Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

Alivenci cu brânză dulce și afine de pădure

Publicat la 26 august 2018 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

259 shares
Mergi la rețetă

Născută și crescută pe malul Dunării fiind, s-a întâmplat ca viața să mă poarte totuși și pe meleaguri mai îndepărtate de Dunăre, tocmai la Iași, unde am locuit câțiva ani. Nu prea mulți, dar suficienți pentru gurmanda de mine să fac cunoștință cu gastronomia moldovenească și să învăț rețete noi, neîntâlnite de mine până atunci.

Alivenci cu brânză dulce

Unele rețete dintre cele aflate în perioada mea moldovenească le-am uitat. Altele mi-au mers la suflet și încă le mai fac uneori. De departe cea mai dragă inimii mele, cea pe care o fac cel mai des, a rămas alivanca aurie, aromată și delicios mirositoare.

Despre alivancă - alivenci la plural - nu se poate să nu fi auzit, pentru că s-a scris mult. De la Creangă, Păstorel și până la Radu Anton Roman, alivencile, în simplitatea lor țărănească au impresionat pe mulți dintre marii noștri scriitori și gastronomi care le-au pomenit în operele lor. Cosmin Dragomir face pe gastroart.ro o istorie aproape completă a alivencilor  în stilu-i caracteristic, adică foarte bine documentată, plină de citate și referințe istorice.

alivenci cu branza dulce

Alivanca se mai numea în satele Modovei și "plăcinta ciobanului" pentru că ingredientele ei principale sunt produsele de bază la orice stână: mălai,  brânză și smântână sau lapte bătut.

Rețeta de alivancă nu e foarte strictă, veți găsi multe variante ale aceluiași preparat și oricât ne-am ciondăni noi precum prietenele din povestirea lui Păstorel, fiecare variantă e delicioasă în felul ei.  Dacă nu știți celebrul dialog, îl găsiți în articolul de pe gastroart.ro pomenit mai sus.

Alivanca poate fi făcută și în varianta dulce, dar și în varianta sărată. Eu m-am gândit să vă arăt astăzi o alivancă dulce și cochetă, gătită cu câteva afine de pădure și servită cât e caldă, scăldată cu un sos delicios făcut din aceleași fructe.

Alivenci cu brânză dulce

Alivenci cu brânză dulce

Alivenci cu branza dulce

Afinele nu doar că arată minunat în aluatul auriu și rumenit, dar după părerea mea, puțin acrișoare cum sunt ele, complimentează perfect gustul molatec și dulce al alivencilor.

Serviți alivencile scăldate cu puțin sos de afine și vă garantez că toată familia va fi încântată de transformarea miraculoasă a acestei plăcinte eminamente țărănească într-un desert elegant și rafinat.

Pe blog veți mai găsi o variantă de alivancă moldovenească servită cu smântână și dulceață de zmeură. Poate veți dori să o încercați și pe aceea.

Alivenci cu brânză dulce

Mod de preparare alivenci cu brânză dulce și afine de pădure

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Alivenci cu brânză dulce

Alivenci cu brânză dulce și afine de pădure

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour
Număr de porții: 12
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

pentru o tavă de 25x30 cm

  • 500 ml lapte
  • 100 g unt (70 în compoziţie/30 deasupra)
  • 100 g mălai
  • 30 g făină
  • 3 linguri de zahăr vanilat
  • un praf de sare
  • 350 g brânză dulce de vaci
  • 150 g telemea
  • 200 ml iaurt gras sau lapte bătut gros
  • 5 ouă
  • 150 g zahăr tos
  • coaja rasă de o lămâie
  • 2 lingurițe extract de vanilie
  • o mână zdravănă de afine
  • 3-4 linguri de făină pentru afine

sos de afine

  • 200 g afine
  • 150 g zahăr
  • 150 ml de apă
  • ½ linguriță coajă rasă de lămâie

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneţi laptele la fiert împreună cu 70 g (din cele 100 g) de unt tăiat cubuleţe, zahărul vanilat şi un praf de sare.
  • Când laptele începe să se umfle, adăugaţi mălaiul şi făina amestecând continuu cu un tel de mână ca să nu facă cocoloaşe.
  • Când mălaiul s-a umflat puţin (nu trebuie să fie fiert de tot), daţi cratiţa de pe foc şi lăsaţi amestecul să se răcească.
  • Între timp, puneţi hârtie de copt într-o tavă şi aprindeți cuptorul la 180 de grade.
  • Într-un castron amestecați cele 2 tipuri de brânză, cu iaurtul, cele 5 gălbenuşuri, zahărul, vanilia şi coaja de lămâie.
  • Turnaţi în castron şi mălaiul fiert în lapte şi omogeniaţi compoziţia.
  • Separat, bateţi albuşurile spumă până când îşi păstrează forma şi nu mai cad de pe teluri.
  • Încorporaţi albuşurile bătute în compoziţia pregătită mai sus, cu mişcări uşoare, de jos în sus. Aerul din albuşuri este cel care va face alivanca să crească în cuptor.
  • Puneți câteva linguri de făină într-o farfurie și tăvăliți afinele prin făină. Acest lucru le va împiedica să alunece prin aluat și să se așeze toate pe fundul tăvii. Scuturați-le bine, apoi puneți-le în compoziție.
  • Turnaţi compoziţia în tavă şi deasupra puneţi din loc în loc câteva afine, apoi restul de 30 de g de unt tăiat fâşii sau cubuleţe mici.
  • Daţi tava la cuptor pentru 40-45 de minute, depinde şi de cuptor. E gata când e bine închegată şi rumenită frumos.

sosul de afine

  • Puneți la fiert afinele, cu zahărul, coaja de lămâie și apa, ca pentru gem.
  • Lăsați sosul să fiarbă până când se leagă puțin, iar afinele s-au înmuiat.

servire

  • Lăsaţi alivanca să se răcorească câteva minute în tavă, pentru a o putea tăia frumos.
  • Se servește călduță alături de sosul de afine.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Alivenci cu brânză dulce

Alivencile cu brânză dulce sunt încă o minunată rețetă tradițională și locală pe care o adaug la colecția de rețete vechi adunate de iubitorii de tradiții culinare din țară, în proiectul derulat anul acesta de Selgros România, Selgros Caută Pasiunea. Sper să o încercați și să treceți pe aici să îmi spuneți cum v-a plăcut.

Vă doresc poftă bună la alivenci cu brânză dulce și afine de pădure!

deserturi

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • Prajituri Cartof in 2 variante: cu cacao si ciocolata pe farfurie alba
    Prăjitura "Cartof" – desertul copilăriei cu biscuiți și ciocolată
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
259 shares

Comentarii

  1. Cornelia Daia a zis

    septembrie 03, 2018 at 1:49 pm

    5 stars
    Alivencile bunicii mele...ce bune mai erau. Multumim ca ne aduci aminte, Iuliana draga!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 03, 2018 at 9:15 pm

      Multumesc si eu pentru vizita, Cornelia!

      Răspunde
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.