• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Newsletter
  • Despre
  • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • subscribe
    search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Newsletter
    • Despre
    • Contact
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube
  • ×

    Acasă » Recipes » Aluaturi dulci

    Ștrudel cu mere și scorțișoară

    Publicat la 15 noiembrie 2018 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă

    Cu toate că mere găsim tot timpul anului, parcă abia toamna ajungem să le apreciem cu adevărat aromele și să le folosim în cât mai multe și mai variate deserturi. La asta mă gândeam în timp ce făceam acest ștrudel cu mere și scorțișoară pe care vi-l arăt astăzi.

    Cu toate că l-aș fi putut face oricând, iată că nu mi-a fost dor de el în nici un alt anotimp. A trebuit să vină toamna cea rece ca să-mi amintesc că dacă învelesc câteva cuburi de mere într-un foietaj iese ceva absolut delicios 🙂

    Ștrudel cu mere și scorțișoară

    Ștrudelele sunt exact pe gustul meu. Îmi plac foarte mult deserturile cu arome puternice și texturi contrastante, așa că învelișul crocant de foietaj care se desface în mii de foițe și umplutura moale, aromată cu rom și scorțișoară sunt pentru mine, de-a dreptul irezistibile.

    Vezi aici și rețeta de ștrudel cu vișine iar aici rețeta de ștrudel cu prune și caise.

    Știu că mulți servesc ștrudelul cald, cu o cupă de înghețată de vanilie care se topește apetisant peste fructe, dar eu îl prefer simplu, alături de o cafea bună. Parcă îi simt mai bine aromele în acest fel și pentru mine, ăsta este răsfățul suprem într-o zi de toamnă.

    Ștrudel cu mere și scorțișoară

    Să faci ștrudel cu orice, nu doar cu mere, e simplu și rapid dacă nu ești pretențios (iar eu nu sunt 🙂 ) și te mulțumești cu un aluat de foietaj din comerț. Dacă găsiți un foietaj cu unt, e cel mai bine. Dacă țineți post sau aveți un regim de viață vegan, atunci foietajul cu margarină va fi perfect și se comportă și acesta foarte bine.

    Desigur, varianta ideală ar fi să încercați rețeta mea de foietaj de casă rapid, care se face foarte ușor și nu dă greș niciodată.

    Ștrudel cu mere și scorțișoară

    Mod de preparare ștrudel cu mere și scorțișoară

    Ștrudelul nu e plăcintă cu mere și nici nu trebuie să semene cu aceasta. Pentru ștrudel merele se taie cuburi, nu se dau pe răzătoare și nu se călesc ca la plăcintă. Se vor coace vreo 35 de minute la peste 200 de grade, deci nu vă faceți griji, că nu au cum să rămână crude. Dimpotrivă, se vor înmuia exact cât trebuie și își vor intensifica aroma. Eu una nu curăț merele pentru ștrudel de coajă. Coaja dă gust bun umpluturii, nu văd de ce s-o arunc, dar voi faceți cum doriți.

    Pentru ca umiditatea merelor să nu înmoaie aluatul de foietaj, trebuie să punem în umplutură și 2-3 linguri de pesmet. Se va hidrata pesmetul ăsta în cuptor cu sucul lăsat de mere, va fi dulce și bun și nici nu-l veți simți în ștrudel.

    Stafidele îmbătate în rom sunt un "must have" în ștrudelul de mere. Menta aș zice că e opțională, dar contribuie așa de frumos la aromă! Dacă aveți un ghiveci cu mentă pe pervaz, nu ezitați să o folosiți.

    Ștrudel cu mere și scorțișoară
    Ștrudel cu mere și scorțișoară
    Ștrudel cu mere și scorțișoară

    Ștrudel cu mere și scorțișoară

    5 from 2 votes
    Tipărește
    Pregătire: 5 minutes
    Gătire: 35 minutes
    Timp total: 40 minutes
    Număr de porții: 4 -5

    Ingrediente
     

    • 1 foaie de aluat de foietaj
    • 2-3 mere
    • o mână de stafide
    • rom (sau esență de rom pentru hidratarea stafidelor)
    • 2-3 linguri de zahăr (depinde cât de dulci sunt merele)
    • 2-3 linguri de pesmet
    • 1 linguriță de scorțișoară (de preferat proaspăt măcinată pentru o aromă mai intensă)
    • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
    • câteva frunze de mentă proaspătă
    • zahăr pudră pentru presărat deasupra

    Instrucțiuni de preparare
     

    • Dacă este cazul, lăsați aluatul sa se decongeleze.
    • Lăsați stafidele să se hidrateze timp 15-20 de minute în apă cât sa le acopere, în care ați pus puțin rom.
    • Aprindeți cuptorul la temperatura indicată pe pachetul de foietaj (de obicei 200-210 de grade).
    • Tăiați merele cuburi cam de 1,5 cm, nu mai mari. Eu nu le curat de coaja, dar dacă doriți puteți să le curățați.
    • Scurgeți bine stafidele și amestecați-le cu merele, pesmetul, zahărul, scorțișoara și coaja rasă de lămâie.
    • Puneți foaia de aluat pe o hârtie de copt.
    • Puneți umplutura peste aluat, păstrând 2-3 cm liberi de jur împrejur. Presarăți frunzele de mentă peste umplutură.
    • Rulați aluatul peste mere, ca la rulade. Așezați ștrudelul cu marginea liberă în jos și strângeți aluatul la capete ca să îl sigilați.
    • Crestați aluatul în 3-4 locuri cu o lamă sau un cuțit cu lama fină și bine ascuțită.
    • Presărați puțin zahăr tos deasupra, se va carameliza frumos la copt și va da o aromă deosebită.
    • Coaceți ștrudelul până se rumenește frumos deasupra. La mine a durat 35 de minute.
    • Se servește călduț, presărat cu zahăr pudră, dar e bun și când se răcește.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat rețeta? Spune-mi părerea ta în comentarii!
    Ștrudel cu mere și scorțișoară

    V-am facut poftă, nu-i așa? Spor la facut ștrudel cu mere și scorțișoară! 🙂

    Alte rețete din aceeași categorie

    • Melcișori din foietaj cu brânză dulce și stafide
    • Lichiu săsesc ca la Criț
    • Cornuri pufoase umplute cu magiun de prune
    • Budincă de griş cu smochine la cuptor

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Adriana Bucin

      noiembrie 18, 2018 at 8:09 pm

      Doresc sa primesc retete va apreciez mult , multumesc mult

      Răspunde
      • Iuliana

        noiembrie 18, 2018 at 8:25 pm

        Mulțumesc mult, Adriana!
        Dacă dorești să primești rețetele, trebuie să îți lași adresa de e-mail în căsuța de abonare pe care o găsești la finalul fiecărei rețete.
        În acest fel vei primi un e-mail de câte ori apare ceva nou pe site.

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Sunt Iuliana Sbîrnea, autoarea blogului Bucate Aromate!

    Vei găsi aici peste 1000 de rețete din care să te inspiri, precum și multe articole interesante.
    Dacă ai întrebări, le aștept în comentarii, iar dacă vrei să afli mai multe despre mine și blog, citește aici →

    Cauți o rețetă?

    Rețete de sezon

    • Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Mâncare de dovlecei cu orez, cea mai bună și mai ieftină mâncare de vară

    Categorii recomandate

    retete conserve pentru iarna
    Rețete de conserve
    retete de muraturi
    Rețete de murături

    Nou pe blog

    • Tarator - supă rece de castraveți cu iaurt și nuci
    • Paste cu ciuperci și sos de roșii
    • Shakshuka, mâncare simplă cu ouă ochiuri în sos de roșii
    • Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu caise

    Băuturi reci pentru zile fierbinți

    • Rețeta simplă de limonadă cu aromă și culoare intensă
    • Ayran clasic cu mentă
    • Milkshake cu căpșuni, cremos și răcoritor
    • Smoothie cu piersici și busuioc roșu

    Mai multe rețete →

    Torturi festive

    • Entremet cu ricotta, zmeură şi iaurt
    • Tort muşuroi de cârtiţă cu banane și cremă mascarpone
    • Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • Tort cu blat brownie, cremă de ciocolată şi trandafiri

    Mai multe rețete de tort →

    Abonează-te pe YouTube!

    Bucate Aromate youtube

    Descarcă gratuit mini-cărțile de bucate!

    ebooks gratuite

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2022 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.