Ruladă cu șerbet de trandafiri. Un desert fin și delicios, potrivit pentru orice sărbătoare în familie. Cum se face blatul pentru ruladă? Cum se face crema de șerbet cu mascarpone. Cum decorăm rulada cu cremă de șerbet.
Dacă nu știi ce să-mi iei de ziua mea, ia-mi un borcan de șerbet și m-ai făcut fericită! Soțul meu mi-a cumpărat două mai mici pentru că nu a găsit unul mare 😀
Mă fascinează delicatesa asta pentru că știu câtă muncă e în spatele ei și câtă atenție necesită rețeta de șerbet ca să păstreze toată aroma petalelor de trandafir și să aibă consistența perfectă. Tocmai de aceea eu una încă nu m-am încumetat să fac șerbet acasă, dar îl cumpăr în fiecare vară de la măicuțe atunci când ajungem pe la Agapia sau Văratec.
Veți mai găsi pe blog două rețete de desert în care șerbetul este vedeta. Una este prăjitura cu șerbet și glazură de bezea cu nucă, o rețetă de familie, moștenită de la soacra mea pentru care îi sunt foarte recunoscătoare. Este o prăjitură fină și deosebită, cu multe arome și texturi. A doua rețetă este reinterpretarea sub formă de tort cu cremă de șerbet a acestei prăjituri. Un deliciu!
De data aceasta am folosit șebetul pentru a umple o ruladă. Știți voi cât de mult îmi plac ruladele, așa că nu puteam să ratez și varianta asta 🙂
Am amestecat șerbetul de trandafiri cu brânza mascarpone. Minunată combinație! A rezultat o cremă perfectă pentru că șerbetul a dat aroma și culoarea, iar mascarpone a dat textura fină și mătăsoasă.
Fiind cam în plină iarnă atunci când am facut eu rulada cu șerbet de trandafiri, am decorat-o cu ce am avut la îndemână: câțiva boboci de trandafir uscați și frunzulițe de mentă. Toate presărate peste un strat generos de frișcă naturală.
În caz de nevoie, vedeți aici cum se bate corect smântâna naturală pentru frișcă, în așa fel încât să nu se taie, să nu se lase și să nu vă dezamăgească.
Iar dacă ajungeți să citiți cumva rețeta asta în plină vară și în plin sezon al trandafirilor pentru dulceață, Dana de la Prăjiturici.ro, are o rețetă foarte faină de șerbet de trandafiri. Poate o încercați și apoi faceți rulada asta cu șebet de casă făcut chiar de voi 🙂
Mod de preparare ruladă cu șerbet de trandafiri
Pentru că orice ruladă începe cu un blat pufos, vă las mai jos rețeta video pentru cel mai simplu blat de ruladă - un blat din pandișpan.
Iar dacă încă nu te-ai abonat la canalul meu de YouTube, poate că vei dori să o faci chiar acum. Click aici pentru abonare!
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ruladă cu șerbet de trandafiri
Echipamente necesare
Ingrediente
Am folosit tava din dotarea aragazului - aprox. 40x40 cm
blatul
- 6 ouă
- 6 linguri de zahăr tos
- 6 linguri făină tip 000
- un praf de sare
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
crema
- 250 g șerbet de trandafiri (sau cu orice altă aromă)
- 500 g mascarpone la temperatura camerei
- sucul de la ½ de lămâie
decor
- 400 ml smântână pentru frișcă (min 30% grăsime)
- 2 linguri rase zahăr pudră
- boboci de trandafiri uscați
- frunzulițe proaspete de mentă
Instrucțiuni de preparare
Blat de ruladă
- Aprindeţi cuptorul la 180 de grade şi puneţi hârtie de copt în tava de la aragaz.
- Puneţi ouăle, coaja de lămâie, zahărul şi sarea într-un bol şi mixaţi timp de cel puţin 10 minute până când ouăle se albesc şi îşi triplează volumul.
- Încorporați făina, apoi turnați compoziţia în tavă, nivelaţi şi daţi tava la cuptor pentru 15-20 minute. Nu depăşiţi momentul când blatul a început să se rumenească uşor pe margini, iar la suprafaţă e alb şi dacă îl apăsaţi cu degetele este elastic, nelipicios.
- Desprindeţi cu grijă blatul de hârtia de copt. Dacă este nevoie ajutați-vă de o paletă mai lată. După ce l-ați desprins, rulați blatul cât mai strâns în aceeași hârtie în care l-ați copt. Eventual, fixați sulul cu câteva elastice, apoi lăsați blatul sa se răcească așa, rulat cât timp vă ocupați de umplutură.
Crema de mascarpone cu șerbet
- Mixați brânza mascarpone cu șerbetul și sucul de lămâie până când aveți o cremă omogenă.
Asamblare
- Desfaceţi cu grijă blatul, întindeţi crema de șerbet în strat uniform, având grijă să păstraţi pe una din margini cam 2 cm liberi, fără cremă.
- Rulaţi blatul cu marginea lăsată liberă către exterior.
- Aşezaţi rulada pe un platou şi daţi-o la rece cât timp vă ocupaţi de frișca pentru decor.
Decor
- Frişca trebuie să fie rece înainte să o bateți. Asiguraţi-vă că a stat cel puţin 3 ore la frigider şi de asemenea, castronul şi telurile mixerului ar trebui să fie reci. E bine să le ţineţi şi pe ele cel puţin 30 de minute la frigider.
- Bateţi frişca cu jumătate din cantitatea de zahăr pudră întâi la viteză mică, apoi puteţi mări viteza şi bateţi doar până când frişca s-a întărit şi nu mai cade de pe teluri. Nu bateţi mai mult, pentru că riscaţi să se transforme în unt.
- Decorați rulada cu frișcă. Folosiți un poș, dacă aveți. Presărați deasupra boboci de trandafiri și frunzulițe de mentă.
- Rulada se păstrează la frigider cel puțin 2 ore înainte de servire. Nouă ni s-a părut mult mai bună a doua zi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Gârbea Carmen Adriana a zis
O rețetă super buna!
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur mult că vă place. Mulțumesc!
Mikaela a zis
Si cu faina ce faci , drăguță? O mănânci pe pâine? Dacă puneți rețete pe net cel puțin recitiți rețeta așa sa nu picați de ....
Iuliana a zis
Si daca imi atrageai frumos atentia ca am uitat faina, ce era?
Ti-as fi multumit si as fi ramas cu impresia unei persoane placute si educate.
N-a fost sa fie! :))