Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Conserve

Sirop de cătină cu miere - Rețetă naturală la rece, perfectă pentru imunitate

Publicat la 2 noiembrie 2019 de Iuliana Sbîrnea - 7 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

960 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 9 minute

Acest sirop de cătină cu miere este o explozie de vitamine și antioxidanți, perfect pentru a-ți întări imunitatea, mai ales în sezonul rece. Prepararea lui la rece păstrează toate proprietățile benefice ale cătinei și ale mierii, ceea ce face acest sirop nu doar delicios, dar și extrem de sănătos.

Sticlă și pahar cu sirop de catina cu miere
Mergi direct la:
  • Sirop de cătină la rece - beneficii pentru imunitate
  • Cea mai bună perioadă pentru cules cătina - când se prepară siropul de cătină cu miere
  • Ingrediente
  • Cum se face sirop de cătină cu miere la rece
  • Cum se păstrează siropul de cătină cu miere
  • Cum se consumă siropul de cătină cu miere
  • Ce facem cu pulpa și semințele de cătină rămase de la sirop
  • Sfaturi Profesioniste pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Sirop de cătină la rece - beneficii pentru imunitate

Despre cătină, numai de bine! Știți și voi câte beneficii are pentru sănătate și imunitate, că doar nu degeaba este numita "ginsengul românesc" .

La noi în familie se consumă cătină în fiecare toamnă, de ani de zile. Copilul meu a primit cătină cu miere sau sirop de cătină cu miere de pe la 3-4 ani, când am aflat eu de acest remediu și până la 19 ani când a plecat de lângă mine 😀

Cel mai ușor îmi era să pun cătină cu miere la borcan. Luam câte o linguriță din acest amestec și i-o puneam copilului în cana cu ceai de dimineață. Când nu bea ceai dimineața, îi făceam câte un sirop de cătină în loc de suc după masa de prânz. Deci oricum ar fi fost, își lua zilnic doza de cătină. Acest "tratament" dura cam 2-3 luni pe an, în octombrie, noiembrie și decembrie, suficient cât să ajutăm organismul să fie pregătit să facă față răcelilor de sezon.

Nu zic că după acest tratament anual, copilul n-a mai răcit niciodată, dar sunt convinsă că această infuzie de vitamina C naturală pe care a primit-o, l-a ajutat de fiecare dată să treacă mai ușor peste răcelile de sezon .

Cea mai bună perioadă pentru cules cătina - când se prepară siropul de cătină cu miere

Cea mai bună perioadă pentru cules cătina este la sfârșitul verii și începutul toamnei, de obicei între sfârșitul lunii august și începutul lunii octombrie. În acest interval, fructele de cătină sunt complet coapte, având un conținut ridicat de vitamina C și alte substanțe nutritive. Este important să culegi cătina înainte ca fructele să se înmoaie prea mult, dar după ce au atins maturitatea deplină, când au o culoare intensă și sunt pline de suc.

Dacă culegi cătina prea devreme, fructele vor fi mai acrișoare și nu atât de bogate în nutrienți. Dacă aștepți prea mult, există riscul ca acestea să cadă de pe ramuri sau să se deterioreze.

Ingrediente

Bobițe de cătină pentru conservare
Bobițe de cătină pentru conservare
  • 1 kg cătină - asigură un aport bogat de vitamina C, betacaroten și alți antioxidanți esențiali. Alegeți doar bobițele întregi și sănătoase pentru a obține un sirop de calitate.
  • 1 kg miere de albine - mierea naturală este un excelent conservant și aduce un plus de dulceață și proprietăți antibacteriene siropului. Puteți folosi miere polifloră, de tei, de salcâm, etc. De preferat să fie miere naturală, neprocesată, pentru a maximiza beneficiile acestui preparat.

Cum se face sirop de cătină cu miere la rece

  1. Pregătirea cătinei: Spălați cătina sub jet de apă rece pentru a elimina eventualele impurități, apoi o uscați pe prosoape de hârtie și o curățați, îndepărtând frunzele și impuritățile.
  2. Extracția sucului: Puneți cătina în storcătorul de fructe, blender sau robot de bucătărie și mixați până obțineți o pastă omogenă. Această etapă ajută la eliberarea sucului din bobițe.
Cătină pasată la robot pentru preparare sirop cu miere pentru imunitate
Cătină pasată la robot
Resturi de la prepararea siropului de cătină cu miere - coji și semințe
Coji și pulpă de cătină

Stoarcerea sucului: Transferați pasta obținută într-un tifon curat sau într-o sită deasă. Stoarceți cu putere pentru a extrage cât mai mult suc. Colectați sucul într-un bol.

Amestecarea cu mierea: Amestecați sucul de cătină cu mierea de albine. De exemplu dacă ați avut 1 kg de cătină (cântărită înainte de stoarcere), adăugați 1 kg de miere. Omogenizați bine până când mierea se dizolvă complet în suc. Este important să faceți acest lucru fără a folosi surse de căldură, pentru a păstra toate beneficiile mierii și ale cătinei.

Îmbutelierea: Turnați siropul obținut în recipiente de sticlă curate, cu capac etanș.

Siropul de catina cu miere se păstrează la frigider, în sticle cu capac etanș

Cum se păstrează siropul de cătină cu miere

Siropul de cătină se păstrează la frigider până la 3-4 luni, pentru că fermentează foarte repede. Acest sirop nu e o conservă pentru iarnă, nu se păstrează până vara viitoare, ci se consumă cât mai repede, în lunile: de toamnă - iarnă, din octombrie până în februarie sau martie.

Dacă doriți să-l păstrați pentru o perioadă mai lungă, puteți congela porții mici de sirop în recipiente etanșe sau în pungi pentru gheață. În acest caz, decongelați doar cantitatea necesară cu o seară înainte de a-l folosi.

O altă variantă ar fi să păstrați cătina la congelator, o decongelați la nevoie și faceți sirop de cătină proaspăt. Pe măsură ce se termină o sticluță, faceți alta și tot așa.

catina pastrata la congelator
cătină păstrată în caserole la congelator

Cum se consumă siropul de cătină cu miere

Siropul de cătină cu miere se consumă în fiecare dimineață, de preferat pe stomacul gol, pentru a beneficia de toate proprietățile sale tonice și vitaminizante. Recomand să diluați aproximativ 100 ml de sirop într-un pahar cu apă, însă puteți ajusta cantitatea după preferințe. E bun la gust, dulce-acrișor, o adevărată plăcere să îți începi ziua cu el.

Sirop de catina cu miere

Ce facem cu pulpa și semințele de cătină rămase de la sirop

După stoarcere veți rămâne cu o mână bună de coji și semințe de cătină pe care e păcat să le aruncați.

Eu le întind pe șervete de bucătărie, cât mai răsfirate, le acopăr cu un alt șervet ca să nu se așeze praful pe ele și le pun în balcon la uscat.

Sirop de catina cu miere
pulpă și coji de cătină la uscat pentru ceaiuri

După ce se usucă, le amestec cu alte plante pentru ceai: mușețel, tei, busuioc, etc. După infuzare, dau un gust tare bun, puțin acrișor oricărui ceai.

Sfaturi Profesioniste pentru reușita rețetei

  • Pentru a evita oxidarea sucului de cătină, folosiți un storcător de fructe care funcționează la viteză mică sau manual, astfel încât să păstrați cât mai multe vitamine.
  • Asigurați-vă că mierea este lichidă, la temperatura camerei, înainte de amestecare, pentru a se încorpora mai ușor în suc.
  • Pentru a stoarce sucul mai eficient, folosiți un tifon dublat sau o sită foarte fină. Astfel, veți obține un suc clar, fără pulpă.
  • Pentru a păstra toate proprietățile nutritive, amestecați siropul cu o lingură de lemn sau plastic, evitând contactul cu metalul.
  • Dacă sucul de cătină este foarte acru, puteți adăuga puțină miere suplimentar, însă nu exagerați, pentru a păstra echilibrul gustului.

Întrebări frecvente

Pot folosi miere procesată din comerț?

Este recomandat să folosiți miere naturală, deoarece mierea procesată își pierde o mare parte din proprietățile benefice.

Este necesar să adaug conservanți?

Nu este nevoie de conservanți datorită mierii care acționează ca un conservant natural.

Pot folosi alt tip de îndulcitor?

Mierea este cea mai recomandată pentru această rețetă, atât pentru beneficiile ei, cât și pentru proprietățile de conservare naturală. Puteți încerca și sirop de arțar sau agave, dar rezultatul final va fi diferit iar beneficiile pentru sănătate mult mai mici.

Pot folosi siropul pentru copii?

Da, siropul de cătină cu miere este sigur pentru copii, dar este recomandat să se administreze în cantități mici și să se consulte un medic înainte, mai ales la copii sub 1 an din cauza mierii.

Este necesar să fierb siropul?

Nu, siropul se prepară la rece pentru a păstra toate vitaminele și enzimele naturale din cătină și miere.

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete simple și naturale? Iată mai jos câteva recomandări:

  • prune in suc propriu la borcan pentru iarna
    Prune la borcan fără zahăr - rețetă simplă și sănătoasă în suc propriu
  • Coajă de portocală confiată
    Coajă de portocală confiată - rețeta veche de cofetărie
  • cuburi magice din legume ambalate in folie de aluminiu
    Cuburi "magice" din legume - rețeta de cuburi congelate pentru supe și mâncăruri
  • Roşii uscate în cuptor
    Roşii uscate în cuptor, conservate în ulei de măsline

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Sirop de catina cu miere

Sirop de cătină cu miere - Rețetă naturală la rece, perfectă pentru imunitate

Pregătește un sirop de cătină cu miere, 100% natural, bogat în vitamine, perfect pentru a-ți întări imunitatea. Rețetă simplă, fără fierbere.
5 from 15 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Timp total: 15 minutes minutes
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 1 kg cătină
  • 1 kg miere de albine

Instrucțiuni de preparare
 

  • Pregătirea cătinei: Spălați cătina sub jet de apă rece pentru a elimina eventualele impurități, apoi o uscați pe prosoape de hârtie și o curățați, îndepărtând frunzele și impuritățile.
  • Extracția sucului: Puneți cătina în storcătorul de fructe, blender sau robot de bucătărie și mixați până obțineți o pastă omogenă. Această etapă ajută la eliberarea sucului din bobițe.
  • Stoarcerea sucului: Transferați pasta obținută într-un tifon curat sau într-o sită deasă. Stoarceți cu putere pentru a extrage cât mai mult suc. Colectați sucul într-un bol.
  • Amestecare cu mierea: Amestecați sucul de cătină cu mierea de albine. De exemplu dacă ați avut 1 kg de cătină (cântărită înainte de stoarcere), adăugați 1 kg de miere. Omogenizați bine până când mierea se dizolvă complet în suc. Este important să faceți acest lucru fără a folosi surse de căldură, pentru a păstra toate beneficiile mierii și ale cătinei.
  • Îmbuteliere: Turnați siropul obținut în recipiente de sticlă curate, cu capac etanș.
  • Păstrare: Siropul de cătină se păstrează la frigider până la 3-4 luni, pentru că fermentează foarte repede.

Bine de știut:

  • Pentru a evita oxidarea sucului de cătină, folosiți un storcător de fructe care funcționează la viteză mică sau manual, astfel încât să păstrați cât mai multe vitamine.
  • Asigurați-vă că mierea este lichidă, la temperatura camerei, înainte de amestecare, pentru a se încorpora mai ușor în suc.
  • Pentru a stoarce sucul mai eficient, folosiți un tifon dublat sau o sită foarte fină. Astfel, veți obține un suc clar, fără pulpă.
  • Pentru a păstra toate proprietățile nutritive, amestecați siropul cu o lingură de lemn sau plastic, evitând contactul cu metalul.
  • Dacă sucul de cătină este foarte acru, puteți adăuga puțină miere suplimentar, însă nu exagerați, pentru a păstra echilibrul gustului.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
960 shares

Comentarii

  1. Iulia a zis

    noiembrie 09, 2022 at 9:29 pm

    Eu am amestecat cojile rămase cu ulei și le-am pus la macerat pentru o lună, sau chiar mai mult. Apoi le-am strecurat și am pus uleiul obținut în sticluță la frigider. Când am dureri de stomac (chiar la genunchi l-am folosit), îmi fac masaj și chiar îmi trece foarte repede. Folosesc acest ulei de câțiva ani cu succes. Îmi amintesc că am citit această rețetă și am încercat-o fără prea mare încredere, dar acum o recomand.

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      noiembrie 09, 2022 at 9:41 pm

      Interesant!

      Răspunde
  2. ion a zis

    octombrie 03, 2022 at 7:59 am

    Foarte utile informatiile. De anul acesta incep sa folosesc si eu produse din catina . Sper sa ma ajute la combaterea fumatului !

    Răspunde
  3. Mariana a zis

    octombrie 07, 2021 at 11:22 am

    Poate fi consumat si ca atare?fara a fi diluat?

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 07, 2021 at 1:54 pm

      Se poate, dar cred că are un gust pre concentrat, prea intens...

      Răspunde
  4. Vasile Filip a zis

    ianuarie 15, 2021 at 8:14 am

    Foarte buna ideea cu resturile de catina uscate si puse in ceai. Da un gust foarte bun ceaiului in amestec cu alte plante.

    Răspunde
  5. Doina a zis

    noiembrie 29, 2019 at 11:40 am

    Într-adevăr, siropul de cătină este extraordinar! Și noi îl facem în familie de mulți ani încoace, toamna.
    Fructele de cătină spălate le trecem prin storcătorul de fructe modern, apoi prin unul mai vechi care reușește șă extragă tot sucul, iar cojile, semințele le punapoi în cuptor la circa 100 grade cu ventilator și le usuc câte 10 minute 3 zile la rând, pentru a le folosi în ceaiuri.

    Răspunde
5 from 15 votes (15 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x