Dacă ați renunțat vreodată la mâncărurile care vă plac pentru că maioneza vă face rău, are prea multe grăsimi sau prea multe calorii, atunci rețeta aceasta de maioneză dietetică cu iaurt, fără niciun strop de ulei, este pentru voi!
Veți vedea că putem avea o maioneză foarte fină, cremoasă și gustoasă care conține mai multe proteine, dar are cu mult mai puține grăsimi decât maioneza clasică. În majoritatea preparatelor abia dacă o deosebești, la gust, de maioneza clasică.
Mergi direct la:
Câte calorii are maioneza dietetică
Eu am descoperit această rețetă de maioneza cu iaurt și muștar acum mulți ani, când țineam o anume dietă. La dietă am renunțat demult, dar am rămas cu obișnuința de a fi atentă la conținutul de grăsimi al alimentelor și la numărul caloriilor, în general.
Nu sunt foarte strictă și nu elimin nimic din rețetele mele: nici untul, nici uleiul, doar că întotdeauna mă gândesc dacă pot diminua cantitățile sau dacă un ingredient se poate înlocui cu altul mai slab caloric, păstrând totuși gustul și textura. Iar la maioneză chiar se poate!
Și pentru că a venit vorba despre calorii, puteți vedea în fotografia de mai sus ce diferență uriașă este între cele 2 tipuri de maioneză. Practic, maioneza dietetică are cu 85% mai puține calorii decât cea clasică!
Ingrediente
Dacă vă gândiți că maioneza dietetică ne cere cine știe ce artificii sau ingrediente extravagante, ei bine, să știți că nu e deloc așa! Avem nevoie de doar 3 ingrediente de bază pe care le avem mereu în casă și cu care putem face minuni! 🙂
- ouă - le vom fierbe tare și vom folosi doar gălbenușurile. Albușurile le putem include într-o salată.
- muștarul - folosiți muștarul care vă place vouă, dulce sau iute, dar pentru o maioneză fină și cremoasă ar fi de preferat să nu conțină semințe.
- iaurt - cu cât mai ferm și mai bine scurs de zer, cu atât mai bine. Recomandarea mea este să alegeți un iaurt grecesc, cu toate că eu am folosit de multe ori la maioneză și iaurt normal, cu 3,5% grăsime. Am avut o maioneză mai fluidă, dar nu m-a deranjat acest lucru.
- sare și piper - după gustul vostru
Practic, pentru a face o maioneză cu puține calorii, doar înlocuim uleiul cu iaurt cremos. Obținem aproximativ același lucru: un sos fin, potrivit de fluid și mătăsos. Este foarte gustoasă și perfect capabilă să lege ingredientele unei salate de boeuf, de exemplu.
Pentru cantitățile exacte de care avem nevoie, vedeți rețeta completă în caseta de mai jos.
Ce puteți schimba la rețetă
- ouă - dacă renunțăm la ele, nu mai putem spune că facem maioneză, ci mai degrabă un sos de iaurt, ceea ce nu e rău deloc, dacă asta ne dorim.
- muștar - puteți renunța la muștar dacă nu vă place
- iaurt - am plecat de la ideea unui produs dietetic care să înlocuiască maioneza clasică. Totuși, puteți înlocui iaurtul cu smântână sau cu o cremă de caju, dacă luați în calcul că și numărul caloriilor va crește. Nu puteți folosi în schimb, alt produs lactat: sana, kefir pentru că sunt prea lichide.
- lămâie - cu toate că iaurtul îi dă oricum un gust foarte light și ușor acrișor, dacă doriți, puteți să mai adăugați și puțin suc de lămâie în maioneză
- condimente - în funcție de destinația maionezei, îi mai puteți adăuga: usturoi, mărar, fulgi de chilli, etc.
Cum se păstrează
Spre deosebire de maioneza clasică, adică cea preparată cu ouă crude, această maioneză cu iaurt și ou fiert nu conține ingrediente rapid perisabile. O puteți păstra la frigider, într-un recipient de sticlă cu capac (un borcan, de exemplu) pentru 4-5 zile.
Extra-sfaturi
- Nu mixați mai mult decât este nevoie pentru combinarea ingredientelor. Riscați ca zerul din iaurt să se separe și să obțineți o maioneză prea lichidă!
- Dacă nu aveți un blender de mână, cu picior, puteți face maioneza și cu mixerul sau chiar și cu o lingură de lemn, ca pe vremuri.
- Dacă nu folosiți blenderul, pentru o textură fină și mătăsoasă, vă recomand să treceți găbenușurile printr-o sită deasă (sita de ceai, de exemplu).
La ce preparate o folosim
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Maioneză dietetică cu iaurt. Fără ulei, fără ouă crude!
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 3 gălbenușuri de la ouă fierte tari
- 20 g muștar ((3 linguri))
- 200 g iaurt grecesc ((sau 150 g iaurt normal))
- sare și piper după gust
Instrucțiuni de preparare
- Dacă folosiți un blender cu picior, puneți toate ingredientele în vasul blenderului, sau într-un alt vas îngust și înalt și mixați doar până când amestecul capătă o culoare omogenă.
- Dacă folosiți mixerul și vreți ca maioneza să aibă o textură fină și mătăsoasă, treceți gălbenușurile mai întâi printr-o sită fină (o sită pentru ceai, de exemplu). Puneți apoi toate ingredientele într-un vas și mixați doar cât să se omogenizeze.
- Dacă nu o folosiți imediat, maioneza se poate păstra la frigider, într-un recipient cu capac pentru 4-5 zile.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
DOINITA
au am facut-o si sunt foarte multumita, normal ca nu are gustul celei cu 1 litru de ulei ..dar este foarte gustoasa si sanatoasa in acelasi timp
Iuliana Sbîrnea
La început le comparam și eu, dar acum, după ce nu am mai mâncat de câțiva ani maioneză clasică, simt că nici nu mai există competiție între ele. Nu cred aș mai putea mânca atâta ulei. Clar, această variantă rămâne preferata mea.
Elena Park
Am incercat aceasta reteta.
Trebuie sa spun ca Nu a iesit nimic!!!!
Mustar , am pus o lingura
Iaurt grecesc gras, facut in casa
3 galbenusuri
Rezultatul a fost un mustar lichid!!!
Imi puteti spune ce ar putea sa fie gresit?
Iuliana Sbîrnea
Îmi pare rău că nu a fost pe gustul dumneavoastră. Dacă a ieșit prea lichid, nu poate fi de vină decât iaurtul, pentru că gălbenușurile și muștarul sunt practic ca o cremă. Fiind iaurt de casă, probabil că nu a fost scurs suficient. Iaurtul grecesc se lasă la scurs în sită sau în tifon 4-6 ore.
ViorelR
Da, e neclar totul in reteta, nu zice de cate oua e necesar, nu e specificat gramaje la nimic, vai si amar!!!!! , nu pot vedea video
ViorelR
hoppaa vad acum si gramaje dupa ce am triis primul mauil, de ce nu aveam acces de la inceput cu privire la proportii?
Iuliana Sbîrnea
Interesul meu e să vadă omul, nici să vreau nu aș putea restricționa accesul.
Iuliana Sbîrnea
Scrie tot cu lux de amănunte, cantități, calorii și tot ce trebuie. Aveți și varianta video. Nu știu cum de toată lumea vede, numai dumneavoastră nu vedeți nimic, dar mă rog...
Cristina Maria
Bună ziua, tocmai am descoperit cu mare plăcere canalul dumneavoastră de youtube.
Foarte interesante, rapide, sănătoase retete. Legat de tipul de iaurt grecesc din aceasta rețetă, va rog sa-mi spuneți dacă ati folosit unul de 10% grasime sau de 2%. Mulțumesc.
Iuliana Sbîrnea
Mulțumesc frumos! 🙂
Sincer, folosesc de care am în casă. Cu cât mai ferm și mai fără zer, cu atât mai bine iese maioneza.
De preferat, totuși, cel cu 10%.