Pentru că se apropie sărbătoarea Floriilor, când în mod tradițional se mănâncă pește, m-am gândit să vă aduc o rețetă simplă și bună: file de șalău cu maioneză.
Rețeta asta o știu, cred, toate gospodinele din zona Galaţiului, căci șalăul cu maioneză era nelipsit de la mesele festive, așa cum de altfel era și știuca umplută, cea despre care am amintit în treacăt la rețeta de găluște în sos de smântână.
Nu-ți trebuie pentru rețeta asta decât un file de șalău, care se găseşte la orice pescărie, maioneză desigur, făcută în casă și câteva capere pentru decor. Se poate și fără ele, dar eu am văzut ideea asta la Carmen de la Garda Culinară, mi-a plăcut mult și am "împrumutat-o" pe perioadă nedeterminată 😀 Într-adevăr, peștele, și mai ales maioneza, se potrivesc foarte bine cu gustul acrișor al caperelor.
Dacă indiferent de motive, nu vă place sau nu puteți consuma maioneza clasică, vă propun să o înlocuiți cu o maioneză dietetică pe bază de iaurt, fără ulei și fără ouă crude. Găsiți rețeta video pentru această maioneză cu un click pe fotografia de mai jos.
Mod de preparare șalău cu maioneză
De obicei rețeta de șalău cu maioneză se face cu peștele fiert în supă (stock) de legume sau în apă în care se adaugă puțin oțet și mirodenii gen: boabe de piper, coriandru, frunze de dafin, etc. E o metodă foarte bună și puțin mai rapidă decât cea pe care v-o propun eu astăzi.
Pentru că șalăul este un pește alb, slab și poate fi destul de fad, eu prefer să îl condimentez bine, să îi pun puțin vin alb și să îl bag la cuptor înainte de a-l amesteca cu maioneza și de a monta platoul. În felul acesta toată savoarea rămâne în fibra cărnii și nu în apa în care a fiert peștele. Dacă se și rumenește puțin, cu atât mai bine, va fi și mai gustos! E drept că la cuptor durează ceva mai mult, să zicem cam 20-25 de minute față de 8-10 minute cât ar dura la fiert, dar merită cu prisosință să aşteptăm cele câteva minute în plus pentru a obţine un gust mult mai bun.
Şi tot în mod obișnuit, carnea fiartă, întreagă, se așează pe un platou și se acoperă cu maioneza. Eu nu procedez așa pentru că nu îmi place stratul ăla gros de maioneză. Prefer să mărunțesc peștele, fiind astfel mai ușor de servit și în plus, am ocazia să îl mai cercetez încă o dată să nu fi scăpat vreun os. Apoi îl amestec cam cu ⅔ din cantitatea de maioneză și decorez cu restul.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- aprox 500 g file de șalău (se poate înlocui cu alt pește alb, slab)
- 20 ml de ulei
- 50 ml vin alb
- cimbru uscat
- sare și piper după gust
maioneza
- 1 gălbenuș crud
- 1 gălbenuș fiert
- 200 ml ulei
- 2 linguri de suc de lămâie proaspăt stors
- sare și piper (de preferat piper alb după gust)
- opțional - 1 cățel de usturoi
- opțional - 1 lingura de muștar
pentru decor
- câteva capere marinate
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi ungeţi cu puţin ulei o tavă potrivită ca mărime.
- Ungeţi fileul de şalău cu foarte puţin ulei, condimentaţi şi aşezaţi-l în tavă. Turnaţi vinul, apoi daţi tava la cuptor pentru aprox. 20 de minute sau până când peştele este gătit şi uşor rumenit.
- Lăsaţi peştele să se răcească cât timp vă ocupaţi de maioneză.
- Mixaţi cele două gălbenuşuri adaugând uleiul puţin câte puţin.
- Puneţi pe rând cele 2 linguri de suc de lămâie şi potriviţi gustul de sare şi piper.
- Dacă doriţi o maioneză mai moale, mai relaxată, puteţi adăuga spre final, în timp ce mixaţi, 1-2 linguri de apă foarte rece.
- Mărunţiţi peştele şi amestecaţi-l cu ⅔ din cantitatea de maioneză.
- Aşezaţi peştele pe un platou şi decoraţi cu restul de maioneză şi capere marinate.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
In fotografia de mai jos vedeți un fruct care poate părea o portocală sau o mandarină. De fapt este o lămâie Meyer. Lămâile Meyer sunt o încrucișare între lămâile normale, cele pe care le cunoaştem cu toţii și portocale. Dacă le găsiți în magazine, nu le ocoliți! Sunt mai aromate și mai puțin acide decât lămâile clasice. Merg foarte bine cu un peşte mai slab, cum e şalăul, dar şi în salate 😉
Dragii mei, vă doresc poftă bună la șalău cu maioneză! Să-mi spuneţi cum v-a ieşit! 🙂
brinza costica a zis
Am incercat si eu "Salau cu maioneza " dar mi s-a parut extrem de grea maioneza la stomac . Eu am fiert cartofi taiati potrivit de mari , morcovi ,putin ardei gras putina telina cubulete , sare si putin vin alb demisec ( foarte putin cit sa dea o tenta un gust de vin
Dupa ce s-au fiert legumele, le-am scos pe un platou acoperit apoi in zeama in care au fiert legumele am pus salaul portionat in functie de marimea lui dupa ce am eliminat capul .Dupa ce a fiert salaul , l-am montat pe un platou in care am lasat si putina zeama in care a fiert pestele ,
Am facut si o maioneza putin mai acrisoara si putin sarata cu care am acoperit pestele , l-am ornat si apoi l-am pus pe masa si a fost servit .Este foarte gustos si nu este gretos la stomac.
Puterti incerca si dvs si nu ve-ti fi dezamagiti sau dezamagite.
Va doresc POFTA BUNA
cOSTICA
Lubița a zis
O rețetă super delicioasă,eu fiind din Galați am făcut-o încă din 2011 dar cu peștele fiert,acum mi-ai dat o idee cu peștele la cuptor,mulțumesc și sărbători frumoase!❤
Iuliana a zis
Da, galatencele cu siguranta stiu foarte bine reteta asta. Cu pestele facut la cuptor si bine condimentat e mai gustoasa, ai sa vezi! 🙂
Sarbatori cu liniste si bucurie, draga Lubita!