Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aluaturi dulci

Ștrudel cu mere și scorțișoară

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 29 oct. 2025 · Publicată: 15 nov. 2018 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 4 comentarii
287 shares
Mergi la rețetă

Cu toate că mere găsim tot timpul anului, parcă abia toamna ajungem să le apreciem cu adevărat aromele și să le folosim în cât mai multe și mai variate deserturi. La asta mă gândeam în timp ce făceam acest ștrudel cu mere și scorțișoară pe care vi-l arăt astăzi.

Cu toate că l-aș fi putut face oricând, iată că nu mi-a fost dor de el în nici un alt anotimp. A trebuit să vină toamna cea rece ca să-mi amintesc că dacă învelesc câteva cuburi de mere într-un foietaj iese ceva absolut delicios 🙂

Ștrudel cu mere și scorțișoară

Ștrudelele sunt exact pe gustul meu. Îmi plac foarte mult deserturile cu arome puternice și texturi contrastante, așa că învelișul crocant de foietaj care se desface în mii de foițe și umplutura moale, aromată cu rom și scorțișoară sunt pentru mine, de-a dreptul irezistibile.

Vezi aici și rețeta de ștrudel cu vișine iar aici rețeta de ștrudel cu prune și caise.

Știu că mulți servesc ștrudelul cald, cu o cupă de înghețată de vanilie care se topește apetisant peste fructe, dar eu îl prefer simplu, alături de o cafea bună. Parcă îi simt mai bine aromele în acest fel și pentru mine, ăsta este răsfățul suprem într-o zi de toamnă.

Ștrudel cu mere și scorțișoară

Să faci ștrudel cu orice, nu doar cu mere, e simplu și rapid dacă nu ești pretențios (iar eu nu sunt 🙂 ) și te mulțumești cu un aluat de foietaj din comerț. Dacă găsiți un foietaj cu unt, e cel mai bine. Dacă țineți post sau aveți un regim de viață vegan, atunci foietajul cu margarină va fi perfect și se comportă și acesta foarte bine.

Desigur, varianta ideală ar fi să încercați rețeta mea de foietaj de casă rapid, care se face foarte ușor și nu dă greș niciodată.

Ștrudel cu mere și scorțișoară

Mod de preparare ștrudel cu mere și scorțișoară

Ștrudelul nu e plăcintă cu mere și nici nu trebuie să semene cu aceasta. Pentru ștrudel merele se taie cuburi, nu se dau pe răzătoare și nu se călesc ca la plăcintă. Se vor coace vreo 35 de minute la peste 200 de grade, deci nu vă faceți griji, că nu au cum să rămână crude. Dimpotrivă, se vor înmuia exact cât trebuie și își vor intensifica aroma. Eu una nu curăț merele pentru ștrudel de coajă. Coaja dă gust bun umpluturii, nu văd de ce s-o arunc, dar voi faceți cum doriți.

Pentru ca umiditatea merelor să nu înmoaie aluatul de foietaj, trebuie să punem în umplutură și 2-3 linguri de pesmet. Se va hidrata pesmetul ăsta în cuptor cu sucul lăsat de mere, va fi dulce și bun și nici nu-l veți simți în ștrudel.

Stafidele îmbătate în rom sunt un "must have" în ștrudelul de mere. Menta aș zice că e opțională, dar contribuie așa de frumos la aromă! Dacă aveți un ghiveci cu mentă pe pervaz, nu ezitați să o folosiți.

Ștrudel cu mere și scorțișoară
Ștrudel cu mere și scorțișoară

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ștrudel cu mere și scorțișoară

Ștrudel cu mere și scorțișoară

Nu veți da greș niciodată urmând această rețetă simplă de ștrudel cu mere și scorțișoară! Un desert minunat, atât de ușor de făcut!
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 35 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 400 g aluat de foietaj (1 foaie)
  • 2-3 mere
  • 50 g stafide
  • 1 lingură rom (sau esență de rom pentru hidratarea stafidelor)
  • 2-3 linguri zahăr (depinde cât de dulci sunt merele)
  • 2-3 linguri pesmet
  • 1 linguriță scorțișoară (de preferat proaspăt măcinată pentru o aromă mai intensă)
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
  • câteva frunze de mentă proaspătă
  • zahăr pudră pentru presărat deasupra

Instrucțiuni de preparare
 

  • Dacă este cazul, lăsați aluatul sa se decongeleze.
  • Lăsați stafidele să se hidrateze timp 15-20 de minute în apă cât sa le acopere, în care ați pus puțin rom.
  • Aprindeți cuptorul la temperatura indicată pe pachetul de foietaj (de obicei 200-210 de grade).
  • Tăiați merele cuburi cam de 1,5 cm, nu mai mari. Eu nu le curat de coaja, dar dacă doriți puteți să le curățați.
  • Scurgeți bine stafidele și amestecați-le cu merele, pesmetul, zahărul, scorțișoara și coaja rasă de lămâie.
  • Puneți foaia de aluat pe o hârtie de copt.
  • Puneți umplutura peste aluat, păstrând 2-3 cm liberi de jur împrejur. Presarăți frunzele de mentă peste umplutură.
  • Rulați aluatul peste mere, ca la rulade. Așezați ștrudelul cu marginea liberă în jos și strângeți aluatul la capete ca să îl sigilați.
  • Crestați aluatul în 3-4 locuri cu o lamă sau un cuțit cu lama fină și bine ascuțită.
  • Presărați puțin zahăr tos deasupra, se va carameliza frumos la copt și va da o aromă deosebită.
  • Coaceți ștrudelul până se rumenește frumos deasupra. La mine a durat 35 de minute.
  • Se servește călduț, presărat cu zahăr pudră, dar e bun și când se răcește.
Nutrition Facts
Ștrudel cu mere și scorțișoară
Amount per Serving
Calorii
691
% Daily Value*
Grăsimi
 
39
g
60
%
Carbohidrați
 
80
g
27
%
Fibre
 
4
g
17
%
Zahăr
 
26
g
29
%
Proteine
 
9
g
18
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Ștrudel cu mere și scorțișoară

V-am facut poftă, nu-i așa? Spor la facut ștrudel cu mere și scorțișoară! 🙂

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • vas alb plin cu gogosi aurii moi si pufoase
    Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
287 shares

Comentarii

  1. Adriana Bucin a zis

    noiembrie 18, 2018 at 8:09 pm

    Doresc sa primesc retete va apreciez mult , multumesc mult

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 18, 2018 at 8:25 pm

      Mulțumesc mult, Adriana!
      Dacă dorești să primești rețetele, trebuie să îți lași adresa de e-mail în căsuța de abonare pe care o găsești la finalul fiecărei rețete.
      În acest fel vei primi un e-mail de câte ori apare ceva nou pe site.

      Răspunde
      • Chelea Adriana a zis

        mai 13, 2025 at 7:26 am

        5 stars
        Foarte interesante rețetele

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          mai 13, 2025 at 12:46 pm

          Mulțumesc mult! Mă bucur că îți place rețeta de ștrudel cu mere. Te aștept cu drag să încerci și alte rețete simple de pe blog!

          Răspunde
5 from 3 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Scovergi tradiționale de post din aluat de pâine, rumenite frumos, așezate în teanc pe farfurie
    Scovergi moi și pufoase de post - rețetă tradițională din aluat de pâine
  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.