• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • Despre
    • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Aperitive

    Maioneză dietetică cu iaurt. Fără ulei și fără ouă crude!

    Publicat la 11 ianuarie 2022 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Dacă ați renunțat vreodată la mâncărurile care vă plac pentru că maioneza vă face rău, are prea multe grăsimi sau prea multe calorii, atunci rețeta aceasta de maioneză dietetică cu iaurt, fără niciun strop de ulei, este pentru voi!

    Maioneza dietetica cu iaurt-

    Veți vedea că putem avea o maioneză foarte fină, cremoasă și gustoasă care conține mai multe proteine, dar are cu mult mai puține grăsimi decât maioneza clasică. În majoritatea preparatelor abia dacă o deosebești, la gust, de maioneza clasică.

    Cuprins
    • Câte calorii are maioneza dietetică
    • Ingrediente
    • Ce puteți schimba la rețetă
    • Cum se păstrează
    • Extra-sfaturi
    • La ce preparate o folosim
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Câte calorii are maioneza dietetică

    Eu am descoperit această rețetă de maioneza cu iaurt și muștar acum mulți ani, când țineam o anume dietă. La dietă am renunțat demult, dar am rămas cu obișnuința de a fi atentă la conținutul de grăsimi al alimentelor și la numărul caloriilor, în general.

    Nu sunt foarte strictă și nu elimin nimic din rețetele mele: nici untul, nici uleiul, doar că întotdeauna mă gândesc dacă pot diminua cantitățile sau dacă un ingredient se poate înlocui cu altul mai slab caloric, păstrând totuși gustul și textura. Iar la maioneză chiar se poate!

    comparatie calorii
    Comparație calorii maioneză dietetică vs. maioneză clasică

    Și pentru că a venit vorba despre calorii, puteți vedea în fotografia de mai sus ce diferență uriașă este între cele 2 tipuri de maioneză. Practic, maioneza dietetică are cu 85% mai puține calorii decât cea clasică!

    Ingrediente

    Dacă vă gândiți că maioneza dietetică ne cere cine știe ce artificii sau ingrediente extravagante, ei bine, să știți că nu e deloc așa! Avem nevoie de doar 3 ingrediente de bază pe care le avem mereu în casă și cu care putem face minuni! 🙂

    • ouă - le vom fierbe tare și vom folosi doar gălbenușurile. Albușurile le putem include într-o salată.
    • muștarul - folosiți muștarul care vă place vouă, dulce sau iute, dar pentru o maioneză fină și cremoasă ar fi de preferat să nu conțină semințe.
    • iaurt - cu cât mai ferm și mai bine scurs de zer, cu atât mai bine. Recomandarea mea este să alegeți un iaurt grecesc, cu toate că eu am folosit de multe ori la maioneză și iaurt normal, cu 3,5% grăsime. Am avut o maioneză mai fluidă, dar nu m-a deranjat acest lucru.
    • sare și piper - după gustul vostru
    Ingrediente
    Ingrediente pentru rețeta de maioneză dietetică

    Practic, pentru a face o maioneză cu puține calorii, doar înlocuim uleiul cu iaurt cremos. Obținem aproximativ același lucru: un sos fin, potrivit de fluid și mătăsos. Este foarte gustoasă și perfect capabilă să lege ingredientele unei salate de boeuf, de exemplu.

    Pentru cantitățile exacte de care avem nevoie, vedeți rețeta completă în caseta de mai jos.

    Maioneza dietetica cu iaurt-

    Ce puteți schimba la rețetă

    • ouă - dacă renunțăm la ele, nu mai putem spune că facem maioneză, ci mai degrabă un sos de iaurt, ceea ce nu e rău deloc, dacă asta ne dorim.
    • muștar - puteți renunța la muștar dacă nu vă place
    • iaurt - am plecat de la ideea unui produs dietetic care să înlocuiască maioneza clasică. Totuși, puteți înlocui iaurtul cu smântână, dacă luați în calcul că și numărul caloriilor va crește. Nu puteți folosi în schimb, alt produs lactat: sana, kefir pentru că sunt prea lichide.
    • lămâie - cu toate că iaurtul îi dă oricum un gust foarte light și ușor acrișor, dacă doriți, puteți să mai adăugați și puțin suc de lămâie în maioneză
    • condimente - în funcție de destinația maionezei, îi mai puteți adăuga: usturoi, mărar, fulgi de chilli, etc.

    Cum se păstrează

    Spre deosebire de maioneza clasică, adică cea preparată cu ouă crude, această maioneză cu iaurt și ou fiert nu conține ingrediente rapid perisabile. O puteți păstra la frigider, într-un recipient de sticlă cu capac (un borcan, de exemplu) pentru 4-5 zile.

    Extra-sfaturi

    • Nu mixați mai mult decât este nevoie pentru combinarea ingredientelor. Riscați ca zerul din iaurt să se separe și să obțineți o maioneză prea lichidă!
    • Dacă nu aveți un blender de mână, cu picior, puteți face maioneza și cu mixerul sau chiar și cu o lingură de lemn, ca pe vremuri.
    • Dacă nu folosiți blenderul, pentru o textură fină și mătăsoasă, vă recomand să treceți găbenușurile printr-o sită deasă (sita de ceai, de exemplu).

    La ce preparate o folosim

    • Salată orientală - cea mai gustoasă rețetă
    • Ciuperci cu maioneză şi usturoi
    • Salată de vinete cu maioneză
    • Șalău cu maioneză, o delicatesă ca pe vremuri

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Maioneza dietetica cu iaurt-

    Maioneză dietetică cu iaurt. Fără ulei, fără ouă crude!

    5 from 8 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 10 minutes
    Timp total: 10 minutes
    Număr de porții: 300 g maioneză

    Echipamente necesare

    blender de mână
    sau
    mixer Breville
    mixer de mână

    Ingrediente
     

    • 3 gălbenușuri de la ouă fierte tari
    • 20 g muștar ((3 linguri))
    • 200 g iaurt grecesc ((sau 150 g iaurt normal))
    • sare și piper după gust

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Dacă folosiți un blender cu picior, puneți toate ingredientele în vasul blenderului, sau într-un alt vas îngust și înalt și mixați doar până când amestecul capătă o culoare omogenă.
    • Dacă folosiți mixerul și vreți ca maioneza să aibă o textură fină și mătăsoasă, treceți gălbenușurile mai întâi printr-o sită fină (o sită pentru ceai, de exemplu). Puneți apoi toate ingredientele într-un vas și mixați doar cât să se omogenizeze.
    • Dacă nu o folosiți imediat, maioneza se poate păstra la frigider, într-un recipient cu capac pentru 4-5 zile.

    Rețeta Video

    Valori nutriționale/porție

    Valori nutriționale
    Maioneză dietetică cu iaurt. Fără ulei, fără ouă crude!
    Valori per porție
    Calorii
    305
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    16
    g
    25
    %
    Colesterol
     
    596
    mg
    199
    %
    Carbohidrați
     
    10
    g
    3
    %
    Fibre
     
    1
    g
    4
    %
    Zahăr
     
    7
    g
    8
    %
    Proteine
     
    30
    g
    60
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat rețeta? Spune-mi părerea ta în comentarii!
    Maioneza dietetica cu iaurt-

    Alte rețete din aceeași categorie

    • Grisine cu ulei de măsline și griș
    • Aperitiv cu andive, cremă de brânză și somon afumat
    • Aperitive cu pește - platou festiv gata în 30 de minute
    • Chipsuri de păstârnac la cuptor - crocante și aromate

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Cristina Maria

      iulie 18, 2022 at 4:21 pm

      Bună ziua, tocmai am descoperit cu mare plăcere canalul dumneavoastră de youtube.
      Foarte interesante, rapide, sănătoase retete. Legat de tipul de iaurt grecesc din aceasta rețetă, va rog sa-mi spuneți dacă ati folosit unul de 10% grasime sau de 2%. Mulțumesc.

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea

        iulie 19, 2022 at 6:57 am

        Mulțumesc frumos! 🙂
        Sincer, folosesc de care am în casă. Cu cât mai ferm și mai fără zer, cu atât mai bine iese maioneza.
        De preferat, totuși, cel cu 10%.

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Sunt Iuliana Sbîrnea, autoarea blogului Bucate Aromate!

    Vei găsi aici peste 1000 de rețete din care să te inspiri, precum și multe articole interesante.
    Dacă ai întrebări, le aștept în comentarii, iar dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici →

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

    Categorii recomandate

    retete conserve pentru iarna
    Rețete de conserve
    retete de muraturi
    Rețete de murături

    Nou pe blog

    • Tarator - supă rece de castraveți cu iaurt și nuci
    • Paste cu ciuperci și sos de roșii
    • Shakshuka, mâncare simplă cu ouă ochiuri în sos de roșii
    • Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu caise

    Băuturi reci pentru zile fierbinți

    • Rețeta simplă de limonadă cu aromă și culoare intensă
    • Ayran clasic cu mentă
    • Milkshake cu căpșuni, cremos și răcoritor
    • Smoothie cu piersici și busuioc roșu

    Mai multe rețete →

    Torturi festive

    • Entremet cu ricotta, zmeură şi iaurt
    • Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • Tort cu blat brownie, cremă de ciocolată şi trandafiri

    Mai multe rețete de tort →

    Abonează-te pe YouTube!

    Bucate Aromate youtube

    Descarcă gratuit mini-cărțile de bucate!

    ebooks gratuite

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.