, cand o hraneam, este mai vartoasa putin. Apropo de unde tii recipientul la loc caldut. Am 2 locuri exceptionale: 1- Cuptorul cu mocrounde. Daca vrei sa fie temperatura camerei, inchizi usa. Daca vrei sa fie mai caldut, lasi usa intredeschisa, sa fie aprins becul, care incalzeste destul de bine aerul din cuptor. 2-Cuptorul de la aragaz (al meu e electric). La fel cu usa. Difera doarvolumul de aer. Banuiesc ca e normal ca maiaua sa creasca pana la punctul maxim si apoi sa se lase la loc.Asta era o intrebare. La a doua, cand se baga la frigider, am citit raspunsul dat cuiva mai sus, la 1-2 ore dupa hranire. O sa mai hranesc cateva zile si dupa aia o sa fac si o paine NUMAI cu maia. Marti si azi, am facut paine cu maiaua ramasa dupa hranire(110g, ca restul pana la 150 era ramasa pe peretele vasului)DAR, pt ca nu era inca marura maiaua mea, am mai ajutat-o si cu 5 g drojdie proaspata. Deci 110g maia, 300 g faina(odata am pus 150g integrala+150g de 650 si a doua oara 100 integrala cu 200 de 650. Buna si prima dar parca e mai buna a doua. Incercati fiecare proportie si e mai buna cea care iti place mai mult) Apa pt 70% umiditate la la 355g faina=194g (55g apa avem deja in maia si 55g faina), sare 2%= 7g si 5 g drojdie proaspata(nu uscata pt ca e mai puternica) Inca nu stiam reteta 1-2-3, abia acum am aflat-o, dupa ce am navigat pe blogul tau, dar daca stau si ma gandesc, este pe aproape cum am folosit eu: 110-194-300. Numai ca eu am calculat la 70% nu la 71%. Abia astept sa fac si o paine NUMAI cu maia dupa reteta ta 1-2-3 (100-200-100+200). O sa pun poze pe bucate-aromate.ro
Iuliana a zis
Felicitări pentru maia!
Dacă puteți face și făina acasă este nemaipomenit, aveți o pâine 100% naturală și sănătoasă.
Da, este normal ca maiaua după ce ajunge în punctul maxim să colapseze și să își reducă volumul.
Rețeta 1:2:3 a rămas rețeta mea preferată, în primul rând pentru că îmi place gustul și textura pâinii și în al doilea rând pentru că îmi este foarte ușor să calculez totul.
Fac și eu tot felul de combinații de făinuri, uneori mai ies din rutină și adaug ingrediente mai deosebite în aluat (nuci, fructe goji stafide, sfeclă roșie, etc)
Cel mai spectaculos crește pâinea făcută doar cu faină albă, 650.
Cu cât adaug făinuri mai grele, integrală, spelta, sau făină de secară, cu atât crește mai puțin, dar e mult mai bună la gust. E mult de încercat și nu o să vă plictisiți niciodată să faceți pâine cu maia.
Eu zic că deja puteți renunța la drojdie. Maiaua nu o să vă dezamăgească, chiar dacă e tinerică, veți vedea!
Mult succes și pâini magice vă doresc!
Flori a zis
D-na Iuliana va mulțumesc frumos de răspuns.Chiar soțul meu îmi spunea ,ia să încerci cu maia făcută de tine,că e mai sănătoasă,și nici nu îți mai mucegăiește pâinea,știu că ați spus dvs ceva de mucegăit,de balonare.Cand fac pâine cu drojdie vara,trebuie sa o consum mai repede că mi s-a întâmplat să mucegăiască.Abia ast sa incerc,sa vad ce iese.Ca răbdare am,problema e cu timpul.dar se rezolva.O seara frumoasa!🙂
Iuliana a zis
Așa este, pâinea cu maia nu mi s-a întâmplat niciodată să mucegăiască. Se usucă și ea, dar nu la fel ca cea cu drojdie. Adică deși este uscată, nu este casantă, nu îți rupi dinții în ea, o poți mânca și chiar are gust mai bun peste 2-3 zile.
Eu nu am nimic împotriva drojdiei, este foarte bună pâinea cu drojdie, dar cea cu maia este cea mai bună! 🙂
Succes, te aștept cu vești bune! 🙂
Flori a zis
Buna ziua d-na Iuliana!Arata foarte bine maia dvs cât și pâinică,cu acele găurele,delicios😋Și eu fac pâine săptămânal,ce-i drept cu drojdie.Si am descoperit rețetă dvs de maia naturala.Si as vrea sa o incerc și eu pt prima oara,sa vedem ce iese.Intrebarea mea este,in ziua 1 se pornește cultura la o anumită ora,apoi a doua zi se hrănește cultura la aceeași ora,iar în a treia zi și a patra zi se hrănește cultura de două ori?la 8 și 20.sper că am înțeles bine.iar in a 5 zi doar o singura data,și se mai continua așa încă două zile.Iar apoi când se folosește la o pâinică înainte de folosire și după se hrănește cu aceeași cantitate din cele două tipuri de faina care le-ați spus dvs mai sus?e foarte bine explicată rețetă dvs🙂la ore sunt puțin nedumerita.Abia ast sa o incerc și să vedem ce iese.O zi frumoasa va doresc!
Iuliana a zis
Bună Flori!
Deci doar în prima zi maiaua se hrănește la 24 de ore. Să zicem azi la ora 20 și din nou mâine la ora 20.
Pe urmă, se hrănește la interval de 12 ore. Deci în fiecare zi la 8 dimineața și seara la ora 20.
Asta până când ești convinsă că ai o maia activă, adică își dublează volumul în maxim 8 ore.
Pot fi 3 zile, 4 zile, 5 zile sau....nu știu, chiar și 7 zile, depinde și de făina folosită și de temperatura din casă.
Apoi dacă faci pâine des, o păstrezi în bucătărie și o hrănești tot la 12 ore. Dacă faci pâine mai rar, după ce o hrănești o bagi la frigider. Când te hotărăști să faci pâine cu ea, o scoți de la frigider și îi faci înainte 2 hrăniri la interval de 12 ore.
Dacă ceva nu este clar, te aștept oricând cu întrebări.
Cu puțină răbdare o să iasă, ai să vezi!
Mult succes îți doresc.
Sorin a zis
Va multumesc.
Sorin a zis
Buna
Cand folosim maiaua la paine o bagam pe toata in aluatul painii care va ramane la dospit si inainye de coacere oprim o parte pe care o vom hrani mai departe sau folosim la paine doar o parte din maia iar cu ce ramane comtinuam hranirea?
Cum amestecam maiaua in aluat? Facem aluatul si apoi adaugam maiaua sau construim aluatul pe baza acesteia?
Multumesc
Iuliana a zis
Fiecare rețetă are o cantitate de maia specificata care trebuie folosită.
Deci:
1. hrăniți maiaua-mamă cu 12 ore înainte să vă apucați de frământat.
2 folosiți pentru pâine atât cât scrie în rețeta pe care doriți să o faceți.
3. restul de maia o hrăniți din nou și o păstrați la frigider.
În fiecare rețetă de pâine găsiți explicat în detaliu modul de preparare.
Maiaua se amestecă cu apa și făina în cantitățile specificate în rețetă, se lasă la autoliză în general 30 sau 60 de minute, apoi se începe frământarea.
Iordan Cristina a zis
Bună ziua. Am ales de jumătate de an să fac pâine cu maia. Totul a fost în regula pana la un moment dat. Maiaua perfecta, coca perfecta.... Creștea foarte bine în cuptor, pufoasa, coaja moale. Pana de curând, când, coca se comporta diferit, adică după primele două frământări când coca este elastica după ce o las la crescut în frigider (eu am ales metoda frigiderului) redevine moale cu bule (ca atunci când hrănești maiaua). Menționez că fac pâine de doua ori pe săptămână. Maiaua o păstrez la frigider. Înainte de folosire o hrănesc de doua ori. Formula 1,1,4. Înainte de această formula foloseam 1,1,1. ( dar nu a mai funcționat) Asa ca am schimbat crezand ca aceasta este problema. S a dovedit a nu fi așa. Deci? Ce greșesc????.... De ce redevine moale?
Iuliana a zis
Buna Cristina!
Ai schimbat cumva faina?
Daca nu ai schimbat faina, cred ca e de la temperatura crescuta si umiditatea din atmosfera din ultima perioada.
Practic painea dospeste mult mai repede decat inainte, in perioada de iarna sau primavara.
Incearca sa scurtezi putin toti timpii de dospire. Dupa ce pui painea in banetoane sau cosuri, nu o mai lasa la dospit pe blat, bag-o direct in frigider si daca tii painea peste noapte, micsoreaza temperatura frigiderului.
Ar trebui sa mearga asa. Te astept cu vesti bune. Succes!
Dan Luca a zis
Pentru a face doua paini in tavi de cozonac,cata maia trebuie pusa?Multumesc!O zi buna!
Iuliana a zis
Gasiti aici toate retetele mele de paine cu maia, ingrediente si tehnica de preparare pentru fiecare reteta: https://bucate-aromate.ro/tag/maia-naturala/
Andreea-Claudia Bokor a zis
Buna,
In sfarsit ne-am decis sa incercam si noi sa ne cultivam maiaua naturala. Noi facem paine zi de zi, cate 1, 2, chiar 3 (medii).
Intrebarea mea ar fi: cum ar trebui sa imi hranesc cultura astfel incat sa am suficienta maia gata pregatita. zi de zi? Ce ne sfatuiti?
Multumesc anticipat!
Iuliana a zis
Ca exemplu eu aș zice așa: timpul de frământat+dospire pentru 2-3 pâini e cam de 14 ore.
Dacă hrăniți maiaua dimineața la ora 7-8, vă apucați de frământat pâinea seara pe la 17-17.30. Peste noapte dospește la frigider, a doua zi dimineață pe la 8 o coaceți.
Deci dacă vreți să coaceți pâine zi de zi, atunci trebuie să hrăniți și maiaua zi de zi și să repetați pașii de mai sus.
Andreea-Claudia Bokor a zis
Ma scuzati ca intreb - facem pentru prima data si vrem sa facem totul ca la carte - ca si cantitate de hrana a culturii - cu ce cantitate de faina (respectiv apa) ar trebui sa o hranim astfel incat sa fie suficienta zi de zi?
Iuliana a zis
Asta depinde de rețeta de pâine aleasă și de mărimea pâinilor. Incepeți cu 100 g și apoi vă veți da seama lucrând. La pâinea cu maia nu prea există "ca la carte". Se învață și se adaptează continuu.
Andreea-Claudia Bokor a zis
Buna ziua, suntem la final de ziua 4 cu hranirea puiului nostru si revin cu o intrebare.
E normal ca dupa ce creste chiar si triplu in volum, pana la urmatoarea hranire sa scada inapoi la cum era? Doar putin mai ramane extra. Am observat inca de ieri. Maiaua sta la loc calduros in dulap, chiar e o teava de caldura care trece pe acolo. Nu e fierbinte dar e caldut in dulap.
Oare fac ceva gresit?
Iuliana a zis
Da, este normal ca după ce ajunge la punctul maxim să colapseze. Înseamnă că trebuie să o hrăniți la un interval mai scurt de timp sau să o mutați într-un loc mai răcoros.
Pe de altă parte dacă și-a triplat volumul înseamnă că aveți deja o maia activă și puteți face pâine sau dacă nu faceți, să o păstrați la frigider și să o hrăniți o dată pe săptămână.
Silviu a zis
Buna Iuliana.Fiind consumator de paine cu maia de mult ma batea gandul sa incep si eu sa fac.Asa ca saptamana trecuta m-am hotarat si am inceput duminica trecuta sa-mi cultiv propria maia de la 0 dupa reteta ta.Astazi chiar acum cand va scriu sunt si in plin proces de a face prima paine cu maiaua pe care am obtinut-o.Sper sa imi iasa!As avea cateva intrebari.In a treia zi la hranirea de dimineata pana seara a crescut, si-a dublat volumul, era aerata cu bule, de consistenta smantanei, dar mirosul era ca a unui iaurt acru.Incepand cu a patra zi procesul a decurs conform descrierilor tale, se aera in sensul ca facea bule, isi pastra consistenta smantanoasa, ia disparut si mirosul capatand un miros placut de aluat, dar in schimb nu a mai crescut ca volum de la o hranire la alta ci isi pastra volumul asa cum era la hranire.Intrebarea mea e de ce? Deasemenea am vazut in conversatiile anterioare ca cineva vorbea de o reteta simplificata de a face paine, de la soacra sa.Ai reusit sa afli acea reteta?
Multumesc mult! O zi frumoasa!
Iuliana a zis
Bună Silviu!
Mă bucur mult că ai pornit și tu în aventura pâinii cu maia 🙂
Ești sigur că nu a mai crescut? La cât timp ai verificat-o? Este posibil, acum fiind deja cald și atmosfera umedă după ploile din ultima vreme, ca maiaua să crească foarte repede, practic să își dubleze volumul în doar 2 sau 3 ore (a mea, chiar azi, s-a dublat în 2 ore și jumătate). Dacă tu o verifici să zicem, după 8 ore, ea deja s-a dublat și apoi a dat înapoi demult și te poți păcăli crezând că nu a crescut.
Dacă nu e asta explicația, atunci trebuie să ne gândim la altceva.
Cumva din ziua în care nu a mai crescut maiaua, ai scos făina de secară? Poate fi asta o explicație.
Ce făină albă folosești? Dacă e o făină ultra-prelucrată și secătuită de toți nutrienții, poate fi și asta cauza. E logic într-un fel, bacteriile alea nu au cu ce se hrăni dintr-o făină aproape moartă. Încearcă să o hrănești cu o făină de calitate și să pui în continuare cam 1/4 sau 1/3 făină de secară și urmărește-o să vezi ce se întâmplă.
Sunt curioasă cum ți-a ieșit prima pâine. Te aștept cu vești bune! Succes! 🙂
PS: Dacă folosești Facebook, îți recomand și ție acest grup: https://www.facebook.com/groups/1989777297931464/ Vei găsi mulți brutari amatori și profesioniști acolo, gata mereu să dea o mână de ajutor și să răspundă la întrebări.
Andrei a zis
Buna-ziua, spuneti-mi va rog ce calitati are painea facut cu maia in comparatie cu cea crescuta din drojdie? N-am gasit nicaieri in articolul dvs. o descriere calitativa. Inteleg ca este "mai buna", dar nu stiu ce inseamna asta in acceptiunea dvs. Multumesc foarte mult!
Iuliana a zis
Pentru mine faptul că e mai bună, e suficient de convingator 😀 Oricum, citez din ceea ce am scris și în articol și se pare că v-a scăpat: "Pâinea cu maia nu balonează, nu îngraşă şi nu îţi lasă senzaţia aia de stomac greu şi nici nu simţi că „te umfli” văzând cu ochii. E săţioasă şi hrănitoare. E foarte gustoasă. Îşi păstrează proprietăţile, adică textura şi gustul mai mult timp. Nu se usucă în 2-3 zile ca cea cu drojdie, dimpotrivă, peste 2-3 zile e parcă şi mai bună decât atunci când e proaspătă."
Despre alte beneficii asupra sănătății care țin de chimie sau medicină și pe care eu una nu le pot argumenta prin cunoștințele mele proprii, nefiind medic sau chimist, cum ar fi: indicele glicemic, acțiunea proteinelor din gluten, nivelul glucozei serice, etc nu ar fi fost corect să scriu eu pentru că nu aș fi făcut decât să reproduc informații citite în altă parte. Dar le puteți căuta și citi dumneavoastră pe alte site-uri.
Gentiana a zis
Abia astept sa incerc . Trebuie sa imi cumpar cele necesare. Multumesc frumos! ☺
Iuliana a zis
Te aștept cu vesti bune, Gențiana! Succes! 🙂
Lili a zis
Multumesc pentru informatii!!!! Sunt nerabdatoare sa incerc 😁. Ma gandeam sa cumpar una, dar nu m-am documentat suficient inca...Paine cu maia poate fi facuta si cu o masina de paine?
Lili a zis
Reformulez , pt ca am amestecat propozitiile😁: Ma gandeam sa cumpar o masina de facut paine, dar nu sunt inca hotarata. Painea cu maia poate fi facuta la masina?
Iuliana a zis
Dragă Lili, din câte am aflat recent, ar fi posibil, dar nu știu să îți spun ce tip de mașină de făcut pâine s-ar preta la asta și nici cum se pot adapta rețetele.
Ce pot să îți spun însă, e că în ciuda aparențelor, să faci pâine cu maia nu e nici atât de complicat cum pare și nici nu durează mult. Muncești la ea, efectiv, maxim 20 de minute, restul sunt timpi de așteptare.
Eu una nu aș investi într-o mașină de făcut pâine, nu îi văd rostul. Îți răpește toată bucuria de a face pâine cu mâinile tale 🙂
Nera a zis
Iti multumesc Iuliana pentru informatiile corecte, complete si foarte clare privitor la maia si paine. Sunt noua in domeniul maialei, dar paine de casa fac de 5-6 ani la masina de facut paine dar o coc in cuptorul de la aragaz.. M-am hotarat sa trec la o etapa superioara, adica maia naturala, lucrat cu mana, dospit mult. Maiaua am pornit-o folosind sfaturile tale - sunt intr-a 4 zi.
Citind comentariile la postarea ta vin si eu cu cateva completari ce decurg din experienta mea: orice faina sau produs din magazine, ce urrmeaza a fi stocat, impachetat, transportat este tratat chimic. De preferat faina de la tara. Am mai avut tentative de a-mi creste singura maiaua, dar foloseam fainuri din comert. Acum am folosit grau de la tarani, macinat in casa cu moara cu pietre, am initiat reactia de fermentare cu cheag de miel ( ca urmare a unei boli incurabile ce incepe cu C, sunt foarte atenta ce manac, deci fac si branza in casa, cu prezervarea enzimelor si vitaminelor ) si am continuat cu faina alba de la tara.
Ma voi mai instrui cu sfaturile tale si te tin la curent cu evolutia lucrurilor la mine.
Sa-ti dea Dumnezeu sanatate si pace sfleteasca pt. ca comunici si semenilor tai informatii valoroase.
Iuliana a zis
Draga Nera, nici nu stii cata bucurie imi aduc mesajele de genul acesta!
Painea cu maia e o aventura tare frumoasa, nu mai zic cat e de benefica pentru sanatatea intregii familii.
Daca folosesti Facebook, iti recomand sa intri in acest grup: https://www.facebook.com/groups/1989777297931464/
E un grup al pasionatilor de paine cu maia, vei gasi acolo multe retete de paine si poti pune intrebari membrilor cu mai multa experienta. Este o comunitate frumoasa si o resursa de informatii extraordinara.
Multa sanatate si mult succes iti doresc! Te astept cu vesti bune despre viitoarele paini! 🙂
Gabriela a zis
Bună ziua!PLATA maia folosiți ptr 1 pâine de 1kg?Mulțumesc!
Iuliana a zis
La painea cu maia nu e ca la cea cu drojdie, ci e in functie de reteta. Fiecare reteta de paine are alte proportii maia-apa-faina.
Deci alegeti o reteta de pe blog, sau de pe internet si urmati-o intocmai.
Cu timpul, dupa ce va obisnuiti cu modul de dospire al aluatului cu maia, va veti putea face propriile retete.
Mihai a zis
clar si bine . Mulțumim ! La juma kg făină cata maia pun ?
Fac pâine de mult dar întotdeauna , a 2 -3zi devine faramicioasa . Ce sa fac ? Am facut coca mai udă , mai uscată - la fel ! Am ținut o o noapte la crescut - la fel ! Fac pâine cu drojdie si făină 650 . Multumesc !
Iuliana a zis
Se intampla la painea cu drojdie sa devina sfaramicioasa dupa cateva zile. Painea cu maia este total diferita de cea cu faina, atat ca mod de preparare cat si ca textura. Nu exista o reteta standard "atata maia la kilogramul de faina".
Fiecare reteta pe care o veti gasi are alta formula, alte proportii. De aceea, alegeti o reteta de oriunde doriti si urmati-o intocmai.
Incercati mai multe variante si apoi opriti-va la painea care v-a placut cel mai mult, sau dupa ce va obisnuiti cu modul de preparare va puteti face propriile incercari.
Va las aici toate retetele mele de paine cu maia sau cu drojdie: https://bucate-aromate.ro/category/paine/
Succes!
Nera a zis
Incearca sa pui cartofi. La o paine de 1 kg eu pun un cartof mediu curata, taiat cuburi si fiert in apa cu sare. Se zdrobeste cu furculita si se adauga compozitiei. Cartoful da elasticitate.
Monica a zis
Am citit articolul tau despre maia, multumesc pentru faptul ca impartasesti experienta ta cu cititorii. Esti generoasa, ceea ce nu se poate spune despre brutarii de la care ai cerut putina maia si ti-au spus ca nu pot sa-ti dea. E imposibil sa nu poata. Nu au vrut, pur si simplu, fiindca aveai nevoie de o cantitate care pentru ei ar fi fost nesemnificativa. (Eu am cerut la o brutarie din Bucuresti si au fost incantati sa imi dea, la fel alte doua brutarii care mi-au spus ca imi dau cu placere, doar sa trec pe la ei). Totusi, am reusit sa o fac si pe a mea acum doi ani, dar din pacate am lasat-o in frigider prea mult timp fara sa o hranesc, asa ca azi am inceput un proces nou. Si eu simt o bucurie imensa atunci cand vad cum creste maiaua 😊.
Iuliana a zis
Mulțumesc pentru mesaj, Monica!
Într-adevăr, acum îmi dau și eu seama că e imposibil să nu îți poată da cineva câteva grame de maia, dar atunci, când nu știam prea bine ce și cum, chiar am crezut 😀
Pentru mine e cea mai mare bucurie când îmi cere cineva maia.
maysa a zis
Buna Cristina, pot folosi faina einkorn in locul celei albe. Am renunțat demult la cea alba in favoarea fainei din graul primordial.
Mersi mult.
Iuliana a zis
Buna, nu stiu ce este graul primordial, banuiesc ca te referi la faina integrala sau spelta?
Nu am incercat sa fac maia cu niciuna dintre ele, dar principiul ar trebui sa fie acelasi, adica niste bacterii se dezvolta in acea cultura.
Atata doar ca ambele fainuri absorb mai multa apa, deci poate ca proportiile ar trebui sa fie altele, dar nu as sti sa iti spun niste cantitati.
Cristina a zis
Hop si eu! Buna ziua tuturor! De cateva zile ma framanta ideea painii facuta in casa. Am mai facut, dar ca si alte vorbitoare de pe aici, cu drojdie proaspata. Timpul, graba, comoditatea....lumea in care traim....
Sa revin. Am vazut anul trecut la televizor un reportaj despre painea facuta cu maia naturala. De atunci mi-a incoltit ideea sa incerc si eu, dar doar acum a sosit momentul acela. Am cautat si am gasit acest blog. Absolut instructiv pentru o novice ca mine. Nici nu visam ca as putea sa pregatesc chiar eu maiaua (pentru mine aceasta este solutia ideala) si ma gandeam ca as fi chiar norocoasa daca gasesc pe cineva care sa imi dea sau sa imi spuna de unde si daca o pot achizitiona. Iuliana, multumesc! Nu pot sa vreau mai mult! Am gasit aici toate informatiile de care am nevoie. Mai ramane sa scotocesc dupa faina. As vrea sa obtin o paine cat mai naturala, si caut faina aceea cu molii, despre care vorbeai. Cand eram copil mama avea faina 'cu molii'. De la tara, de la bunicii mei. Eh, ce vremuri!
Desigur ca voi incerca si in lipsa acestei faini. Azi e ziua in care ma apuc de achizitii. Nu am nici macar cantar de bucatarie. Eu gatesc dupa ochi, dupa 'feeling', dar cu maiaua voi proceda ca la carte.
Multumesc inca o data si sa avem spor!
P.S. Revin cu noutati sau chiar cu poze 🙂
Iuliana a zis
Draga Cristina, mult succes în aventura pâinii cu maia 🙂 Sper să mai treci pe aici să îmi spui cum merge. Să știi că nici eu nu aveam cântar, mi l-am cumpărat când am simțit că gata, acum e momentul să mă apuc de maia și nu mai dau înapoi! Îți recomand făina integrală de la 7Spice. Dintre cele pe care le găsesc în magazine, asta mi s-au părut cea mai bună. Pentru făină cu molii, din păcate nu am găsit încă nici o sursă.
Tanea a zis
Salutare! Am facut tot ca aici! La a 6 zi am copt si piine.A crescut fenomenal.Am copt dupa o reteta simpla de la soacra-mea, tot am cautat pe net retete dar mi se pareau prea complicate...noroc de soacra! 😁
Am niste intrebari: pot sa folosesc maiaua dupa ce am scos-o de la frigider,respectiv o las sa se incalzeasca.Am scos-o de o ora si s-a ridicat vreun centimetru jumate deja...sau trebuie sa o hranesc si apoi sa o folosesc?
Iuliana a zis
Buna! Ma bucur mult ca ti-a iesit asa o paine frumoasa. Soacrele-s minunate uneori, nu-i asa? 😀
Inainte sa fac paine, eu hranesc maiaua cel putin o data dupa ce o scot din frigider. De cele mai multe ori o hranesc de doua ori, caci asa am citit cand am inceput eu sa fac paine si asa m-am obisnuit. Dar am incercat si doar cu o singura hranire cand nu am avut timp sa astept si a mers foarte bine.
Nu am incercat sa fac paine cu ea fara hranire dupa ce am scos-o din frigider, deci nu stiu ce sa iti spun. Dar eu una as face o incercare. Daca maiaua creste, inseamna ca bacteriile alea sunt active. E posibil ca painea sa creasca mai putin, dar tot merita o incercare.
Daca incerci sa imi spui cum a mers. Si daca nu e secreta reteta soacrei, poate mi-o spui si mie. Ar fi bine sa pot simplifica putin procesul.
Multumesc, o zi frumoasa!
Adina a zis
Buna. Super descriere am inteles in sfârșit cei cu maiaua asta. Bun. Se poate folosi doar un tip de faina ptr Maia? Am vazut ca tot ai redus faina de secara și crescând faina alba. Personal cred ca e mai sănătoasă faina de secara. 2 cu ce faina framantam , putem pune doar un tip? Cata Maia sare punem la un kg de faina? Contează faina cu care vrem sa facem pâine ? Trb pus și alba neaparat!? Multumescmult!
Iuliana a zis
Buna Adina,
Poti folosi orice faina pentru paine, tip 650. Din pacate, conform legii, toate fainurile obtinute industrial contin anumiti aditivi. Chiar ma intrebam odata cum de faina din supermarket nu face niciodata molii, asa cum facea faina pe care o primesc uneori de la tara. Dupa ce am aflat ca sunt obligati sa o aditiveze, am inteles 🙁 Asa ca daca nu ai alta sursa, orice faina de la raft e cam la fel de sanatoasa. Faina de secara are alte proprietati, e foarte buna, dar n-as zice ca e mai sanatoasa sau nu. E pur si simplu altfel.
Alte fainuri, de secara, de ovaz, etc se folosesc in combinatie cu faina de grau pentru ca graul este singura cereala care dezvolta un anume tip de retea in aluat care face sa ramana in interior gazele produse in timpul fermentarii. Deci poti face orice combinatie doresti, dar trebuie sa ai in vedere ca o paine facuta doar din faina de grau va fi mai aerata decat una facuta din combinatii de fainuri. Cu cat mai multa faina de grau in combinatie, cu atat vei avea o paine mai pufoasa. Daca de exemplu faci paine doar din faina de secara, vei obtine o paine foarte densa si uscata.
Nu exista o cantitate standard de maia la 1 kg de faina, fiecare reteta pe care o vei gasi pe internet e diferita si cel putin pana te obisnuiesti si incepi sa iti faci singura formulele, e bine sa respecti retetele asa cum le gasesti.
Sarea trebuie sa fie 2% din cantitatea de faina din aluat (calculand si faina continuta in maia).
Gasesti aici reteta primei mele paini cu maia, e cea mai bine explicata: https://bucate-aromate.ro/2017/09/prima-paine-cu-maia-naturala-formula-123/
Iar aici gasesti toate retetele mele, cu diferite combinatii de fainuri https://bucate-aromate.ro/category/paine/
Mult succes! Iti doresc sa coci paini magice si te astept cu vesti bune! 🙂
Silvia Rogobete a zis
Draga Iuliana, te rog frumos sa imi spui cateva lucruri deapre cum trebuie sa tin maiaua in frigider....( am o maia de o luna pe care am hranit-o de doua ori pe zi...acum este de consistenta unei smantani isi dubleaza volumul si are multe bule) ....as vrea sa o pun la frigider deoarece fac doar o data pe saptamna paine, dar nu stiu cand trebuie să o pun in frigider....
- imediat dupa ce o hranesc??? ..s-au
-dupa ce si-a dublat volumul???
Mulțumesc din suflet😙😙😙
Iuliana a zis
Buna Silvia,
Eu fac asa: dupa ce hranesc maiaua, o mai las jumatate de ora sau o ora la temperatura camerei, apoi o bag la frigider.
O scot cu 24 de ore inainte sa framant painea si o hranesc de 2 ori la interval de 12 ore inainte sa o folosesc. De exemplu: scot maiaua din frigider joi seara si o hranesc. Vineri dimineata o hranesc din nou. Vineri seara framant aluatul, iar sambata dimineata coc painea.
Daca trece mai mult de o saptamana si nu fac paine, o scot de la frigider dupa 5-6 zile, o hranesc si o bag la loc. Peste 5-6 zile o hranesc iar. Adica nu o las mai mult de o saptamana nehranita. De fapt am lasat-o 10 zile cand am fost plecati in concediu si nu a avut nimic, dar nu vreau deloc sa risc sa o pierd.
Week-end frumos iti doresc! 🙂
Elena a zis
Buna, Iuliana! E a saptea zi cand hranesc maiaua si inca nu si-a dublat volumul, nu a facut bule dar nici nu s-a stricat. Continuu sa o hranesc la 12 ore sau incep alta? Multumesc.
Iuliana a zis
Buna Raluca! E cumva prea racoare acolo unde tii maiaua?
Eu i-as mai da o sansa. As muta-o in cel mai cald loc din casa (dar sa nu fie totusi chiar direct pe calorifer!!) si i-as pune si putina faina de secara atunci cand o hranesc. Daca o hranesti de exemplu cu 70 g de faina, as pune 40 faina alba si 30 faina de secara.
Daca nici asa nu face bule de aer dupa 2 hraniri, da, as porni alta.
Succes! Sa-mi spui daca ai reusit!
Dani a zis
După ce avem maiaua ce cantitate trebuie pusă pentru o pâine de 1 kg la mașina de făcut pâine?
Iuliana a zis
Nu poti face paine cu maia la masina de facut paine.
Maiaua are nevoie de un timp mai lung de dospire, de 8-10 ore, ceea ce masinile nu fac.
Vezi aici toate retetele de paine cu maia: https://bucate-aromate.ro/tag/maia-naturala/
Neagu a zis
Buna ziua .
Va rog sa mi spuneti ,daca painea cu maia, se poate face si la masinile de facut paine . Va multumesc !
Iuliana a zis
Din pacate nu se poate. Bacteriile din maia au nevoie de mai mult timp decat drojdia ca sa dospeasca aluatul. In plus, aluatul capata alte proprietati si se comporta diferit de un aluat dospit rapid cu drojdie, de aceea painea cu maia necesita si alte operatiuni intermediare (acele impaturiri sau stretch&fold) pe care masinile de facut paine nu stiu sa le faca. Cred ca puteti doar sa framantati aluatul la masina in prima faza, dar eu nu am incercat.
Lucian Mihai a zis
Saru'mana Iuliana,
Foaaaarte clar articolul si ma bucur ca mai sunt persoane care stiu cand si unde sa foloseasca cuvintele asa incat sa intelegi clar,fara risipa de vorbe.
Maica-mea imi zicea zilele trecute ca daca cineva te lauda,nu o va face niciodata gratuit,deci...
Peste 7 zile,cand voi avea maiaua facuta de mine,voi dori sa fac prima paine,si voi folosi 1 kg de faina integrala-bio,(macinata la o moara cu pietre) ce cantitate de maia ma sfatuiesti sa folosesc?
Nu am nici o reteta de paine(poate mi-o dezvalui pe a ta )
Saru'mana,toate cele bune,
Lucian-Mihai(un tanar de 54 de ani pasionat de hrana sanatoasa)
Iuliana a zis
Buna Lucian,
Ma bucur mult ca articolul meu iti este de folos. Iti doresc mult succes in aventura painii cu maia.
Gasesti toate retetele mele de paine la acest link: https://bucate-aromate.ro/category/paine/
Unele dintr ele, cele mai vechi sunt dospite cu drojdie. La cele dospite cu maia am specificat clar acest lucru in titlul retetei.
Iti recomand formula 1:2:3, adica o parte maia, doua parti apa, trei parti faina. Vei obtine un aluat destul de umed, moale, care cel putin la primele 2-3 paini ti se va parea greu de lucrat. Dar nu te descuraja, mergi mai departe. Te vei obisnui cu el, vei incepe sa il simti la mana si sa il intelegi, iar painile iti vor iesi din ce in ce mai frumoase pe masura ce perseverezi.
Mai toate painile mele sunt facute dupa aceasta formula pentru ca pur si simplu imi place gustul atat de mult incat aproape ca nu ma indur sa incerc alta. Variez tipurile de faina (neagra, de secara, de ovaz) si adaosurile (seminte, fulgi de ceapa, ierburi aromatice) dar formula o pastrez pentru ca mi-a devenit foarte simplu sa lucrez cu ea.
Ti-as sugera sa faci intai paini mai mici, la care sa folosesti de exemplu 400 sau 500 g de faina si sa experimentezi cat mai mult. Asta pentru ca de la o paine la alta vei intelege tot mai bine cum sa te porti cu aluatul, cat sa il framanti, cat sa il lasi la dospit, cum sa ii dai forma. E o aventura frumoasa, ai sa vezi!
Gasesti toate detaliile despre formula 1:2:3 la aceasta postare: https://bucate-aromate.ro/2017/09/prima-paine-cu-maia-naturala-formula-123/
Daca ceva nu este clar, te rog sa ma intrebi si iti raspund cu drag.
Astept vesti minunate despre prima ta paine cu maia naturala! Spor la framnatat!
Carmen a zis
Maia făcută din făină albă și secară se poate folosi și pt pâine cu făină graham sau intregală? Mulțumesc.
Iuliana a zis
Bună Carmen,
Da, o poţi folosi fără probleme. Maiaua e de fapt o cultură de bacterii care fac aluatul să crească.
Faptul că aceste bacterii au crescut pe o cultură de făină albă nu le va împiedica să îşi facă datoria şi sa dospeasca aluatul.
Şi eu hrănesc maiaua doar cu făină albă, dar în general fac pâinile cu făină intermediară în amestec cu făină albă.
Succes!
Anca a zis
Multumim din suflet pt rețeta , fac paine de casa de câteva luni deja, e nemaipomenit de buna si cu drojdie, dar mi-am dorit sa fac cu maia si nu am stiu cum se cultiva. Multumim frumos, sunteti tare draguta! Va anunț cand fac prima paine🙈😘
Iuliana a zis
Ce ma bucur cand mai descopar pe cineva care face paine acasa! E foarte buna painea cu drojdie, dar pentru mine sa imi cresc singura maiaua a fost o experienta cu totul deosebita. Te asptept cu vesti bune si cu impresii despre prima paine cu maia. Succes!
Atena a zis
Buna. Eu fac o paine de casa gustoasa. De vreo doua zile am auzit un prieten vorbind de maiaua naturala. In acesta seara am demarat procesul. Nu imi pare greu si nici imposibil de realizat. Cand prepar prima paine revin cu poze. Va multumesc ca existati si sunteti dragute si darnice in redarea tuturor detaliilor. Cu mult drag
Iuliana a zis
Ma bucur mult! Asa este, nu e atat de greu pe cat pare, iar painea e minunata, ai sa vezi!
Te astept cu poze 🙂
Sarbatori fericite!
Tea a zis
Dupa ziua 4, cu ce faina o hranim? Cata alba si cata de secara?
Iuliana a zis
Eu dupa ziua a 4-a, adica dupa ce am obtinut maiaua, am eliminat treptat faina de secara si am ajuns sa o hranesc doar cu faina alba tip 650.
De fapt in orice moment poti sa renunti la faina de secara, ba chiar poti sa pornesti cultura doar cu faina alba.
Prodan Mitica a zis
Eu folosesc de 550 (scrie ca e pt pizza) E diferenta mare intre cea de 650 si asta?
Iuliana a zis
Este foarte bună, puteți folosi făină 550 la pâine.
violetaca a zis
Foarte interesant articolul.Nu stiu cand vine ziua sa fac aceasta maia.M-am obisnuit sa fac paine in casa de 3 ori/saptamana , de 5 ani.Si eu sunt comoda,iau drojdia (uscata e mai practic) si fac repede o paine.
Dar,citind articolul tau,mai ca-mi vine sa ma apuc si eu.O sa revin cu impresii cand incep si poate te mai solicit sa-mi raspunzi la unele nelamuriri (mura-n gura).Cu stima,Violeta
Iuliana a zis
Recunosc ca e un proces oarecum anevoios. Nu e greu, dar cere timp si o anumita rutina in programul zilnic pe care nu multi o putem avea... Dar ce pot sa spun e ca merita cu prisosinta!
Pana gasesti resursele necesare, painea cu drojdie e si ea o alternativa buna si gustoasa.
Te astept oricand pe la mine, Violeta! 🙂
Felicia a zis
Vă rog să mă lămuriți câtă maia trebuie folosită la 1-1,5 kg făină? Ca apoi restul de maia să hrănim în continuare, mulțumesc!
Iuliana a zis
Felicia, nu există un singur răspuns la întrebarea ta. Depinde de reţetă. Nu este o cantitate fixă de maia care se foloseşte la 1 kg de făină de exemplu, aşa cum este la drojdie. Dacă ai deja maiua crescută şi ai ales o reţetă, atunci trebuie să o urmezi întocmai cum scrie acolo, pentru că fiecare reţetă de pâine cu maia e diferită, la fel şi rezultatele. Cu unele reţete vei obţine pâini mai dense, cu altele pâini mai aerate şi totul depinde de formula folosită, adică de proporţia maia-apă-făina recomandată de autorul reţetei.
maira a zis
Ii admir pe toti cei care au inceput sa faca paine cu maia, e foarte fain si-mi imaginez ca trebuie sa fie foarte buna painea.
Deocamdata n-am gasit in mine resursele necesare sa incerc (pentru ca, din pacate, nu sunt pasionata de gatit 🙁 incat sa am entuziasmul tau pe care tu oricum il ai in general cand e vorba de a te juca in bucatarie. Dar imi place, totusi, sa gatesc cat mai simplu, hranitor, bun, si colorat (adica cu multe legume).
Voiam sa scriu putin despre drojdie. In articol te-ai referit numai la drojdia uscata (despre care nu stiu cum se foloseste), dar mai este si drojdia proaspata care are chiar beneficii pentru sanatate (complex de vitamine B, vitamina D, calciu, fier, magneziu etc.) - din aceasta am folosit mereu cand am facut paine (nu fac prea des).
Iuliana a zis
Eu la paine, din comoditate, foloseam drojdie uscata, cred ca de aceea m-am referit instinctiv la ea. Oricum, producatorii sunt aceiasi pentru ambele variante. Probabil ca exista o tehnologie prin care drojdia proaspata se usuca si se activeaza apoi in mediu umed. Ce pot sa spun din experienta mea, e ca painea cu maia e net superioara din toate punctele de vedere painii dospite cu drojdie.
Nici eu nu mi-am gasit mult timp resursele sa ma mobilizez, deci stiu cum e. Dar vine un timp pentru toate si sper sa fie asa si in cazul tau. Te mai astept pe la mine 🙂
Andreea a zis
Buna.eu am incercat sa fac maia.dar nu reusesc.merge bine in primele 3 zile dupa care stagneaza nu creste nici bulele nu se inmultesc si nu inteleg de ce🤔
Iuliana a zis
Buna Andreea.
In ce stadiu este maiua ta acum? Cate zile are? Ce fel de faina ai folosit la cultura? Apa a fost plata sau filtrata?
Incearca sa maresti putin cantitatea de faina de secara (de exemplu 40 g făină de secară + 35 g făină albă) si sa o tii intr-un loc mai calduros si vezi daca prinde puteri in acest fel.
Te astept cu vesti bune!
Andreea a zis
Acum sunt la ziua 5 Am hranit-o dimineata la 9 si pana acum nu a crescut deloc .miroase a bors are cateva gaurele la fund.deasupra deloc.am pus 75 cultura 75 apa Plata din sticla 25 de secara si 50 de faina 0.am incercat si cu 00 si dupa 9 zile am aruncat-o ca nu creste deloc.doar primele 3 zile creste dupa care se opreste
Iuliana a zis
Nu am inteles prea bine, ce fel de faina alba ai folosit?
Ca daca ai folosit tip 000, s-ar putea ca aici sa fie problema.
Andreea a zis
Folosesc faina 00 sau manitoba se chiama.aseara am hranit-o cu 50 de seara si 25 de alba si tot nu a crescut.cred ca si tura asta o arunc.este a 4 oara .nu inteleg de ce nu reusesc 🤔🙄
Iuliana a zis
Nu am experienta cu faina manitoba, nu stiu ce sa iti spun. Eu am pornit maiaua cu faina 650.
Dar uite, am gasit pe un grup de Facebook o alta metoda, care porneste de la apa fermentata de mere.
Ideea e sa aduci in cultura mai multe zaharuri care sa ajute la fermentare.
Gasesti informatii aici: https://www.facebook.com/notes/p%C3%A2ine-cu-maia-sourdough-bread/maia-de-la-zero-cu-apa-fermentata-de-mere/2178368092405716/
De altfel sunt foarte multe informatii utile in acest grup.
Andreea a zis
Multumesc.da ii curios ca in primele 3 zile e asa frumoasa si dupa stagneaza.am sa mai incerc.
Andreea a zis
Retata care mi -ati dat- o nu mai este.link ul
Iuliana a zis
Reteta este pe grupul de pe Facebook, dar probabil ca nu o poti vedea daca nu esti membra a grupului.
Trebuie intai sa ceri acceptul de a intra in grup, aici: https://www.facebook.com/groups/1989777297931464/
Dupa ce adminii iti dau acceptul, vei putea vedea si reteta cu apa de mere. Sa imi spui daca nu reusesti, da?
Terezia a zis
Salut, pentru ca maiaua sa creasca este nevoie de temperatura constanta de peste 24 de grade, ii place caldura!!! In ceea ce priveste maiaua de 5 zile, chiar daca e hranita de doua ori in 24 de ore, nu are inca puterea necesara sa creasca o paine. Maiaua trebuie sa aiba peste 10 , iar pentru a fi puternica se hraneste astfel> la 50 g maia se adauga 100 g faina integrala din grau si 100 g apa calduta de izvor. Cand faci paine din 500 g fainuri in amestec, folosesti 200 g de maia. Eu fac paine de ceva vreme si astea sunt rezultatele experientelor mele. Nu este deloc usor sa faci paine fara drojdie, cere foarte, foarte multa rabdare, incercari.........timp. Drojdia consumata singura da, are efecte bune asupra pielii, parului...etc dar in combinatie cu faina alba in special, nu mai este sanatoasa absolut deloc. Spor!
Iuliana a zis
Multumim pentru informatii, Terezia! E bine sa adunam cat mai multe experiente.
Eu am pornit maiaua toamna, erau sub 24 de grade in bucatarie si s-a dezvoltat foarte bine in 5 zile.
Si acum, dupa 2 ani, hranesc maiaua tot 100% hidratare, asa cum am scris in acest articol si folosesc faina intermediara T80.
Maiaua mea nu creste spectaculos sa dea afara din borcan, cum am mai vazut in fotografii, dar e foarte puternica si dospeste minunat painea.
Separat am o maia de secara integrala pe care o folosesc doar la painea de secara.
Intr-adevar, painea cu maia iti testeaza rabdarea, dar ce aventura frumoasa! 🙂
LAURA C. a zis
Si Ancuta (casuta gandurilor mele) are cateva indicatii in acest sens. Multumim pt articol. Util!
Iuliana a zis
Da, eu de fapt de la Ancuta (Casuta din poveste ai vrut sa spui, nu?) m-am molipsit! Voi merge pe retetele ei la painile viitoare si revin cu rezultatele 🙂
carmen a zis
buna seara din elvetia am gasit din intimpare reteta dv de maia naturala si am inceput ieri sa o cultivez.sint incintata !!! duoa 24 de ore a crescut frumos are f multe bule de aer iar dupa miros se simt bacteriile de fermentatie. ... miine dimineata la 10..00 voi hrani din nou..am impresia ca am un animalut de casa de care trebuie sa am grija 😊va multumesc pt aceasta reteta de maia naturala . a ti explicat totul atit de . amanuntit ca nu este posibil ca cineva sa nu inteleaga, imi pute ti soune va rog din ce este facuta faina neagra ? ce tip de faina ? ca sa ma pot ghida dupa tipurile de faina . eu locuiesc in elvetia iar aici nu gasesc o asa numita faina neagra ... nici faina alba nu este ca in romania numerotata cu 000 s au 650 s au 00 de aceea imi este cam greu sa gasesc faina potrivita...... astept cu nerabdare sa fac prima piine cu maia naturala dupa una din retetele dv de piine.. am sa va tin la curent cum evolueaza maiaua mea .. sper sa am noroc😃
Iuliana a zis
Buna Carmen!
Exact asa, de-acum ai un animalut de hranit! 😀 Sa-l vezi ca are mofturi in functie de faina sau de temeperatura sau de umiditate 🙂
Chiar daca maiaua ta pare activa dupa doar 24 de ore, eu zic sa o mai hranesti la fel inca 2-3 zile inainte sa te apuci sa faci paine.
Cat despre faina, da, am mai auzit ca nu sunt notate la fel si din pacate nu prea stiu sa iti spun exact ce sa cauti.
Eu zic sa te uiti poate scrie pe vreo punga "bread flour" sau "wholemeal flour" sau wholewheat flour" sau "strong bread flour" sau "high gluten bread flour".
O alta sugestie ar fi sa te uiti dupa procentul de proteina si sa iei punga cu procentul cel mai mare.
Daca folosesti Facebook iti recomand si tie sa intri in acest grup: https://www.facebook.com/groups/1989777297931464/
Gasesti acolo pasionati de paine cu maia romani, dar stabiliti in mai multe tari. Poti intreba pe grup, cu siguranta e cineva si din zona ta care te poate sfatui mai bine decat mine.
Mult succes iti doresc! 🙂
ika a zis
Buna ziua!
La inceputul acestui an faceam cunostinta cu maiaua si implicit cu painea facuta cu aceasta.Initial mi s-a parut destul de complicata toata procedura de a-ti creste drojdia si de a face ulterior painea.Acum dupa 3 luni pot sa spun ca mi -am facut chiar o adictie cu prepararea maielei si facutul painii,mucenicilor,gogosilor si a cozonacului.Nu m -am ingrasat deloc.Aveti dreptate nenumaratele mele cunostinte nu inteleg aceasta"nebunie"a mea chiar daca sunt destul de explicita cu retetele.Li se pare prea greu.Mie nu.Trebuie doar sa-ti aloci timp si vei reusi sa faci lucruri minunate!