Cu toate că mere găsim tot timpul anului, parcă abia toamna ajungem să le apreciem cu adevărat aromele și să le folosim în cât mai multe și mai variate deserturi. La asta mă gândeam în timp ce făceam acest ștrudel cu mere și scorțișoară pe care vi-l arăt astăzi.
Cu toate că l-aș fi putut face oricând, iată că nu mi-a fost dor de el în nici un alt anotimp. A trebuit să vină toamna cea rece ca să-mi amintesc că dacă învelesc câteva cuburi de mere într-un foietaj iese ceva absolut delicios 🙂
Ștrudelele sunt exact pe gustul meu. Îmi plac foarte mult deserturile cu arome puternice și texturi contrastante, așa că învelișul crocant de foietaj care se desface în mii de foițe și umplutura moale, aromată cu rom și scorțișoară sunt pentru mine, de-a dreptul irezistibile.
Vezi aici și rețeta de ștrudel cu vișine iar aici rețeta de ștrudel cu prune și caise.
Știu că mulți servesc ștrudelul cald, cu o cupă de înghețată de vanilie care se topește apetisant peste fructe, dar eu îl prefer simplu, alături de o cafea bună. Parcă îi simt mai bine aromele în acest fel și pentru mine, ăsta este răsfățul suprem într-o zi de toamnă.
Să faci ștrudel cu orice, nu doar cu mere, e simplu și rapid dacă nu ești pretențios (iar eu nu sunt 🙂 ) și te mulțumești cu un aluat de foietaj din comerț. Dacă găsiți un foietaj cu unt, e cel mai bine. Dacă țineți post sau aveți un regim de viață vegan, atunci foietajul cu margarină va fi perfect și se comportă și acesta foarte bine.
Desigur, varianta ideală ar fi să încercați rețeta mea de foietaj de casă rapid, care se face foarte ușor și nu dă greș niciodată.
Mod de preparare ștrudel cu mere și scorțișoară
Ștrudelul nu e plăcintă cu mere și nici nu trebuie să semene cu aceasta. Pentru ștrudel merele se taie cuburi, nu se dau pe răzătoare și nu se călesc ca la plăcintă. Se vor coace vreo 35 de minute la peste 200 de grade, deci nu vă faceți griji, că nu au cum să rămână crude. Dimpotrivă, se vor înmuia exact cât trebuie și își vor intensifica aroma. Eu una nu curăț merele pentru ștrudel de coajă. Coaja dă gust bun umpluturii, nu văd de ce s-o arunc, dar voi faceți cum doriți.
Pentru ca umiditatea merelor să nu înmoaie aluatul de foietaj, trebuie să punem în umplutură și 2-3 linguri de pesmet. Se va hidrata pesmetul ăsta în cuptor cu sucul lăsat de mere, va fi dulce și bun și nici nu-l veți simți în ștrudel.
Stafidele îmbătate în rom sunt un "must have" în ștrudelul de mere. Menta aș zice că e opțională, dar contribuie așa de frumos la aromă! Dacă aveți un ghiveci cu mentă pe pervaz, nu ezitați să o folosiți.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ștrudel cu mere și scorțișoară
Ingrediente
- 400 g aluat de foietaj (1 foaie)
- 2-3 mere
- 50 g stafide
- 1 lingură rom (sau esență de rom pentru hidratarea stafidelor)
- 2-3 linguri zahăr (depinde cât de dulci sunt merele)
- 2-3 linguri pesmet
- 1 linguriță scorțișoară (de preferat proaspăt măcinată pentru o aromă mai intensă)
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
- câteva frunze de mentă proaspătă
- zahăr pudră pentru presărat deasupra
Instrucțiuni de preparare
- Dacă este cazul, lăsați aluatul sa se decongeleze.
- Lăsați stafidele să se hidrateze timp 15-20 de minute în apă cât sa le acopere, în care ați pus puțin rom.
- Aprindeți cuptorul la temperatura indicată pe pachetul de foietaj (de obicei 200-210 de grade).
- Tăiați merele cuburi cam de 1,5 cm, nu mai mari. Eu nu le curat de coaja, dar dacă doriți puteți să le curățați.
- Scurgeți bine stafidele și amestecați-le cu merele, pesmetul, zahărul, scorțișoara și coaja rasă de lămâie.
- Puneți foaia de aluat pe o hârtie de copt.
- Puneți umplutura peste aluat, păstrând 2-3 cm liberi de jur împrejur. Presarăți frunzele de mentă peste umplutură.
- Rulați aluatul peste mere, ca la rulade. Așezați ștrudelul cu marginea liberă în jos și strângeți aluatul la capete ca să îl sigilați.
- Crestați aluatul în 3-4 locuri cu o lamă sau un cuțit cu lama fină și bine ascuțită.
- Presărați puțin zahăr tos deasupra, se va carameliza frumos la copt și va da o aromă deosebită.
- Coaceți ștrudelul până se rumenește frumos deasupra. La mine a durat 35 de minute.
- Se servește călduț, presărat cu zahăr pudră, dar e bun și când se răcește.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
V-am facut poftă, nu-i așa? Spor la facut ștrudel cu mere și scorțișoară! 🙂
Adriana Bucin a zis
Doresc sa primesc retete va apreciez mult , multumesc mult
Iuliana a zis
Mulțumesc mult, Adriana!
Dacă dorești să primești rețetele, trebuie să îți lași adresa de e-mail în căsuța de abonare pe care o găsești la finalul fiecărei rețete.
În acest fel vei primi un e-mail de câte ori apare ceva nou pe site.