• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu carne

Gulaș unguresc cu carne de vită și găluști din făină

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 25 iul. 2025 · Publicată: 23 oct. 2019 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
803 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta de gulaș unguresc. Cum se face gulașul cu carne de vită și găluști din făină. Rețeta de tocană ungurească cu carne de vită.

Nu-s unguroiacă, nici măcar ardeleancă, ci sunt născută în Muntenia și crescuta în Moldova. Dar gurmandă cum mă știți, iubesc gulașul unguresc de nu mai pot! 🙂

Anul ăsta în 2 săptămâni cât am stat la Sovata am făcut o adevărată cură de gulaș, l-am comandat la toate restaurantele din stațiune pe unde am mâncat și am comparat gustul și aromele. M-am întors din vacanță hotărâtă să învăț să fac și acasă un gulaș ca la carte.

Gulaș unguresc

Am luat internetul la puricat în lung și în lat și am descoperit că sunt o sumedenie de rețete de gulaș. Până la urmă tot la fetele de la Savori Urbane am găsit inspirație și de data aceasta.

Rețeta lor de gulaș unguresc are cartofi și morcovi, dar eu am adaptat-o puțin la ceea ce vroiam să-mi iasă. Pentru că mie îmi plac mult de tot găluștile acelea din făină, specifice gulașului, am renunțat la legume și am făcut în schimb cantitate dublă de găluști.

Gulaș unguresc

Mod de preparare gulaș unguresc cu carne de vită și găluști din făină

Gulașul unguresc se face cu carne de vită , de preferat pulpă fragedă de vițel. Este o mâncare lichidă, aproape ca o supă mai groasă, cu mult sos și este, în mod tradițional, o mâncare picantă. Aici am mai ajustat puțin lucrurile ca să ajung la un compromis, pentru că noi nu obișnuim să mâncăm foarte picant. De aceea am folosit o combinație de boia de ardei iute și afumată.

  • pulpă de vită pentru gulaș
  • Ceapă călită pentru gulaș
  • preparare gulaș unguresc

Găluștile fac, pentru mine, deliciul gulașului și niciodată nu-s prea multe 😀 Se fac dintr-un aluat mai molcuț decât cel de tăieței și la fiert devin moi și pufoase ca niște norișori.

Gulașul cel mai bun este cel făcut în cantitate mare, fiert în ceaun de fontă, la foc de lemne. Noi adaptăm lucrurile la condițiile de la bloc. Eu am făcut gulașul la multicookerul Heinner (vezi aici modelul), ajutorul meu care face lucrurile ceva mai ușoare în bucătărie.

Despre multicooker am povestit mai multe la rețeta de linte cu cârnați (vezi aici). Tot la multicooker am făcut și supa de găină cu roșii și fidea, dar și un pilaf delicios din găină de țară.

Pentru gulaș, am fiert carnea timp de două ore la programul "soup/stew", apoi am trecut pe programul manual pentru fierberea bulionului și a găluștilor. Firește că puteți face gulașul foarte bine și pe aragaz.

  • preparare găluște pentru gulaș
  • aluat pentru găluște

Rețeta de gulaș o găsiți mai jos și în format video pe canalul de YouTube. Dacă încă nu v-ați abonat la canalul de YouTube, o puteți face accesând acest link. Postez rețete noi în format video, de 2 ori pe săptămână.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Gulaș unguresc

Gulaș unguresc cu carne de vită și găluște de făină

5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 2 hours hours 30 minutes minutes
Timp total: 2 hours hours 45 minutes minutes
Număr de porții: 4 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 500 g pulpă de vită
  • 50 ml ulei
  • 3 cepe roșii
  • 2 linguri rase boia de ardei (am folosit iute și afumată)
  • 2 linguri bulion de roșii cu ardei kapia ((sau altă pastă de roșii))
  • 4 căței de usturoi
  • 1 linguriță semințe de chimen
  • cimbru, frunze de dafin
  • sare și piper după gust
  • pătrunjel pentru servit

pentru găluști

  • 2 ouă mari
  • 2 linguri de apă
  • 150 g făină
  • un praf de sare

opțional

  • smântână și ardei iute pentru servit

Instrucțiuni de preparare
 

  • Tocați ceapa și o căliți în ulei împreună cu boiaua de ardei. Folosiți o cratiță adâncă și încăpătoare, de preferat un ceaun.
  • Tăiați carnea cuburi de 3-4 cm și adăugați-o peste ceapă. Amestecați de câteva ori să se prăjească puțin pe toate părțile.
  • Adăugați și restul condimentelor: sare, piper, semințe de chimen, cimbru și dafin.
  • Adăugați cam 400 ml de apă și lăsați carnea să fiarbă acoperită cu capac. Dacă scade lichidul, mai turnați din când în când puțină apă. Eu am lăsat carnea la fiert 2 ore.
  • Când carnea este bine fiartă, adăugați pasta de roșii și usturoiul trecut prin presă. Tot acum potriviți gustul de sare și piper și mai adăugați apă dacă e nevoie. Nu uitați că gulașul e o mâncare cu mult sos, deci trebuie mult lichid.
  • Cât timp fierbe bulionul, vă ocupați de găluștile de făină.
  • Bateți ouăle cu un praf de sare, adăugați cele 2 linguri de apă, apoi încorporați făina. Trebuie să obțineți un aluat moale, dar bine legat.
  • Cu lingura umezită, începeți să puneți bucăți mici de aluat în oala cu gulaș. Aveți în vedere că găluștile se vor umfla la fiert, deci nu puneți bucăți prea mari de aluat.
  • După ce ați pus tot aluatul, lăsați gulașul să mai fiarbă 15 minute, apoi adăugați pătrunjelul proaspăt tocat și stingeți focul.
  • Tradițional gulașul se servește cu smântână și ardei iute.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Gulaș unguresc

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Gogoșari copți umpluți, gata de servit, în sos de roșii, cu felii de pâine și smântână
    Gogoșari umpluți cu carne de pui și ciuperci – rețetă gustoasă de toamnă
  • Chifteluțe de pui fragede în sos de smântână, cu mazăre și morcovi, servite cald într-un bol alb, rețetă tradițională rapidă
    Mâncare de mazăre cu smântână și chifteluțe – rețeta ușoară și gustoasă
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină
803 shares

Comentarii

  1. Elena Popescu a zis

    octombrie 24, 2019 at 12:57 pm

    Draga Iuliana, reteta ta de gulas m-a inspirat si m-a provocat in acelasi timp, asa incat am incercat varianta fara carne (nici nu aveam in casa vita). In loc de carne am folosit felii de dovlecel bine condimentat, felii de telina si fisii de ardei copti alaturi de ceapa , suc de rosii cu ardei kapia. A iesit un sos foarte gustos in care am pus galusti facute din ou+faina de orez, s-au legat frumos ramanand moi , dar mai putin pufoase ca cele de gris.
    Iti multumesc ca m-ai inspirat si de fiecare data marturisesc ca simt ca rezonez cumva cu tine, nu stiu sa explic in cuvinte.
    Iti doresc inspiratie.bogata!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 24, 2019 at 1:38 pm

      Bună Elena,
      Ai făcut, așadar un gulaș vegetarian 🙂 Cred că e foarte bună și varianta ta și mult mai ușoară și mai rapidă decât cea cu carne.
      Găluștile, da, sunt moi, dar nu chiar pufoase ca cele de griș. Dar foarte gustoase oricum.
      Îmbrățișări de la mine!

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.