• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer

Bucate Aromate

reţete simple pentru familie şi prieteni




  • Prima pagină
  • Reţete
  • Despre
    • Autoarea blogului
    • Colaboratori
    • Politica Cookies
    • Politica de confidenţialitate
  • Resurse
    • eBooks gratuite
    • Articole utile
    • Reportaje, călătorii
  • Întreabă-mă
  • Contact
  • Nav Social Menu

    • Facebook
    • Instagram
    • LinkedIn
    • Pinterest
  • Aperitive
  • Supe şi ciorbe
  • Feluri de bază
    • Mâncăruri cu carne
    • Gata în 30 de minute
    • Rețete de post
    • Reţete cu peşte şi fructe de mare
    • Rețete vegetariene
    • Salate
    • Paste şi pizza
    • Tarte sărate
  • Deserturi
    • Checuri, cozonac, brioşe
    • Deserturi de casă
    • Deserturi de post
    • Fursecuri, biscuiţi, cornuleţe
    • Îngheţată şi deserturi la pahar
    • Prăjituri şi tarte
    • Torturi
  • Băuturi
  • Pâine de casă
  • Conserve
  • Cum se face?

Alivenci cu brânză dulce și afine de pădure

26 august 2018 by Iuliana 2 Comments

Mergi direct la rețetă

Născută și crescută pe malul Dunării fiind, s-a întâmplat ca viața să mă poarte totuși și pe meleaguri mai îndepărtate de Dunăre, tocmai la Iași, unde am locuit câțiva ani. Nu prea mulți, dar suficienți pentru gurmanda de mine să fac cunoștință cu gastronomia moldovenească și să învăț rețete noi, neîntâlnite de mine până atunci.

Alivenci cu brânză dulce

Unele rețete dintre cele aflate în perioada mea moldovenească le-am uitat. Altele mi-au mers la suflet și încă le mai fac uneori. De departe cea mai dragă inimii mele, cea pe care o fac cel mai des, a rămas alivanca aurie, aromată și delicios mirositoare.

Despre alivancă – alivenci la plural – nu se poate să nu fi auzit, pentru că s-a scris mult. De la Creangă, Păstorel și până la Radu Anton Roman, alivencile, în simplitatea lor țărănească au impresionat pe mulți dintre marii noștri scriitori și gastronomi care le-au pomenit în operele lor. Cosmin Dragomir face pe gastroart.ro o istorie aproape completă a alivencilor în stilu-i caracteristic, adică foarte bine documentată, plină de citate și referințe istorice.

alivenci cu branza dulce

Alivanca se mai numea în satele Modovei și “plăcinta ciobanului” pentru că ingredientele ei principale sunt produsele de bază la orice stână: mălai,  brânză și smântână sau lapte bătut.

Rețeta de alivancă nu e foarte strictă, veți găsi multe variante ale aceluiași preparat și oricât ne-am ciondăni noi precum prietenele din povestirea lui Păstorel, fiecare variantă e delicioasă în felul ei.  Dacă nu știți celebrul dialog, îl găsiți în articolul de pe gastroart.ro pomenit mai sus.

Alivanca poate fi făcută și în varianta dulce, dar și în varianta sărată. Eu m-am gândit să vă arăt astăzi o alivancă dulce și cochetă, gătită cu câteva afine de pădure și servită cât e caldă, scăldată cu un sos delicios făcut din aceleași fructe.

Alivenci cu brânză dulce

Alivenci cu brânză dulce

Alivenci cu branza dulce

Afinele nu doar că arată minunat în aluatul auriu și rumenit, dar după părerea mea, puțin acrișoare cum sunt ele, complimentează perfect gustul molatec și dulce al alivencilor.

Serviți alivencile scăldate cu puțin sos de afine și vă garantez că toată familia va fi încântată de transformarea miraculoasă a acestei plăcinte eminamente țărănească într-un desert elegant și rafinat.

Pe blog veți mai găsi o variantă de alivancă moldovenească servită cu smântână și dulceață de zmeură. Poate veți dori să o încercați și pe aceea.

Alivenci cu brânză dulce

Mod de preparare alivenci cu brânză dulce și afine de pădure

Alivenci cu brânză dulce
Tipărește rețeta Salvează pe Pinterest

Alivenci cu brânză dulce și afine de pădure

Preparare15 mins
Gătire45 mins
Timp total1 hr
Categorie: Desert
Porții: 12
Autor: Bucate Aromate

Ingrediente

pentru o tavă de 25x30 cm

  • 500 ml lapte
  • 100 g unt 70 în compoziţie/30 deasupra
  • 100 g mălai
  • 30 g făină
  • 3 linguri de zahăr vanilat
  • un praf de sare
  • 350 g brânză dulce de vaci
  • 150 g telemea
  • 200 ml iaurt gras sau lapte bătut gros
  • 5 ouă
  • 150 g zahăr tos
  • coaja rasă de o lămâie
  • 2 lingurițe extract de vanilie
  • o mână zdravănă de afine
  • 3-4 linguri de făină pentru afine

sos de afine

  • 200 g afine
  • 150 g zahăr
  • 150 ml de apă
  • 1/2 linguriță coajă rasă de lămâie

Mod de preparare

  • Puneţi laptele la fiert împreună cu 70 g (din cele 100 g) de unt tăiat cubuleţe, zahărul vanilat şi un praf de sare.
  • Când laptele începe să se umfle, adăugaţi mălaiul şi făina amestecând continuu cu un tel de mână ca să nu facă cocoloaşe.
  • Când mălaiul s-a umflat puţin (nu trebuie să fie fiert de tot), daţi cratiţa de pe foc şi lăsaţi amestecul să se răcească.
  • Între timp, puneţi hârtie de copt într-o tavă şi aprindeți cuptorul la 180 de grade.
  • Într-un castron amestecați cele 2 tipuri de brânză, cu iaurtul, cele 5 gălbenuşuri, zahărul, vanilia şi coaja de lămâie.
  • Turnaţi în castron şi mălaiul fiert în lapte şi omogeniaţi compoziţia.
  • Separat, bateţi albuşurile spumă până când îşi păstrează forma şi nu mai cad de pe teluri.
  • Încorporaţi albuşurile bătute în compoziţia pregătită mai sus, cu mişcări uşoare, de jos în sus. Aerul din albuşuri este cel care va face alivanca să crească în cuptor.
  • Puneți câteva linguri de făină într-o farfurie și tăvăliți afinele prin făină. Acest lucru le va împiedica să alunece prin aluat și să se așeze toate pe fundul tăvii. Scuturați-le bine, apoi puneți-le în compoziție.
  • Turnaţi compoziţia în tavă şi deasupra puneţi din loc în loc câteva afine, apoi restul de 30 de g de unt tăiat fâşii sau cubuleţe mici.
  • Daţi tava la cuptor pentru 40-45 de minute, depinde şi de cuptor. E gata când e bine închegată şi rumenită frumos.

sosul de afine

  • Puneți la fiert afinele, cu zahărul, coaja de lămâie și apa, ca pentru gem.
  • Lăsați sosul să fiarbă până când se leagă puțin, iar afinele s-au înmuiat.

servire

  • Lăsaţi alivanca să se răcorească câteva minute în tavă, pentru a o putea tăia frumos.
  • Se servește călduță alături de sosul de afine.
Ai încercat rețeta? Arată-ne pe Instagram cum ți-a ieșit!Menționează @iuliana_bucate_aromate sau tag #bucatearomate ca să te putem găsi!

Alivenci cu brânză dulce

Alivencile cu brânză dulce sunt încă o minunată rețetă tradițională și locală pe care o adaug la colecția de rețete vechi adunate de iubitorii de tradiții culinare din țară, în proiectul derulat anul acesta de Selgros România, Selgros Caută Pasiunea. Sper să o încercați și să treceți pe aici să îmi spuneți cum v-a plăcut.

Vă doresc poftă bună la alivenci cu brânză dulce și afine de pădure!

deserturi

Filed Under: Prajituri si tarte, Rețete preferate Tagged With: afine, afine de padure, alivanca, alivenci, branza, branza de vaci, lapte, malai, retete traditionale, Selgros, unt, vanilie

Previous Post: « Prăjitură cu prune și blat crocant
Next Post: Supă cremă de morcovi și ardei cu cașcaval și crutoane »

Reader Interactions



grup FB Bucate Aromate

Vrei să afli când apare o rețetă nouă?

Introdu adresa de email în caseta de mai jos și abonează-te




Comments

  1. Cornelia Daia

    3 septembrie 2018 at 13:49

    Alivencile bunicii mele…ce bune mai erau. Multumim ca ne aduci aminte, Iuliana draga!

    Răspunde
    • Iuliana

      3 septembrie 2018 at 21:15

      Multumesc si eu pentru vizita, Cornelia!

      Răspunde

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primary Sidebar

Bună,
Sunt Iuliana, gazda ta pe Bucate Aromate.
Îți multumesc pentru vizită. Sper să găsești în colecția mea de rețete inspirație pentru meniul familiei tale.
Dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici.






Descarcă de aici ebook-urile gratuite

eBooks gratuite pentru cititori

Footer

Cum se face?

Cum se face iaurtul de casă

Cum se face iaurtul de casă, simplu, cremos, 100% natural

sos bolognese

Sos bolognese pentru paste și lasagna (ragu bolognese)

Maia naturală pentru pâine de casă

Maia naturală pentru pâine de casă. Cum se cultivă de la zero, cum se păstrează.

Cum şi de ce să-ţi faci amestecul de musli acasă

Cum şi de ce să-ţi faci amestecul de musli acasă

sos de caramel sarat

Sos de caramel sărat – doar câteva ingrediente, gata în 10 minute

Cum se face frişca din smântână - reţeta pas cu pas

Cum se face frişca din smântână – reţeta pas cu pas

Vezi mai multe articole →

Etichete

afine ardei ardei gras bauturi racoritoare branza branza de vaci busuioc cacao caise capsuni carne de pasare carne tocata cartofi ciocolata cirese ciuperci desert cu iaurt dieta Dukan dovlecei frisca iaurt lamaie lapte legume maia naturala malai mascarpone mere miere nuci orez oua paste peste rosii scortisoara Selgros smantana solaris supa-crema unt usturoi vanilie vinete zmeura

Hai pe Instagram!

iuliana_bucate_aromate

🍝 Food blogger 📷 Photographer 📚 Historical books reader ✈️ Enthuziastic traveler.
🌺 Find me, my recipes and my photos at #bucatearomate

Iuliana Sbîrnea.
Instagram post 18083103061191190 Prăjitură cu glazură de ciocolată neagră și cremă de cocos. O rețetă de post numai bună pentru sărbătoriții zilei sau dacă vreți să îl ademeniți pe Moș Nicolae cu ceva bun ❤️⁠
-------***-------⁠
Am lăsat rețeta la profil. Abia aștept să văd cum v-a ieșit 🙂⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #desertcuciocolata #mosnicolae #desertdepost  #deserturi  #retetesimple #cegatimazi #vegan #diaryfree #veganz #veganworld #veganslife #instalife #coconut #delicious #eat #govegan #healthyfood #healthyrecipes #chocolate #coconutcream #veggiesmost #homemade #foodgasm #veganmeal #veganfoodideas #veganrecipeshare #healthyvegan #plantbasedlifestyle #healthyfoodideas
Instagram post 18083507632093064 După atâtea dulcegării, să mai facem, totuși, și ceva de mâncare, nu-i așa? 😁⁠
---------***---------⁠
Mâncare de mazăre cu morcovi pentru prânzul de azi. Foarte gustoasă, ușor dulceagă și cu sos bogat în care să întingi cu niște pâine proaspătă, de preferat făcută în casă 🙂⁠
---------***---------⁠
Găsesc că îi stă foarte bine în farfuriile delicate de la @pepco_ro ❤️⁠
---------***---------⁠
Și vouă vi se pare mâncarea mai apetisantă dacă e servită în farfurii frumoase sau numai eu sunt defectă? 😛⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #PEPCO #inspiratiePEPCO #retetazilei #retetevegane #retetesanatoase #retete #ceavemlapranz #mancareromaneasca #mancaresanatoasa #fotografieculinara #foodstyling #mancaruriromanesti #foodstagram #potatoesrecipe #ig_romania #fooddiary #easytocook #mancarebuna #instafood #infinity_foodlover #bon_app #still_life_gallery #storyofmytable #mycommontable #tv_stillife #goodfood #food52gram #foodphotography #recipeoftheday
Instagram post 18116802259016588 Cornulețe de post cu gem de prune și nuci. ⁠
Bune lângă o cafea, bune la desert, bune la pachet, bune oricând. Cu cât mai multe, cu atât mai bune 😋⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
⁠
⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #cornulete #desert #deserturi  #retetesimple #micdejun #micdejunsanatos #cegatimazi #vegan #diaryfree #veganz #veganworld #veganslife #instalife #cookies #delicious #eat #govegan #healthyfood #healthyrecipes #strawberry #veggiesmost #homemade #foodgasm #veganmeal #veganfoodideas #veganrecipeshare #healthyvegan #plantbasedlifestyle #healthyfoodideas
Instagram post 17928251926330230 Trigoane crocante cu mere și nuci. ⁠
Ce repede se fac și ce repede dispar! ⁠
În plus, au beneficii 2 în 1: potolesc și pofta de dulce și pe cea de ronțăit 😁⁠
-------------***-------------⁠
Rețeta e pe blog și în link-ul de la profil. Poftă bună! ⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
⁠
⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #desertcufructe #desertcumere #placintacumere #deserturi  #retetesimple #cevabun #dessert #cegatimazi #vegan #diaryfree #veganz #veganworld #veganslife #instalife #ig_romania #delicious #eat #govegan #healthyfood #healthyrecipes #apple #homemade #foodgasm #veganmeal #bloguriromanesti #blogculinar #blogcuretete #reteteromanesti #mancareromaneasca
Instagram post 17935579174326326 Eu fac parte din clubul ciudaților cărora le plac mai mult sarmalele și ardeii umpluți de post, decât cele cu carne. ⁠
Nah, ce să facem, trăim și noi, ciudații, cum putem, aici în patria sarmalelor! 😀⁠
-----------***-----------⁠
Cei din fotografie sunt umpluți cu orez și ciuperci. Buni de tot! Nu că i-am făcut eu, da' așa-s ei 😛⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
⁠
⁠
⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #retetazilei #retetevegane #retetesanatoase #retete #ceavemlapranz #mancareromaneasca #mancaresanatoasa #fotografieculinara #foodstyling #mancaruriromanesti #foodstagram #potatoesrecipe #ig_romania #fooddiary #foodblogfeed #easytocook #mancarebuna #instafood #infinity_foodlover #bon_app #still_life_gallery #storyofmytable #mycommontable #tv_stillife #goodfood #food52gram #foodphotography #recipeoftheday #letseat
Instagram post 17990727064282597 Am venit să vă fac poftă de covrigi 😀⁠
Făcuți în casă, simplu și ușor, ca să fie pe săturate pentru tot familionul. Cu mac sau cu susan, după poftele tuturor.⁠
-----***-----⁠
Să vă las rețeta, să nu vă las rețeta, să vă las rețeta....hai, bine, fie, am lăsat-o la profil 😁⁠
-----***-----⁠
Have fun la împletit covrigi pufoși. Să mi-i arătați și mie, da? ⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #retete #retetesimple #covrigi #dincuptor #reteteromanesti #cegatim #onmytable #dough #pretzel #homemade #homebaked #eatingfortheinsta #inmykitchen  #dessertlover #ig_romania #fooddiary #easytocook #thecookfeed #hautescuisines #thekitchn #tv_stilllife #still_life_gallery #saveurmag #f52grams #storyofmytable #mycommontable #blogculinar #bloguriromanesti
Instagram post 17851082947718581 Ce să faci când nu mai știi ce să faci de mâncare? ⁠
Fă o tocăniță de ciuperci cu sos de roșii. ⁠
Fie că o mănânci cu mămăliguță sau cu pâine, tot bine va fi 😉⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
⁠
⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #retetazilei #retetevegane #retetesanatoase #retete #ceavemlapranz #mancareromaneasca #mancaresanatoasa #fotografieculinara #foodstyling #mancaruriromanesti #foodstagram #potatoesrecipe #ig_romania #fooddiary #foodblogfeed #easytocook #mancarebuna #instafood #infinity_foodlover #bon_app #still_life_gallery #storyofmytable #mycommontable #tv_stillife #goodfood #food52gram #foodphotography #recipeoftheday #letseat
Instagram post 17941025569311507 Azi avem paste în meniu. Cu creveți și sos pesto. ⁠
Dacă vă plac pastele, sau creveții, sau pesto, în orice combinație de două câte două, cu siguranță vă vor plăcea și toate trei adunate la un loc și nu ar trebui să ratați rețeta asta 😀⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #blogculinar #cemancamazi #reteterapide #pastadish #schrimps# #hunger #tagiatelle #hereismyfood #inmykitchen #only_beautiful_food #bloguriromanesti #mycommontable #fooddiary  #pastaaifruttidimare #gamberi #foodphotography #healthyfood #healthyrecipes #dietfood #hautescuisines #foodstyling #recipeoftheday #thecookfeed #sometimesicancook #thiswomancook #cookingdiva #prawns #foodpost #foodpic⁠
Instagram post 17866897549549559 Covrigei cu telemea - cea mai rapidă rețetă pe care o știu. ⁠
Prima tavă iese din cuptor în 25 de minute. How cool is that! cum ar zice americanul 😁⁠
Durează mai mult să te duci la magazin să cumperi sticksuri pentru bere.⁠
Ca să par harnică în fața musafirilor, tot din același aluat mai fac și sărățele 😛 ⁠
⁠
Știu că vă tentează, așa că am lăsat rețeta la profil. ⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #retetazilei #retete #retetesanatoase #covrigei #ceavemlapranz #mancareromaneasca #mancaresanatoasa #fotografieculinara #foodstyling #mancaruriromanesti #foodstagram #snacks #ig_romania #fooddiary #foodblogfeed #easytocook #mancarebuna #instafood #infinity_foodlover #bon_app #still_life_gallery #storyofmytable #mycommontable #tv_stillife #goodfood #food52gram #foodphotography #recipeoftheday #letseat
Instagram post 18029052868235576 Azi avem rețetă nouă pe blog: o plăcintă de post cu spanac și orez. E simplă și gustoasă, excelentă la orice masă a zilei sau de luat la pachet.⁠
----------*** ----------⁠
Se poate face cu spanac proaspăt sau congelat. O punguță mică de spanac frunze congelat e suficientă.⁠
----------*** ----------⁠
E foarte bună și când e caldă, dar mie îmi place cel mai mult după ce s-a răcit bine, așa că am făcut-o de ieri pentru azi.⁠
----------*** ----------⁠
Ce ziceți, vă tentează? Rețeta o găsiți la profil. Poftă bună! 🙂⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
.⁠
#bucatearomate #retetazilei #retetevegane #retetesanatoase #retete #ceavemlapranz #mancareromaneasca #mancaresanatoasa #fotografieculinara #foodstyling #mancaruriromanesti #foodstagram #spinachrecipe #ig_romania #fooddiary #foodblogfeed #easytocook #mancarebuna #instafood #infinity_foodlover #bon_app #still_life_gallery #storyofmytable #mycommontable #tv_stillife #goodfood #food52gram #foodphotography #recipeoftheday #letseat
Vezi mai multe fotografii Urmărește-mă pe Instagram

Categorii pe site

Arhivă

Colecții de rețete

checuri de post

5 checuri de post – mai bune decât cele cu ouă și lapte

retete cu gutui

Rețete cu gutui – 10 rețete deosebite, dulci și sărate

retete cu dovleac

10 rețete cu dovleac pe care să le faci toamna aceasta

10 retete cu prune

10 rețete cu prune – deserturi delicioase și ușor de făcut

Mai multe colecții aici →

Toate articolele(text, reţetă)  și fotografiile care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului Bucate Aromate. Copierea și diseminarea acestora pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți, etc.), în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Acest site folosește cookie-uri. Continuarea navigării reprezintă acceptul dvs. pentru această folosință. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor, vedeți: Politica de utillizare cookie-uri

Copyright Bucate Aromate © 2019 · Website realizat de Artisan Web