Reţeta de azi, coquelet la cuptor cu cartofi copţi şi usturoi, poate că sună un pic simandicos, dar vă asigur că nu e. Coqueletul nu e altceva decât un puişor de fermă, doar un picuţ mai mare decât un pumn. Are o culoare gălbuie specifică, pentru că este hrănit cu porumb. Deşi este atât de mic, are suficientă grăsime cât să o lase în tavă peste cartofi sau să facă o supă bună.
Găsiți coquelet în toate supermarketurile mari, sub marca Edenia. Sunt o alegere foarte gustoasă dacă vă e dor de un gust autentic de pui de ţară, crescut cu hrană naturală şi neîngrăşat artificial.
Mod de preparare coquelet la cuptor cu cartofi copți și usturoi
Odată intraţi în posesia preţiosului coquelet, modul de preparare poate fi cel obişnuit la voi în familie, sau puteţi căuta idei mai deosebite. Coqueletul e foarte decorativ şi pe o masă de sărbătoare sau când aveţi musafiri. Găsiţi la Laura de la Reţete ca la mama, mai multe reţete deosebite în care a folosit coquelet.
La noi nu a fost cazul, l-am gătit într-o sâmbătă doar pentru noi, aşa că am mers pe o variantă simplă, rapidă şi foarte gustoasă. L-am condimentat cum ştiam că ne place și l-am băgat pur şi simplu la cuptor pe un pat de cartofi cu mult usturoi şi crenguţe de rozmarin. A fost excelent cu un pahar de vin roşu alături!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1 coquelet de 550 g
- 4 cartofi mari
- 20 ml de ulei
- piper proaspăt măcinat
- chimen
- boia de ardei iute
- rozmarin
- usturoi
- sare după gust
Instrucțiuni de preparare
- Lăsaţi puiul să se dezgheţe pe îndelete la frigider.
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi ungeţi cu puţin ulei o formă potrivită ca mărime.
- Curăţaţi cartofii şi îi tăiaţi în felii groase. Puneţi-i în formă şi presăraţi condimente după gust.
- Spălaţi puiul, curăţaţi-l dacă mai e nevoie, apoi tăiaţi târtiţa şi vârfurile aripilor.
- Condimentaţi puiul pe toate părţile. Introduceţi în interior 3-4 căţei de usturoi şi aşezaţi-l în tavă, peste cartofi.
- Adăugaţi 50-75 ml de apă.
- Acoperiţi tava cu folie de aluminiu şi dați-o la cuptor pentru 40 de minute. După acest timp, îndepărtaţi folia şi lăsaţi în continuare tava la cuptor până când puiul este rumenit atât cât vă place.
- Serviţi imediat, cu salată verde sau cu o salată de murături.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
LAURA C. a zis
Trebuie incercat neaparat! 🙂
Iuliana a zis
Sunt sigura ca o sa va placa. Puisorul asta e asa de fraged si de bun! 🙂