• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aluaturi dulci

Budincă de griş cu smochine la cuptor

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 17 ian. 2022 · Publicată: 1 feb. 2018 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 7 comentarii
272 shares
Mergi la rețetă

V-am mai spus eu că nimic nu mă fascinează mai mult decât felul în care, din doar câteva ingrediente banale pe care le avem mereu în casă, se nasc reţete uimitoare. Aşa este şi cea de azi, reţeta de budincă de griş cu smochine la cuptor. Nu are în compoziţie decât 3 ouă, câteva smochine uscate şi un griş cu lapte simplu.

Budincă de griş cu smochine la cuptor

Din alchimia acestor câteva ingrediente a rezultat o budincă pufoasă şi moale, ca un norişor auriu de care nu ne mai săturam!

Ca aspect poate că budinca asta nu e vreun desert pe care să îl serveşti musafirilor pretenţioşi. E un desert pentru acasă, într-o seară la cină sau pentru un mic dejun delicios de week-end.

Budincă de griş cu smochine la cuptor

Budinca de griş cu smochine e mai bună când e puţin călduţă, dar şi a doua zi la micul dejun, rece fiind, e de-a dreptul minunată. Ce-i drept, când e rece se feliază mai frumos, dar cine are atâta răbdare când în bucătărie miroase ameţitor a coajă de portocale şi a vanilie? 🙂

Ca să fie răsfăţul complet, noi i-am prelins deasupra şi câteva "dâre" de peltea de gutui. A fost un desert de vis! Dacă nu aveţi peltea, merge şi cu miere de albine sau dulceaţă.

Vă recomand să încercaţi şi o altă reţetă asemănătoare: budinca de orez cu sos de fructe , la fel de simplă şi extraordinar de bună.

Budincă de griş cu smochine la cuptor

Mod de preparare budincă de griş cu smochine la cuptor

Budinca de griş e ca un sufleu. Nu are în compoziţie nici făină şi nici praf de copt cum am mai văzut în unele reţete. Va creşte frumos datorită albuşurilor bătute spumă, dar va da puţin înapoi atunci când o scoateţi din cuptor. Nu-i bai, e normal să se întâmple aşa.

Budincă de griş cu smochine la cuptor

Budincă de griş cu smochine la cuptor

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Budincă de griş cu smochine la cuptor

Budincă de griş cu smochine la cuptor

5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 100 g griş
  • 500 ml de lapte
  • 120 g zahăr (90+30)
  • 3 ouă
  • un praf de sare
  • 1 linguriţă de coajă rasă de portocală (sau coajă de lămâie)
  • 1 linguriţă de extract (esenţă de vanilie)
  • 6-7 smochine uscate tăiate cubuleţe
  • puţin unt pentru uns forma (sau ulei)

pentru servit

  • zahăr pudră
  • peltea de gutui sau miere de albine - opţional

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneţi laptele la fiert cu 90 g de zahăr. Când laptele dă în clocot turnaţi grişul în ploaie şi amestecaţi continuu cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloaşe.
  • Lăsaţi grişul să fiarbă conform instrucţiunilor de pe pachet. De obicei în 5-10 minute e gata. Stingeţi focul, adaugaţi extractul de vanilie şi omogenizaţi.
  • Lăsaţi grişul cu lapte să se răcească. Ca să nu formeze crustă la suprafaţă, aşezaţi deasupra o bucată de folie alimentară (sau o pungă curată)
  • Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi ungeţi cu unt (sau cu ulei) o formă potrivită ca mărime.
  • Tăiaţi smochinele cuburi.
  • Separaţi albuşurile de gălbenuşuri.
  • Bateţi gălbenuşurile cu o furculiţă să se desfacă bine şi amestecaţi-le cu grişul răcit. Adăugaţi sarea şi coaja rasă de portocală (sau lămâie) şi omogenizaţi.
  • Bateţi albuşurile spumă, adăugaţi restul de 30 g zahăr şi bateţi din nou până albuşurile se întăresc, ca la bezele.
  • Încorporaţi spuma de albuşuri în compoziţia de mai sus. Amestecaţi uşor, cu mişcări de jos în sus.
  • Tot acum puneţi şi smochinele în compoziţie. Păstrati câteva cubuleţe să le presăraţi deasupra.
  • Turnaţi compoziţia în tava unsă cu unt, presăraţi restul de smochine şi daţi tava la cuptor pentru 40-50 de minute (depinde de cuptor)
  • Se serveşte pudrată cu zahăr şi opţional cu peltea de gutui sau miere de albine.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Budincă de griş cu smochine la cuptor

Vă doresc poftă bună la budincă de griş cu smochine la cuptor!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • vas alb plin cu gogosi aurii moi si pufoase
    Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
272 shares

Comentarii

  1. Cristina a zis

    august 23, 2021 at 1:26 pm

    Buna ziua,
    Ce alte fructe s-ar potrivi? Banane ar fi ok ?
    Multumesc

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      august 23, 2021 at 4:11 pm

      Cam orice fructe se potrivesc: fructe uscate hidratate înainte, fructe de pădure proaspete sau congelate, cuburi de mere, prune, caise, etc. Cred că și cu felii de banane merge.

      Răspunde
  2. Paula a zis

    ianuarie 12, 2021 at 3:54 am

    Acum am văzut -180! Deosebita rețeta! Mulțumim mult!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      ianuarie 12, 2021 at 7:01 am

      Cu drag! Mă bucur că vă place! 🙂

      Răspunde
  3. Paula a zis

    ianuarie 12, 2021 at 3:52 am

    La ce temperatura? Mulțumesc!

    Răspunde
  4. SimonaN a zis

    februarie 02, 2018 at 12:42 pm

    Acum am scos-o din cuptor. geniala reteta, multumim!!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      februarie 03, 2018 at 9:19 am

      Ma bucur mult ca v-a placut! Pofta buna!

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.