• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Aluaturi dulci

    Ștrudel cu mere și scorțișoară

    Publicat la 15 noiembrie 2018 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Cu toate că mere găsim tot timpul anului, parcă abia toamna ajungem să le apreciem cu adevărat aromele și să le folosim în cât mai multe și mai variate deserturi. La asta mă gândeam în timp ce făceam acest ștrudel cu mere și scorțișoară pe care vi-l arăt astăzi.

    Cu toate că l-aș fi putut face oricând, iată că nu mi-a fost dor de el în nici un alt anotimp. A trebuit să vină toamna cea rece ca să-mi amintesc că dacă învelesc câteva cuburi de mere într-un foietaj iese ceva absolut delicios 🙂

    Ștrudel cu mere și scorțișoară

    Ștrudelele sunt exact pe gustul meu. Îmi plac foarte mult deserturile cu arome puternice și texturi contrastante, așa că învelișul crocant de foietaj care se desface în mii de foițe și umplutura moale, aromată cu rom și scorțișoară sunt pentru mine, de-a dreptul irezistibile.

    Vezi aici și rețeta de ștrudel cu vișine iar aici rețeta de ștrudel cu prune și caise.

    Știu că mulți servesc ștrudelul cald, cu o cupă de înghețată de vanilie care se topește apetisant peste fructe, dar eu îl prefer simplu, alături de o cafea bună. Parcă îi simt mai bine aromele în acest fel și pentru mine, ăsta este răsfățul suprem într-o zi de toamnă.

    Ștrudel cu mere și scorțișoară

    Să faci ștrudel cu orice, nu doar cu mere, e simplu și rapid dacă nu ești pretențios (iar eu nu sunt 🙂 ) și te mulțumești cu un aluat de foietaj din comerț. Dacă găsiți un foietaj cu unt, e cel mai bine. Dacă țineți post sau aveți un regim de viață vegan, atunci foietajul cu margarină va fi perfect și se comportă și acesta foarte bine.

    Desigur, varianta ideală ar fi să încercați rețeta mea de foietaj de casă rapid, care se face foarte ușor și nu dă greș niciodată.

    Ștrudel cu mere și scorțișoară

    Mod de preparare ștrudel cu mere și scorțișoară

    Ștrudelul nu e plăcintă cu mere și nici nu trebuie să semene cu aceasta. Pentru ștrudel merele se taie cuburi, nu se dau pe răzătoare și nu se călesc ca la plăcintă. Se vor coace vreo 35 de minute la peste 200 de grade, deci nu vă faceți griji, că nu au cum să rămână crude. Dimpotrivă, se vor înmuia exact cât trebuie și își vor intensifica aroma. Eu una nu curăț merele pentru ștrudel de coajă. Coaja dă gust bun umpluturii, nu văd de ce s-o arunc, dar voi faceți cum doriți.

    Pentru ca umiditatea merelor să nu înmoaie aluatul de foietaj, trebuie să punem în umplutură și 2-3 linguri de pesmet. Se va hidrata pesmetul ăsta în cuptor cu sucul lăsat de mere, va fi dulce și bun și nici nu-l veți simți în ștrudel.

    Stafidele îmbătate în rom sunt un "must have" în ștrudelul de mere. Menta aș zice că e opțională, dar contribuie așa de frumos la aromă! Dacă aveți un ghiveci cu mentă pe pervaz, nu ezitați să o folosiți.

    Ștrudel cu mere și scorțișoară
    Ștrudel cu mere și scorțișoară

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ștrudel cu mere și scorțișoară

    Ștrudel cu mere și scorțișoară

    Nu veți da greș niciodată urmând această rețetă simplă de ștrudel cu mere și scorțișoară! Un desert minunat, atât de ușor de făcut!
    5 from 2 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 5 minutes minutes
    Gătire: 35 minutes minutes
    Timp total: 40 minutes minutes
    Număr de porții: 4
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 400 g aluat de foietaj (1 foaie)
    • 2-3 mere
    • 50 g stafide
    • 1 lingură rom (sau esență de rom pentru hidratarea stafidelor)
    • 2-3 linguri zahăr (depinde cât de dulci sunt merele)
    • 2-3 linguri pesmet
    • 1 linguriță scorțișoară (de preferat proaspăt măcinată pentru o aromă mai intensă)
    • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
    • câteva frunze de mentă proaspătă
    • zahăr pudră pentru presărat deasupra

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Dacă este cazul, lăsați aluatul sa se decongeleze.
    • Lăsați stafidele să se hidrateze timp 15-20 de minute în apă cât sa le acopere, în care ați pus puțin rom.
    • Aprindeți cuptorul la temperatura indicată pe pachetul de foietaj (de obicei 200-210 de grade).
    • Tăiați merele cuburi cam de 1,5 cm, nu mai mari. Eu nu le curat de coaja, dar dacă doriți puteți să le curățați.
    • Scurgeți bine stafidele și amestecați-le cu merele, pesmetul, zahărul, scorțișoara și coaja rasă de lămâie.
    • Puneți foaia de aluat pe o hârtie de copt.
    • Puneți umplutura peste aluat, păstrând 2-3 cm liberi de jur împrejur. Presarăți frunzele de mentă peste umplutură.
    • Rulați aluatul peste mere, ca la rulade. Așezați ștrudelul cu marginea liberă în jos și strângeți aluatul la capete ca să îl sigilați.
    • Crestați aluatul în 3-4 locuri cu o lamă sau un cuțit cu lama fină și bine ascuțită.
    • Presărați puțin zahăr tos deasupra, se va carameliza frumos la copt și va da o aromă deosebită.
    • Coaceți ștrudelul până se rumenește frumos deasupra. La mine a durat 35 de minute.
    • Se servește călduț, presărat cu zahăr pudră, dar e bun și când se răcește.
    Valori nutriționale
    Ștrudel cu mere și scorțișoară
    Valori per porție
    Calorii
    691
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    39
    g
    60
    %
    Carbohidrați
     
    80
    g
    27
    %
    Fibre
     
    4
    g
    17
    %
    Zahăr
     
    26
    g
    29
    %
    Proteine
     
    9
    g
    18
    %
    Vitamina A
     
    32
    IU
    1
    %
    Calciu
     
    44
    mg
    4
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!
    Ștrudel cu mere și scorțișoară

    V-am facut poftă, nu-i așa? Spor la facut ștrudel cu mere și scorțișoară! 🙂

    Din aceeași categorie

    • Rulouri cu scortisoara la airfryer
      Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!
    • langosi unguresti pufosi cu branza si smantana
      Langoși ungurești cu brânză și smântână - rețeta simplă de langoși pufoși
    • Reteta minciunele din aluat fara drojdie
      Minciunele - rețeta veche, fără drojdie din cartea Silviei Jurcovan
    • reteta de post mucenici umpluti cu gem
      Mucenici umpluți cu gem și nucă - rețeta de post

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Adriana Bucin

      noiembrie 18, 2018 at 8:09 pm

      Doresc sa primesc retete va apreciez mult , multumesc mult

      Răspunde
      • Iuliana

        noiembrie 18, 2018 at 8:25 pm

        Mulțumesc mult, Adriana!
        Dacă dorești să primești rețetele, trebuie să îți lași adresa de e-mail în căsuța de abonare pe care o găsești la finalul fiecărei rețete.
        În acest fel vei primi un e-mail de câte ori apare ceva nou pe site.

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.