Rețeta de gulaș unguresc. Cum se face gulașul cu carne de vită și găluști din făină. Rețeta de tocană ungurească cu carne de vită.
Nu-s unguroiacă, nici măcar ardeleancă, ci sunt născută în Muntenia și crescuta în Moldova. Dar gurmandă cum mă știți, iubesc gulașul unguresc de nu mai pot! 🙂
Anul ăsta în 2 săptămâni cât am stat la Sovata am făcut o adevărată cură de gulaș, l-am comandat la toate restaurantele din stațiune pe unde am mâncat și am comparat gustul și aromele. M-am întors din vacanță hotărâtă să învăț să fac și acasă un gulaș ca la carte.
Am luat internetul la puricat în lung și în lat și am descoperit că sunt o sumedenie de rețete de gulaș. Până la urmă tot la fetele de la Savori Urbane am găsit inspirație și de data aceasta.
Rețeta lor de gulaș unguresc are cartofi și morcovi, dar eu am adaptat-o puțin la ceea ce vroiam să-mi iasă. Pentru că mie îmi plac mult de tot găluștile acelea din făină, specifice gulașului, am renunțat la legume și am făcut în schimb cantitate dublă de găluști.
Mod de preparare gulaș unguresc cu carne de vită și găluști din făină
Gulașul unguresc se face cu carne de vită, de preferat pulpă fragedă de vițel. Este o mâncare lichidă, aproape ca o supă mai groasă, cu mult sos și este, în mod tradițional, o mâncare picantă. Aici am mai ajustat puțin lucrurile ca să ajung la un compromis, pentru că noi nu obișnuim să mâncăm foarte picant. De aceea am folosit o combinație de boia de ardei iute și afumată.
Găluștile fac, pentru mine, deliciul gulașului și niciodată nu-s prea multe 😀 Se fac dintr-un aluat mai molcuț decât cel de tăieței și la fiert devin moi și pufoase ca niște norișori.
Gulașul cel mai bun este cel făcut în cantitate mare, fiert în ceaun de fontă, la foc de lemne. Noi adaptăm lucrurile la condițiile de la bloc. Eu am făcut gulașul la multicookerul Heinner (vezi aici modelul), ajutorul meu care face lucrurile ceva mai ușoare în bucătărie.
Despre multicooker am povestit mai multe la rețeta de linte cu cârnați (vezi aici). Tot la multicooker am făcut și supa de găină cu roșii și fidea, dar și un pilaf delicios din găină de țară.
Pentru gulaș, am fiert carnea timp de două ore la programul "soup/stew", apoi am trecut pe programul manual pentru fierberea bulionului și a găluștilor. Firește că puteți face gulașul foarte bine și pe aragaz.
Rețeta de gulaș o găsiți mai jos și în format video pe canalul de YouTube. Dacă încă nu v-ați abonat la canalul de YouTube, o puteți face accesând acest link. Postez rețete noi în format video, de 2 ori pe săptămână.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Gulaș unguresc cu carne de vită și găluște de făină
Tipărește Salvează pe PinterestRețeta Video
Ingrediente
- 500 g pulpă de vită
- 50 ml ulei
- 3 cepe roșii
- 2 linguri rase boia de ardei (am folosit iute și afumată)
- 2 linguri bulion de roșii cu ardei kapia ((sau altă pastă de roșii))
- 4 căței de usturoi
- 1 linguriță semințe de chimen
- cimbru, frunze de dafin
- sare și piper după gust
- pătrunjel pentru servit
pentru găluști
- 2 ouă mari
- 2 linguri de apă
- 150 g făină
- un praf de sare
opțional
- smântână și ardei iute pentru servit
Instrucțiuni de preparare
- Tocați ceapa și o căliți în ulei împreună cu boiaua de ardei. Folosiți o cratiță adâncă și încăpătoare, de preferat un ceaun.
- Tăiați carnea cuburi de 3-4 cm și adăugați-o peste ceapă. Amestecați de câteva ori să se prăjească puțin pe toate părțile.
- Adăugați și restul condimentelor: sare, piper, semințe de chimen, cimbru și dafin.
- Adăugați cam 400 ml de apă și lăsați carnea să fiarbă acoperită cu capac. Dacă scade lichidul, mai turnați din când în când puțină apă. Eu am lăsat carnea la fiert 2 ore.
- Când carnea este bine fiartă, adăugați pasta de roșii și usturoiul trecut prin presă. Tot acum potriviți gustul de sare și piper și mai adăugați apă dacă e nevoie. Nu uitați că gulașul e o mâncare cu mult sos, deci trebuie mult lichid.
- Cât timp fierbe bulionul, vă ocupați de găluștile de făină.
- Bateți ouăle cu un praf de sare, adăugați cele 2 linguri de apă, apoi încorporați făina. Trebuie să obțineți un aluat moale, dar bine legat.
- Cu lingura umezită, începeți să puneți bucăți mici de aluat în oala cu gulaș. Aveți în vedere că găluștile se vor umfla la fiert, deci nu puneți bucăți prea mari de aluat.
- După ce ați pus tot aluatul, lăsați gulașul să mai fiarbă 15 minute, apoi adăugați pătrunjelul proaspăt tocat și stingeți focul.
- Tradițional gulașul se servește cu smântână și ardei iute.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Elena Popescu a zis
Draga Iuliana, reteta ta de gulas m-a inspirat si m-a provocat in acelasi timp, asa incat am incercat varianta fara carne (nici nu aveam in casa vita). In loc de carne am folosit felii de dovlecel bine condimentat, felii de telina si fisii de ardei copti alaturi de ceapa , suc de rosii cu ardei kapia. A iesit un sos foarte gustos in care am pus galusti facute din ou+faina de orez, s-au legat frumos ramanand moi , dar mai putin pufoase ca cele de gris.
Iti multumesc ca m-ai inspirat si de fiecare data marturisesc ca simt ca rezonez cumva cu tine, nu stiu sa explic in cuvinte.
Iti doresc inspiratie.bogata!
Iuliana a zis
Bună Elena,
Ai făcut, așadar un gulaș vegetarian 🙂 Cred că e foarte bună și varianta ta și mult mai ușoară și mai rapidă decât cea cu carne.
Găluștile, da, sunt moi, dar nu chiar pufoase ca cele de griș. Dar foarte gustoase oricum.
Îmbrățișări de la mine!